FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 mei 2022

Random Pics van de Dag #614

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Liverpool in finale Champions League na comeback tegen Villarreal

Liverpool heeft zich dinsdag ten koste van Villarreal geplaatst voor de finale van de Champions League. De ploeg van Jürgen Klopp was de 2-0 voorsprong uit het heenduel in de eerste helft kwijt, maar na rust zette Liverpool dat volledig recht en won de return met 2-3 van Villarreal.

Bij rust had Villarreal de 2-0 achterstand uit de heenwedstrijd volledig goedgemaakt. Na drie minuten zorgde Boulaye Dia voor de 1-0 en vlak voor rust werd het ook nog 2-0 dankzij Francis Coquelin.

Na rust stelde Liverpool orde op zaken. Binnen een twaalf minuten had Liverpool de 2-0 achterstand omgezet in een 2-3 voorsprong. Fabinho zorgde in de 62e minuut voor de belangrijke aansluitingstreffer, waarna Luis Díaz en Sadio Mané ook trefzeker waren voor Liverpool.

In de finale neemt Liverpool het op tegen de winnaar van het duel tussen Manchester City en Real Madrid. Die ploegen komen morgen in actie komen.

Nederland zakt 22 plekken op de ranglijst van persvrijheid

Nederland is dit jaar 22 plaatsen gedaald op de ranglijst van persvrijheid opgesteld door Reporters Sans Frontières (RSF). Volgens RSF neemt de agressie tegen journalisten in ons land toe, ondanks dat er relatief gunstige omstandigheden voor persvrijheid zijn.

Ajax heeft rapport binnen en gaat werken aan interne cultuurverandering

Ajax had een grote interne bespreking vandaag. Het onderwerp ter tafel: het rapport van Bezemer & Schubad. Uit het rapport van dit onderzoeksbureau blijkt dat sprake was van ernstig grensoverschrijdend gedrag. 

Het onderzoek bevestigt ook de ernstige aard van het eerder gecommuniceerde grensoverschrijdend gedrag van Marc Overmars. Meerdere vrouwen hebben dit gemeld. Volledigheidshalve, het rapport maakt tevens melding van twee gevallen uit het verleden van andere betrokkenen, waartegen destijds maatregelen zijn genomen.

"Het spijt ons dat wij deze vrouwen geen veilige werkomgeving hebben kunnen bieden", toont Leen Meijaard, voorzitter van de raad van commissarissen, zich schuldbewust. "Samen met de directie en hr gaan we werk maken van de beoogde verbeteringen. De diverse meldingen maken duidelijk dat er werk te doen is."

Er wordt voor een Nederlandse oplossing gekozen om het probleem op te lossen. Er komt een commissie. De breed samengestelde, onafhankelijke en deskundige commissie moet het proces van de cultuurverandering begeleiden. De commissie bestaat uit externe deskundigen, Ajax-medewerkers van zowel de Toekomst als de ArenA en vertegenwoordigers van de RvC, de Bestuursraad, de directie en de Ondernemingsraad. Ajax heeft integriteitsspecialist Mirjam Decoz bereid gevonden de rol van onafhankelijk voorzitter op zich te nemen. Overige leden worden nog gezocht. 

"Vertrouwen in elkaar is een sleutelbegrip bij het ontwikkelen van een veiligere cultuur en organisatie. Ik maak me hier persoonlijk hard voor", aldus algemeen directeur Edwin van der Sar. "Medewerkers moeten absoluut de veiligheid voelen om zich uit te spreken en hun mening te geven. Dat moet het effect zijn van de beoogde cultuurverandering. Daar gaan we samen keihard aan werken en daar laten we ons ook op aanspreken." 

