FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 februari 2022

Uitslag FC Twente - Vitesse

FC Twente blijft uitstekend presteren in de eredivisie. In het thuisduel tegen concurrent Vitesse won Twente in eigen huis met 3-0 gewonnen, mede door twee doelpunten van Ricky van Wolfswinkel.

Vitesse kreeg in de beginfase twee kansen om de score te openen via Matúš Bero, alleen aan de andere kant was het raak. Na een lage voorzet werkte Sondre Tronstad de bal richting eigen doel, waarna Jesse Bosch vlak voor de lijn het laatste zetje gaf. In blessuretijd van de eerste helft kwam Twente op 2-0. Na een mislukte uitgooi van de Vitesse doelman, leek Dimitrios Limnios de 2-0 binnen te schieten, alleen bokste Jacob Rasmussen de bal van de lijn. Dat leverde Rasmussen een rode kaart op en maakte Van Wolfswinkel vanaf elf meter de 2-0.

Acht minuten in de tweede helft zorgde Van Wolfswinkel voor de 3-0. De oudspits van Vitesse strafte defensief geklungel af van zijn voormalige club, waarna hij zijn tweede van de avond kon binnentikken. Vitesse wist met nog ruim een half uur te schade te beperken en bleef het 3-0 in Enschede.

FC Twente

3 - 0

Vitesse

 18' Bosch
 45+1' Van Wolfswinkel(pen)
 53' Van Wolfswinkel
   
 
 Gele kaart: , Doekhi, (Vitesse)
 Rode kaart: , Rasmussen (45) (Vitesse)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Troupée (Brenet/ 87)
Hilgers
Pröpper
Smal
Zerrouki (Staring/87)
Vlap (Cerný/60)
Bosch
Rots (Cleonise/77)
v.Wolfswinkel
Limnios (Misidjan/77)
  Houwen
Doekhi
Bazoer (Frederiksen/46)
Rasmussen
Dasa
Tronstad (Oroz/75)
Bero
Wittek
Huisman (Hajek/46)
Grbic (Yapi/75)
Gboho (Buitink/46)

Rodelaars Ludwig en Kindl verwikkeld in 'Krimi' om olympisch goud

Het rodelen op de Olympische Spelen in Beijing is zaterdag van start gegaan met de wedstrijd bij de mannen. Die werkten in de bergen van Zhangjiakou hun eerste twee runs af, zondag volgen de derde en beslissende vierde run.

Twee mannen staken op indrukwekkende wijze boven de rest uit op de lange baan in Zhangjiakou: de Duitser Johannes Ludwig, bezig aan het seizoen van zijn leven, was de snelste, medeveteraan Wolfgang Kindl uit Oostenrijk gaf slechts 0,047 seconden toe. Dominik Fischnaller uit Italië volgde al op 0,298 seconden, drie duizendsten van een seconde voor de Let Kristers Aparjods.

Tweevoudig olympisch kampioen Felix Loch uit Duitsland stond op 0,320 seconden en ook de regerend olympisch kampioen David Gleirscher uit Oostenrijk (+0,344) en de jonge Letse jeugdolympisch kampioen Gints Berzins (+0,351) streden nog volop mee om de medailles.

Ook na de tweede run was het bovenin nog razendspannend. Ludwig behield de leiding, maar Kindl maakte welgeteld acht duizendsten van een seconde goed en gaat dag twee in met een achterstand van 0,039 seconden. Fischnaller verloor een honderdste en volgt op 0,304 seconden, waarbij hij wel enkele honderdsten uit is gelopen op de vierde plek.

Die is na twee runs in handen van Loch op 0,382 seconden van Ludwig, terwijl Aparjods een plekje inleverde (+0,460). Berzins staat nu op een knappe zesde plek op 0,622 seconden, omdat Gleirscher tijd verloor en op 1,146 seconden op plek acht staat - een medaille lijkt uitgesloten.

Mogulskiër Wallberg stunt en pakt olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Beijing is het goud vergeven bij de mannelijke mogulskiërs. Daar was regerend kampioen Mikael Kingsbury uit Canada de grote favoriet, met de Japanner Ikuma Horishima als grote uitdager, maar het liep anders.

In de eerste finaleronde was Kingsbury de beste, voor de Japanners Kosuke Sugimoto, Daichi Hara en Horishima. De jonge Zweed Walter Wallberg deed het in de tweede finaleronde het beste, voor Kingsbury en Horishima - de overige twee Japanners vielen buiten de top-6 en dus buiten de grote finale.

Horishima was de eerste van de grote drie die in de finaleronde aan bod kwam, hij scoorde 81,48 punten. Kingsbury was de volgende en met 82,18 punten nam de Canadees de leiding over.

Wallberg zette er vervolgens stevig de sokken in, pakte twee mooie sprongen en met 83,23 punten was het goud verrassend voor de Zweed, die nooit een World Cup-zege boekte en bij elf van zijn twaalf podiumplekken achter Kingsbury en/of Horishima eindigde.

Uitslag PEC Zwolle - NEC

PEC Zwolle blijft ook na de wedstrijd tegen NEC de nummer laatst in de eredivisie. In Zwolle speelde de thuisploeg met 1-1 gelijk tegen NEC.

Halverwege de eerste helft kwam NEC op voorsprong dankzij Jordy Bruijn. De kleine middenvelder profiteerde van slecht uitverdedigen bij PEC, waarna hij raak schoot. Lang kon NEC niet genieten van de voorsprong want binnen de minuut lag de gelijkmaker alweer binnen. Daishawn Redan maakte op aangeven van Mustafa Saymak gelijk.

Vlak voor rust had Redan een goede kans op zijn tweede van de avond, maar ditmaal was hij niet trefzeker. Aan de andere kant kreeg Elayis Tavsan en Bruijn kansen op NEC op voorsprong te zetten, alleen wist Kostas Lamprou een tweede doelpunt te voorkomen van NEC.

