Elon Musk helpt Oekra´ne met internet via Starlink-satelliet

De Amerikaanse tech-miljardair Elon Musk helpt Oekraïne met internet. De Oekraïense minister van Digitale Zaken Mykhailo Fedorov vroeg de oprichter van Tesla en SpaceX op Twitter om het land te voorzien van een mobiel netwerk via Starlink-satellieten vanuit een baan om de aarde - nadat de Russische invasie dergelijke infrastructuur in het land blijkbaar had vernietigd.

Een paar uur later reageerde Musk ook op Twitter: "De Starlink-service is nu actief in Oekraïne. Er komen nog meer terminals aan." 

Fedorov bevestigde later dat het Starlink-netwerk naar Oekraïne komt. Op Twitter bedankte hij de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten, Oksana Markarova, die heeft geholpen met de snelle autorisatie en certificering.

SpaceX heeft in totaal ongeveer 2.000 satellieten die op een hoogte van ongeveer 550 kilometer rond de aarde cirkelen om internettoegang te bieden aan afgelegen delen van de wereld. Meest recentelijk hielp SpaceX de Pacifische natie Tonga, die werd getroffen door een tsunami, om de netwerkdiensten in het land opnieuw op te bouwen.