We zullen het gaan volgen. Er zullen vast nog meer berichten verschijnen over de nieuwe interne cultuur bij Ajax. Ziggo kijkt als hoofdsponsor van Ajax op een positieve manier naar de toekomst. Zo heeft de hoofdsponsor in een persbericht laten weten. Ze zijn inmiddels geinformeerd. Belangrijk voor Ajax, want Ziggo maakt ruim zo'n negen miljoen euro per jaar over aan de Amsterdammers. 

Gasly: "Ik hoor in een topwagen"

Pierre Gasly is momenteel bezig aan zijn zesde seizoen Formule 1 en acht zichzelf inmiddels rijp om de overstap naar een topteam te maken. Na een eerdere teleurstellende stint bij Red Bull heeft de Fransman zich uitstekend herpakt en won zelfs de race op Monza in 2020. Als sterke kracht van AlphaTauri lijkt Gasly het opleidingsteam inmiddels te zijn ontgroeid.

"Ik zie coureurs als Charles Leclerc, Max Verstappen en Lando Norris allen in een topwagen. Ik vecht al mijn hele carrière met hun. Dat is de plek waar ik hoor en ik wil een kans krijgen om in diezelfde positie te zitten", laat de AlphaTauri coureur weten. Ondanks een teleurstellend verloop bij Red Bull zet Gasly nog steeds in op een terugkeer bij de Oostenrijkse renstal: "Op dit moment heeft het mijn prioriteit om met Red Bull te blijven praten. Ik ben erg dankbaar voor wat zij voor mijn carrière hebben betekend. Zonder hun was ik hier niet".

Een grote kans deed zich voor Gasly voor in 2019. Na het verrassende vertrek van Daniel Ricciardo mocht de Fransman instappen bij Red Bull naast Max Verstappen. Het ijzer bleek nog niet heet genoeg om te smeden en Gasly werd terugverwezen naar het toenmalige Toro Rosso. Zijn tijd wordt tot nu toe gekenmerkt door sterke optredens met als hoogtepunt een overwinning tijdens de Grand Prix van Italië in 2020. 

Gasly hoopt door te stromen naar een topteam (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Gasly hoopt door te stromen naar een topteam (Getty Images / Red Bull Content Pool)

KNVB schrapt uitdoelpuntenregel in nacompetitie

Uitdoelpunten in de nacompetitie om Europees voetbal (ook wel bekend als play-offs) en promotie/degradatie tellen met ingang van dit seizoen niet meer dubbel. De KNVB volgt daarmee de UEFA die de uitdoelpuntenregel in Europese clubtoernooien afschafte. Hoewel dit pas het eerste seizoen is, lijkt de regelwijziging nu al een succes. 

Als twee teams over twee wedstrijden evenveel doelpunten hebben gemaakt, volgt een verlenging van twee keer vijftien minuten en – als de stand dan nog steeds gelijk is – een strafschoppenserie. 

Ook Duitsland paste eerder al het reglement aan op dit gebied. Vorig seizoen werd de nacompetitie in Nederland in enkele duels uitgevochten. Reden daarvoor was dat vanwege corona zo weinig mogelijk verplaatsingen gewenst waren.

Blizzard kondigt Warcraft Arclight Rumble aan

Blizzard heeft Warcraft Arclight Rumble aangekondigd, de eerste game binnen het Warcraft-universum dat puur voor mobile is ontwikkeld. Het is per direct mogelijk om je vooraf te registeren in de Google Play Store.

De game is een action strategy game waarin je gebruik maak van Warcraft Minis. Deze komen tot leven, waarna je ze tegen elkaar laat vechten. Uiteraard maken bekende figuren zoals Jaina Proudmoore, Grommash Hellscream en meer hun opwachting.Er zijn vijf speelbare families: Alliance, Horde, Beast, Undead en Blackrock. Uiteraard kun je jouw minis sterker maken en zijn er genoeg om te verzamelen

De game is speelbaar als singleplayer met alles wat je mag verwachten: dungeons, raids, verhaalelementen en meer. Ook bevat de game PvP-combat. Een release date voor Warcraft Arclight Rumble is nog niet gegeven. De aankondiging kun je hieronder in zijn geheel terug bekijken.

