Rusland in oorlog met Oekraïne; hackers opgeroepen om infrastructuur te beschermen- Liveblog deel 2

De Russische president Poetin heeft vannacht in een onverwachte toespraak op de Russische staatstelevisie een militaire operatie in de Donbas-regio aangekondigd. "We hebben besloten een militaire operatie te beginnen", zei hij. Gevechten tussen Russische en Oekraïense troepen zullen onvermijdelijk zijn, aldus Poetin.

We vervolgen hier de berichtgeving over de invasie in Oekraïne door Rusland. Deel I vind je hier:

Rusland is grootschalige invasie Oekraïne begonnen- deel I

Updates tot 2.45 uur:

 • Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken wil de Russische president Vladimir Poetin de Oekraïense regering omverwerpen. Hij was "ervan overtuigd" dat Poetin dit zou proberen, zei Blinken donderdag (lokale tijd) in een interview met tv-zender ABC. "We weten dat een deel van het Russische plan is om Kiev in gevaar te brengen, de hoofdstad aan te vallen en ook actie te ondernemen tegen andere grote steden", zei Blinken. "We zien troepen uit het noorden, uit het oosten en uit het zuiden komen", zei hij. 
 • In een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin beschreef de Iraanse president Ebrahim Raisi de uitbreiding van de NAVO naar het oosten als een "bedreiging" en toonde hij begrip voor de  zorgen van Rusland voor de veiligheid. Het Iraanse persbureau IRNA citeerde Raisi die zei dat de uitbreiding van de NAVO "een ernstige bedreiging vormde voor de stabiliteit en veiligheid van onafhankelijke landen op verschillende gebieden". Volgens het Kremlin sprak hij in de oproep "zijn begrip uit voor de veiligheidszorgen van Rusland, veroorzaakt door de destabiliserende acties van de Verenigde Staten en de NAVO", aldus het Kremlin.
 • De Oekraïense regering vraagt vrijwilligers van de Oekraïense hacker underground om kritieke infrastructuur te beschermen en cyberspionagemissies uit te voeren tegen Russische troepen. Volgens insiders verscheen het verzoek van de overheid op hackerforums. "Oekraïense cybergemeenschap! Het is tijd om betrokken te raken bij de cyberverdediging van ons land", luidt het bericht.
  Een defensieattaché bij de Oekraïense ambassade in Washington zei dat hij informatie over de oproep niet kon bevestigen of ontkennen. Volgens een insider hebben al honderden mensen gereageerd op de oproep, die nu worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat er geen Russische agenten tussen de aanmeldingen zitten.
 • De Amerikaanse regering beschouwt de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy als een "primair doelwit voor Russische agressie". "President Zelenskyy belichaamt in veel opzichten de democratische aspiraties en aspiraties van Oekraïne en het Oekraïense volk", vertelde de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price aan CNN. Daarom blijft hij een belangrijk doelwit voor de Russen. In dit verband wees Price er ook op dat de Amerikaanse regering al weken waarschuwde dat er Russische saboteurs in Oekraïne aanwezig waren. Ook de Oekraïnse president sprak woorden van deze strekking in Kiev. "Volgens onze informatie heeft de vijand mij tot doel nummer 1 verklaard, mijn familie is doel nummer 2", zei hij in een videoboodschap. Er zijn valse berichten verspreid dat hij Kiev heeft verlaten. "Ik blijf in de hoofdstad, blijf bij mijn volk." Maar waar hij zich precies bevindt, mag hij niet zeggen.

Updates tot 25 februari 1.45 uur:

