OWS: Italië na zes curlingwedstrijden ongeslagen, ook Zweden op halve finalekoers

Het curlingtoernooi gaat ook op de eerste officiele sportdag van de Olympische Winterspelen weer door. De gemengde dubbels speelden vandaag de wedstrijden in speelronde 7, 8 en 9, waarmee de teams inmiddels zes of zeven wedstrijden hebben gespeeld. Hiermee komt er langzaam tekening in welke vier landen door mogen strijden om de medailles.

De nachtwedstrijden brachten weinig spanning. Zweden liet geen spaan heel van de Zwitsers die fout op fout maakten en na 7 ends was het met 9-1 genoeg. Zwitserland lijkt hierdoor wel klaar met dit toernooi. Noorwegen greep de laatste strohalm tegen het zwakke Australië in ieder geval aan. Australië begon zwak en kon nooit meer terugkomen van een 0-6 achterstand. Na zes ends was de score 4-10 en vond men het mooi geweest.

Voor de liefhebbers van spannend curling was de ochtendsessie niet veel beter. Zweden ging door waar het gebleven was en won met 8-2 van Canada, toch niet de minste tegenstander. De twee teams die verder ook een goede indruk maakten moesten tegen misschien wel de zwakste tegenstanders. Groot-Brittannië won met 8-3 van Tsjechie, een vrij simpele overwinning, en Italië had weinig moeite met Australië, ondanks dat het geen enorme uithaal was en dat er wel een paar foutjes werden gemaakt kwamen de Italianen ook nooit echt in gevaar. China tegen de Verenigde Staten was nog wel spannend, beide teams konden de overwinning goed gebruiken voor kansen op de halve finale. In de eerste helft van de wedstrijd was het 3-3, maar een driepunter voor de VS in het vijfde end bleek de beslissing.

In de middagsessie waren er opnieuw vier wedstrijden. Italië blijft ongeslagen na weer een overwinning, ook Groot-Brittannië kon het momentum niet breken. Een driepunter op de powerplay in end 7 zorgde voor de beslissende voorsprong: 5-7. De VS en Canada maken allebei nog kans op een plaats in de finaleronde, maar Canada liet in de onderlinge wedstrijd zien daar het meeste recht op te hebben. Als er grote scores waren, waren ze steeds voor de Canadezen, zodat het na 7 ends klaar was met 2-7. Noorwegen en China moesten allebei winnen voor nog een serieuze kans op de halve finales, want met 4 nederlagen uit zes wedstrijden zou het een moeilijk verhaal worden. Tot aan het zesde end lag het dicht bij elkaar, maar de Noren scoorden toen maar liefst vijf punten. De 9-3 voorsprong werd nog 9-6 in het zevende end, maar daarna was het klaar. De ronde was echter het meest pijnlijk voor Tsjechië. Ook die moesten uitkijken voor de vierde nederlaag, maar tegen Zwitserland, dat pas 1 keer wist te winnen, waren de Tsjechen volstrekt kansloos. Na 4 ends stond het al 0-9, uiteindelijk was het na 7 ends klaar met 3-11.

Italië heeft nog 1 overwinning nodig om zeker te zijn van de halve finales met al zes overwinningen, ook Zweden lijkt wel aardig op koers met vijf uit zeven. Daarachter is nog wel veel mogelijk. Groot-Brittannië en Canada lijken de beste papieren te hebben met vier overwinningen, iets wat op basis van vertoond spel ook logisch zou zijn. Noorwegen is aardig teruggekomen met twee overwinningen en staat nu op een 50%-score, net als de Verenigde Staten. Voor de overige landen wordt het lastig. China, Tsjechië en Zwitserland staan op 2 uit 6, waarbij de eerste twee landen alweer een tijdje droog staan qua overwinningen. Zwitserland heeft nog wel een redelijk makkelijk programma, maar zal wel alles móeten winnen om nog kans te maken. Australië heeft nog 2 kansen op die ene overwinning. Canada en Zwitserland zijn de laatste opties.