'Bolle Jos' op Nationale Opsporingslijst geplaatst, 75.000 euro beloning

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 3 mei 2022 de 30-jarige Jos (Joseph Johannes) Leijdekkers op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Ook is een beloning van 75.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding.

Jos Leijdekkers
Leijdekkers wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de grootschalige handel, import en export van cocaïne in Nederland en België. Hij wordt ook verdacht van het witwassen van de criminele opbrengsten van de drugshandel. Daarnaast is hij vermoedelijk betrokken bij zeer ernstige gevallen van excessief geweld, waaronder de verdwijning en dood van Naima Jillal.

Naima Jillal
Deze vrouw verdween op 20 oktober 2019 nadat zij in Amsterdam in een auto stapte. In onderschepte PGP-berichten komt naar voren dat Leijdekkers een rol speelde bij en zelfs verantwoordelijk is voor de verdwijning van Jillal.

Van Naima Jillal ontbrak lange tijd elk spoor. Totdat op een telefoon, die in het Marengo-onderzoek in beslag is genomen, foto’s zijn aangetroffen van een vrouw die vermoedelijk Jillal is. Uit de foto’s blijkt dat zij waarschijnlijk is gemarteld en niet meer in leven is.

Onderzoek
In het omvangrijke onderzoek door de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid zijn strafdossiers samengesteld over de betrokkenheid van Leijdekkers bij de invoer van grote partijen cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen. In een van de zaken is sprake van het dreigen met en het gebruik van geweld.

Onderschepte PGP-berichten van Sky-ECC geven een inkijkje in zijn vermoedelijke rol in de internationale cocaïnehandel. Uit deze berichten rijst ook de verdenking dat Leijdekkers zich schuldig maakte aan het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud.

Verblijfplaats
Leijdekkers, bekend onder de bijnaam Bolle Jos, heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij verblijft vermoedelijk al langere tijd niet meer in Nederland. Tot voor kort bestond het vermoeden dat hij in Turkije verblijft. Het onderzoek heeft echter nog geen zicht gegeven op zijn verblijfplaats.

Het OM heeft de advocaat van Leijdekkers op de hoogte gebracht van de plaatsing op de Nationale Opsporingslijst. De verdachte had tot 30 april de tijd om zich vrijwillig te melden. Van die gelegenheid heeft hij geen gebruik gemaakt.

Opsporing Verzocht
Het Programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond 3 mei 2022 aandacht aan de plaatsing van Leijdekkers op de Nationale Opsporingslijst.

Bolle Jos (afbeelding: Politie)
Bolle Jos (afbeelding: Politie)

Droogtestress in het zuiden, sproeiverbod in deel Brabant: 'Oogst wordt spannend'

Zelden is het in het voorjaar zo droog. Voor boeren en tuinders in het hele land is dat enorm problematisch. Te weinig regen kan namelijk leiden tot een mislukte oogst waardoor hogere voedselprijzen ontstaan. In februari is er veel neerslag gevallen maar maart en april waren uitzonderlijk zonnig en droog.

Het is niet de eerste keer dat boeren last hebben van droogte. Ook in 2018 en 2019 viel er heel weinig neerslag.

In Brabant mag er in verschillende stroomgebieden mag geen water meer uit de watergangen en aangesloten sloten en beken worden gehaald voor bijvoorbeeld besproeiing van de velden. Dit geldt voor de Dongevallei, de Brandse Vaart en zijbeken, Kibbelvaart, Lokkervaart en Bosloop, De Wouwse gronden en Bleekloop en Zoom.