Met nog twintig minuten te gaan moest PEC Zwolle met een man minder verder na een rode kaart van Siemen Voet. NEC probeerde daarna wel om het overtal uit te spelen, maar creëerde nagenoeg niks. Oussama Darfalou kreeg aan de andere kant nog wel een kans om Zwolle de overwinning te schenken, maar het bleef 1-1 in Zwolle.

PEC Zwolle

1 - 1

N.E.C. Nijmegen

 27' Redan    26' Bruijn
 
 Gele kaart: Nakayama, v.Wermeskerken, (PEC Zwolle), Vet,Verdonk, (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: Vloet (69) (PEC Zwolle),
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: -
Arbiter: v.d.Laan
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Reijnders (v.d.Berg/89)
v.Polen
Nakayama
Voet
D.Anderson (v.Wermeskerken/77)
v.d.Belt
Saymak (De Waal/81)
Clement (Huiberts/81)
Redan (v.d.Werff/76)
Darfalou (Strieder/89)
  Branderhorst
v.Rooij
Odenthal
Guth
Verdonk (Barreto/72)
El Karouani
Schöne
Vet
Bruijn (Okita/64)
Tavsan
Mattsson (Akman/72)

Hamilton doorbreekt mediastilte: "Ik ben terug"

Na een wekenlange stilte rondom de zevenvoudig wereldkampioen liet Lewis Hamilton vandaag via social media weer van zich horen. De coureur trok zich terug na de seizoensfinale van 2021.

Hamilton en het team van Mercedes verlieten gedesillusioneerd het circuit na een zinderend slotstuk in Abu Dhabi. De Brit en teambaas Toto Wolff waren van mening dat de Mercedescoureur een achtste titel was misgelopen door het controversiële optreden van wedstrijdleider Michael Masi. Hamilton verloor in de laatste ronde de koppositie waardoor Max Verstappen tot kersverse wereldkampioen werd gekroond.

Na dit incident gonste het van de geruchten dat de zevenvoudig wereldkampioen een punt achter zijn F1-carrière zou zetten en werd druk gespeculeerd over een mogelijke vervanger. Aan die geruchten lijkt voorlopig een einde te komen. De coureur liet onder andere via Twitter weten terug te zijn. Of de Brit definitief op de grid verschijnt voor de Grote Prijs van Bahrein is niet bekend.

Met een contract tot eind 2023 heeft Hamilton voorlopig nog twee seizoenen voor zijn jacht op de achtste wereldtitel en daarmee het record van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher te verbreken.

Uitslag PSV - AZ

AZ is naar de vierde plaats gestegen dankzij een overwinning tegen PSV. De Alkmaarders wonnen in Eindhoven met 1-2. 

PSV begon met Mvogo in het doel. Trainer Roger Schmidt deed dit omdat hij ontevreden is over Drommel. De eerste kans van de wedstrijd was voor AZ in de derde minuut. De aanvaller haalde uit maar de bal ging een meter naast. Het was echter PSV dat in de negentiende minuut op voorsprong kwam. Een snoeiharde kopbal van Obispo liet de doelman van AZ kansloos. Tien minuten later tikte Pavlidis de bal net naast na een scherpe voorzet van Karlsson. Uit het niets kwam AZ vijf minuten voor rust weer op gelijke hoogte. Wijndal gaf voor waarna Martins Indi de bal tegen de touwen schoot.

In de 53e minuut kon Pavlidis AZ op voorsprong schieten, maar de Griekse aanvaller is te wild en het schot gaat ruim over. In de zestigste minuut een kansje aan de andere kant. Götze stak Gakpo weg in de diepte, maar Vindahl is alert en onderschepte de pass. Even daarna werd een afstandsschot matig gekeerd door Vindahl, waardoor de bal voor de voeten viel van Vertessen. De doelman van AZ maakte zijn fout echter goed door de rebound te pareren. AZ kwam toch wel verrassend in de 75e minuut op voorsprong. Mvogo, die de voorkeur krijgt boven de gepasseerde Joël Drommel, ging onder een lange bal door en zag Karlsson vervolgens de bal in het lege doel schieten. Vlak voor tijd had Sugawara uit een vrije trap de 1-3 kunnen maken, maar hij schoot in de muur. PSV probeerde het wel, maar kreeg in het slot geen kansen meer.

PSV

1 - 2

AZ

 19' Obispo    40' Martins Indi
 75' Karlsson
 
 Gele kaart: Sangaré, Teze, Götze, (PSV), Midtsjö, Wijndal, Hatzidiakos, Sugawara, (AZ)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 00
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Mwene (Bruma/89)
Teze
Obispo
Mauro Júnior
Sangaré
Boscagli
Veerman (Zahavi/61)
Doan (Vertessen/ 61)
Götze
Gakpo
  Vindahl Jensen
Sugawara
Hatzidiakos
Martins Indi (Beukema/75)
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Clasie (Reijnders/82)
Evjen
Pavlidis (Aboukhlal/67)
Karlsson

Uitslag Fortuna Sittard - sc Heerenveen

In de strijd tegen degradatie heeft Fortuna Sittard drie belangrijke punten gepakt. In Sittard werd met 2-0 van sc Heerenveen gewonnen.

Fortuna kreeg na zo'n tien minuten spelen een grote kans om op voorsprong te komen. Tirpan kon de bal bij de tweede paal binnentikken maar hij jaagde de bal van een meter afstand over het Frieze doel. Een paar minuten later had debutant Haye een grote kans op de 1-0 maar zijn schot van grote afstand kwam op de binnenkant paal terecht. Even daarna was het dan wel raak voor Fortuna. Flemming tikte de bal van dichtbij binnen. Heerenveen zette flink druk en kreeg door bijzonder slordig balverlies van Mats Seuntjens en grote kans via Anthony Musaba. Musaba kon het echter niet afmaken.

Heerenveen probeerde in de tweede helft wel aan te zetten, maar het oogde aanvallend onmachtig. Duidelijk was te zien dat het de ploeg ontbrak aan scorend vermogen. In de 70e minuut kwam Fortuna op 2-0 en weer was het Flemming die scoorde. Na een corner wist de middenvelder de bal in het Friese doel te werken. De wedstrijd was daarna wel beslist.

