FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 juni 2022

Apple laat nieuwe features iOS 16 zien

Vandaag heeft Apple een preview gegeven van iOS 16, met een flinke update aan het toegangsscherm en nieuwe features voor delen, communicatie en machine learning.

Nieuw in iOS 16 is ‘Gedeelde iCloud-fotobibliotheek’, waarmee je een verzameling foto’s gemakkelijk met andere gezinsleden kunt delen. Verder zijn er updates aan Berichten en Mail, en belangrijke verbeteringen in Livetekst en ‘Visueel opzoeken’.

"iOS 16 is een grote update, die iPhone weer allerlei nieuwe mogelijkheden biedt", aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. "We hebben het uiterlijk en de werking van het toegangsscherm vernieuwd, met geweldige nieuwe features waardoor alles nog persoonlijker en handiger wordt. We introduceren ‘Gedeelde iCloud-fotobibliotheek’ voor gezinnen, handige nieuwe features in Berichten en Mail, en verbeterde machine learning in Livetekst en ‘Visueel opzoeken’."

Met iOS 16 wordt het toegangsscherm nog persoonlijker. Met allerlei stijlen en kleuren kun je de weergave van datum en tijd aanpassen. Het toegangsscherm is voorzien van widgets die geïnspireerd zijn op de complicaties van Apple Watch. Daarmee zie je in een oogopslag allerlei informatie, zoals geplande afspraken, het weer, batterijniveau, alarmen, tijdzones, voortgang van Activiteit-ringen en meer. En je kunt simpel van het ene naar het andere toegangsscherm swipen. Het ontwerp van meldingen is vernieuwd. Ze komen nu vanaf de onderkant tevoorschijn, zodat je goed zicht op je gepersonaliseerde toegangsscherm houdt.

Focus is nu ook verbonden met het toegangsscherm. De achtergronden en widgets van het toegangsscherm kun je nu aan een bepaalde Focus koppelen. Om een Focus te activeren hoef je alleen maar naar het desbetreffende toegangsscherm te swipen. Je kunt aangeven welke content van apps als Agenda, Mail, Berichten en Safari je bij een bepaalde Focus wilt zien.

Berichten die je net (to 15 minuten geleden)verstuurd hebt, kun je wijzigen of intrekken. Ook kun je berichten herstellen die je onlangs hebt gewist en gesprekken als ongelezen markeren, zodat je er later op terug kunt komen. Ook nieuw in Berichten is SharePlay, waarmee je content zoals films of muziek synchroon kunt afspelen met gedeelde afspeelregelaars terwijl je via Berichten met elkaar blijft chatten.

Meer nieuwe features zijn op de previewsite van Apple te vinden. De nieuwe softwarefeatures zijn vanaf dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPhone 8 en nieuwer.

iOS 16

Apple geeft eerste blik op macOS Ventura

Apple heeft vandaag een preview gegeven van macOS Ventura, de nieuwste versie van de desktopbesturingssysteem voor Apple-MacBooks en iMacs.

"macOS Ventura bevat krachtige features en innovaties die de Mac-ervaring nog beter maken. Met nieuwe tools als Stage Manager kun je gemakkelijker dan ooit focussen op taken en sneller schakelen tussen apps en vensters, en met de Continuïteitscamera zijn nieuwe videoconferencingfeatures beschikbaar op elke Mac, zoals Desk View, Studiolicht en meer", aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. "Met handige nieuwe features in Berichten, geavanceerde zoektechnologieën in Mail en een vernieuwd design van Spotlight heeft Ventura heel veel te bieden en is dit een verrijking voor de vele manieren waarop klanten hun Macs gebruiken."

Stage Manager ordent automatisch de geopende apps en vensters, zodat je je kunt concentreren op je werk en toch in één oogopslag alles kunt zien. Het venster waarin je werkt verschijnt in het midden, terwijl de andere geopende vensters aan de linkerkant staan. Zo schakel je snel en gemakkelijk tussen taken. Je kunt vensters ook groeperen als je werkt aan bepaalde taken of projecten waarbij je verschillende apps gebruikt. Stage Manager werkt samen met andere tools voor vensters in macOS – zoals Mission Control en Spaces – en je gaat nu eenvoudig met één klik naar het bureaublad.

Handoff is nu ook beschikbaar in FaceTime, zodat je een FaceTime-gesprek kunt starten op een Apple device en vervolgens naadloos kunt overschakelen naar een ander Apple device in de buurt. Je kunt een FaceTime-gesprek op iPhone of iPad met één klik voortzetten op Mac, of een gesprek starten op Mac en vervolgens overschakelen naar iPhone of iPad om onderweg verder te gaan.

Passkey in Safari is ook een opvallende toevoeging. Dat zijn inloggegevens van de volgende generatie die nog veiliger en gebruikersvriendelijker zijn en bedoeld zijn om wachtwoorden te vervangen. Passkeys zijn unieke digitale sleutels die op het device aanwezig blijven en nooit worden bewaard op een webserver. Hackers kunnen ze daarom niet verspreiden en gebruikers niet misleiden om hun gegevens delen. Met passkeys kun je je eenvoudig op een veilige manier aanmelden, waarbij Touch ID of Face ID zorgt voor biometrische verificatie en iCloud-sleutelhanger zorgt voor synchronisatie met Mac, iPhone, iPad en Apple TV op basis van end-to-end-encryptie. Passkeys werken ook in apps en op internet. Gebruikers kunnen zich zelfs op devices van andere fabrikanten aanmelden bij websites of apps met hun iPhone.

MacOS Ventura is dit najaar beschikbaar als gratis software-update.

MacOS Ventura

Apple kondigt nieuwe MacBook Air en MacBook Pro met M2-chip aan

Apple heeft vandaag een vernieuwde MacBook Air en een vernieuwde 13-inch MacBook Pro aangekondigd, beide voorzien van de nieuwe M2-chip.

