Zweedse politie vermoedt betrokkenheid georganiseerde misdaad bij rellen

Bij rellen in Zweden zijn afgelopen weekend veel mensen gewond geraakt. Aanleiding was de aangekondigde verbranding van de Koran door een extreemrechtse politicus. De politie vermoedt bendes achter de gewelddaden.

Brandende auto's, politieagenten die met stenen worden bekogeld en brandbommen: Zweden heeft sinds Witte Donderdag niet kunnen rusten. Maandag om maakte de Zweedse politiechef, Anders Thornberg, de balans op van de situatie: minstens 26 politieagenten zijn gewond geraakt en tot dusver zijn 44 mensen gearresteerd.

De protesten werden veroorzaakt door manifestaties van de rechts-extremistische en islamofobe politicus Rasmus Paludan. Hij had van te voren aangekondigd dat hij kopieën van de Koran zou gaan verbranden. De Zweedse autoriteiten verbieden deze  betogingen niet. Dit leidde tot tegenprotesten in verschillende steden, vooral in Zuid-Zweden, die escaleerden.

Problemen met criminele bendes
Maar de Zweedse politiechef stelt duidelijk: "Dit zijn geen normale tegendemonstranten. We hebben sterke vermoedens dat de relschoppers tot criminele bendes behoren." Er zijn al lange tijd problemen met criminele bendes in Zweden. Er vinden regelmatig schietpartijen plaats waarbij doden vallen.

Thornberg zegt daarom: "Het meedogenloze geweld dat we de afgelopen dagen hebben gezien, is een symptoom van grotere problemen die we in Zweden hebben. Bendes blijven kinderen rekruteren voordat ze de leeftijd van strafrechtelijke verantwoordelijkheid bereiken. De samenleving moet hier slagvaardiger optreden."

Ontzetting bij rellen
In Zweden zijn velen geschokt door de rellen. Premier Magdalena Andersson veroordeelde ook het geweld. Ze schreef: "Hoe je ergens ook over denkt, je moet nooit je toevlucht nemen tot geweld."

Politieagent Alexandar Jeremic had dienst toen de protesten escaleerden. Hij beschrijft de situatie op de Zweedse televisie: "Ik had deze agressiviteit niet kunnen bedenken. Ik wil het hier niet hebben over tegendemonstranten, want als demonstrant heb je een boodschap. Er is hier geen boodschap, het gaat alleen om politieagenten in elkaar te trappen."

"Bescherm ons en anderen"
Politieagenten losten zondag waarschuwingsschoten in de stad Norrköping. Volgens de politie zijn drie vermoedelijke relschoppers  gewond geraakt door afketsende kogels. Politiechef Thornberg legt uit: "Als wij of anderen worden aangevallen met levensbedreigend geweld, dan kunnen en zullen we reageren. Dit houdt in dat we misschien onze wapens moeten gebruiken om onszelf en anderen te beschermen."

De Deense rechts-extremistische politicus, wiens manifestaties aanleiding gaven tot de protesten, zegt dat hij met zijn partij wil deelnemen aan de Zweedse parlementsverkiezingen in de herfst.