FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 april 2022

Random Pics van de Dag #610

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Dessers schiet Feyenoord langs Marseille en heeft goede kans op finale Conference League

Feyenoord heeft donderdagavond een een fraaie overwinning geboekt op Olympique Marseille in de halve finales van de Conference League. Tegen de Franse ploeg wonnen de Rotterdammers met 3-2.

In een uitverkochte De Kuip had Feyenoord een droomstart. Binnen twintig minuten stonden de Rotterdammers met 2-0 voor. Cyriel Dessers had Feyenoord in de achttiende minuut op voorsprong gezet en twee minuten later verdubbelde Luis Sinisterra de score. Toch was het bij rust alweer gelijk. Snel na de 2-0 kwam Olympique Marseille via Bamba Dieng terug tot 2-1 en vijf minuten voor de rust maakte Gerson vanuit de rebound de 2-2.

Negen seconden na rust profiteerde Dessers echter van een verkeerde terugspeelbal van Olympique Marseille en zette hij Feyenoord op 3-2. De ploeg van Arne Slot kwam in het vervolg van de wedstrijd wel onder druk te staan, maar kreeg zelf ook goede kans om de 4-2 te maken. Daardoor blijft de kans aanwezig dat twintig jaar na de UEFA Cup-zege hardop dromen van een nieuwe Europese finale. De return in Marseille is volgende week donderdag om 21.00 uur.

Kremlin wil niet onderhandelen over corridor staalfabriek in Mariupol

Rusland verwerpt oproepen tot onderhandelingen over een corridor voor de soldaten en burgers die vastzitten in de staalfabriek Azovstal in Mariupol.

"President (Vladimir Poetin) heeft het heel duidelijk gezegd: de burgers mogen alle kanten op, het leger moet naar buiten komen, zich overgeven en de wapens neerleggen", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen het staatspersbureau TASS. De Oekraïense strijders zullen in leven blijven en medische zorg ontvangen, maar niets meer. Moskou wil hen geen vrije aftocht geven. Er is geen ruimte voor onderhandelingen, benadrukt Peskov. 

Eerder, na gesprekken met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, zei de Oekraïense president Zelenskyy dat Kyiv klaar was om onmiddellijk met onderhandelingen te beginnen over een humanitaire corridor vanuit Azovstal. Guterres wilde de evacuatie van mensen in Azovstal bewerkstelligen. "Op dit moment kan ik alleen maar zeggen dat we er alles aan doen om dit te laten gebeuren", zei hij na gesprekken met Zelenskyy. Guterres sprak woensdag met  Poetin.

Russische autoriteiten vervolgen 11-jarige jongen wegens kritiek op oorlog

In Rusland heeft een 11-jarige jongen zich een aantal keren moeten melden bij de autoriteiten wegens vermeende belediging van het Russische leger. De student uit de stad Kamyshin staat op de zwarte lijst "voor het verspreiden van informatie op sociale netwerken die de inzet van de Russische strijdkrachten om de Russische Federatie en haar burgers te beschermen in diskrediet brengt", meldt de lokale website Infokam.

In Rusland kan het al strafbaar zijn om in het openbaar over oorlog in Oekraïne te spreken. De Russische invasie in Oekraïne wordt officieel "militaire speciale operatie" genoemd. Jongeren in Rusland die op het prikbord van politie en jeugdzorg staan, kunnen later problemen krijgen: de jongere kan bepaalde cursussen niet volgen of werken in banen waarvoor een verklaring van goed gedrag vereist is.

Derksen nog steeds onder vuur: 'Johan wil niet verder met VI'

Johan Derksen ligt flink onder vuur nadat hij dinsdag bij het programma Vandaag Inside lachend een verhaal vertelde over een seksueel grensoverschrijdende handeling waar hij zich 50 jaar geleden schuldig aan heeft gemaakt.

Update 22.15 uur: Een schuldbewuste Derksen gaf vanavond aan het verhaal van 'de kaars' zich dinsdag niet goed te herinneren en er maar een smeuïg verhaal van te hebben gemaakt. Daarna sprak hij openlijk zijn twijfel uit of er nog wel toekomst is voor een programma als Vandaag Inside. "Ik kom langzamerhand tot de conclusie dat er geen ruimte meer is voor dit programma. De cancel- en woke cultuur is groot en is tegen ons. Als we nu door zouden gaan, dan zitten we hele tijd met de handrem erop te praten.” Verschillende radiozenders waar hij programma's maakte hebben naar aanleiding van alle ophef de samenwerking opgezegd. De Talpa directie had gevraagd om excuus te maken en daarna te zullen beslissen wat ze met het programma zouden doen, ze wilden zelfs een voorgekauwd excuus meegeven. Derksen wil die beslissing niet afwachten en stapt dan liever zelf op. 