De MacBook Air heeft niet alleen een compleet vernieuwd, dun design en nog betere prestaties, maar heeft ook een groter 13,6-inch Liquid Retina-display, een 1080p FaceTime HD-camera, een geluidssysteem met vier speakers en een batterij die tot 18 uur meegaat en ondersteunt opladen met MagSafe. MacBook Air is nu verkrijgbaar in vier kleuren: zilver, spacegrijs, en het nieuewe middernacht en sterrenlicht. M2 is nu ook beschikbaar voor de 13-inch MacBook Pro. Die laptop ondersteunt tot 24 GB centraal geheugen, ProRes-acceleratie en een batterij die tot 20 uur meegaat.

De M2 is gemaakt met 5-nanometertechnologie van de volgende generatie en tilt de prestaties per watt van de M1 naar een nog hoger niveau, met een CPU die 18 procent sneller is, een GPU die 35 procent krachtiger is en een Neural Engine die 40 procent sneller is.1 Daarnaast levert de M2-chip 50 procent meer geheugenbandbreedte dan de M1 en tot 24 GB aan snel centraal geheugen.

Dat levert onder andere deze mogelijkheden op:

  • De Neural Engine kan tot 15,8 biljoen bewerkingen per seconde verwerken: ruim 40 procent meer dan de M1.
  • De media-engine heeft een videodecoder voor een hogere bandbreedte en ondersteunt 8K H.264- en HEVC-video.
  • Met de ProRes-video-engine van Apple kunnen meerdere streams 4K- en 8K-video worden afgespeeld.
  • De nieuwste Secure Enclave van Apple biedt eersteklas beveiliging.
  • De nieuwe beeldsignaalprocessor (ISP) zorgt voor betere beeldruisreductie.

Beide laptops zijn volgende maand verkrijgbaar. MacBook Air met M2 is verkrijgbaar vanaf €1519. De 13-inch MacBook Pro met M2 is verkrijgbaar vanaf €1619.

Boris Johnson overleeft motie van wantrouwen

De Britse premier heeft al verschillende schandalen overleefd, maar nu komt zelfs zijn eigen partij in opstand: vanavond moet Johnson een stemming over een motie van wantrouwen aanschouwen. De aanleiding hiervan is de zogenaamde 'Partygate'-affaire.

Update 22.10 uur: Boris Johnson overleeft motie van wantrouwen: 211 partijgenoten in het Lagerhuis steunden hem, 148 vonden dat Johnson het veld moest ruimen. Dat betekent dat 59 procent van zijn fractiegenoten achter hem staat. 

De uitkomst betekent dat Johnson aan mag blijven als partijleider van de Conservatieven, en als gevolg daarvan ook als premier. Johnson zelf sprak van een "overtuigend resultaat". Hij zei te hopen dat de partij hiermee de ophef rond partygate achter zich kan laten.

Eerdere berichtgeving: De Britse premier Boris Johnson, die zwaar onder vuur is komen te liggen in de 'Partygate'-affaire, moet vanavond een motie van wantrouwen van zijn Conservatieve Partij tegemoet zien. Het hoofd van de verantwoordelijke partijcommissie, Graham Brady, heeft in Londen aangekondigd dat het vereiste aantal moties - ten minste 54 - van Tory-parlementsleden is ontvangen.

De stemming vindt plaats tussen 19.00 en 21.00 uur onze tijd. Als Johnson verliest, zal hij moeten aftreden als premier en partijleider. Mocht de motie van wantrouwen daarentegen mislukken, dan zal hij voor een jaar gevrijwaard zijn van een nieuwe motie van wantrouwen.

"Kans om een grens te trekken"
Het feit dat de motie van wantrouwen is ingediend, is op zich al een zware klap voor de premier. In een eerste reactie verwelkomde een woordvoerder van Downing Street de stemming echter als een kans om "een grens aan te geven en vooruit te kijken".

Johnson verwelkomde de kans om zijn zaak voor parlementsleden te bepleiten, volgens de woordvoerder. "Hij zal hen eraan herinneren dat wanneer zij verenigd zijn en zich concentreren op de zaken die er voor de kiezers toe doen, er geen superieure politieke kracht is."

Onderzoeksrapport geeft forse kritiek op Johnson
Na een periode van kalmte groeide de boosheid op Johnson over het 'Partygate'-schandaal na de publicatie van een onderzoeksrapport. Hij was al beboet voor zijn deelname aan een van de festiviteiten tijdens een coronalockdown.

Daarmee is hij de eerste zittende Britse premier die de wet heeft overtreden. Het onderzoeksrapport beschuldigt hem en anderen van falend leiderschap en ernstig wangedrag bij het naleven van de coronamaatregelen.

Hoge drempel om hem weg te stemmen
De 57-jarige Johnson heeft verschillende keren excuses aangeboden in het Lagerhuis in Londen. Hij weigert echter op te stappen. Om  hem uit zijn ambt te stemmen, moeten ten minste 180 parlementsleden tegen hem stemmen bij de motie van wantrouwen. Dit wordt als een hoge drempel beschouwd, omdat ongeveer 150 Tory-parlementsleden een gedeeltelijk betaalde overheidsbaan hebben, die zij zouden kunnen verliezen als Johnson moet opstappen.

Bovendien wijzen deskundigen erop dat er momenteel geen echt alternatief is voor de premier, die ook wordt beschouwd als de belangrijkste campagnevoerder van de Conservatieve Partij.