 • De Centrale Bank van Rusland heeft banken die door westerse sancties worden geraakt, een garantie gegeven voor het doorgaan van al hun transacties in roebels en in vreemde valuta. De centrale bank en de regering hebben 's avonds in een verklaring in Moskou alle steun toegezegd aan de banken. Alle banktransacties met klanten in roebels zouden gewoon doorgaan. Ook de uitbetaling van tegoeden in vreemde valuta is gegarandeerd. De VS en de EU hebben sancties opgelegd aan zeven grote Russische banken vanwege de Russische invasie van Oekraïne.
 • De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen komen vandaag in Brussel bijeen voor een speciale zitting over de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Volgens diplomaten zal de vergadering, die om 15.00 uur begint, onder meer praten over verdere ondersteuningsopties voor Oekraïne en toekomstige betrekkingen met Rusland. Als tegen de middag de nodige technische en juridische beoordelingen zijn afgerond, kan ook de formele beslissing over het nieuwe sanctiepakket dat nog in behandeling is, worden genomen. Het is een voorwaarde om de sancties van kracht te laten worden.
 • Het Russische staatshoofd Vladimir Poetin heeft telefonisch met zijn Franse collega Emmanuel Macron gesproken. Dat heeft het Kremlin bekendgemaakt. Er was een "serieuze en open gedachtewisseling over de situatie in Oekraïne". Poetin legde in het gesprek gedetailleerd zijn redenen voor de invasie uit, aldus de verklaring. Beiden besloten contact met elkaar te houden. Volgens het Élysée-paleis heeft Macron Poetin gebeld na een telefoontje en in overleg met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. Macron vroeg Poetin om de Russische militaire acties onmiddellijk te stoppen. Hij maakte ook duidelijk dat Rusland massale sancties kan verwachten als ze de acties in Oekraïne niet stoppen.
 • Volgens de Oekraïense autoriteiten mogen mannelijke Oekraïense burgers tussen 18 en 60 jaar het land niet verlaten vanwege de noodtoestand. Ze zijn zo beschikbaar voor het leger. Dat meldt het persbureau dpa. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft opdracht gegeven tot een algemene mobilisatie. Het bevel is dus 90 dagen geldig en voorziet in het oproepen van dienstplichtigen en reservisten. 
 • Volgens president Zelenskyy zijn aan Oekraïense kant 137 mensen omgekomen als gevolg van de Russische invasie. Bovendien raakten 316 mensen gewond bij de gevechten, zo deelde hij mee in een videotoespraak.
 • De Amerikaanse regering heeft besloten tot sancties voor grootste bank van Rusland. Amerikaanse instellingen moeten volgens het ministerie van Financiën alle Sberbank-rekeningen die voorheen transacties in Amerikaanse dollars toestonden, binnen 30 dagen sluiten. De Russische bank, die voor het grootste deel in handen is van de staat, is de grootste schuldeiser van de Russische economie en de grootste beheerder van spaardeposito's. De Amerikaanse president Biden had eerder aangekondigd dat vier andere kredietinstellingen, waaronder de op één na grootste bank van Rusland, VTB, onderworpen zouden worden aan nog uitgebreidere sancties, waardoor ze ook zouden worden uitgesloten van de Amerikaanse financiële markt en het valutasysteem. Het ministerie van Financiën zei: "Russische financiële instellingen voeren elke dag wereldwijd voor 46 miljard dollar aan valutatransacties uit, waarvan 80 procent in Amerikaanse dollars. De overgrote meerderheid van deze transacties is nu opgeschort." Met de eerder aangekondigde maatregelen is volgens het ministerie nu ongeveer 80 procent van alle Russische bankactiva het doelwit van sancties.
 • Inwoners van meerdere Oekraïense steden brengen noodgedwongen de nacht door in metrostations, die worden gebruikt als schuilkelders. In Kiev geldt nu een avondklok. Het stadsbestuur van de hoofdstad houdt rekening met een grote aanval van het Russische leger.

Hier een overzicht op Maphub van recent waargenomen Russische militaire acties, 'onder' elke blauw markering staat een beschrijving van de waargenomen actie met een link naar het bijhorende Twitterbericht met foto's.

           #Ukraine Burgers van #Kharkiv schuilen de avond en nacht in de metro. pic.twitter.com/K5Tdq4wvp6

<

Updates tot 22.10 uur: 

 • Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn ongeveer 100.000 mensen het land ontvlucht na de Russische inval in Oekraïne. Enkele duizenden mensen zijn het land al ontvlucht. Dat melden de persbureaus AFP en Reuters. 
 • Op een speciale top hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de EU een uitgebreid pakket sancties tegen Rusland goedgekeurd. De strafmaatregelen treffen onder meer de terreinen energie, financiën en transport. Daarnaast moeten er exportcontroles komen voor bepaalde producten en beperkingen op het visumbeleid.
 • Volgens de Oekraïense minister van Volksgezondheid zijn vandaag zeker 57 Oekraïners gedood bij de Russische inval. Bij de beschietingen en bombardementen raakten 169 mensen gewond.
 • Na het begin van de oorlog in Oekraïne kondigde de Amerikaanse president Joe Biden verdere "harde sancties" aan tegen Rusland. De maatregelen zullen het Russische financiële systeem hard raken en ook de technologiesector via exportcontroles, zoals Biden zei. Er zullen onder meer maatregelen worden genomen tegen de op een na grootste bank van Rusland. VTB Bank en drie andere Russische kredietinstellingen zouden worden uitgesloten van de Amerikaanse financiële markt en transacties in Amerikaanse dollars, zei Biden. Dezelfde stappen zijn ook gepland door partners in de EU, Groot-Brittannië en Japan, zei Biden. De Amerikaanse regering brengt ook meer strijdkrachten naar Europa na de Russische aanval op Oekraïne. "Nu geef ik toestemming voor het inzetten van extra Amerikaanse troepen in Duitsland als onderdeel van de NAVO-reactie", zei Biden. De VS sturen 7.000 extra soldaten naar Duitsland. De soldaten zouden "in de komende dagen vertrekken" op bevel van de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin, zei een defensiefunctionaris in Washington. Het bericht dient om "Russische agressie af te schrikken"
 • De Verenigde Staten hebben ook sancties opgelegd aan Wit-Rusland. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft dwangmaatregelen gezocht "tegen 24 Wit-Russische individuen en organisaties voor de steun van Rusland aan de invasie", zei het in een verklaring. De sancties waren gericht op de defensiesector en banken van het land, die bijzonder nauwe banden hadden met Moskou. Ze richtten zich op bijna een vijfde van de financiële sector van Wit-Rusland, evenals op invloedrijke figuren in de defensie-industrie. De VS hebben Wit-Rusland herhaaldelijk sancties opgelegd voor de onderdrukking van het maatschappelijk middenveld en de democratische oppositie.
 • Rusland heeft de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl ingenomen . "Helaas moet ik melden dat de zone rond Tsjernobyl, de zogenaamde uitsluitingszone, en alle faciliteiten van de kerncentrale van Tsjernobyl onder de controle staan van gewapende Russische groeperingen", zei de Oekraïense premier Denys Shmyhal volgens de Unian. bureau. De Oekraïense hoofdstad Kiev ligt op iets minder dan 70 kilometer afstand.
  "Na zware gevechten is de controle over Tsjernobyl verloren", zei een Oekraïense presidentiële assistent. Het is niet duidelijk in welke staat het pand zich bevindt. "Dit vormt een van de ernstigste bedreigingen voor Europa op dit moment." Hij waarschuwt voor provocaties van Russische zijde. President Volodymyr Zelenskyy had eerder gemeld dat er in de regio werd gevochten. Van Russische zijde kwam aanvankelijk geen bevestiging.
  Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) heeft met extreme bezorgdheid gereageerd op de ontwikkelingen in Oekraïne. De veiligheid in de ongevalsreactor moet koste wat kost worden gegarandeerd, eiste IAEA-baas Rafael Grossi. Volgens de Oekraïense autoriteiten is er tot nu toe niets vernietigd ter plaatse, meldde hij.
 • Voor het eerst sinds de aanval op Oekraïne heeft Rusland de inzet van grondtroepen bevestigd. Ze kwamen het buurland binnen vanuit de Krim, zei Igor Konashenkov, een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Moskou. De grondtroepen rukten op richting Cherson, een havenstad ten noordwesten van de Krim. Cherson ligt op een stuwmeer dat het grootste deel van de watervoorziening van het Oekraïense schiereiland voorzag totdat Oekraïne het stuwmeer in 2017 afsloot met een dam als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. Konashenkov zei dat de opmars van Russische troepen de watervoorziening van de Krim zou kunnen herstellen. Nadat de invasie was begonnen, had Rusland alleen gezegd dat er lucht- en raketaanvallen waren uitgevoerd op Oekraïense luchtbases, luchtverdediging en andere militaire installaties. Nu maakte het ministerie van Defensie bekend dat 83 Oekraïense militaire installaties zijn vernietigd.