Fortuna Sittard

2 - 0

sc Heerenveen

 14' Flemming
 70' Flemming
   
 
 Gele kaart: Rienstra, Angha, (Fortuna Sittard), Haye, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 00
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Tirpan
Angha
Siovas (Lonwijk/73)
Samaris
Cox
Duarte
Tekie (Benschop/68)
Rienstra
Seuntjens
Flemming
  Mous
v.Ewijk (Akujobi/ 82)
Dresevic
Woudenberg
Kaib (Nunumete/ 67)
Madsen
Al Hajj (Tahiri/82)
Haye
Musaba (v.'t Loo/67)
De Jong
Stevanovic (Sarr/62)

OWS: Overzicht uitslagen Beijing dag 1

Vandaag was de eerste dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Op de eerste dag was er meteen het eerste goud voor Nederland. Irene Schouten maakte haar favorietenrol waar won bij het schaatsen de 3.000 meter. Carlijn Achtereekte slaagde er niet in haar titel van vier jaar geleden met succes te verdedigen, zij werd nu zevende. Antoinette de Jong stelde teleur met een achtste plaats.

Bij het shorttrack leek Nederland goed op weg naar een medaille op de gemengde estafette. Het won met overmacht de kwartfinale en ging ook in de halve finale aan de leiding totdat een valpartij van Suzanne Schulting aan alle ambities een einde maakte.

Verder kwam snowboardster Melissa Peperkamp in acties op de kwalificaties van de slopstyle. Ze werd dertiende waar een plek bij de eerste twaalf nodig was voor de finale.

Langlaufster Therese Johaug won de 15km skiatlon. Het was voor de Noorse 33-jarige Noorse na tien indivuele wereldtitels pas haar eerste individuele olympische titel.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
Biatlon Gemengde estafette 4x6km Noorwegen Frankrijk Rusland
crosscountry Vrouwen skiatlon Therese Johaug (Noo) Natalja Neprjajeva (Rus) Teresa Stadlober (Oos)
freestyleskiën Heren Moguls Walter Wallberg (Zwe) Mikaël Kingsbury (Can) Ikuma Horishima (Jap)
Schaatsen 3000 meter vrouwen Irene Schouten (Ned) Francesca Lollobrigida (Ita) Isabelle Weidemann (Can)
Shorttrack Aflossing gemengd team China Italie Hongarije
Schansspringen Normale schans vrouwen Ursa Bogataj (Slo) Katharina Althaus (Dui) Nika Kriznar (Slo)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Noorwegen 2 0 0 2
2 Slovenie 1 0 1 2
3 China 1 0 0 1
3 Nederland 1 0 0 1
3 Zweden 1 0 0 1
6 Italie 0 2 0 2
7 Rusland 0 1 1 2
7 Canada 0 1 1 2
9 Frankrijk 0 1 0 1
9 Duitsland 0 1 0 1

Hockeysters hebben shoot-outs nodig om Spanje te kloppen

De hockeysters zijn tegen hun eerste puntenverlies in deze Pro League-editie aangelopen. Nederland won zaterdag in Valencia na shoot-outs van Spanje. Na zestig enerverende minuten stond de teller op 2-2.

Het was duidelijk even inkomen voor de Oranjevrouwen tijdens de eerste ontmoeting met Spanje, een dag eerder. Met name in de eerste twee kwarten ging het toen verre van soepel. Het mocht wat minder rommelig, wat strakker, concludeerde Lidewij Welten na afloop. Welten droeg vrijdag voor het eerst in haar lange carrière – inmiddels 228 caps – de aanvoerdersband bij Nederland. Ook in de tweede wedstrijd in Estadio Betero zat het rood-wit-blauw over haar scheenbeschermer gespannen.

Oranje trad zaterdag, op een voor Spaanse begrippen vrij druiligere dag, aan met drie nieuwe namen. Pleun van der Plas, Fiona Morgenstern en Kyra Fortuin maakten hun opwachting tijdens de tweede interland onder interim-bondscoach Jamilon Mülders. Tessa Clasener, Marente Barentsen en Frédérique Matla namen daardoor op de tribune plaats.

Yibbi Jansen scoort
Wie Matla mist, levert natuurlijk een hoop doelpunten in. Maar die pijn voelde Oranje niet in het sterke eerste kwart. De eerste corner – een variant – mislukte nog, maar poging twee leverde dankzij Yibbi Jansen een treffer op. Zij benutte na elf minuten de korte hoekslag, waar een goede actie aan voorafging van Pleun van der Plas, die op de blauwe mat haar tweede interland speelde. Nederland had veel eerder grip op de wedstrijd dan een dag eerder, al liet de ploeg van Jamilon Mülders na om die overmacht uit te drukken in veel kansen.

Er was geen vuiltje aan de, vandaag vrij grijze, lucht voor Oranje toen na dik twintig minuten Spanje z’n eerste corner kreeg. De slag van Maria López – die vrij hoog leek te zijn – en de daaropvolgende rebound – prachtsave – waren een prooi voor Anne Veenendaal, maar op de derde Spaanse inzet moest de goalie van Amsterdam wel capituleren. Patricia Alvarez Nardiz tekende daardoor voor de 1-1.

Het antwoord van Oranje volgde snel. Luid aangemoedigd door een boel Nederlandse fans – waaronder het vocaal zeer aanwezige Heren 1 van Nuenen – leverde de eerste kans na de gelijkmaker, meteen weer een voorsprong op. Weer was het Jansen die ditmaal haar corner laag in het Spaanse doel pushte. Het leverde de middenvelder van SCHC een primeur op: nog nooit eerder scoorde zij tweemaal in een interland.

Spanje taaier en levendiger
Spanje bleek echter een stuk taaier en vooral levendiger dan op vrijdag. Vlak voor rust en kort na rust haalde de nummer zeven de wereld een strafcorner. Die eerste liep met een sisser af, de daaropvolgende ging vanaf de stick van Xantal Gine hard tegen de plank van het doel van Josine Koning, die in de rust Veenendaal afloste. Een dag eerder ging dat precies andersom tussen beide Nederlandse keepers. Bijzonder gegeven: het is de eerste keer sinds twee jaar dat mondiale lijstaanvoerder twee tegengoals moest slikken.