"Zeer goede alternatieven voor de minister-president"
Mocht Johnson alsnog worden afgezet, dan moeten er verkiezingen worden gehouden voor een nieuwe leider van de Conservatieve Partij. Verscheidene bekende ministers van de regering zullen zich naar verwachting hiervoor kandidaat stellen. Johnson criticus Roger Gale van de partij zei "we hebben een aantal zeer goede alternatieven voor de minister-president, dus we hebben geen tekort aan keuzes. Ik denk dat elk van die mensen een betere premier zou zijn dan degene die we nu hebben," tegen de BBC.

Uur van de waarheid voor Johnson (Foto:Pixabay)
Uur van de waarheid voor Johnson (Foto:Pixabay)

Oud-darter Greatbatch (52) overleden

Oud-darter Shaun 'Nine Dart' Greatbatch is op 52-jarige leeftijd overleden. Greatbatch ging de geschiedenis in als de eerste darter ooit die live op tv een negendarter gooide. De doodsoorzaak is niet bekend gemaakt.

In 2008 werd er bij Greatbatch kanker gediagnosticeerd, maar na een stamceltransplantatie kwam hij daar weer bovenop. Amper een maand geleden verloor hij nog zijn moeder Sandra, die ook een verdienstelijk dartster was.

Greatbatch kende zijn hoogtepunt bij de Dutch Open van 2002, toen hij in de finale tegen Steve Coote een negendarter gooide. Bij het wereldkampioenschap van 2006 op de Lakeside haalde de Engelsman de halve finale die hij uiteindelijk verloor van de latere kampioen Jelle Klaassen.

Bol schittert op FBK Games, Klaver, Smidt en Angela ook op het podium

In Hengelo was het maandag weer tijd voor de Fanny Blankers-Koen Games, onderdeel uitmakend van de World Athletics Continental Tour. De Nederlandse fans kregen een mooi middagje atletiek voorgeschoteld, inclusief een fraai klapstuk als afsluiter.

400m vrouwen
Het thuispubliek hoopte op Lieke Klaver, maar die moest genoegen nemen met de tweede plek: de Cubaanse Roxana Gomez was in 51,18 seconden de snelste. Klaver werd in 51,34 tweede, voor de Britse Nicole Yeargin (51,56) - Eveline Saalberg werd in 51,80 vijfde.

3000m steeplechase vrouwen
Een spannende wedstrijd van prima niveau, waarin de winst in 9:14,00 minuten naar de Oegandese Peruth Chemutai ging. Plek twee was in 9:15,48 - een nieuw Albanees record - voor Luiza Gega, voor de 9:15,89 van de rappe Keniaanse Celliphine Chespol.

1500m mannen
Kumari Taki was toch wel duidelijk de beste: de Keniaan won in 3:34,77 minuten, voor de 3:35,40 van de Pool Michal Rozmys en de 3:36,40 van Filip Sasinek uit Tsjechië. Mike Foppen finishte in 3:37,22 als zevende.

110m horden mannen
In een spannende finale pakte de Braziliaan Eduardo Rodrigues in 13,34 seconden de winst, vlak voor de Cyprioot Milan Trajkovic (13,38) en de Amerikaan Daniel Roberts (13,40). Koen Smet werd in 13,66 seconden zesde, dezelfde tijd als Liam van der Schaaf (7e).

100m horden vrouwen
De van een blessure teruggekeerde Nadine Visser was de hoop van het thuispubliek, maar die bleef in 12,95 seconden steken op de zesde plek - Maayke Tjin-A-Lim (13,17) werd achtste, Zoë Sedney (13,40) negende. De Jamaicaanse Britany Anderson snelde in 12,51 seconden naar de winst, voor de Amerikaanse loopsters Nia Ali (12,69) en Tonea Marshall (12,70).

400m mannen
Met vier Nederlanders was er genoeg hoop voor de fans, maar dat kwam niet helemaal uit: Liemarvin Bonevacia werd in 46,11 seconden vierde, Isaya Boers (46,69) werd zesde, voor Jochem Dobber (47,16) en Terrence Agard (47,21). De winst was in 45,28 seconden voor de Amerikaan Vernon Norwood, voor de Jamaicaan Christopher Taylor (45,45) en de Amerikaan Trevor Stewart (45,93).

800m vrouwen
Ze is in principe een specialiste op de 1500 meter, maar ook op de kortere afstand lukte het Faith Kipyegon om met een sterk eindschot de winst te pakken. In 2:00,36 was ze de snelste, voor de Oegandese Halimah Nakaayi (2:00,87) en de Australische Catriona Bisset (2:00,90) - Marissa Damink werd in 2:04,39 achtste.

100m vrouwen
Een Nederlandse kanshebster was er vooraf niet echt, maar dat mocht de pret niet drukken: Dafne Schippers werd in een tegenwoordig voor haar doen redelijke 11,40 seconden vijfde, voor de jonge N'Ketia Seedo (11,48) en met Marije van Hunenstijn (11,56) op plek acht - Jamile Samuel paakte een valse start. De Britse Dayll Neita snelde in 11,19 naar de winst, voor de Bahamiaanse Tynia Gaither (11,23) en de Britse Imani Lansiquot (11,26).

100m mannen
Met oud-wereldkampioen Yohan Blake kreeg de organisatie een fraaie naam op de erelijst: de Jamaicaan snelde in 10,11 seconden naar de winst, voor de Amerikaan Kyree King (10,23) en de Zuid-Afrikaan Emile Erasmus (10,25). Joris van Gool pakte met 10,38 de vijfde plek, ruim voor Churandy Martina's negende plek (10,61).

400m horden mannen
Een prima race voor de Nederlanders, maar de winst was voor de Belg Julien Watrin in 49,47 seconden. Nick Smidt pakte in 49,66 seconden de tweede plaats, voor landgenoot Ramsey Angela en zijn 50,44 seconden.