 • Slowakije zag 's middags een toenemende toestroom van reizigers uit Oekraïne. De Slowaakse douane maakte 's avonds bekend dat er bij de grensovergang Vysne Nemecke wachttijden tot acht uur te verwachten zijn. De politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken willen vrijdag meer specifieke informatie publiceren over het aantal mensen dat het land binnenkomt. Rond het middaguur beschreven ze de situatie bij de grensovergangen naar Oekraïne als rustig. De Slowaakse gezondheidsautoriteiten maakten bekend dat oorlogsvluchtelingen zijn vrijgesteld van alle corona-gerelateerde inreisbeperkingen die wel gelden voor andere aankomsten in het land. In tegenstelling tot alle andere binnen- en buitenlandse burgers, zouden ze zich niet online hoeven te registreren voordat ze het land binnenkomen, en ook geen vaccinatie- of testbevestigingen hoeven te overleggen. In Polen worden al centra voor vluchtelingen uit Oekraïne opgericht.
 • Volgens president Volodymyr Zelensky hebben Oekraïense soldaten Russische luchtlandingstroepen buiten Kiev tegengehouden. Russische troepen werden tegengehouden op Hostomel Airport, dat een grote landingsbaan heeft, zei Zelensky. Tal van Russische gevechtsvliegtuigen en gepantserde voertuigen werden vernietigd. De president noemde geen exact aantal. Er zijn Russische soldaten gevangen genomen. Er ontwikkelt zich een moeilijke situatie in Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne, voegde hij eraan toe.
 • Zwitserland bevriest de rekeningen van Russische functionarissen die door de EU zijn gesanctioneerd niet. Dat heeft de regering besloten. Wel gaat ze de maatregelen aanscherpen zodat Zwitserland niet als platform kan worden gebruikt om de sancties van de EU te omzeilen. Federaal president en minister van Buitenlandse Zaken Ignazio Cassis verwees in de verklaring naar de neutraliteit van Zwitserland. Tegelijkertijd veroordeelde hij "krachtig" de Russische invasie van Oekraïne. Ambtenaren legden vervolgens uit dat Russische burgers met rekeningen in Zwitserland waarvan de tegoeden in de EU zijn bevroren, vrij zijn om over hun geld te beschikken en in Zwitserland op te nemen. Er wordt gecontroleerd of de richtlijnen worden aangescherpt, zodat de getroffenen geen nieuwe gelden kunnen overboeken naar hun Zwitserse rekeningen. Neutraliteit houdt volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken onder meer in dat Zwitserland niet deelneemt aan oorlogen en alle strijdende partijen gelijk behandelt bij de uitvoer van wapens.
 • De politie in Rusland heeft in het hele land demonstraties tegen de invasie in Oekraïne opgebroken tegen de invasie van Oekraïne. Bij demonstraties in 42 steden zijn zeker 788 mensen gearresteerd, meldt mensenrechtenorganisatie OVD-Info. De organisatie publiceerde foto's op het sociale netwerk van Telegram van mensen die borden omhoog hielden die hun solidariteit met Oekraïne uitten, alleen of in kleine groepen. Bij de arrestaties zouden demonstranten zijn geslagen. De grootste protesten vonden plaats in de hoofdstad Moskou, waar meer dan 330 mensen werden gearresteerd. Volgens persbureau AFP verzamelden zich zo'n 2.000 mensen op het Poesjkinplein in Moskou. Volgens AFP-verslaggevers demonstreerden ongeveer duizend mensen in de op een na grootste stad van het land, St. Petersburg. Ongeveer 20 werden daar gearresteerd toen de politie de rally opbrak.
 • Rusland heeft gedreigd met een "harde" tegenreactie op de EU-sancties die zijn gepland voor de invasie van Oekraïne. De "onvriendelijke" maatregelen van de EU zouden Moskou "niet beletten" de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne te steunen, zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het "wederkerigheidsbeginsel" van het internationaal recht zal Rusland "strenge vergeldingsmaatregelen nemen".