Update 19.00 uur: De Toto stopt per direct de ‘jarenlange samenwerking’ met tv-programma Vandaag Inside vanwege de uitspraken over seksueel grensoverschrijdend gedrag die Johan Derksen dinsdag en woensdag deed in het programma. Dat meldt een woordvoerder van De Nederlandse Loterij, waar Toto onder valt. Toto gaat ook niet meer adverteren in de reclameblokken rond het tv-programma. Eerder vandaag maakte e-bikespecialist Stella Fietsen al bekend vanwege die uitspraken de sponsoring van tv-programma per direct stop te zetten.

Update 15.00 uur: Johan Derksen gaat vanavond in het programma Vandaag Inside excuses maken voor het ‘kaarsenverhaal’. Dat laat Talpa Network weten in een korte verklaring. 

Talpa heeft laten weten ‘ferm afstand’ te nemen van het verhaal van Derksen en de reactie van de andere mannen aan de tafel, die hier erg om moesten lachen. "Het is volstrekt ongepast om dit thema, dat zo extreem gevoelig ligt, in een lacherige sfeer te benaderen”, laat Talpa weten. "Voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag moet dit een klap in het gezicht zijn geweest. Een stap terug in de tijd, waar juist de laatste periode eindelijk meer aandacht aan deze problematiek werd geschonken.” 

Eerdere berichtgeving: Woensdagavond nuanceerde hij zijn eerder vertelde verhaal enigzins, waarbij de door hemzelf als geclassificeerde 'verkrachting' van een bewusteloze vrouw met een kaars werd afgezwakt tot een 'foute grap'. De eerder genoemde kaars zou niet zijn gebruikt voor penetratie 'in' de vrouw, maar 'rechtop' tussen de benen van de vrouw zijn gezet volgens Derksen.

De nuancering maakt volgens velen niet uit, het lachen om slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag is een voorbeeld van een toxische mannencultuur en vraagt om nadere acties door Talpa, die Derksen onder contract heeft.

Life-sim Disney Dreamlight Valley aangekondigd

Goed nieuws voor Disney- en Pixar-fans: er is een nieuwe Disney-game onderweg die zich naar verluidt laat inspireren door onder andere Animal Crossing en The Sims.

Disney Dreamlight Valley wordt door Disney zelf beschreven als een 'life-sim adventure game' waarin je velerlei activiteiten staan te wachten. 'Bereid heerlijke gerechten in het restaurant van je dorp samen met Remy uit Ratatouille, gebruikmakend van de vissen die je samen met Goofy hebt gevangen en de groentes die je uit de groentetuin van Wall-E hebt geplukt.' De game combineert Animal Crossing-achtige activiteiten met het uitbouwen van je dorp en op avontuur uit gaan.

Het minder leuke nieuws is dat de ontwikkeling officieel gedaan wordt door (mobile) gamestudio Gameloft, die bekend staat om veelvuldig gebruik van microtransactions. Disney Dreamlight Valley wordt een free-to-play titel en zou gezien Gamelofts track-record wel eens volgestopt kunnen worden met micro-DLC (denk aan het moeten betalen voor kledingstukken, meubilair of gereedschap). Helaas voor 'ons echte gamers' doen f2p-games met microtransacties het nog altijd buitengewoon goed en zou dit wel eens de nieuwe goudmijn van Disney en Gameloft kunnen worden.

Disney Dreamlight Valley moet in 2023 uitkomen voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, pc, Mac, Nintendo Switch en iOS. Later dit jaar zal er alvast een Early Access-versie verschijnen voor pc en Xbox. Bekijk de trailer hieronder.

IAEA: straling in Tsjernobyl onder grenswaarde, bezorgdheid over Zaporizja

Volgens deskundigen vormt de radioactieve straling rond de Oekraïense nucleaire ruïnes van Tsjernobyl geen gevaar voor mens of milieu nadat de Russische eenheden zich hebben teruggetrokken. 

De International Atomic Energy Agency (IAEA) maakte de resultaten van zijn metingen ter plaatse bekend. Er werd een verhoogde straling gemeten, maar niet in een gevaarlijke mate, zei IAEA-baas Rafael Grossi.

In de loop van de Russische invasie van Oekraïne werd de uitsluitingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl, die in 1986 werd beschadigd, ingenomen. Nadat Russische soldaten zich eind maart uit het gebied hadden teruggetrokken, kwamen er berichten dat ze daar stralingsschade zouden hebben opgelopen. De soldaten hadden stellingen gegraven in de verontreinigde grond.

Grossi's grootste zorg op dit moment is de kerncentrale van Zaporizja in het zuidoosten, die onder Russische controle staat. Volgens de Oekraïense generale staf gebruiken Russische troepen de luchthaven van Melitopol in de oblast Zaporizja voor gevechtsvliegtuigen en helikopters. "Een misplaatst projectiel of iets dergelijks kan ernstige gevolgen hebben", zei Grossi. Hij heeft nadrukkelijk zijn bezorgdheid geuit over het feit dat zijn agentschap geen toegang heeft tot de grootste kerncentrale van Europa. "Zaporizja staat bovenaan mijn lijst van zorgen als het gaat om de situatie van de nucleaire installaties in Oekraïne", zei IAEA-chef Rafael Grossi.