Het lukte Oranje niet meer om Spanje volledig onder de duim te houden. De thuisploeg kreeg, in de wedstrijd die steeds in evenwicht was, goede mogelijkheden om de 3-2 te maken. Florencia Amundson had twee grote kansen van dichtbij en kort daarop kreeg Marta Segu een vrije schietkans met haar backhand. Het was dus oppassen geblazen voor de ploeg van Mülders, die in het laatste kwart weer nadrukkelijker de aanval zocht. Echt gevaar leverde dat niet op, waardoor shoot-outs voor een beslissing moesten zorgen.

In de Spaanse regen leverden ook de shoot-outs veel spanning op. Josine Koning pakte de beslissende shoot-out, waardoor Nederland twee punten overhoudt aan dit duel. Oranje komt over twee weken opnieuw in actie in de Pro League. Dan staan, op 19 en 20 februari, twee uitduels tegen India op het menu.

Spanje – Nederland 2-2 (1-2)
’11 Yibbi Jansen 0-1 (sc)
’21 Patricia Alvarez Nardiz 1-1 (sc)
’25 Yibbi Jansen 1-2 (sc)
’36 Xantal Gine 2-2 (sc)

Shoot-outs:
Pien Sanders (Nederland) scoort: 0-1
Belén Iglesias (Spanje) scoort: 1-1
Yibbi Jansen (Nederland) scoort: 1-2
Júlia Strapatto (Spanje) mist: 1-2
Xan de Waard (Nederland) mist: 1-2
Xantal Gine (Spanje) mist: 1-2
Maria Verschoor (Nederland) scoort: 1-3
Laura Barrios (Spanje) scoort: 2-3
Lidewij Welten (Nederland) mist: 2-3
Marta Segu (Spanje) mist: 2-3

Nederlandse vissers laten 'tapijt van dode vissen' achter, Franse milieuclub woedend

Een grote Nederlandse vissersboot is deze week een enorm aantal dode vissen verloren voor de Franse kust. Volgens de vissers kwam dat door een gat in het gebruikte visnet. Milieugroepering Sea Shepherd vermoedt echter dat de vissen overboord gegooid zijn, omdat het ongewilde bijvangst zou zijn. De Franse minister kondigt een onderzoek aan naar de kwestie.

De vissersboot, de FV Margiris, is een trawler. Deze 'schraapt' vis van de zeebodem met een vele honderden meters breed net. Op deze wijze van vissen is door de milieubeweging veel kritiek geuit. In 2012 werd de Margiris, onder de naam Abel Tasman, hiervoor verbannen uit de Australische wateren. 

OWS: Italië na zes curlingwedstrijden ongeslagen, ook Zweden op halve finalekoers

Het curlingtoernooi gaat ook op de eerste officiele sportdag van de Olympische Winterspelen weer door. De gemengde dubbels speelden vandaag de wedstrijden in speelronde 7, 8 en 9, waarmee de teams inmiddels zes of zeven wedstrijden hebben gespeeld. Hiermee komt er langzaam tekening in welke vier landen door mogen strijden om de medailles.

De nachtwedstrijden brachten weinig spanning. Zweden liet geen spaan heel van de Zwitsers die fout op fout maakten en na 7 ends was het met 9-1 genoeg. Zwitserland lijkt hierdoor wel klaar met dit toernooi. Noorwegen greep de laatste strohalm tegen het zwakke Australië in ieder geval aan. Australië begon zwak en kon nooit meer terugkomen van een 0-6 achterstand. Na zes ends was de score 4-10 en vond men het mooi geweest.

Voor de liefhebbers van spannend curling was de ochtendsessie niet veel beter. Zweden ging door waar het gebleven was en won met 8-2 van Canada, toch niet de minste tegenstander. De twee teams die verder ook een goede indruk maakten moesten tegen misschien wel de zwakste tegenstanders. Groot-Brittannië won met 8-3 van Tsjechie, een vrij simpele overwinning, en Italië had weinig moeite met Australië, ondanks dat het geen enorme uithaal was en dat er wel een paar foutjes werden gemaakt kwamen de Italianen ook nooit echt in gevaar. China tegen de Verenigde Staten was nog wel spannend, beide teams konden de overwinning goed gebruiken voor kansen op de halve finale. In de eerste helft van de wedstrijd was het 3-3, maar een driepunter voor de VS in het vijfde end bleek de beslissing.

In de middagsessie waren er opnieuw vier wedstrijden. Italië blijft ongeslagen na weer een overwinning, ook Groot-Brittannië kon het momentum niet breken. Een driepunter op de powerplay in end 7 zorgde voor de beslissende voorsprong: 5-7. De VS en Canada maken allebei nog kans op een plaats in de finaleronde, maar Canada liet in de onderlinge wedstrijd zien daar het meeste recht op te hebben. Als er grote scores waren, waren ze steeds voor de Canadezen, zodat het na 7 ends klaar was met 2-7. Noorwegen en China moesten allebei winnen voor nog een serieuze kans op de halve finales, want met 4 nederlagen uit zes wedstrijden zou het een moeilijk verhaal worden. Tot aan het zesde end lag het dicht bij elkaar, maar de Noren scoorden toen maar liefst vijf punten. De 9-3 voorsprong werd nog 9-6 in het zevende end, maar daarna was het klaar. De ronde was echter het meest pijnlijk voor Tsjechië. Ook die moesten uitkijken voor de vierde nederlaag, maar tegen Zwitserland, dat pas 1 keer wist te winnen, waren de Tsjechen volstrekt kansloos. Na 4 ends stond het al 0-9, uiteindelijk was het na 7 ends klaar met 3-11.