 • De Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim verwacht dat het Russische leger zal proberen om de Oekraïense strijdmacht binnen een paar dagen te neutraliseren en vervolgens een groot deel van het land langere tijd wil bezetten. Nederland kan op dit moment al binnen een aantal dagen in actie komen als dat nodig is en die reactietijd wordt verlaagd tot "enkele uren tot dagen", zei Eichelsheim, zonder te willen benoemen hoe lang de reactietijd precies is. Dat betekent onder meer dat er eenheden "in hogere gereedheid" worden gebracht en dat er dus personeel wordt toegevoegd aan die eenheden. Eichelsheim verwacht dat er binnen enkele dagen een verzoek komt van de NAVO om die gereedheid nog verder te verhogen.
  Voor Defensie houdt dat nu al in dat de verloven zijn ingetrokken. Een herinvoering van de dienstplicht om de gereedheid te verhogen is volgens Eichelsheim "nu niet im frage". Wel wordt er mogelijk gebruik gemaakt van reservisten om eventuele gaten op te vullen. Hij benadrukt dat alle troepen die Nederland in NAVO-verband inzet in Oost-Europa, daar worden ingezet ter afschrikking en ter verdediging van het bondgenootschap.
  Eichelsheim deelde verder mee dat Nederlanders op drie manieren zullen gaan merken dat Nederland militair betrokken is bij de oorlog in Oekraïne. Zo gaat er in binnen- en buitenland meer getraind worden en gaan er Nederlandse troepen en materieelverplaatsingen plaatsvinden richting de NAVO-grenzen. Ook is Nederland met de haven van Rotterdam een belangrijk doorvoerland voor andere NAVO-landen, wat betekent dat er naast Nederlandse militaire transporten ook transporten van bondgenoten op de Nederlandse wegen zullen plaatsvinden.Updates tot 16.10 uur: 