Sproeien met slootwater ( Pixabay)
Sproeien met slootwater ( Pixabay)

Rusland: 'IsraŰl steunt neonazi's in Oekra´ne'

Na de scherpe kritiek van Israël op de uitspraak door minister van Buitenlandse Zaken Lavrov; 'Hitler heeft joods bloed', gaat Rusland nog een stap verder: Israël steunt actief het 'neonazi-regime in Kyiv', aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Er ontstand grote verontwaardiging toen de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zondagavond opnieuw de officiële Russische rechtvaardiging voor de oorlog op de Italiaanse televisie herhaalde: nazi's waren aan het werk in Oekraïne en Rusland moet ze stoppen. Lavrov verwierp hierbij het argument dat de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zelf een jood was. Immers, voor zover hij wist, was Hitler ook een Jood - in dit opzicht was Zelenskyj's afkomst geen argument, volgens Lavrov.

Vooral in Israël veroorzaakte de Hitler-opmerking grote woede. De Russische ambassadeur werd ontboden, premier Naftali Bennett - tot dusver op zijn hoede om Rusland niet te 'beledigen' vanwege de rol in buurland Syrië - reageerde met ongewone scherpte: Lavrov heeft "de Joden van de meest verschrikkelijke misdaden in de geschiedenis beschuldigd, terwijl de Joden daar zelf het slachtoffer van waren", zei Bennett.

Lavrov betwist zijn uitspraken niet. In reactie op de klacht beschuldigde hij Israël ervan "het neonazistische regime in Kyiv" te steunen. "Helaas kent de geschiedenis tragische voorbeelden van samenwerking tussen joden en nazi's", zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Zelenskyy's joodse afkomst is volgens de Rus "geen garantie" tegen neonazisme in Oekraïne.

Internationale verontwaardiging
De Oekraïense president Zelenskyy noemde de uitspraken van Lavrov "antisemitisch" en zei dat daaruit bleek dat Rusland "alle lessen van de Tweede Wereldoorlog was vergeten". Het was "geen toeval" dat Rusland een "zogenaamde totale oorlog" voerde om "alles wat leeft te vernietigen". Ook andere landen spraken hun verontwaardiging uit over Lavrovs gedane uitspraken over Hitler..

Kritiek op TV-zender
Ook de Italiaanse omroep Rete 4, die de beschuldigingen van Lavrov op prime time heeft uitgezonden, is onder vuur komen te liggen. De Italiaanse premier Mario Draghi heeft kritiek geuit op het feit dat Lavrov ongehinderd de uitspraken heeft kunnen doen zonder enige vorm van tegenspraak. Het optreden was aangekondigd als een interview. "In feite was het een verkiezingscampagne," zei Draghi. Het was niet erg professioneel en riep "vreemde vragen" op.

Rete 4 behoort tot de Mediaset-groep van de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi, die al lang bevriend is met de Russische president Vladimir Poetin.

Poetin: stop de wapenleveranties aan Oekra´ne

De Russische president Vladimir Poetin heeft de westerse landen opgeroepen de wapenleveranties aan Oekraïne stop te zetten.

In een telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron beschuldigde Poetin de Oekraïense strijdkrachten van oorlogsmisdaden en zei hij dat "het Westen kan helpen een einde te maken aan deze oorlogswreedheden" door druk uit te oefenen op Kiev "alsook de wapenleveranties aan Oekraïne stop te zetten", aldus het Kremlin. Poetin beschuldigde de regering in Kiev ervan niet "serieus" geïnteresseerd te zijn in gesprekken om het conflict te beëindigen.

Het Kremlin zegt dat Poetin Macron heeft geïnformeerd over de "bevrijding" van Mariupol door Russische troepen en de succesvolle evacuatie van burgers uit de belegerde staalfabriek Azovstal.

Russen zijn bestorming van Azovstal begonnen, VN heeft 101 burgers geŰvacueerd

In Mariupol zijn Russische troepen volgens de media begonnen met de bestorming van de belegerde staalfabriek Azovstal. "De hele nacht hebben ze ons vanuit de lucht gebombardeerd (...) en nu wordt Azovstal bestormd," citeerde de krant 'Ukrajinska Pravda' de plaatsvervangend commandant van het Oekraïense Azov regiment, Svyatoslav Palamar.