IAEA-medewerkers hebben geen toegang meer gehad tot de faciliteit sinds Russische soldaten de kerncentrale bijna twee maanden geleden bezetten. Aan het begin van de oorlog hadden Russische troepen de kerncentrale van Zaporizja veroverd, ongeveer 500 kilometer ten zuidoosten van Kiev. Er brak brand uit op de locatie door bombardementen, waardoor er internationale angst ontstond voor een nucleaire ramp. "Er is daar veel te doen", zei Grossi over de nucleaire faciliteit. "We moeten terug naar Zaporizja, dat is enorm belangrijk."

OekraÔne: meerdere doden bij aanval op staalfabriek Azov

Een zware Russische aanval op de omsingelde staalfabriek in de Oekraïense havenstad Mariupol heeft volgens Oekraïense bronnen meerdere levens geëist. Het ultranationalistische Azov-regiment van de Oekraïense Nationale Garde heeft videobeelden vrijgegeven van de staalfabriek waarop mensen te zien zijn die na de aanval door het puin zoeken naar slachtoffers. Volgens het Azov-regiment trof de aanval een geïmproviseerde ziekenboeg in de kelder. Een onbekend aantal mensen werd gedood en gewond. De video-opnames konden niet op echtheid worden gecontroleerd.

De Russische strijdkrachten bombarderen het fabrieksterrein aan de kust vanuit de lucht en met artillerie. De verdedigers hebben zich verschanst in een 25 kilometer lang labyrint van ondergrondse tunnels, gangen en bunkers. Volgens Oekraïense bronnen bevinden zich ook tot 1.000 burgers in de fabriek. Oekraïne eist dat Rusland hen een veilige evacuatie verleent onder toezicht van de VN.

Familie moet ruim 300.000 euro betalen voor illegale vuurwerkhandel

Een Udense familie moet in totaal ruim 300.000 euro aan de Staat betalen. Volgens de rechtbank Oost-Brabant is dit de illegale winst die de vader, moeder en zoon met hun bedrijf maakten voor de import en verkoop van illegaal vuurwerk.

De politie viel in 2008 het bedrijf van de familie binnen, dat opslagloodsen had in Uden, Nistelrode en in Duitsland. Daarbij werden zeecontainers vol illegaal vuurwerk aangetroffen. De familie importeerde dit vuurwerk op grote schaal uit China. De rechtbank veroordeelde de familie, hun bedrijf en een medewerker van dit bedrijf in 2013 tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. In hoger beroep kreeg de zoon een celstraf van 21 maanden, waarvan 7 maanden voorwaardelijk. De vader en moeder kregen ieder een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en moesten daarnaast een boete betalen van 100.000 euro. De medewerker kreeg 3 maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur.

Het te ontnemen bedrag valt een stuk lager uit dan door de officier van justitie was gevorderd. Volgens de officier van justitie maakte de familie in totaal ruim 7 miljoen euro illegale winst met de import en verkoop van vuurwerk. De rechtbank vindt de benadering van de officier van justitie niet realistisch. Zij is er bij de berekening onder meer van uitgegaan dat het bedrijf de totale keten van groothandel tot consument in handen zou hebben, terwijl het strafdossier geen aanwijzingen bevat dat het bedrijf ook de verkoop aan consumenten voor haar rekening nam. De rechtbank vindt het aannemelijker dat ook in de illegale tak sprake is van tussenhandelaren die daaraan verdienen, zodat niet alle winst uit de keten kan worden toegerekend aan het bedrijf. Daarnaast gaat de rechtbank uit van een kleinere hoeveelheid vuurwerk dan waarmee de officier van justitie heeft gerekend. De rechtbank komt uit op een totale illegale winst van zo'n 318.000 euro.

De verdeling van de winst per persoon is niet op te maken uit de stukken die de rechtbank ter beschikking heeft, zodat de rechtbank hiervan een schatting moet maken. De rechtbank gaat uit van een illegale winst van ruim 1.800 euro voor de medewerker van het bedrijf en ruim 25.000 euro voor het bedrijf zelf. Die bedragen haalt de rechtbank van de totale winst af. De rechtbank deelt de overige verdiensten niet door 3, maar gaat uit van de rolverdeling binnen de organisatie. De zoon was de spil in het geheel en daarom rekent de rechtbank 70% van de totale illegale winst aan hem toe. Dit komt neer op een bedrag van ruim 183.000 euro. De vader moet 20% van de illegale winst betalen: ruim 52.000 euro. De moeder moet de resterende 10% betalen: ruim 26.000 euro. Deze bedragen zijn verminderd met 10% vanwege de langdurige overschrijding van de redelijke termijn waarbinnen deze ontnemingszaak had moeten worden afgedaan.

Kabinet trekt extra geld uit om energietoeslag aan lage inkomens te garanderen

Het kabinet maakt 175 miljoen euro extra vrij voor de uitvoering door gemeenten van de eenmalige energietoeslag van 800 euro. Voor de regeling, die is bedoeld om huishoudens met een minimuminkomen te helpen bij het betalen van de energierekening, is nu in totaal 854 miljoen euro beschikbaar. Dit schrijft minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) in een brief aan de Tweede Kamer.