 • Volgens een adviseur van het Oekraïense presidentieel bureau zijn meer dan 40 Oekraïense soldaten gedood. Enkele tientallen raakten gewond. Er zijn ook burgerslachtoffers te betreuren. Volgens de lokale autoriteiten zijn minstens 18 mensen omgekomen bij een raketaanval op de regio van de Oekraïense havenstad Odessa aan de Zwarte Zee. Volgens de burgemeester aldaar zijn zeker zes mensen omgekomen in de stad Brovary bij Kiev. Details zijn nog niet bekend.
 • Na de Russische militaire acties in Oekraïne heeft China directe kritiek op Moskou vermeden, maar de VS en andere westerse landen aangevallen vanwege hun wapenleveringen. "De kwestie Oekraïne is in zijn historische achtergrond complex", zei woordvoerster Hua Chunying van het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens een dagelijkse persconferentie. "Wat we vandaag zien, is het samenspel van complexe factoren." Hua Chunying beschuldigde de Verenigde Staten en andere westerse landen ervan het conflict aan te wakkeren door wapens te leveren. "Wapens kunnen nooit alle problemen oplossen, dus ik denk niet dat dit het moment is om olie op het vuur te gooien. In plaats daarvan moeten we de vrede een kans geven", aldus de woordvoerster.
 • Iran geeft de NAVO de schuld van de escalatie van de Oekraïne-crisis. De reden hiervoor zijn "provocerende maatregelen" van de westerse defensiealliantie, schreef minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian op Twitter.
 • Volgens het Russische leger heeft het geplande militaire oefeningen gehouden in de separatistische regio Transnistrië, die zich afscheidde van de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië. Het westelijke militaire district kondigde aan dat het stoppen van vijandelijke voertuigen was getraind op een speciaal oefenterrein. De verklaring maakte niet duidelijk of de manoeuvres in het gebied dat in het oosten aan Oekraïne grenst, al zijn voltooid. Het Russische leger is sinds het begin van de jaren negentig in Transnistrië gestationeerd. De regio, geleid door pro-Russische separatisten, scheidde zich af van Moldavië in een bloedige burgeroorlog toen het land zich onafhankelijk verklaarde van de Sovjet-Unie.
 • Volgens informatie uit Moskou hebben de pro-Russische strijders in Oost-Oekraïne hun eerste overwinningen geboekt sinds het begin van de Russische grootschalige aanval op Oekraïne. Igor Konashenkov, woordvoerder van het Ministerie van Defensie in Moskou, zei op de Russische televisie dat door Rusland gesteunde strijders drie kilometer waren opgeschoten in de regio Donetsk. In de regio van Loehansk werd het Oekraïense leger anderhalve kilometer teruggeduwd. Rusland richt zich niet op Oekraïense steden, maar gebruikt "precisiewapens" tegen militaire infrastructuur, luchtverdedigingsfaciliteiten en vliegvelden, voegde de generaal eraan toe. "De burgerbevolking heeft niets te vrezen", zei hij. 
 • Ziekenhuizen in Polen bereiden zich voor om gewonden uit Oekraïne op te nemen. Het ministerie van Volksgezondheid in Warschau kondigde aan dat er bedden zouden komen.
 • De NAVO gaat in crisismodus vanwege de Russische aanval op Oekraïne. "We hebben besloten (...) aanvullende stappen te ondernemen om de afschrikking en verdediging in het hele Bondgenootschap verder te versterken", aldus een verklaring van de 30 Bondgenoten. Alle maatregelen zijn en blijven "preventief, proportioneel en niet escalerend". 
 • De Wit-Russische heerser Alexander Loekasjenko heeft de Wit-Russische hoofdstad Minsk aangeboden als locatie voor vredesbesprekingen tussen Oekraïne en Rusland. "Het is mogelijk en redelijk realistisch om dit conflict te stoppen en alle problemen op te lossen", zei Loekasjenko volgens het staatsagentschap Belta. 'Misschien zullen ze naar me luisteren. 'Tegelijkertijd benadrukte de naaste bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin zijn eisen aan de NAVO en Oekraïne als voorwaarde voor besprekingen. Loekasjenko zei dat Rusland alleen aan de onderhandelingstafel zou gaan zitten als de betwiste kwesties van tevoren waren opgehelderd. Hij noemde Oekraïnes demilitarisering, Oekraïnes afstand doen van het NAVO-lidmaatschap en een einde aan de aanvallen op de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Luhansk. 
 • Volgens een bericht in de media stuurt Slowakije tot 1.500 soldaten naar de grens met Oekraïne. Ze moeten helpen vluchtelingen op te vangen, meldt de nieuwswebsite Dennikn. Slowakije bereid zich voor op een forse toename van het aantal vluchtelingen. 
 • Het Russische presidentiële bureau zegt dat de Russische operatie in Oekraïne zijn doelstellingen moet halen. Het land moet worden gereinigd en bevrijd van "nazi's". Bovendien moet Oekraïne gedemilitariseerd worden. Het doel is niet om het land te bezetten.
 • Volgens persbureau TASS zijn twee civiele vrachtschepen uit Rusland geraakt bij een Oekraïense raketaanval in de Zee van Azov. Het bureau meldt dat er slachtoffers zijn gevallen.
 • Nederland heeft twee F-35 straaljagers ingezet om het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa te patrouilleren. De vliegtuigen vertrokken volgens het ministerie van Defensie in Den Haag vanaf de basis in Leeuwarden, Friesland. De inzet van de F-35 was eerder overeengekomen met de NAVO. De machines werden voor het eerst officieel in gebruik genomen. Het ministerie heeft geen informatie gegeven over het exacte vlieggebied.