Italië heeft nog 1 overwinning nodig om zeker te zijn van de halve finales met al zes overwinningen, ook Zweden lijkt wel aardig op koers met vijf uit zeven. Daarachter is nog wel veel mogelijk. Groot-Brittannië en Canada lijken de beste papieren te hebben met vier overwinningen, iets wat op basis van vertoond spel ook logisch zou zijn. Noorwegen is aardig teruggekomen met twee overwinningen en staat nu op een 50%-score, net als de Verenigde Staten. Voor de overige landen wordt het lastig. China, Tsjechië en Zwitserland staan op 2 uit 6, waarbij de eerste twee landen alweer een tijdje droog staan qua overwinningen. Zwitserland heeft nog wel een redelijk makkelijk programma, maar zal wel alles móeten winnen om nog kans te maken. Australië heeft nog 2 kansen op die ene overwinning. Canada en Zwitserland zijn de laatste opties.

Spotify gooit 70 afleveringen 'The Joe Rogan Experience' offline

Spotify heeft zonder opgaaf van redenen zeventig afleveringen verwijderd van de populaire podcast The Joe Rogan Experience. In de verwijderde afleveringen doet presentator Joe Rogan uitspraken die volgens Amerikaanse media als ongepast zouden kunnen worden aangemerkt. Zo gebruikte hij het woord ‘nigger’.

De populaire podcast 'The Joe Rogan Experience' ligt al een tijdje onder vuur. De show, die met gemak 11 miljoen luisteraars per aflevering haalt, zou volgens critici desinformatie uitzenden over Sars-COV-2 en de vaccinatie tegen COVID-19. Diverse muzikanten, volgden het voorbeeld van Neil Young en kondigden aan hun muziek van Spotify te verwijderen om deze reden. Hierop gaf Spotify aan voortaan een disclaimer 'mogelijke desinformatie over het coronavirus' te zullen plaatsen bij de podcasts van Rogan, die hiermee akkoord ging.

Op Instagram heeft Rogan inmiddels excuses aangeboden zich voor de vermeend racistische uitspraken die hij heeft gedaan. "Er zijn veel dingen uit oude afleveringen van mijn podcast waarvan ik zou willen dat ik dat nooit had gezegd, of anders had gezegd.” Rogan zegt dat hij deze uitspraken ‘betreurenswaardig en beschamend’ vindt. "Ik weet nu dat er voor een witte man geen juiste manier is om het woord neger te gebruiken. Ik heb het al jaren niet meer gezegd.”

Volgens Rogan heeft hij het N- woord nooit gebruikt om racisme uit te dragen en zou het liefste zijn woorden terug kunnen nemen. "Ik ben niet racistisch, maar als je in een situatie zit waarin je dat over jezelf moet zeggen, heb je het verkloot. Ik heb het duidelijk verpest.” 

Haase direct onderuit in kwalificaties World Tennis Tournament

Robin Haase is zaterdag al in de eerste kwalificatieronde van het Tennis Tournament uitgeschakeld. Hij zal voor het eerst sinds 2006 niet te zien zijn in het hoofdtoernooi van het ATP-toernooi in Rotterdam. 

Haase was zaterdag niet opgewassen tegen de Fransman Hugo Gaston: 6-1 en 7-6 (4). De Fransman is de nummer 69 van de wereld. Haase moet tegenwoordig genoegen nemen met plek 250. De 34-jarige Hagenaar gold jarenlang als de beste Nederlandse tennisser, maar moet inmiddels Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Jesper de Jong en Tim van Rijthoven boven zich dulden.

Ook voor Jesper de Jong en Jelle Sels zat het toernooi er naar de eerste kwalificatie ronde op. Van Rijthoven won vrijdag al wel zijn voorrondeduel. Hij speelt zondag tegen de Fin Henri Laaksonen om een plek in het hoofdtoernooi. Van de Zandschulp en Griekspoor zijn als enige Nederlanders rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi. Van de Zandschulp zal het in de eerste ronde opnemen tegen een qualifier en Griekspoor zal aantreden tegen de Rus Aslan Karatsev (ATP-15).

Na het terugtrekken van Australian Open-finalist Daniil Medvedev is Stefános Tsitsipás (ATP-4) de hoogstgeplaatste speler in Ahoy. Andere publiekstrekkers van het toernooi dat maandag begint zijn Andrey Rublev (ATP-7), Félix Auger-Aliassime (ATP-9) en Andy Murray.

Uitslag FC Utrecht - sc Cambuur Leeuwarden

FC Utrecht heeft zojuist gewonnen van Cambuur. In de Domstad wonnen de Utrechters met 3-2.

De Friezen begonnen goed aan de wedstrijd. Binnen een tijdsbestek van vijf minuten had Schouten tweemaal gescoord. Eerst uit de rebound en vervolgens met een kopbal. Veerman maakte na een half uur zijn debuut voor FC Utrecht en dat bleek een prima keuze van coach Hake. De Utrechters zochten meer de aanval op. In de 33e en de 39e zorgden dit voor treffers, allebei van Douvikas.

De tweede helft was niet zo enerverend. De thuisploeg had de overhand en het was Veerman die met zijn eerste treffer voor zijn club de Utrechters op voorsprong bracht. Even later kopte hij de bal ook nog tegen de lat maar gescoord werd er niet meer.

FC Utrecht

3 - 2

sc Cambuur Leeuwarden

 33' Douvikas
 39' Douvikas
 64' Veerman
   8' Schouten
 12' Schouten
 
 Gele kaart: Janssen, v.d.Maarel, (FC Utrecht), Maulun, Uldrikis, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
De Keijzer
v.d.Maarel
v.d.Hoorn (Veerman/30)
Janssen
v.d.Kust
Maher
Gustafson
Timber (v.Overeem/72)
Boussaid
Douvikas (Sylla/83)
Mahi (Ramselaar/72)
  Stevens
Schmidt
Tol (Ter Heide/66)
Schouten
Bangura
Jacobs (Boere/83)
Hoedemakers (Mac-Intosch/ 45 1)
Maulun (Sambissa/77)
Kallon (Breij/66)
Uldrikis
Joosten (Kiss/83)

Groenewegen sprint naar tweede seizoenszege in Saudi Tour

Dylan Groenewegen heeft de slotrit in de Saudi Tour op zijn naam geschreven. De sprinter van BikeExchange was in de vijfde rit de snelste in een massasprint en was het zijn tweede ritzege deze ronde. De eindwinst ging naar de jonge Belg Maxin van Gils.