Met het toekennen van de extra middelen biedt het kabinet gemeenten de financiële garantie dat zij aan alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum een energietoeslag van 800 euro kunnen uitkeren. Het kabinet heeft het besluit genomen na signalen van gemeenten dat het huidige budget mogelijk ontoereikend is om al deze huishoudens de energietoeslag te geven. Om zelf geen financieel risico te lopen, koos een aantal gemeenten ervoor de energietoeslag aan een kleinere doelgroep te verstrekken of een lager bedrag per huishouden uit te keren.

Minister Schouten heeft gemeenten eind maart in reactie op een motie van de Tweede Kamer al de garantie gegeven dat zij worden gecompenseerd, indien zou blijken dat het budget niet afdoende is. Nu die financiële zekerheid er is, rekent de minister erop dat gemeenten niet langer terughoudend zullen zijn en daadwerkelijk aan alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum een eenmalige energietoeslag van 800 euro zullen verstrekken.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 17

Er is echt van alles te zien deze week; van drama's en romcoms tot documentaires, van Frans en Zweeds tot Nederlands en Hongaars en van langverwachte vervolgfilms tot onverwachte verhalen. Deze films zijn allemaal nieuw te zien in de bioscopen en filmtheaters.

Les Olympiades

In Les Olympiades, een wijk in het 13e arrondissement van Parijs, ontmoeten we drie jonge vrouwen en een man. Ze staan midden in het leven als vrienden, soms geliefden, maar vaak als allebei. Emilie (Lucie Zhang) leert Camille (Makita Samba) kennen als ze op zoek moet naar een nieuwe huisgenoot. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en worden meer dan vrienden. Nora (Noémie Merlant) is de vriendin van Camille, maar heeft moeite met intimiteit en voelt zich meer op haar gemak bij Amber Sweet (Jehnny Beth) die ze online heeft leren kennen. De jongeren ontdekken wat moderne liefde is, waarin vriendschap en liefhebben dichter bij elkaar liggen dan ooit.

The Twin

Na de dood van één van hun zesjarige tweelingzoons bij een noodlottig ongeluk, verhuizen Rachel en Anthony naar het Scandinavische platteland in de hoop daar rust te vinden. Eenmaal daar begint hun zoontje Elliott steeds vreemder gedrag te vertonen waarbij hij denkt dat hij zijn overleden broertje is. Rachel begint te vermoeden dat hij een pion is in een kwaadaardig complot van de dorpelingen om de duivel terug naar aarde te brengen. Stukje bij beetje ontrafelt ze de schrikbarende waarheid.

Shabu

Shabu (14) is een lieve, creatieve en street smart jongen uit Rotterdam-Zuid. Nadat hij tijdens een joyride de auto van zijn oma total loss rijdt, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft een zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma weer terugkomt van vakantie in Suriname. Zijn moeder stelt voor dat hij ijslolly’s gaat verkopen om met de opbrengsten de schade te betalen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Dus bedenkt hij een andere oplossing waarbij hij de aantrekkelijke zaken van de zwoele zomer, zijn muzikale talent én geld verdienen kan combineren. Zou het lukken om zijn familie, maar vooral zijn oma, weer trots te maken? “Ik ben een kleine jongen uit Peperklip”, omschrijft Shabu zichzelf, waarbij hij verwijst naar het beroemde (en beruchte) gebouw in Rotterdam-Zuid waarin hij opgroeit. Het levendige verhaal en de speelse montage van de film zetten de tegenstellingen van het puberleven extra aan: ongepolijst als het leven rauw is, en een beetje opgepoetst wanneer het moet blinken. Een grappige en ontroerende film over een jongen die groter lijkt dan hij is, en over verantwoordelijkheid nemen voor je daden.

a-ha: The Movie

Take on Me is een van die nummers die nog steeds tot in de uithoeken van de kleinste karaokezalen gezongen wordt. De hit betekende de wereldwijde doorbraak van a-ha. Een droom die de bandleden al van kinds af aan hadden, maar onbereikbaar leek voor een kleine band uit Noorwegen in de jaren ’70. Het succes van a-ha veranderde jongens in één klap in tieneridolen, terwijl ze misschien zelf liever als serieuze rocksterren gezien werden. 35 jaar later treden de mannen, nu allemaal in de vijftig, nog steeds op. Op de nog altijd overvolle zalen en gillende fans na, is er echter een hoop veranderd. De relatie tussen de drie is stroef, maar waarom? Morten Harket (zang), Magne Furuholmenen (keyboard) en Pål Waktaar-Savoy (gitaar) reizen tegenwoordig elk in hun eigen zwarte Mercedes limousine, verblijven los van elkaar in luxe hotels en hebben elke avond aparte kleedkamers. Alleen op het podium zijn ze samen, want het is de muziek die de drie mannen verbindt. Ooit waren het jeugdvrienden, wat is er veranderd? a-ha: The Movie laat zien wat het supersterrendom met levens doet. Een inkijkje in het leven van een band, die overduidelijk meer was dan een one-time wonder. Een film over goede muziek, grote ambities, gebroken vriendschappen en – heel misschien, zelfs vergiffenis.

