Wiki Leaks oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan de VS

Het Verenigd Koninkrijk mag WikiLeaks-oprichter Julian Assange uitleveren aan de Verenigde Staten. Een Britse rechter heeft de uitlevering formeel goedgekeurd en bepaald dat minister Patel van Binnenlandse Zaken het besluit over de uitlevering mag nemen. Assange's advocaten hebben nog tot 18 mei de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter. 

De rechter gaf het bevel tijdens een korte hoorzitting over de zaak. Assange keek toe via een videoverbinding vanuit de Belmarsh-gevangenis in Londen waar hij vastzit in afwachting van mogelijke uitlevering.

Buiten de rechtbank waren tientallen mensen bijeengekomen om hun steun te betuigen aan Assange en te demonstreren tegen een mogelijke uitzetting.

Assange wordt in de VS verdacht van het lekken van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Hij zou volgens de VS daardoor verantwoordelijk zijn voor de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten. Hij kan hiervoor tot 175 jaar celstraf worden veroordeeld. in de VS.

De 50-jarige Assange probeert al jaren een rechtzaak in de VS te voorkomen.