Verspringen vrouwen
Het was niet de meest hoogstaande wedstrijd, de regen hielp natuurlijk niet mee, maar met 6,65 meter ging de Duitse favoriete Malaika Mihambo wel met de winst aan de haal. Plek twee was met 6,53 meter voor de Amerikaanse Quanesha Burks, voor de 6,37 meter van de Portugese Evelise Veiga - Pauline Hondema werd met 6,04 meter zevende.

Kogelstoten vrouwen
Met een beste wereldjaarprestatie van 19,98 meter pakte de Amerikaanse Chase Ealy een mooie overwinning. De Portugese Auriol Dongmo werd met 19,68 meter tweede, voor de Canadese Sarah Mitton (19,24m). Jessica Schilder stootte met 19,17 meter een nieuw Nederlands record en werd vierde, Benthe König werd met 17,84 meter zevende.

Speerwerpen mannen
Anderson Peters uit Grenada is in supervorm en ook in Hengelo nam hij die vorm mee: in zijn vierde poging wierp hij de speer naar 90,75 meter - verder dan iemand ooit in Nederland deed en een verpulvering van het uit 1986 (!) stammende meetingrecord. De Duitser Julian Weber werd met 89,54 meter tweede, voor Keshorn Walcott uit Trinidad & Tobago (89,07m) - Thomas vna Ophem werd met 74,91 meter achtste.

10.000m vrouwen
Eilish McColgan deed een aanval op het oude Britse record, maar de Schotse moest dat in de tweede helft laten gaan. Wel won ze zeer overtuigend in 30:19,02 minuten, terwijl de Ethiopische Letesenbet Gidey naar de tweede plek sprintte in 30:44,27 minuten, voor landgenote Ejgayehu Taye (30:44,68).

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis was uiteraard de topfavoriet en het Zweedse fenomeen maakte dat logischerwijze waar: met in totaal slechts vier sprongen pakte hij de winst met 6,01 meter, een nieuwe beste wereldjaarprestatie. Rutger Koppelaar werd voor eigen publiek met 5,70 meter keurig tweede, de Belg Ben Broeders (5,60m) werd derde - Menno Vloon bleef op 5,30m steken en werd negende.

400m horden vrouwen
De dag werd afgesloten met hét topnummer wat de Nederlandse deelname betreft: Femke Bol was uiteraard de grote favoriete en de winnares van olympisch brons maakte dat helemaal waar. Ze won haar eerste race van het jaar op haar onderdeel in 53,94 seconden, een nieuw meeting record, voor de Oekraïnse Anna Ryzhykova (55,62) en de Britse Jessie Knight (55,81).

Zeldzame Stradivarius kan $11 miljoen opleveren

Een zeldzame viool uit 1679, gemaakt door de beroemde Italiaanse vakman Antonio Stradivari, wordt volgende maand geveild, er wordt verwacht dat hij tot $ 11 miljoen kan opleveren.

De "Hellier" Stradivarius "is de mooiste ingelegde viool ooit gemaakt door Stradivari en een van de mooiste Stradivarius-instrumenten die er bestaan", aldus veilinghuis Christie's, dat het instrument als topkavel aanbiedt in zijn "The Exceptional Sale" van 7 juli. ".

Ingelegd met ivoor en afgewerkt met een gouden vernis, heeft de viool een geschatte prijs van 6-9 miljoen pond ($ 7,54-11,31 miljoen).

Stradivari bewaarde het instrument 55 jaar en verkocht het in 1734 voor 40 pond aan Samuel Hellier uit Wimbourne, Engeland.

"Ik verwacht veel belangstelling voor zo'n instrument omdat het zo zeldzaam is dat het uit een museum komt", vertelde vioolexpert en Christie's adviseur Florian Leonhard aan Reuters.

De violen van Stradivari staan bekend om hun voortreffelijke vakmanschap. Ze kosten tussen de $ 8 miljoen en $ 20 miljoen, volgens Leonhard.

"Van de ongeveer 1.100 instrumenten die Stradivari in de loop van zijn carrière heeft gemaakt, zijn er slechts ongeveer een dozijn versierd met decoraties, en dit exemplaar wordt door de Smithsonian-curatoren beschouwd als het best bewaarde bestaande exemplaar", zei Christie's in een verklaring.

Violist Braimah Kanneh-Mason bespeelde het instrument tijdens een preview en beschreef het als "prachtig".

"Dit soort violen worden vaak vergeleken met sportauto's, je moet er eerst mee leren rijden, maar als je eenmaal leert manoeuvreren, is het ongelooflijk de moeite waard", zei hij.

Nigeria: dodental door aanslag op kerk opgelopen tot 100

In Nigeria hebben gewapende mannen een waar bloedbad aangericht onder katholieke gelovigen in een kerk in Owo, in de zuidwestelijke staat Ondo.

Update 18.40 uur: Bij de brute aanval op een katholieke kerk in West-Afrikaans Nigeria zijn circa 100 doden gevallen. Onder de doden waren veel kinderen en zwangere vrouwen, zegt Oluwole Ogunmolasuyi, een lokale politicus in de zuidwestelijke staat Ondo. Zwaarbewapende daders bestormden op Pinksteren de Sint-Franciscuskerk in de stad Owo tijdens een dienst, schoten lukraak op de gelovigen en zetten explosieven af. "Het was barbaars, we hebben nog nooit zoiets gezien", zei Ogunmolasuyi na een bezoek aan de kerk en een ziekenhuis waar tientallen gewonden worden behandeld. "Het aantal slachtoffers ligt tussen de 70 en 100", zei Ogunmolasuyi.

President Muhammadu Buhari veroordeelde de aanval. "Dit land zal nooit toegeven aan in en in slechte  mensen, en duisternis zal nooit het licht overwinnen", zei Buhari op Twitter. Gouverneur van de staat Ondo, Rotimi Akeredolu, noemde de aanval "walgelijk en satanisch" en voegde eraan toe dat "het een berekende aanval is op de vredelievende bevolking van Owo". Het exacte aantal slachtoffers en welke groep er achter de aanslag zit, bleef onduidelijk. De autoriteiten spraken aanvankelijk van tot 50 doden op zondag. De regering is een onderzoek gestart.