Het Russische staatspersbureau Ria Novosti, dat een woordvoerder van het ministerie van defensie citeerde, meldde dat Azov-strijders die zich op het fabrieksterrein hadden verschanst, van een onderbreking in het vuur gebruik hadden gemaakt om uit de kelders te komen en zich opnieuw te positioneren. Ze worden nu aangevallen met artillerie en vanuit de lucht.

Naast de Oekraïense strijders zouden er nog ongeveer 200 burgers vastzitten in ingestorte bunkers binnen de staalfabriek. In het weekend werden meer dan 120 mensen gered met internationale hulp. Een andere geplande evacuatieoperatie op maandag mislukte echter. Mariupol werd kort na het begin van de Russische aanvalsoorlog op 24 februari belegerd en is de afgelopen dagen grotendeels door de Russische troepen ingenomen.

Volgens de VN zijn er vandaag nog eens 101 mensen geëvacueerd uit de Azov-staalfabriek, waarvan het meren deel is overgebracht naar Zaporizja, waar zij humanitaire hulp krijgen. De mensen - onder wie bejaarden en kinderen - zagen voor het eerst in twee maanden daglicht volgens VN-coördinator Osnat Lubrani. Sommige van de geredden waren gewond, aldus het Internationale Comité van het Rode Kruis.

'Oud-Ajacied Bryan Roy moet 40 dagen de cel in na weigeren van taakstraf'

Oud-Ajacied Bryan Roy moet veertig dagen de gevangenis in omdat hij zijn gekregen taakstraf niet heeft uitgevoerd. Roy kreeg voor het bedreigen van Mark Rutte een taakstraf van tachtig uur een een voorwaardelijke celstraf. Zo meldt AT5.

Dat meldt Het Parool. De 51-jarige oud-profvoetballer plaatste op 3 april een tekst bij een tweet van iemand anders over Mark Rutte. "We helpen Mark met zijn geheugen wat hij moet doen. Aftreden van Rutte, aftredenmarkrutte.petities.nl", stond er in die tweet. Roy reageerde daarop met de tekst: "Headshot krijgtie straks."

Taakstraf niet uitvoeren
Het Openbaar Ministerie (OM) deed onderzoek naar de tweet en veroordeelde Roy daar ook voor. Bij de zaak was hij niet aanwezig en hij had ook geen advocaat naar de rechtbank gestuurd voor zijn verdediging. Een dag na zijn veroordeling plaatste hij op Twitter dat "Rutte de taakstraf in zijn naad kan douwen".

Die taakstraf voerde hij dus ook niet uit en daarom is hij nu opgepakt om een celstraf uit te zitten. Voor elke twee uur taakstraf die hij verzuimt, staat formeel één dag cel. Roy moet daardoor dus 40 dagen zitten.

Krack: "Aston Martin zal er over enkele races beter voorstaan"

De geïnvesteerde miljoenen van Lawrence Stroll hebben zich tot nu toe nog niet uitbetaald bij Aston Martin. Het team kende een slechte seizoenstart en kon — behalve op Imola — niet meestrijden om de prijzen. Teambaas Mike Krack heeft echter vertrouwen in de komende updates en hoopt dat de AMR22 een grote stap voorwaarts zal maken.

"Ik denk dat we komende races in betere vorm zullen zijn. We komen met veel nieuwe updates. Ik kan alleen niet zeggen wanneer we er beter voor zullen staan. Het kost tijd om de nieuwe onderdelen te begrijpen, en als de weersomstandigheden slecht zijn weet je al helemaal niks", liet de teambaas optekenen.