Costa!!

Spaanse stranden, zon, zee, feesten, liefde en vriendschap… met al deze ingrediënten is Costa!! dé ultieme zomerse feelgoodfilm. Anna reist met haar beste vriendin Bibi naar het Spaanse Lloret de Mar om de fameuze club Costa te zien waar haar moeder Frida vroeger als propper werkte. Eenmaal in Spanje blijkt de club helaas al lang niet meer the place to be, maar een vervallen karaokebar. Samen met haar nieuwe vrienden zet Anna alles op alles om de Battle of the Bars te winnen en van de Costa weer de vetste club van de strip te maken. Ondertussen laait de passie aan alle kanten op zoals dat alleen aan de costa kan. Zal Anna onder de Spaanse zon, net als haar moeder ooit, echte liefde vinden?

Downton Abbey: A New Era

De gehele originele cast van Downton Abbey keert opnieuw terug voor de tweede film. Ook Hugh Dancy, Laura Haddock, Nathalie Baye en Dominic West maken deel uit van de cast.

Mascarpone

De 30-jarige Antonio zijn leven staat op zijn kop nadat hij plotseling wordt gedumpt door zijn man. Gewend aan zijn afhankelijke leven staat hij er opeens alleen voor. Hij moet op zoek naar een nieuw appartement, een nieuwe baan en nieuwe interesses. Al snel vindt hij een appartement en begint hij te werken bij een lokale bakkerij. Daarnaast begint hij zijn leven te herontdekken en ontmoet hij nieuwe mensen. Was hij toch niet zo afhankelijk als hij dacht?

I Am Zlatan

De in Zweden geboren zoon van een Bosnische vader en Kroatische moeder heeft als kind maar één droom: profvoetballer worden. Tijdens zijn moeizame jeugd probeert hij zich vanuit een achterstandswijk in Malmö omhoog te vechten met zijn unieke voetbaltalent als enige troef. Tegen alle verwachtingen in weet Zlatan Ibrahimović uit te groeien tot een internationaal voetbalfenomeen met een profvoetbalcarrière bij topclubs als Ajax, Juventus, Paris Saint-Germain en AC Milan. Niet alleen brak hij al vele records, nog altijd is hij de Zweedse international met de meeste goals op zijn naam.

Captives

Boedapest 1951, de communistische geheime politie verschijnt aan de deur van een gewoon gezin, maar in plaats van ze te deporteren, trekken de agenten in en sluiten ze op in hun eigen huis…. en iedereen die op de deur klopt. Dagen gaan voorbij zonder enige uitleg en de situatie wordt steeds absurder naarmate geheimen, leugens en paranoia het groeiende aantal gevangenen in het appartement beginnen te ontrafelen. Een ongelooflijk maar waargebeurd verhaal van Academy Award winnende regisseur Kristóf Deák.

Love It Was Not

De uitzonderlijke geschiedenis van de Joodse Helena Citron uit Slowakije die in 1942 tot de eerste groep vrouwen behoorde die in concentratiekamp Auschwitz belandde en de Oostenrijkse SS-officier Franz Wunsch die smoorverliefd op haar werd. Hij beschermde haar en later ook haar zus Roza waar mogelijk, maar hij had als SS-er ook een andere kant. In 1972, dertig jaar na de oorlog, wordt Helena Citron - inmiddels woonachtig in Israel - opgeroepen om samen met andere overlevenden te getuigen bij het proces tegen Wunsch in Oostenrijk. Een bijna onmogelijke opgave. Aan de hand van gesprekken met inmiddels hoogbejaarde Auschwitz-overlevenden, eerder opgenomen interviews met Helena Citron, haar zus Roza en ook met Wunsch, wordt het verbijsterende verhaal verteld

Microsoft komt met Xbox & Bethesda Games Showcase

E3 gaat dit jaar niet door, maar dat wil niet zeggen dat we deze zomer geen game showcases hebben. Microsoft is de eerste die hun showcase aankondigt.

Net als vorig jaar betreft het een combinatie van Xbox en Bethesda games, wat logisch is na de overname. Op zondag 12 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd vindt de Xbox & Bethesda Games Showcase plaats. Hier worden updates voor al aangekondigde games, nieuwe games en natuurlijk games die komen naar Game Pass aangekondigd.

Xbox en Bethesda Games Showcase

'OekraÔne wil doelen in Rusland aanvallen'

De Oekraïense leiding heeft aangekondigd om aanslagen op doelen in Rusland uit te voeren. "Rusland heeft onze burgers aangevallen en gedood", schreef presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak donderdag op Twitter. "Oekraïne zal zich op alle mogelijke manieren verdedigen, inclusief aanvallen op kampen en bases van Russische moordenaars. De wereld erkent dit recht."