Religieuze spanningen groeien
"De aanval is ongetwijfeld terroristisch van aard. De omvang en brutaliteit wijzen erop dat het zorgvuldig is gepland en niet impulsief", zegt Eric Humphery-Smith, analist bij beveiligingsadviesbureau Verisk-Maplecroft. Volgens Humphery-Smith ligt de achtergrond van de aanval in de toenemende etnische en religieuze spanningen in het dichtstbevolkte land van Afrika met ongeveer 206 miljoen inwoners.

Op sociale media circuleerde zondag een video-opname die de locatie van het evenement zou tonen. Er zijn dode mensen te zien die onder het bloed op de grond liggen - inclusief kinderen.

Jihadistische en criminele groeperingen hebben de afgelopen jaren talloze aanslagen gepleegd op kerken in het overwegend islamitische noorden van Nigeria. Wie er achter de aanslag in Owo zit, moet nog worden opgehelderd. Het overwegend christelijke zuiden is tot nu toe gespaard gebleven van dergelijke aanvallen. Religieuze conflicten, vooral tussen moslims en christenen, komen veel voor in Nigeria.

Eerdere berichtgeving: De gewapende mannen gingen de Sint-Franciscus-katholieke kerk in de stad Owo binnen tijdens een zondagse dienst. Ze schoten op de gemeente en ontvoerden vervolgens een priester en enkele andere kerkgangers, zeiden getuigen.

Nigeria heeft de afgelopen maanden te maken gehad met een toename van geweld.

In het hele land zijn ontvoeringen en aanslagen gemeld.

President Muhammadu Buhari zei dat "alleen duivels uit de onderwereld" deze "laffe daad" hadden kunnen uitvoeren. 

Meer hierover bij het AD.

Elon Musk dreigt af te zien van deal met Twitter

De zakelijke deal tussen miljardair Elon Musk en Twitter stond al bol van de plotwendingen en vandaag lijkt er weer een nieuwe kink in de kabel te verschijnen. Musk beschuldigt het bedrijf ervan belangrijke informatie achter te houden die hem in staat zou stellen zelf te onderzoeken hoeveel spam- en nep-accounts er op Twitter actief zijn. 

Musk dreigt nu zelfs af te zien van de koop. Dat is zeker denkbaar, al wordt er ook sterk rekening mee gehouden dat zijn er op uit is de prijs voor de overname naar beneden te krijgen. Het afgesproken bedrag staat nu op 44 miljard dollar. Twitter heeft nog niet gereageerd op het dreigement. Zo meldt de NOS.

Vroege vluchter Vuillermoz pakt de dagzege in tweede etappe Dauphine

De tweede etappe in het Critérium du Dauphiné is gewonnen door Alexis Vuillermoz. De 34-jarige Fransman was de snelste van een kopgroep van vijf. De renner van TotalEnergies won voor Anders Skaarseth. Door de zege neemt Vuillermoz de leiderstrui over van Wout van Aert, die zondag de eerste rit had gewonnen.

De tweede etappe was vergelijkbaar met de eerste etappe met een aantal hellingen. Kans was groot dat we net als zondag een sprint zouden krijgen van een uitgedund peloton. Vanuit de start kregen zes renners de ruimte van het peloton. Jumbo-Visma hield het gat tussen de koplopers en het peloton op iets meer dan vier minuten.

Op langste beklimming van de dag, de Col de Mézilhac, nam BikeExchange verassend de leiding in het peloton, maar nadat Team Ineos overnam moest Dylan Groenewegen bergop lossen en kon er een streep door zijn plannen voor de ritzege. Ineos trok stevig door en op de top was het verschil onder de twee minuten gezakt en leek een sprint van een uitgedund peloton in de maak.

Maar de kopgroep van ondertussen vijf renners hield goed stand nadat Xandres Vervloesem was gelost. Het vijftal werkte goed samen en bleven net uit de greep van het peloton. In de sprint om de dagzege begon Olivier Le Gac vroeg aan de sprint. Hij nam een kleine voorsprong, maar richting de streep werd hij alsnog gepasseerd door Alexis Vuillermoz. Hij won en naast de dagzege nam hij ook de leiding in het algemeen klassement.

Politie houdt diverse snelheidsduivels aan op A28 en vordert 8 rijbewijzen in

Het Politie Team Verkeer Oost-Nederland  zag zaterdag opvallend veel snelle en dure auto’s op de A28 die onderweg waren naar Assen. Daar bleek een auto evenement gaande. Regelmatig vielen deze auto's in negatieve zin op vanwege excessieve snelheidsoverschrijdingen.

De snelheden liepen soms op tot wel 190 km/u waar maar 100 is toegestaan. Een groepje van vier automobilisten in sportwagens werd gelijktijdig door de politie aan de kant gezet bij Rogat. Drie van de vier bestuurders bleek familie van elkaar. De gemeten snelheid kwam op 171 gemiddeld, de pieksnelheden lagen hoger. De rijbewijzen van de bestuurders zijn ingevorderd.

Ook van drie andere automobilisten werd het rijbewijs ingevorderd. Zij reden met snelheden tussen 160 en 170 km/u.

Een 23 jarige automobilist die niets met het evenement in Assen had te maken, maakte het ook bont. Met 160 km/u reed hij over de A28 bij Zwolle en negeerde tijdens inhalen drie keer een rood kruis, gaf geen richting aan en droeg geen gordel. Gezien dit rijgedrag en zijn rijgedrag in het verleden heeft de politie naast het invorderen ook van het rijbewijs drie boetes uitgeschreven en hem aangemeld bij het CBR.

