Turkije bemiddelt bij poging soldaten te evacueren uit Azovstal

Met internationale steun zet de Oekraïense regering haar inspanningen voort om de soldaten te redden uit de belegerde staalfabriek Azovstal in de havenstad Mariupol. "We zijn een nieuwe onderhandelingsronde begonnen", zei vice-premier Iryna Vereshchuk donderdagavond volgens Ukrajinska Pravda.

Kiev heeft de VN en het Internationale Comité van het Rode Kruis het mandaat gegeven om met de Russische zijde te praten, en Turkije is nu betrokken als bemiddelaar. "We willen dat er een overeenkomst wordt ondertekend over de evacuatie van Azovstal. We zijn klaar om die te ondertekenen", zei Vereshchuk. Het doel is een evacuatie in verschillende fasen - de eerste prioriteit is de redding van 38 ernstig gewonde verdedigers uit Azovstal. Als dit werkt, "dan gaan we verder".

Oekraïne staat onder meer klaar om Russische krijgsgevangenen uit te wisselen voor de gewonden uit Azovstal. De laatste Oekraïense verdedigers hebben zich verschanst in de uitgestrekte staalfabrieken in de havenstad. Rusland heeft tot dusver elke evacuatie geweigerd en eist overgave van de Oekraïners in de fabriek. Volgens Ukrajinska Pravda heeft Turkije voorgesteld dat het Russische leger alle Oekraïense soldaten over zee uit Azovstal zou evacueren naar Turkije. Ze zouden dan tot het einde van de oorlog in Turkije blijven.

Gisteren publiceerde Azov nog een filmpje hoe zij vanuit de staalfabriek de Russen beschieten:

Vertaling van de bijgevoegde tekst op YouTube:

"Op de 78e dag van de volledige oorlog, in omstandigheden van volledige omsingeling, ondanks de extreem moeilijke situatie, gebrek aan munitie en een groot aantal gewonden, blijven jagers van het Azov-regiment de vijand uitschakelen van eerder veroverde posities aan de Azovstal-fabriek.

Verdedigers van Marioepol bestormen vijandelijke posities en doen het onmogelijke, ondanks het constante gebruik van vliegtuigen, marine en artillerie, tanks en andere wapens door de vijand. De strijd van onze soldaten voor Oekraïne en voor het behoud van het leven van het personeel gaat ondanks alles door."