Groenewegen maakte dit jaar de overstap naar BikeExchange en dat lijkt voorlopig een uitstekende keuze te zijn. In de derde rit van de Saudi Tour sprintte hij al eens naar de zege en ook de vijfde etappe was de snelle Nederlander de snelste. De 28-jarige Amsterdammer had het geluk dat zijn grote concurrent Caleb Ewan op drie kilometer van de finish lek reed, waarna Groenewegen het afmaakte en naar zijn tweede zege van het seizoen sprintte.

De Saudi Tour werd gewonnen door Van Gils. De jonge Belg van Lotto Soudal had vrijdag de lastige vierde rit gewonnen en had daarbij de leiderstrui overgenomen. In de slotetappe kwam zijn leiderstrui niet meer in gevaar. Danny van Poppel werd vijfde in het eindklassement. 

OWS: Roest tegen Giovanni op 5.000m, Bergsma treft Ichinohe

Morgen staat op de olympische schaatsbaan de 5.000 meter voor mannen op het programma. De loting is inmiddels geweest.

Sven Kramer zal al in de eerste rit van start gaan. De olympisch kampioen van 2010, 2014 en 2018 die bezig is aan zijn laatste maanden als profschaatser, moet het opnemen tegen de Deen Viktor Hald Thorup. Patrick Roest rijdt in de laatste rit voor de dweil tegen de Italiaan Andrea Giovannini.

Jorrit Bergsma moet het in de eerste rit na de dweil opnemen tegen de Japanner Seitaro Ichinohe. Nils van der Poel, de wereldkampioen en wereldrecordhouder en de grote favoriet, treft in de laatste rit de Belg Bart Swings.

De 5.000 meter start morgenochtend om 9:30 uur.

Explosief ontploft in Rotterdam, niemand gewond

Bij een bedrijfspand aan de Jan Luykenstraat in Rotterdam is afgelopen nacht een zwaar explosief door een ruit gegooid en ontploft. In het pand was op dat moment niemand aanwezig. De boven- en naastwonende buren schrokken enorm, maar zij bleven ongedeerd.

De explosie gebeurde rond 4 uur en veroorzaakte grote schade in het pand, waar op werkdagen op kleine schaal kinderen worden opgevangen. Onder meer sneuvelden meerdere ruiten en de straat lag dan ook bezaaid met glasscherven. De politie onderzoekt wat voor soort explosief is gebruikt.

Getuigen en beelden zijn welkom
De politie zoekt getuigen. Heeft u voor, tijd of na de explosie iets of iemand in de buurt van de Jan Luykenstraat/Piet Paaltjensplein gezien? Heeft u camerabeelden van bijvoorbeeld een deurbelcamera of dashcam? Of heeft u andere informatie die de politie helpt in het onderzoek? Bel dan de politie op 0900-8844 en vraag naar de recherche in Rotterdam Stad. Anoniem belt u naar 0800-7000.

Schansspringster Bogataj stunt met olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Beijing is het schansspringen zaterdag van start gegaan. Dat gebeurde met de tamelijk nutteloze kwalificatie bij de mannen, 3 van de 53 deelnemers vielen af, en de individuele wedstrijd bij de vrouwen.

In de eerste ronde maakten de favorieten - in elk geval bij gebrek aan de door COVID-19-tests gevelde Marita Kramer - hun rol waar: Slovenië stond met drie dames in de top-4, maar de Duitse Katharina Althaus ging aan de leiding. Ursa Bogataj voerde de Sloveense armada aan, voor Nika Kriznar en Ema Klinec. Op plek vijf stond de Japanse veterane Sara Takanashi, die in haar gigantisch succesvolle (World Cup-)carrière nog altijd geen enkele mondiale titel gepakt heeft.

Takanashi opende de top-5 in de finaleronde: de Japanse pakte overtuigend de eerste plek en zag hoe Klinec vroegtijdig landde en bijna onderuit ging. Kriznar kreeg het wél voor elkaar: zij pakte plek één en verzekerde zich zo van olympisch eremetaal. Bogataj deed het nóg beter en met alleen Althaus nog te gaan was dubbel Sloveens succes een feit. De Duitse favoriete had een beetje pech met de wind, maar was ook net niet goed genoeg: zilver voor Althaus en goud voor Bogataj.

De 26-jarige Sloveense Bogataj springt al mee sinds het allereerste begin van de World Cup, eind 2011 was ze er als jonge tiener al bij. Ze won echter geen enkele van haar 152 World Cup-wedstrijden, maar met olympisch goud zal haar carrière toch ongetwijfeld compleet zijn.

OWS: Nederlandse mixed relay mist finale na val Schulting

Het olympisch shorttracktoernooi is net als het schaatsen ook vandaag van start gegaan. De Nederlandse vrouwen zijn prima begonnen. Ze plaatsten zich alledrie voor de kwartfinales van de 500 meter die maandag is. Selma Poutsma, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer wonnen alledrie hun heat.

Zometeen komen de mannen in actie in de heats van de 1.000 meter. Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Jens van 't Wout staan namens Nederland op de startlijst.

Update 13:15 uur

Sjinkie Knegt plaatste zich voor de kwartfinales van de 1.000 meter door in zijn heat als tweede te eindigen. Itzhak de Laat werd derde in zijn heat maar mocht toch door omdat hij in de slotfase werd gehinderd en de jury besloot de Fries alsnog door te laten. Jens van 't Wout werd uitgeschakeld. Hij werd derde in zijn heat en zijn tijd was ook niet snel genoeg om als een van de tijdsnelsten alsnog door te gaan.

Update 13:45 uur

Op de gemengde relay heeft Nederland zonder problemen de halve finales bereikt. Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Itzhak de Laat en Jens van 't Wout wonnen makkelijk hun kwartfinale. De mixed relay staat voor het eerst dit jaar op het olympisch programma.