Volgens Krack zijn er drie belangrijke punten waar het team zich momenteel op concentreert: "De eerste is de aerodynamica, de meest belangrijke. De tweede is het gewicht van de wagen, en de derde is hoe we betere feedback aan de coureurs kunnen geven. We moeten de rijders een beter gevoel voor de wagen geven zodat ze meer uit het pakket kunnen halen".

En vooral dat laatste aspect was zichtbaar op de baan. Sebastian Vettel en Lance Stroll hadden namelijk hun handen vol aan de AMR22 met meerdere grindbakexpedities en als dieptepunt een veelvoud aan crashes in Melbourne. Volgens Krack ligt het niet aan de stuurmanskunsten van zijn rijders: "Het komt voornamelijk doordat ze te weinig mechanische feedback van de wagen krijgen. Daarom zagen we zoveel incidenten, bijvoorbeeld in Australië. Dat is niet normaal. Coureurs van dit kaliber maken niet zoveel fouten".

Zeven nieuwe games aangekondigd voor Xbox Game Pass

Microsoft heeft zojuist de games aangekondigd die de komende twee weken aan Xbox Game worden toegevoegd. Het zijn dit keer zeven games, waarvan vier Day One-titels.

De volgende zeven games kan je de komende twee weken verwachten in de Xbox Game Pass-catalogus.

 • (03-05) Loot River (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (05-05) Trek to Yomi (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (05-05) Citizen Sleeper (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (10-05) Danganronpa 2: Goodbye Despair Anniversary Edition (Xbox, PC en cloud)
 • (10-05) Eiyuden Chronicle: Rising (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (10-05) This War of Mine: Final Cut (Xbox, PC en cloud)
 • (12-05) NHL 22 (Xbox) - via EA Play

Vorige week werd ook NBA 2K22 als een verrassing aan Xbox Game Pass toegevoegd, die was dus niet benoemd in de vorige aankondiging.

Er zijn ook weer een aantal games die binnenkort niet meer speelbaar zullen zijn via Xbox Game Pass. Helaas wel wat opvallende titels deze maand, de volgende games zijn, tenzij anders aangegeven, tot 15 mei speelbaar binnen de service:

 • Grand Theft Auto: San Andreas - The Definitive Edition - beschikbaar tot 10 mei
 • Enter the Gungeon
 • Final Fantasy X/X-2 Remaster
 • Remnant: From the Ashes
 • Steep
 • The Catch: Carp and Coarse
 • The Wild at Heart

'Hongarije van te voren ingelicht over invasie in Oekra´ne'

De voorzitter van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad, Oleksi Danilov, claimt dat president Poetin Hongarije vantevoren heeft ingelicht over de invasie. Hongarije zou ook een deel van het Oekraïense grondgebied beloofd zijn als het land ingenomen is. Volgens Danilov gaat dit consequenties hebben voor Hongarije als de oorlog voorbij is. Het is volgens Danilov onacceptabel dat de meeste westerse landen Rusland de rug toe keren terwijl Hongarije, o.a. door de dreigende Hongaarse veto op de blokkade van Russische olie, juist toenadering tot Rusland lijkt te zoeken. 

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Kovacs, noemt het 'fake news'. Hij gaf verder aan dat Oekraïne zulk nieuws naar buiten brengt omdat Hongarije geen wapens naar Oekraïne stuurt. Ook wapentransporten van andere landen over Hongaars grondbebied zijn verboden. 


Prinses Beatrix bezoekt Erasmus MC in Rotterdam

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden bracht dinsdagochtend 3 mei een werkbezoek aan het Erasmus MC in Rotterdam. Het bezoek vond plaats in het kader van het Onderzoeksprogramma Gentherapie van het Prinses Beatrix Spierfonds. In 2020 startte het Spierfonds met het gentherapieprogramma, met als doel een eenmalige behandeling met langdurig resultaat te realiseren voor mensen met een erfelijke spierziekte. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van het Prinses Beatrix Spierfonds.

