Rusland: 'IsraŽl steunt neonazi's in OekraÔne'

Na de scherpe kritiek van Israël op de uitspraak door minister van Buitenlandse Zaken Lavrov; 'Hitler heeft joods bloed', gaat Rusland nog een stap verder: Israël steunt actief het 'neonazi-regime in Kyiv', aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Er ontstand grote verontwaardiging toen de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zondagavond opnieuw de officiële Russische rechtvaardiging voor de oorlog op de Italiaanse televisie herhaalde: nazi's waren aan het werk in Oekraïne en Rusland moet ze stoppen. Lavrov verwierp hierbij het argument dat de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zelf een jood was. Immers, voor zover hij wist, was Hitler ook een Jood - in dit opzicht was Zelenskyj's afkomst geen argument, volgens Lavrov.

Vooral in Israël veroorzaakte de Hitler-opmerking grote woede. De Russische ambassadeur werd ontboden, premier Naftali Bennett - tot dusver op zijn hoede om Rusland niet te 'beledigen' vanwege de rol in buurland Syrië - reageerde met ongewone scherpte: Lavrov heeft "de Joden van de meest verschrikkelijke misdaden in de geschiedenis beschuldigd, terwijl de Joden daar zelf het slachtoffer van waren", zei Bennett.

Lavrov betwist zijn uitspraken niet. In reactie op de klacht beschuldigde hij Israël ervan "het neonazistische regime in Kyiv" te steunen. "Helaas kent de geschiedenis tragische voorbeelden van samenwerking tussen joden en nazi's", zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Zelenskyy's joodse afkomst is volgens de Rus "geen garantie" tegen neonazisme in Oekraïne.

Internationale verontwaardiging
De Oekraïense president Zelenskyy noemde de uitspraken van Lavrov "antisemitisch" en zei dat daaruit bleek dat Rusland "alle lessen van de Tweede Wereldoorlog was vergeten". Het was "geen toeval" dat Rusland een "zogenaamde totale oorlog" voerde om "alles wat leeft te vernietigen". Ook andere landen spraken hun verontwaardiging uit over Lavrovs gedane uitspraken over Hitler..

Kritiek op TV-zender
Ook de Italiaanse omroep Rete 4, die de beschuldigingen van Lavrov op prime time heeft uitgezonden, is onder vuur komen te liggen. De Italiaanse premier Mario Draghi heeft kritiek geuit op het feit dat Lavrov ongehinderd de uitspraken heeft kunnen doen zonder enige vorm van tegenspraak. Het optreden was aangekondigd als een interview. "In feite was het een verkiezingscampagne," zei Draghi. Het was niet erg professioneel en riep "vreemde vragen" op.

Rete 4 behoort tot de Mediaset-groep van de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi, die al lang bevriend is met de Russische president Vladimir Poetin.