Update 14: 05 uur

Nederland is in de halve finales van de mixed relay uitgeschakeld. Suzanne Schulting, de tweede die voor Nederland aan de bak moest, kwam ten val waardoor een plek in de eindstrijd onhaalbaar was.

Update 15:07

Gastland China heeft de finale van de gemengde aflossing bij de shorttrackers gewonnen. Het zilver is voor Italië, Hongarije krijgt het brons na een diskwalificatie van Canada.

Het nutteloze feitje van de dag: Vindicat, een oudje

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dat studentenvereniging Vindicat oud is weten de meesten wel, maar wist je dat het zelfs de oudste studentenvereniging van ons land is? Op 4 februari 1815 werd het Groningsch Studenten Corps Vindicat atque Polit zoals ze voluit heten, opgericht en daarmee waren ze de eerste van Nederland. Na eeuwen van geheime genootschappen en ontgroeningsceremonies werd eindelijk een vereniging oogluikend toegelaten. De vereniging zou een roemruchte geschiedenis tegemoet gaan.

Gedenksteen ter herdenking van de oprichting van de oudste Nederlandse studentenvereniging, het GSC Vindicat atque Polit (WikiCommons/GSC Vindicat atque Polit)
Gedenksteen ter herdenking van de oprichting van de oudste Nederlandse studentenvereniging, het GSC Vindicat atque Polit (WikiCommons/GSC Vindicat atque Polit)

Eerste olympisch biatlongoud beslist na zinderende sprint en forse wind

Op de Olympische Spelen in Beijing is het biatlon zaterdag van start gegaan. Dat gebeurde met een chaotische edoch fraaie gemengde estafette, waarin de teams bestaan uit twee vrouwen, gevolgd door twee mannen.

Harde wind
Italië begon sterk aan de wedstrijd: Lisa Vittozzi schoot ondanks de harde wind zowaar eindelijk eens goed, hoewel ze op weg naar de eerste wissel wel gepasseerd werd door de Noorse Marte Olsbu Røiseland - Vittozzi wisselde zestien seconden later.

Tiril Eckhoff en Dorothea Wierer namen de stokjes over, op een halve minuut volgde Wit-Rusland, waar Dzinara Alimbekava het overgaf aan Hanna Sola. Zweden en Rusland zaten ook nog binnen een minuut, met Hanna Öberg die zus Elvira op pad stuurde en Kristina Reztsova die Uliana Nigmatullina wegtikte.

Frankrijk naar de leiding
Wierer deed het indrukwekkend goed en wist haar laatste schietbeurt te redden door in de wind rustig de tijd te nemen. Voor Frankrijk kwam Julia Simon naar voren, nadat Anaïs Chevalier-Bouchet als startloopster problemen had gehad. Uitgerekend Simon, vaak toch niet de beste schutter, schoot in de loodzware staande schietbeurt alles raak en ging vervolgens op de ski's voorbij Wierer.

Frankrijk wisselde als eerste, vlak voor Italië, met Emilien Jacquelin en Thomas Bormolini die op pad konden. Elvira Öberg stuurde Martin Ponsiluoma namens Zweden vijftien seconden later op gang, op een halve minuut volgden Noorwegen met Tiril Eckhoff en het verrassende Amerikaanse team.

Rusland grijpt de macht
Jacquelin begon goed, maar bij het staand schieten werd de boel omgegooid: Alexander Loginov bracht Rusland naar de leiding, Sean Doherty schoot alles raak en volgde namens de VS, met Ponsiluoma en Jacquelin in de achtervolging.

Loginov vloog op de ski's en met een ruime voorsprong gaf hij het stokje door aan Eduard Latypov, op zo'n twintig tellen gevolgd door vier anderen: Ponsiluoma, Jacquelin, Doherty en Tarjei Bø namens Noorwegen, die het doorgaven aan slotlopers Sebastian Samuelsson (Zweden), Quentin Fillon Maillet (Frankrijk), Paul Schommer (VS) en Johannes Thingnes Bø (Noorwegen).

Zinderende finish
Latypov schoot strak en behield zijn voorsprong na de liggende schietbeurt, maar op de ski's en bij de staande schietbeurt verloor hij tijd. Fillon Maillet dichtte het gat en sloot aan, Bø volgde op tien seconden en Samuelsson zat daar weer achter.

De Zweed had geen puf meer en haakte af, maar de andere drie gingen samen op weg naar de eindsprint. Die werd door Bø ingezet en hij sprintte Noorwegen in een zinderend slot naar olympisch goud, voor Frankrijk en Rusland.

Uslu (D66): “Geen Bersiap-monument in Nederland”

Gunay Uslu (D66), staatssecretaris voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ziet “op dit moment geen aanleiding om de oprichting van een Nationaal Bersiap-monument te onderzoeken”. Dat laat Uslu weten in antwoord op Kamervragen.

Het nieuws vormt een nieuwe dreun voor Nederlandse slachtoffers en nabestaanden, die dit jaar ook al werden geconfronteerd met plannen van het Rijksmuseum om de historische term Bersiap te censureren. De ophef die daarover ontstond werd door Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) aangegrepen om te pleiten voor een Nationaal Bersiap-monument. 75 jaar na een van de relatief grootste massamoorden op Nederlanders is zo’n monument er opmerkelijk genoeg nog steeds niet. “Deze groep mensen zijn al die jaren schandalig behandeld. Ze zijn vernederd. Ze hebben niets gekregen. We hopen dat er nu eindelijk een monument voor hen komt”, aldus Van Haga toen. Als het aan Uslu ligt komt het monument er dus niet. De botte opstelling van Uslu leidt onder Indische Nederlanders tot ergernis. In de wandelgangen wordt de kersverse staatssecretaris een gebrek aan empathie verweten.