Podolyak verwees naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die zei dat Oekraïne zelf moet beslissen of het militaire installaties in Rusland zou gaan aanvallen. Ook de Britse regering heeft begrip getoond voor dergelijke aanvallen.

Onlangs zijn er verschillende meldingen gedaan van branden in Russische brandstofdepots nabij de grens met Oekraïne. Het is nog onduidelijk of dit was veroorzaakt door ongelukken, sabotage of Oekraïense aanvallen. Ook is er brand uitgebroken bij een Russisch onderzoeksinstituut voor militaire raketten in de stad Tver, ten noordwesten van Moskou. De regering in Kyiv heeft nog niet gezegd of zij verantwoordelijk is voor de branden.

OekraÔne-Rusland oorlog voedt extreemrechts, aldus AIVD

Onze Neerlandse spionnen, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nederlandse militaire inlichtingendienst (MIVD), houden natuurlijk de veiligheidssituatie goed in de gaten. Zij adviseren de overheid en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTB) over dreigingen van overheden en mensen als Volkert v/d G. en Mohammed B. Volgens Erik Akerboom, directeur AIVD, hebben we momenteel het meest te vrezen van extreemrechts. "We zien dat de strijd in Oekraïne onderdeel wordt van het narratief van rechts-extremisten en anti-overheid-extremisten", aldus de directeur.

De oorlog in Oekraïne heeft gezorgd voor meer drukte bij de veiligheidsdiensten. Dit komt ondermeer door Russische cyberaanvallen tegen Nederlandse burgers, bedrijven en overheden. "Daar moet een goed antwoord op komen. We zien dit het afgelopen jaar en het huidige jaar toenemen", zegt Akerboom. Echter is dat niet het enige. "We zien dat de strijd in Oekraïne onderdeel wordt van het narratief van rechts-extremisten en anti-overheid-extremisten", zegt de directeur van de AIVD Erik Akerboom tegen de NOS. Hoe hij dit verklaart en rijmt met Putin's 'motivatie' om Oekraïne te 'de-nazi-ficeren' heeft de NOS helaas niet gevraagd of opgeschreven. Wel voegt Akerboom nog toe: "Het is een roerige en hele drukke tijd."

De AIVD let, uiteraard, ook speciaal op 'inlichtingenofficieren in Nederland', lees spionnen. Zo heeft Nederland vorige maand bijna twintig 'diplomaten' uitgezet.

OM onderzoekt uitspraken Johan Derksen, roept betrokkenen op verhaal te doen

Het Openbaar Ministerie gaat een onderzoek instellen naar de uitspraken van Johan Derksen in 'Vandaag Inside' dinsdagavond. "Duidelijk is dat hier sprake is van zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag", meldt het OM.

Derksen vertelde in de uitzending dat hij in de jaren 70 een bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars. Gisteravond nuanceerde hij die uitspraak door te zeggen dat hij de kaars alleen tussen haar benen had gezet.

Het OM heeft nu een opsporingsonderzoek ingesteld. Dat onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in het programma gesproken werd. Of de gebeurtenis verjaard is hangt volgens het OM af "van de aard en de context" van een strafbaar feit. Het OM roept betrokkenen op om hun verhaal te doen.

De wijze waarop er in het programma over het voorval werd gesproken is volgens het OM bijzonder kwetsend. "Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken."

Derksen zei gisteravond dat hij het niet nodig vindt om excuses aan te bieden voor zijn onthulling over seksueel wangedrag. "Ik heb mij op 24-jarige leeftijd misdragen en dat spijt mij bijzonder en dat heb ik kenbaar gemaakt voordat ik het verhaal vertelde", zei hij.

Gemeenteraad Mariupol waarschuwt voor mogelijke uitbraak cholera

De gemeenteraad van Mariupol heeft alarm geslagen over de onhygiënische omstandigheden in de door oorlog geteisterde Oekraïense havenstad. De omstandigheden vormen een dodelijke bedreiging, zei het gemeenteraadslid in de berichten-app Telegram, waar hij waarschuwde dat "dodelijke epidemieën in de stad zouden kunnen uitbreken vanwege het ontbreken van een centrale watervoorziening en riolering, duizenden lichamen die onder het puin liggen te verrotten en een catastrofaal tekort aan drinkwater en voedsel."

De circa 100.000 mensen die nog in Mariupol zijn, lopen het risico cholera of dysenterie op te lopen.Voor de oorlog telde de stad ongeveer 450.000 inwoners. In de Telegram-post werd burgemeester Vadym Boychenko geciteerd: "de indringers zijn niet in staat om de resterende bevolking van voedsel, water en medicijnen te voorzien - of het boeit ze gewoon niet." Hij zei dat de levensomstandigheden in Mariupol nu vergelijkbaar zijn met de middeleeuwen, "onmiddellijke en volledige evacuatie is vereist."