'Prachtig' maar dodelijk noodweer in Frankrijk

De natuur is prachtig, natuurgeweld geeft vaak een hoop ellende maar levert wel spectaculaire beelden op.

Zoals bijvoorbeeld deze timelapse van een supercell bij Troyes in Frankrijk:

Zaterdag trokken er zware stormen met regen- en hagelbuien over Frankrijk. Hierdoor kwam in Rouen een vrouw om het leven en raakten meerdere mensen in Frankrijk gewond.

Er werden zaterdag in 24 uur meer dan 50.000 blikseminslagen geteld in het land. De hagelbuien hebben wijngaarden, auto's en boten beschadigd. Duizenden mensen moesten noodgedwongen een veiliger heenkomen tijdens het noodweer opzoeken. 

Hier meer opvallende beelden van Twitter:

Zuid-Korea en VS lanceren raketten in reactie op Noord-Korea

Zuid-Korea en de VS hebben ballistische korteafstandsraketten gelanceerd als reactie op een reeks raketlanceringen op zondag week door het Noord-Koreaanse leger. De projectielen vielen in de Zee van Japan.

Zuid-Korea en de VS hebben maandagochtend vroeg acht grond-grondraketten gelanceerd voor de oostkust van Zuid-Korea. Dit is een reactie op de raketlanceringen van Noord-Korea op zondag, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap maandag. De actie was een demonstratie van het "vermogen en de bereidheid om precisieaanvallen uit te voeren op de lanceerpunten van Noord-Koreaanse raketten of de commandocentra daar", citeerde Yonhap het Zuid-Koreaanse leger.

Daarom hebben de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen maandagochtend vanaf 04.45 uur acht grond-grondraketten afgevuurd. Een vertegenwoordiger van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft het Yonhap-rapport bevestigd. Noord-Korea vuurde zondag acht ballistische korteafstandsraketten afgevuurd voor de oostkust.

Driedaagse militaire oefening
Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben zaterdag een grootschalige, driedaagse militaire oefening beëindigd, waarbij ook het Amerikaanse vliegdekschip USS Ronald Reagan betrokken was. Het was de eerste gezamenlijke manoeuvre van de twee bondgenoten sinds Yoon Suk Yeol, die een hardere lijn heeft gevolgd tegen Pyongyang, vorige maand aantrad als Zuid-Koreaanse leider. Het was ook de eerste gezamenlijke militaire oefening met een vliegdekschip sinds november 2017.

Pyongyang heeft herhaaldelijk geprotesteerd tegen de gezamenlijke manoeuvres en bekritiseerd als oefeningen voor een invasie van Noord-Korea. Voor de lanceringen zondag had Noord-Korea in dit jaar al 23 rakettests uitgevoerd. De Verenigde Staten waarschuwen al weken dat Noord-Korea binnenkort voor het eerst sinds 2017 een kernwapentest zou kunnen gaan uitvoeren.

Diamond League: Thompson-Herah snel op 100m, El Bakkali schittert op steeplechase

In het Marokkaanse Rabat is zondagavond weer een wedstrijd in de Diamond League afgewerkt. Niet alle topatleten waren aanwezig, maar er waren er genoeg om voor een mooi avondje atletiek te zorgen.

400m vrouwen
Marileidy Paulino uit de Dominicaanse Republiek is in topvorm en dat liet ze ook in Rabat zien: met 50,10 seconden won ze in een keurige tijd, voor de 50,74 van Sada Williams uit Barbados en de 51,37 van de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson.

1500m mannen
Het werd een Brits feestje, vooral nadat Jake Wightman met een meter of 150 te gaan de turbo aanslingerde. Met succes: hij won in 3:32,62 minuten, voor landgenoot Jake Heyward (3:33,54) en de Marokkaanse thuisfavoriet Abdellatif Sadiki (3:33,93).

Verspringen mannen
In zijn vierde poging kwam Miltiadis Tentoglou tot 8,27 meter en dat bleek de winnende sprong voor de Griek. De Zwitserse tienkamper Simon Ehammer pakte met 8,13 meter een fraaie tweede plek, voor de 8,08 meter van de Cubaan Maykel Masso.

Hoogspringen vrouwen
Een Oekraïns feestje, zoals wel vaker op dit onderdeel. Met 1,96 meter ging de winst dit keer naar Yaroslava Mahuchikh, terwijl landgenote Iryna Gerashchenko na een foutloze 1,93 meter niet verder kwam. Plek drie was met dezelfde hoogte voor de Australische Nicola Olyslagers.

100m vrouwen
Er was er één duidelijk de beste: in een nieuw meeting record van 10,83 seconden ging de winst naar de Jamaicaanse Elaine Thompson-Herah. De olympisch kampioene klopte de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou (11,04) en landgenote Natasha Morrison (11,22).

800m mannen
Emmanuel Wanyonyi zou wel eens de nieuwe Keniaanse ster kunnen worden en met een fraaie eindsprint liet hij zien dat de vorm in orde is: winst in 1:45,47 minuten, voor de 1:45,66 van Nijel Amos uit Botswana en de Fransman Gabriel Tual's 1:45,71.

1500m vrouwen
De Ethiopische dames hadden de touwtjes in handen op het moment dat het tempo echt de lucht in ging. Dat leverde een 1-2-3'tje op, aangevoerd door Hirut Meshesha in een fraaie 3:57,30 minuten, voor Freweyni Hailu (3:58,18) en Axumawit Embaye (3:58,80).

200m mannen
In zijn eerste 200 meter van het seizoen liep Kenny Bednarek gelijk al een fraaie bocht en dat hielp hem op weg naar de winst in 20,21 seconden. Luxolo Adams uit Zuid-Afrika werd in 20,35 seconden tweede, voor de 20,54 van de Italiaan Eseosa Desalu.

