Nigeria: dodental door aanslag op kerk opgelopen tot 100

In Nigeria hebben gewapende mannen een waar bloedbad aangericht onder katholieke gelovigen in een kerk in Owo, in de zuidwestelijke staat Ondo.

Update 18.40 uur: Bij de brute aanval op een katholieke kerk in West-Afrikaans Nigeria zijn circa 100 doden gevallen. Onder de doden waren veel kinderen en zwangere vrouwen, zegt Oluwole Ogunmolasuyi, een lokale politicus in de zuidwestelijke staat Ondo. Zwaarbewapende daders bestormden op Pinksteren de Sint-Franciscuskerk in de stad Owo tijdens een dienst, schoten lukraak op de gelovigen en zetten explosieven af. "Het was barbaars, we hebben nog nooit zoiets gezien", zei Ogunmolasuyi na een bezoek aan de kerk en een ziekenhuis waar tientallen gewonden worden behandeld. "Het aantal slachtoffers ligt tussen de 70 en 100", zei Ogunmolasuyi.

President Muhammadu Buhari veroordeelde de aanval. "Dit land zal nooit toegeven aan in en in slechte  mensen, en duisternis zal nooit het licht overwinnen", zei Buhari op Twitter. Gouverneur van de staat Ondo, Rotimi Akeredolu, noemde de aanval "walgelijk en satanisch" en voegde eraan toe dat "het een berekende aanval is op de vredelievende bevolking van Owo". Het exacte aantal slachtoffers en welke groep er achter de aanslag zit, bleef onduidelijk. De autoriteiten spraken aanvankelijk van tot 50 doden op zondag. De regering is een onderzoek gestart.

Religieuze spanningen groeien
"De aanval is ongetwijfeld terroristisch van aard. De omvang en brutaliteit wijzen erop dat het zorgvuldig is gepland en niet impulsief", zegt Eric Humphery-Smith, analist bij beveiligingsadviesbureau Verisk-Maplecroft. Volgens Humphery-Smith ligt de achtergrond van de aanval in de toenemende etnische en religieuze spanningen in het dichtstbevolkte land van Afrika met ongeveer 206 miljoen inwoners.

Op sociale media circuleerde zondag een video-opname die de locatie van het evenement zou tonen. Er zijn dode mensen te zien die onder het bloed op de grond liggen - inclusief kinderen.

Jihadistische en criminele groeperingen hebben de afgelopen jaren talloze aanslagen gepleegd op kerken in het overwegend islamitische noorden van Nigeria. Wie er achter de aanslag in Owo zit, moet nog worden opgehelderd. Het overwegend christelijke zuiden is tot nu toe gespaard gebleven van dergelijke aanvallen. Religieuze conflicten, vooral tussen moslims en christenen, komen veel voor in Nigeria.

Eerdere berichtgeving: De gewapende mannen gingen de Sint-Franciscus-katholieke kerk in de stad Owo binnen tijdens een zondagse dienst. Ze schoten op de gemeente en ontvoerden vervolgens een priester en enkele andere kerkgangers, zeiden getuigen.

Nigeria heeft de afgelopen maanden te maken gehad met een toename van geweld.

In het hele land zijn ontvoeringen en aanslagen gemeld.

President Muhammadu Buhari zei dat "alleen duivels uit de onderwereld" deze "laffe daad" hadden kunnen uitvoeren. 

Meer hierover bij het AD.