Kremlin wil niet onderhandelen over corridor staalfabriek in Mariupol

Rusland verwerpt oproepen tot onderhandelingen over een corridor voor de soldaten en burgers die vastzitten in de staalfabriek Azovstal in Mariupol.

"President (Vladimir Poetin) heeft het heel duidelijk gezegd: de burgers mogen alle kanten op, het leger moet naar buiten komen, zich overgeven en de wapens neerleggen", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen het staatspersbureau TASS. De Oekraïense strijders zullen in leven blijven en medische zorg ontvangen, maar niets meer. Moskou wil hen geen vrije aftocht geven. Er is geen ruimte voor onderhandelingen, benadrukt Peskov. 

Eerder, na gesprekken met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, zei de Oekraïense president Zelenskyy dat Kyiv klaar was om onmiddellijk met onderhandelingen te beginnen over een humanitaire corridor vanuit Azovstal. Guterres wilde de evacuatie van mensen in Azovstal bewerkstelligen. "Op dit moment kan ik alleen maar zeggen dat we er alles aan doen om dit te laten gebeuren", zei hij na gesprekken met Zelenskyy. Guterres sprak woensdag met  Poetin.