 • Russische toezichthouders geven de media van het land opdracht om verslag uit te brengen over de situatie in Oekraïne. Volgens mediatoezichthouder Roskomnadzor mogen de media alleen informatie uit officiële Russische bronnen publiceren. De verspreiding van valse informatie op internet leidt tot onmiddellijke beperkingen. 
 • De Litouwse president Gitanas Nauseda heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege de Russische aanval op Oekraïne. Hij ondertekende donderdag een bijbehorend decreet. De regeling zou moeten gelden tot 10 maart. Het maakt een flexibeler gebruik van staatsreservefondsen en een betere grensbescherming mogelijk. Grenswachten krijgen ruimere bevoegdheden om personen en voertuigen in grensgebieden te controleren.
 • Russische troepen hebben een vliegveld nabij de Oekraïense hoofdstad Kiev aangevallen. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie zijn minstens drie Russische helikopters neergeschoten. Het vliegveld van Hostomel ligt ongeveer 30 kilometer ten noordwesten van het centrum van de Oekraïense hoofdstad. Volgens de Oekraïense grenswacht zijn Russische troepen het noordelijke deel van de hoofdstad Kiev binnengedrongen. Volgens de informatie hebben de Russische strijdkrachten Oekraïense posities met raketten aangevallen.
 • De Oekraïense leiding zegt in het land te blijven ondanks Russische aanvallen. "De president is op zijn plaats, de regering is op zijn plaats, het parlement is op zijn plaats", zei vice-premier Iryna Vereshchuk. Ze weersprak berichten dat kabinetsleden naar een veilige plek waren gebracht. "Niemand gaat ergens heen", zei de minister voor Reïntegratie van de Bezette Gebieden. "Als dat je doel is, Rusland, moet je weten dat we met onze mensen tot het einde zullen volharden."
 • Volgens de politie hebben de gevechten in Oekraïne zich inmiddels over bijna het hele land verspreid. Sinds het begin van de dag heeft Rusland 203 doelen aangevallen. Oekraïense grenswachten melden botsingen in de buurt van de stad Sumy in het oosten van het land. Rusland heeft tijdens hevige gevechten in het oosten van het land krijgsgevangenen gemaakt, zegt de Oekraïense onderminister van Defensie.
 • Volgens de Europese Commissie zijn de gasleveringen aan de Europese Unie veilig ondanks het conflict met Rusland. "We hebben wekenlang gewerkt om op het ergste voorbereid te zijn", zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Het ging er ook om ervoor te zorgen dat je onafhankelijk was van enige druk van Russische gasvoorraden. "We hebben dat stadium bereikt." Volgens gegevens van woensdag zijn er verschillende landen die hun LNG-transporten naar de EU zouden kunnen verhogen. Als voorbeelden werden Azerbeidzjan, Egypte, Nigeria en Noorwegen genoemd. Volgens de Commissie dekte de EU tot voor kort bijna een kwart (24 procent) van haar energiebehoefte met gas, waarvan 90 procent werd geïmporteerd. 40 procent van de invoer kwam van het Russische bedrijf Gazprom. 
 • Rusland zegt tientallen Oekraïense militaire posities te hebben aangevallen. 74 grondinfrastructuurobjecten zijn "buiten werking" gesteld, zei de woordvoerder van het ministerie van Defensie Igor Konashenkov, volgens het Interfax-agentschap. Onder meer elf vliegvelden, drie commandoposten en een marinebasis zijn aangevallen. Daarnaast werden 18 radarstations van de Luchtdoelraketsystemen S-300 en Buk-M1 vernietigd. Volgens Moskou zijn er ten minste één gevechtshelikopter en meerdere gevechtsdrones neergeschoten. Deze informatie is niet onafhankelijk geverifieerd.
 • Bij de Nederlandse ambassade in de Oekraïense stad Lviv hebben 141 Nederlanders zich geregistreerd als verblijvend in het land. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wel is het vermoeden dat er meer Nederlanders in het door Rusland binnengevallen land zijn.
 • Russische autoriteiten hebben mensen in hun eigen land gewaarschuwd voor protesten tegen de invasie van Oekraïne. "Vanwege de gespannen situatie op het gebied van buitenlands beleid" roepen sociale netwerken op tot ongeoorloofde demonstraties, aldus de onderzoekscommissie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het openbaar ministerie van Moskou. Het ministerie van Binnenlandse Zaken dreigde met arrestaties. Russische veiligheidstroepen staan erom bekend dat ze vaak hard optreden tegen demonstranten van de oppositie. Op de sociale media gaat een protestbrief van burgemeesters van 140 steden. In die brief wordt de Russische inval in Oekraïne veroordeeld.In het centrum van Moskou was vanmiddag een kleine demonstratie tegen de inval, die snel door de oproerpolitie werd beëindigd. 
 • Volgens de Oekraïense regering hebben Russische troepen de regio van Tsjernobyl bereikt. Een adviseur van het ministerie zei dat de soldaten het gebied bij de ruïnes van de kernreactor waren binnengekomen vanuit de richting van Wit-Rusland. Er zijn gevechtsoperaties met het Oekraïense leger. De Oekraïense hoofdstad Kiev ligt op iets minder dan 70 kilometer van de uitsluitingszone rond de kerncentrale die in 1986 neerstortte.
 • De burgemeester van de Oekraïense hoofdstad Kiev heeft een avondklok ingesteld. Het stadsbestuur van Kiev houdt rekening met een grote aanval van het Russische leger later vandaag of vannacht, zo blijkt uit een bericht van de stad. Veel winkels in Kiev zijn gesloten, alleen de grote supermarkten zijn nog open. Rond de stad staan lange files van mensen die de stad willen ontvluchten naar het westen, via de West-Oekraïense stad Lviv naar Polen. Een groot tekort aan brandstof maakt dat lastig. Per auto mag nog maar 20 liter per keer worden getankt.