Onderzoek: 'wandelen in vroeg stadium knie-artrose kan pijnklachten voorkomen'

Volgens een onderzoek kunnen regelmatige wandelingen pijn bij artrose van de knie voorkomen.

Grace Lo van het Baylor College of Medicine in Houston, Texas, en haar team onderzochten meer dan 1200 patiënten met artrose van de knie, schrijft ze in het tijdschrift Arthritis & Rheumatology. Dienovereenkomstig kan lopen in de vroege stadia van de ziekte de ontwikkeling van veelvoorkomende klachten voorkomen. Daarentegen was geen effect meetbaar bij mensen die al pijn hadden door artrose.

Lo en haar team richtten hun werk op patiënten ouder dan 50 in vier Amerikaanse ziekenhuizen. Terwijl sommigen aanvankelijk klaagden over kniepijn, was de ziekte bij anderen alleen zichtbaar op röntgenfoto's. Om de invloed van lopen op artrose te onderzoeken, vulden de getroffenen gedurende een periode van acht jaar herhaaldelijk vragenlijsten in over de frequentie van hun kniepijn. Tegelijkertijd gaven ze aan hoe vaak en hoe lang ze elke dag actief wandelden.

Patiënten die regelmatig wandelden en aan het begin van de observatieperiode niet klaagden over pijn, hadden een duidelijk voordeel: vergeleken met niet-wandelaars hadden ze 40 procent minder kans om kniepijn te ontwikkelen. Gewrichtsslijtage verliep ook langzamer. "Onze resultaten laten zien dat frequent lopen patiënten met artrose van de knie kan helpen om frequente pijn te beheersen - en mogelijk ook extra schade aan het gewricht te voorkomen", zegt Lo.