3000m vrouwen
Maureen Koster kon lange tijd goed mee, maar op het moment dat de eindsprint echt in werd gezet moest de Nederlandse genoegen nemen met een overigens wel keurige vijfde plek in 8:42,28 minuten. De Keniaanse Mercy Cherono pakte de winst: ze sprintte de Britse Amy-Eloise Markovc er met 8:40,29 tegen 8:40,32 nét uit - de Ethiopische Medina Eisa werd in 8:41,42 derde.

Discuswerpen mannen
Kristjan Ceh is dé man in vorm en de jonge Sloveen maakte dat ook in Rabat weer waar: de 69,42 meter in zijn derde worp was genoeg voor de winst, hoewel hij er in de laatste worp met 69,68 meter nog een schepje bovenop deed. Plek twee was met 67,16 meter voor de Zweed Daniel Ståhl, voor de 67,07m van de Australiër Matthew Denny.

400m horden mannen
Karsten Warholm was de topfavoriet, maar de Noorse superster kwam niet ver: na één horde haakte hij met ogenschijnlijk een hamstringblessure af. De winst ging in 48,25 seconden naar de Amerikaan Khallifah Rosser, voor de Est Rasmus Mägi (48,73) en de Fransman Wilfried Happio (49,27).

800m vrouwen
Het werd een spannende strijd tussen de Keniaanse Mary Moraa en Prudence Sekgodiso uit Zuid-Afrika en het werd Moraa die de winst pakte: in 1:58,93 minuten was ze de beste, voor Sekgodiso (1:59,23) en de Française Renelle Lamote (1:59,83).

Polsstokhoogspringen vrouwen
Een wat matige wedstrijd, waarin niemand het voor elkaar kreeg hoger dan 4,65 meter te springen. De Amerikaanse Sandi Morris deed dat met de minste foutpogingen en won dus, voor de Australische Nina Kennedy en de Griekse Katerina Stefanidi (4,55m).

Hinkstapspringen vrouwen
Voor het eerst ging er een Diamond League-zege naar een atlete uit Dominica: Thea Lafond hinkte, stapte en sprong naar 14,46 meter in haar vijfde poging. Dat was drie centimeter verder dan de Jamaicaanse Shanieka Ricketts, die één centimeter verder sprong dan de Sloveense Neja Filipic.

3000m steeplechase mannen
Met thuisheld Soufiane El Bakkali als topfavoriet was dit het sluitstuk van de avond en dat werd een zeer mooie finale: El Bakkali sprintte in een wereldtijd van 7:58,28 minuten naar de winst, vlak voor de Ethiopiër Lamecha Girma (7:59,24) en met diens landgenoot Hailemariyam Tegegn (8:06,29) op plek drie.

FOK! Wat een weer: winderige wadden en een enkele bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Er is vrij veel bewolking en er trekken vooral in de ochtend enkele regenbuien over het land. Met name in de noordelijke helft gaat het in de middag regenen, in de loop van de avond wordt het weer droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16°C in het noordwesten tot lokaal 20°C in het zuidoosten. De wind is zuidwestelijk en matig, aan de westkust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In de avond neemt de wind in het noordelijk kustgebied toe naar krachtig, mogelijk hard, 7 Bft. Hierbij kunnen in het Waddengebied aan het einde van de avond zware windstoten voorkomen.

In de nacht naar dinsdag is er veel bewolking. In het noorden kan er wat regen vallen, elders blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De wind is zuidwestelijk en matig, op het IJsselmeer en aan de westkust vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft, met zware windstoten van 75-80 km/u.

Dinsdag overdag is er vrij veel bewolking en valt er lokaal wat regen, met name in het zuiden van het land. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 17°C. De west- tot zuidwestelijke wind is zwak tot matig, in de ochtend in het noordelijke kustgebied en op het IJsselmeer eerst nog vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Zons98 (Foto: DJMO)

DJMO was vrijdagochtend vroeg op en zag deze fraaie zonsopkomst! (Foto: DJMO) 
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Sneakerliefhebbers komen samen in Amsterdam: 'Al mijn geld gaat naar sneakers'

Dit weekend keerde Sneakerness terug naar de Kromhouthal in Amsterdam, waar in totaal duizenden bezoekers naar de meest exclusieve sneakers zochten. Liefhebbers waren bereid honderden euro's uit te geven aan een paar schoenen. "Aan het einde van de maand gaat mijn geld op aan sneakers", zegt een bezoeker. Zo meldt AT5. 

"Ik ben een beetje aan het rondkijken, sneakers kopen, mijn passie ervoor uiten", zegt een bezoeker. Een ander: "Ik ben ermee opgegroeid. Mijn vader was schoenenverslaafd. Ik heb het overgenomen. Ik heb nu vierhonderd paar in de collectie."

Voor veel bezoekers is het een uit de hand gelopen hobby: "Per maand koop ik wel vier tot vijf paartjes."

390 euro, 415 euro: bedragen die de bezoekers uitgeven aan en paar schoenen. Maar: "Op internet staan ze voor zeshonderd euro, dus ik heb wel een goede prijs", zegt iemand.

Niet iedereen komt schoenen kopen: "1100 euro voor een sneaker? Mij niet gezien, mij niet bellen."

Alec John Such (70), medeoprichter en bassist Bon Jovi overleden

Alec John Such, een van de oprichters en voormalig bassist van de band Bon Jovi, is op 70-jarige leeftijd overleden. Zijn oud-bandleden maakten het nieuws zondag bekend op Twitter. Een doodsoorzaak is niet gedeeld.