Tijdens het werkbezoek sprak Prinses Beatrix met medewerkers van het onderzoeksteam dat zich richt op de ziekte van Pompe. De onderzoekers ontwikkelen een vorm van gentherapie waarbij ze stamcellen uit het beenmerg van de patiënt halen. In deze stamcellen zit een fout in het DNA, wat de spierziekte veroorzaakt. Met behulp van een virus wordt dit ontbrekende stukje DNA teruggezet. De gezonde stamcellen, die zo gerecreëerd zijn, worden daarna weer teruggeplaatst in het beenmerg van de patiënt. In het laboratorium is deze vorm van gentherapie zeer effectief. Een volgende stap is nu een klinische trial.

Na het gesprek met het onderzoeksteam kreeg Prinses Beatrix een rondleiding door het laboratorium. Tijdens de rondgang werd een 3D-spier getoond. Deze zogenoemde ‘muscle-on-a-chip’ is een levende, menselijke modelspier op miniatuurformaat. De spier is gekoppeld aan een chip die op ieder moment de spierkracht ervan kan meten. Hierdoor kan het verloop van een spierziekte beter in beeld worden gebracht en de werking van een mogelijke behandeling op de 3D-spier worden getest. Het onderzoeksteam in het Erasmus MC ontwikkelt een 3D-spier voor de ziekte van Pompe, waarop medicatie, zoals gentherapie, getest kan worden.

Red Bull wil nieuwe windtunnel bouwen

Red Bull Racing plant de bouw van een nieuwe windtunnel op haar eigen campus in Milton Keynes. Het proces duurt naar verluidt twee jaar en moet uiterlijk in 2024 afgerond zijn. Het project dient mogelijk als een investering van zes jaar, aangezien de FIA plannen heeft om het gebruik van windtunnels in 2030 af te schaffen.

Het klinkt als een opmerkelijk besluit. De FIA wil de dure windtunnels vanaf 2030 verbannen en vervangen door goedkopere CFD-simulaties. Hoewel dit besluit nog geen zekerheid is, schuwt Red Bull het niet om een nieuwe windtunnel te bouwen die uiterlijk binnen twee jaar klaar moet zijn. "We zitten momenteel in de fase om voor alles toestemming te krijgen", laat Red Bull-adviseur Helmut Marko weten.

Om het veld dichter bij elkaar te brengen mogen de topteams minder tijd in de windtunnel besteden dan de staart van het veld waardoor de gespendeerde tijd veel waard is. Ondanks dat Red Bull haar windtunnel prima functioneert, ziet technisch directeur Adrian Newey voordelen in een gloednieuwe windtunnel: "Onze huidige tunnel bereikt niet snel genoeg de gewenste windsnelheid. De tijd die dat in beslag neemt is in principe weggegooid. Dit kost ons een aanzienlijk deel van onze windtunneltijd waar we wel recht op hebben". 

De nieuwe windtunnel moet uiterlijk in 2024 het levenslicht zien (Getty Images / Red Bull Content Pool)
De nieuwe windtunnel moet uiterlijk in 2024 het levenslicht zien (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Elliott pakt NASCAR-zege op Monster Mile

Op de Dover Motor Speedway, de Monster Mile, is maandagavond de Drydene 400 in de NASCAR Cup Series afgerond. Dat begon zondagavond al, maar de regen had andere plannen en dus moest er even een dag gewacht worden.

We begonnen met Chris Buescher, Denny Hamlin, Kyle Larson en Chase Elliott voorop. Die vier hadden aan het begin ook de touwtjes in handen, tot het kort na de helft van stage één ging regenen en de rode vlag werd gezwaaid, met Hamlin voorop.

De regen bleef aanhouden en dus werd de boel wat zondag betreft gestopt: na een goede nacht slapen kon men op maandag weer door, met Larson en Elliott voorop. Hamlin nam echter het heft in handen en pakte de winst in stage één, voor Elliott, Christopher Bell, Ross Chastain, Martin Truex Jr en Larson.