Britten willen Rusland volledig uit OekraÔne verdrijven

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss heeft het doel geformuleerd om Russische troepen volledig uit Oekraïne te verdrijven. "We zullen sneller handelen en actie ondernemen om Rusland uit heel Oekraïne te verdrijven", zei Truss in een toespraak over het veiligheidsbeleid. Volgens commentatoren verwijst dit niet alleen naar de regio's die sinds eind februari zijn aangevallen, maar ook naar het in 2014 door Moskou geannexeerde Krim-schiereiland en delen van de lang bevochten Donbass-regio.

Truss riep de westerse bondgenoten van Londen op om hun inspanningen op te voeren en sprak zich uit voor de voortzetting van de levering van zware wapens, waaronder vliegtuigen. Een overwinning voor Oekraïne in deze oorlog is nu een "strategische noodzaak" voor het Westen. "We hebben Rusland laten zien wat we bereid zijn te doen als internationale regels worden genegeerd", zei de conservatieve politicus. Men moet zich nu - bijvoorbeeld met het oog op China - beschermen tegen verdere agressie in de toekomst.

Na bezetting provincie Cherson wil Rusland daar de roebel invoeren

Volgens een bericht van persbureau RIA willen pro-Russische vertegenwoordigers op 1 mei de roebel invoeren als betaalmiddel in de zuidelijke Oekraïense regio Cherson. In een overgangsperiode van maximaal vier maanden zal de Russische munteenheid naast de Oekraïense munteenheid, de hryvnia, worden gebruikt, zegt Kirill Stremoussow. Hij vertegenwoordigt een commissie die zichzelf omschrijft als een "militair-civiel bestuur".

Dinsdag meldde Rusland de volledige verovering van de strategisch belangrijke regio tussen Oost-Oekraïne en het Krim-schiereiland. De regering in Kyiv gaat ervan uit dat Rusland met een 'referendum' een nieuwe separatistische regio in het zuiden wil creëren. De zelfverklaarde, pro-Russische Volksrepublieken Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne zijn hiervan voorbeelden.

De door Rusland aangestelde heersers willen de zuidelijke Oekraïense regio Cherson definitief scheiden van de staat. De kwestie van een terugkeer van de Cherson-regio naar nazi-Oekraïne is uitgesloten, zei Stremoussow. Hij ontkent dat er een referendum komt over de status van Cherson.

Tien familieleden aangehouden op verdenking van witwassen tientallen miljoenen euro's

De Amsterdamse politie heeft tien mannen uit een zelfde familie aangehouden op verdenking van ondergronds bankieren. Ook worden ze verdacht van op grote schaal witwassen en van lidmaatschap van een criminele organisatie. Het gaat om tientallen miljoenen euro's in cash en in bitcoins, die vermoedelijk afkomstig zijn uit de internationale drugshandel. Zo meldt AT5

De verdachten werden op dinsdag 12 april aangehouden tijdens een actie op vijftien locaties in Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Almere. De mannen variëren in leeftijd van 24 tot en met 60 jaar en wonen in Amsterdam, Diemen, Almere en Paramaribo.

In totaal werd er tijdens de actie 1,4 miljoen euro cash inbeslaggenomen. Een woning in Zuidoost vormde de 'hoofdvestiging', aldus de politie. Bij de invallen in verschillende woningen werden op meerdere plekken verborgen ruimtes aangetroffen in meubels en auto's. Uit het onderzoek, dat in 2020 werd gestart, blijkt dat boodschappen- en sporttassen vol met cash geld werden verplaatst.

Het geld dat in beslag is genomen en dat kennelijk werd wit gewassen, is vermoedelijke afkomstig uit de internationale drugshandel. Tijdens het onderzoek werden eerder al vele miljoenen euro's onderschept. Zo werd in Purmerend in september 2020 ingegrepen na een tassen-overdracht en werd vijf miljoen euro cash aangetroffen. In een huis in De Kwakel in juni 2021 werd elf miljoen euro cash en 3.000 kilo cocaïne inbeslaggenomen.

Een deel van de aangehouden verdachten zat tot afgelopen dinsdag in volledige beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mochten hebben met hun advocaat. Bij de actie waren 225 mensen van politie, Openbaar Ministerie, Douane, gemeente, RIEC en specialisten van Defensie betrokken.

WK Snooker: 'The Class of 92' en Trump in halve finales

Ronnie O'Sullivan, Mark Williams, John Higgins en Judd Trump staan in de halve finales van het WK snooker. Drie van de vier werden professioneel snookerspeler in 1992. Trump werd pas dertien jaar later pro in 2005. 

O'Sullivan had in zijn kwartfinale weinig te duchten van Stephen Maguire. Het werd 13-5. Judd Trump won met 13-8 van Stuart Bingham. Trump kwam 5-3 voor, maar moest toen vijf frames op rij aan Bingham laten. Trump gaf daarna geen frame meer weg. 

Mark Williams trad aan tegen Yao Bingtao en had na de eerste sessie dankzij breaks van 61, 60, 106, 72 en 77 een 6-2 voorsprong, maar na de tweede sessie was alles te herdoen (8-8). In de slotsessie nam Yan, mede dankzij enkele flukes, met 8-10 en 10-11 het voortouw.  Williams liet zich er niet door van de wijs brengen. Met onder meer een 135, zijn twaalfde century dit toernooi, wist Williams langszij te komen, waarna hij het met breaks van 66 en 78 afmaakte.