Voordat hij zich bij Bon Jovi aansloot speelde Such eerder met Richie Sambora bij Message en bij Phantom's Opera met Tico Torres. De band werd opgericht in de staat New Jersey en is vernoemd naar frontman Jon Bon Jovi, die eigenlijk John Francis Bongiovi heet. Alec John Such zat in de band tijdens de hoogtijdagen. Zo scoorde Bon Jovi in de jaren 80 wereldwijde hits met nummers als You Give Love a Bad Name en Livin' on a Prayer.

In 1994 besloot Alec John Such uit de band te stappen en werd hij onofficieel op bas vervangen door Hugh McDonald. In 2018 keerde hij even terug ter gelegenheid van de toevoeging van de band in de Rock and Roll Hall of Fame.

Cross Road is het laatste Bon Jovi-album waaraan hij meewerkte. Na zijn Bon Jovi-tijd werd Alec John Such manager van een paar lokale bands uit New Jersey en was daarnaast eigenaar van een motorzaak in New York.

WHO: aantal besmettingen apenpokken verdrievoudigd in een week

Het aantal bevestigde gevallen van apenpokken in landen waar het virus niet vaak voorkomt, is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gestegen tot 780. Waarvan 40 in Nederland.

De besmettingen worden sinds half mei gemeld vanuit 27 voornamelijk westerse en vooral Europese landen, zo maakte de VN-organisatie in Genève bekend. Verder zijn de besmettingen vooral ontstaan door seksuele contacten. 

De WHO blijft het wereldwijde risico van apenpokken classificeren als "matig". Er kan echter een hoog risico voor de volksgezondheid bestaan als het virus erin slaagt een veel voorkomende ziekteverwekker te worden in niet-endemische landen. Tot nu toe is de ziekteverwekker veelvuldig en permanent voorgekomen in West- en Centraal-Afrika.

Symptomen verdwijnen meestal binnen een paar weken, maar kunnen bij sommige mensen tot medische complicaties leiden.

Turkije heeft meer nodig dan een naamsverandering

Turkije – of moeten we zeggen Türkiye – heeft de Verenigde Naties gevraagd om de Turkse uitspraak van zijn naam te gaan gebruiken in Engelstalige communicatie.

Het land van 85 miljoen mensen lijkt te denken dat het een imagoverandering nodig heeft, en niet een naam in het Engels wil - Turkey - die wordt geassocieerd met een kerstmaaltijd. 

Hoe we het land ook noemen, Turkije heeft meer dan alleen een imagoprobleem: de inflatie (70%) stijgt daar net zo snel als dat de valuta in waarde daalt, het heeft twee oorlogen op de stoep, en tot nu toe is zelfs een snelle groei niet genoeg geweest om Turkije vooruit te helpen. 

De Verenigde Naties gingen in ieder geval deze week akkoord met het voorstel om de naam van het land te wijzigen. Het is niet de eerste keer dat een land officieel een andere naam krijgt.

Volgens RTLNieuws correspondent Olaf Koens zou het niet alleen om het woord 'Turkey' in het Engels gaan. De Turkse wens is dat in alle talen het land Türkiye wordt genoemd. Dus ook in het Nederlands. "Ze proberen het ook wel enigszins te pushen", zegt Koens. "Zo staat er op Turkse producten nu: 'Made in Türkiye'."

Volgens de correspondent zijn de inwoners van Turkije zijn er niet per se blij mee. Er zullen ongetwijfeld mensen trots zijn op de veranderde benaming, maar het speelt niet echt.

VS: oncologen boeken klein succes in aanpak alvleesklierkanker

Amerikaanse oncologen hebben voor het eerst een klein succes geboekt in de bestrijding van pancreaskanker. Ze wisten de kanker terug te dringen bij een patiënt die na drie jaar behandeling was opgegeven. Zo meldt RTL

De patiënt is een 71-jarige vrouw, volgens Trouw. Door het aanpassen van haar zogeheten T-cellen werden de tumor en zijn uitzaaiingen teruggebracht tot een kwart van het oorspronkelijke formaat. De T-cellen werden zodanig aangepast waarop deze een type eiwit kunnen herkennen die aangeeft dat er in een cel een kwaadaardig proces aan de gang is. Maar deze aanpassing van de T-cellen is niet bij iedereen mogelijk. 

De bevindingen van de oncologen staan in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Alvleesklierkanker had tot nu toe een dodelijk verloop, zelfs immuuntherapie kan er niets tegen uitrichten. Maar nu "gloort er hoop voor deze patiënten", zegt tumorimmunoloog Kees Melief. Het gaat om een opzienbarend, maar voorlopig bescheiden succes. "We zijn er nog lang niet", zegt Melief.

Rukker valt minderjarige meisjes lastig in de trein

Een man van ongeveer 20 jaar heeft zichzelf bevredigd in het bijzijn van twee minderjarige meisjes in een trein nabij station Hoorn. De politie heeft de camerabeelden opgevraagd.

Het incident vond plaats in een trein die op het traject tussen Amsterdam en Hoorn reed, bevestigt een woordvoerster van de politie na berichtgeving door De Telegraaf.

De politie heeft de meisjes van 11 en 16 een compliment gemaakt. "Ze deden het enige verstandige in zo’n situatie; om hulp roepen”, aldus politiewoordvoerder van Dijk. Volgens de meisjes kwam een mevrouw af op het hulpgeroep waarop het oudste meisje tegen haar zei: "Die meneer zit aan zijn piemel te trekken, dat mag hier toch niet!" Een treinpassagier is nog achter de verdachte aangerend maar kreeg de rukker niet te pakken.

Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Verzetsmuseum Amsterdam
review
Guillermo del Toro's Pinocchio is bijna briljant
review
The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me
special
Random Pics van de Dag #802
special
AI Picture Gallery #64
special
AI Picture Gallery #63
©FOK.nl e.a.