In de pitstraat ging het fout voor Hamlin: hij raakte een wiel kwijt, moest daardoor achteraan aansluiten en kon ook een deel van zijn crew inleveren voor de volgende races. Met Chastain en Bell konden we beginnen aan de tweede stage, wederom 120 ronden lang.

Na een kleine veertig ronden stond Larson tegen de muur na een spin: caution. Halverwege de stage was Kurt Busch de volgende die in de problemen kwam, ook hij veroorzaakte met een crash een caution. Niet iedereen kwam binnen voor nieuwe banden en zo gingen Justin Haley en Alex Bowman bij de herstart aan de leiding.

Negen ronde voor het einde van stage twee ging het fout voor Hamlin, die zich keurig had opgeknokt naar plek vier: Cody Ware spinde vlak voor zijn neus en drukte hem tegen de muur, pure pech én een caution, met inmiddels Kyle Busch die zich opgewerkt had naar de leidende positie.

Met Ryan Blaney en Harrison Burton, naar voren gekomen door nog even niet te stoppen, werd het groen nog voor drie ronden in de stage gezwaaid. Blaney pakte zo de stagewinst, Kyle Busch nestelde zich nog op plek twee. Met Kyle Busch en Bowman voorop konden we weer door, nog 140 ronden te gaan.

Met een ronde of tachtig te rijden zorgde een losgelopen wiel van AJ Allmendinger midden in een pitstopronde - in principe de laatste - voor een caution. De boel werd zo flink opgeschud: Chastain en Truex nestelden zich aan het front, Busch en Bowman vielen door een ongelukkig getimede pitstop flink terug.

Na een door Daniel Suarez veroorzaakte volgende caution konden we weer door met 61 ronden te gaan en Chastain met Elliott voorop. Laatstgenoemde nam al snel de leiding over en vanaf dat moment reed hij de wedstrijd keurig uit: Elliott won, voor Ricky Stenhouse en Chastain.

FOK! Wat een weer!: meer bewolking en frisser

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moj'n!  

Prima toch gister? Niets aan toe te voegen.  

Helaas ziet het er vandaag een stuk minder uit. Afgelopen nacht nam in het noorden de bewolking al toe en dit zaakje trok dan ook naar het midden des lands. In het zuiden blijven de opklaringen overheersen en liggen de minima rond of iets boven 0 met kans op vorst aan de grond. In de bewolking is het met 5 graden duidelijk minder koud.

Vandaag is er dan veel meer bewolking dan gisteren. Zeker ten noorden van de grote rivieren is het maar een sombere bedoening. Hier en daar kan ook een klein beetje regen vallen, maar veel zal dat niet zijn en zeker ook niet overal. In het zuiden is het wat vriendelijker weer met wat meer zon. Uiteindelijk klaart het ook in de noordelijke helft weer wat op. De temperatuur levert wat in. In de bewolking is het maar een graad of 11, maar schijnt de zon flink dan kan het nog 17 graden worden. In het zuiden dus. De wind is uiteraard noordelijk en meest zwak tot matig. 

Buien vinden we momenteel opnieuw aan de oostkust van Spanje. Ook aan de andere kant van Europa is het niet pluis met stevige buien in o.a Griekenland. 

Van buien is bij ons deze week vrijwel geen sprake. Als er iets gaat vallen zou dat op vrijdag kunnen zijn, en dan waarschijnlijk alleen maar in het oosten.

Op de iets langere termijn lijkt het aanmerkelijk warmer te gaan worden met maxima tot 25 graden, en mogelijk hoger. Doch, dat is nog vrij ver weg, maar de aanwijzingen zijn er.  

Gegroet!  

Wolkjes in Haarlem (Foto: Stephan5)
Een leek zou zeggen dat er een bui aan zou komen. Ik wist helaas wel beter. Foto eergisteren gemaakt. 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
review
Street Fighter 6
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
©FOK.nl e.a.