Williams is de oudste speler in de halve finales sinds 1985. Dat jaar schaarde zijn landgenoot Ray Reardon zich een laatste keer bij de laatste vier. De zesvoudige wereldkampioen was toen 52 jaar. Williams is nu 47. 

Higgins won uiteindelijk na een beslissend frame met 13-12 van Jack Lisowski. De viervoudig wereldkampioen stond 9-8, 10-8 en 11-9 voor. Het was Lissowski die 11-12 voor kwam. Onder druk kwam het beste in Higgins naar voren en trok de partij met 13-12 naar zich toe. 

De halve finales zijn O'Sullivan - Higgins en Williams - Trump. De wedstrijd wordt over drie dagen gespeeld. Het is best of 33 frames. De finale is op 1 en 2 mei. 

Hogere bevolkingsgroei door meer immigratie in eerste kwartaal

De bevolking van Nederland is in het eerste kwartaal van 2022 met 49.800 inwoners gegroeid. Dit is een sterke groei voor een eerste kwartaal, in piekjaar 2019 kwamen er in de eerste drie maanden 23.500 inwoners bij. Vooral het aantal immigranten was hoog. Bijna 3 op de 10 immigranten kwamen uit Oekraïne. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Bevolkingsgroei door migratie
De bevolkingsgroei kwam in de eerste drie maanden van 2022 volledig voor rekening van buitenlandse migratie. Er vestigden zich 87.600 immigranten en er verhuisden 35.000 emigranten naar het buitenland. Per saldo kwamen er daardoor 52.600 inwoners bij door buitenlandse migratie. Een jaar eerder waren dat er in het eerste kwartaal nog 15.600. Ook wanneer de 25.100 mensen die vanuit Oekraïne kwamen niet worden meegeteld, was de immigratie relatief hoog. Het aantal immigranten uit andere landen was 1.100 groter dan in 2019. In dat jaar bereikte het aantal immigranten een recordhoogte.

Geen natuurlijke groei
In het eerste kwartaal kwamen er geen inwoners bij door natuurlijke aanwas: er overleden meer mensen (43.100) dan dat er kinderen werden geboren (40.300). De laatste vijf jaar was de natuurlijke aanwas elk eerste kwartaal negatief. In die periode werden er jaarlijks relatief weinig kinderen geboren en in de winter overlijden doorgaans meer mensen dan in andere perioden van het jaar.

Ook in het eerste kwartaal van 2021 was de natuurlijke aanwas negatief. Toen was het aantal geboorten weliswaar relatief hoog (42.200), maar overleden ook meer mensen (45.000). In dat eerste kwartaal begon de derde coronagolf.

Vooral meer immigranten van buiten de Europese Unie
In het eerste kwartaal vestigden zich vooral meer immigranten van buiten de Europese Unie in Nederland in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Van hen kwamen 25.100 vanuit Oekraïne, en 32.300 uit overige landen. Dit zijn er niet alleen meer dan in dezelfde periode vorig jaar (22.100), maar ook meer dan in piekjaar 2019 (29.700). Er kwamen vooral meer immigranten uit Azië.

Niet alleen de immigratie was hoger dan in 2021, er vertrokken ook meer emigranten. Hun aantal nam minder sterk toe dan het aantal immigranten. Er waren vooral meer in Nederland of in een EU-land geboren emigranten. Het aantal mensen van buiten de Europese Unie dat emigreerde was lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Na migranten met een herkomst in landen van de voormalige Sovjet-Unie vormden Syriërs de tweede groep, gevolgd door mensen uit Turkije en India. Van deze groepen kwamen er per saldo de meeste mensen bij. Polen kwamen in het eerste kwartaal op de vijfde plaats.

FOK! Wat een weer: bewolkt in het noorden, elders zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het in het noorden bewolkt, elders is er zon. In de middag breekt ook in het noorden de zon door. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 11°C op de Waddeneilanden tot 18°C in het zuiden. De noord- tot noordoostenwind is zwak tot matig, langs de westkust en op het IJsselmeer in de loop van de middag mogelijk vrij krachtig, 5 Bft.

In de nacht naar vrijdag is het overwegend bewolkt en zijn er slechts enkele opklaringen. Het blijft droog en de minimumtemperatuur loopt uiteen van een paar graden boven het vriespunt in het noordoosten tot 6°C vlak aan zee. De noordoostelijke wind is zwak tot matig.

Vrijdag overdag blijft het overwegend bewolkt en laat de zon zich maar af en toe zien. Het blijft droog en de middagtemperatuur ligt rond 13°C. De noordoostenwind is zwak tot matig, langs de westkust in de middag af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Bollenvelden in Noord-Holland  (Foto: FOK!/DJMO)
Bollenvelden in Noord-Holland (Foto: FOK!/DJMO)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.