Alhoewel Uslu’s antwoorden irritatie opwekken sluit haar houding aan bij een cultuur waarin aandacht en interesse voor slachtoffers van de Bersiap altijd zeer beperkt is geweest. De gelatenheid waarmee Nederland de massamoord op haar burgers lijkt te accepteren verbaasde ook de gerenommeerde Amerikaanse historicus William Frederick, zo tekende Trouw al in 2013 op. “Ik bespeur nog steeds de tendens (…) om die revolutie als min of meer onschuldig en, althans op wereldschaal, als niet zo gewelddadig te beschouwen. De cijfers – genocide op minstens 20.000 [(Indisch-) Nederlandse, FIN] mensen, een veelvoud daarvan aan moorden op Indonesiërs en een totaal dodenaantal tussen de 250.000 en 300.000 – wijzen op een andere werkelijkheid”, aldus Frederick, die spreekt van “postkoloniaal geheugenverlies”.

OWS: Schouten pakt eerste gouden medaille voor Nederland

Irene Schouten heeft het goud gepakt op de eerste schaatsafstand van deze Olympische Spelen. De 3 kilometer wist zij te winnen in een nieuw Olympisch record van 3.56.93. Achter haar pakte de Italiaanse Francesca Lollobrigida het zilver, voor de Canadese Isabelle Weidemann.

De eerste serieuze rit was rit drie. Carlijn Achtereekte was vier jaar geleden nog de winnares van goud, Miho Takagi is een van de huidige toppers in het vrouwenschaatsen. Takagi opende snel en Achtereekte reed de hele wedstrijd achter de feiten aan. Het ijs bleek in deze race niet al te gemakkelijk. Takagi noteerde 4.01.77, wat voor een medaille nog geen zekerheid leek, terwijl de 4.02.21 van Achtereekte onmogelijk een medaille waard leek.

Na de dweil kwam Antoinette de Jong in actie. Bij haar bleek dat de tijd van Achtereekte zo slecht nog niet was: 4.02.37 was er voor De Jong, wat haar naar de derde plaats bracht. De Jong kwam al midden in haar race in de problemen en kon dat nooit meer echt goedmaken. De volgende serieuze rit ging tussen Martina Sablikova en Ivani Blondin. De Canadese had het niet, maar Sablikova reed de hele race op de tijd van Takagi en had een geweldige slotronde voor 4.00.34. Dit leek genoeg voor een medaille.

De voorlaatste rit bracht Weidemann tegen Ragne Wiklund. Wiklund startte snel, maar Weidemann bleef in haar spoor en kon naar het einde versnellen. Canadees eremetaal was daarmee een feit: 3.58.64. De 4.01.44 voor Wiklund gaaf haar nog een klein kansje op een medaille. Daarna mocht Schouten starten, tegen Lollobrigida. De Italiaanse is een snellere startster, maar Schouten bleef goed bij. Op 2000 meter plaatste Schouten de aanval, waarna Lollobrigida probeerde te pareren, maar het was tevergeefs. En passant hadden de twee een voorsprong van een seconde op Weidemann, die ook niet in gevaar kwam. Schouten rekende in de laatste ronde definitief af met Lollobrigida voor het goud. Lollobrigida reed naar 3.58.06, goed voor het zilver. Sablikova werd zo alsnog vierde.

Achtereekte en De Jong moesten het doen met een zevende en achtste plaats. Voor Schouten is dit pas de eerste van meer mogelijke successen: Ook op de 5000 meter en de massastart heeft zij een goede kans op goud. Deze zullen pas later tijdens deze Spelen worden afgewerkt.

Nieuwe aanhoudingen voor betreden Sterrebos

In vervolg op eerdere aanhoudingen zijn gisterenavond opnieuw twee milieuactivisten aangehouden voor het betreden van het bewaakte Sterrebos naast VDL Nedcar in Born. Een derde activist wist te ontkomen en is erin geslaagd het bos te bereiken. Een van de twee verdachten kreeg eerder deze week al een gedragsaanwijzing en krijgt voor het nieuwe feit een dagvaarding voor de politierechter. De andere verdachte krijgt een gedragsaanwijzing en moet zich, net als de eerder aangehouden verdachten, voor de kantonrechter verantwoorden.

Busje
De verdachten probeerden in een busje bij het Sterrebos te komen. Daarbij vertoonde de bestuurder dusdanig gevaarlijk rijgedrag dat twee beveiligers maar ternauwernood een aanrijding wisten te voorkomen. Vervolgens sprong een deel van de verdachten uit het busje en renden het bos in. De politie doet op dit moment onderzoek naar de bestuurder van het busje, die wordt verdacht van poging zware mishandeling en/of bedreiging.

Vanochtend
Vanochtend vroeg zijn opnieuw vijftien personen aangehouden voor het betreden van verboden terrein en het niet tonen van hun identiteitsbewijs.

Behoud Sterrebos
VDL wil een groot deel van het bos, dat privéterrein is, kappen om uitbreiding van Nedcar mogelijk te maken. De bezetters willen niet dat de bomen worden verplaatst of gecompenseerd. Zij roepen op het plan aan te passen zodat het bos behouden blijft.

De activisten bezetten het Sterrebos sinds vrijdagochtend 28 januari.

FOK! Wat een weer: van warm naar koud

winterbanner

Hallo, hallo!

De afgelopen week was wat mij betreft prima. Het was minder grijs, de zon was meer te zien en de temperatuur was aangenaam. Ook was het in tegenstelling tot eerder droger. Vandaag kwam daar een eind aan.

Een regengebied trok van het noordwesten naar het zuidoosten, de temperatuur schoot omlaag. Mijn collega Stephan noteerde 13 mm neerslag rond half 4 vanmiddag. Mijn andere collega qltel had inmiddels 30 cm genoteerd. Ik kwam daar toen niet meer dan een honderdste vandaan met 3.0 mm. 

Ineens zakte de temperatuur, en snel. Binnen 3 uur was het al 5 graden kouder alhier. Dit komt door drukgebieden die wat met elkaar spelen. Eerder was dat goed te merken door de storm genaamd Corrie (Van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI). Vandaag speelde hetzelfde maar minder heftig, op de temperatuur na. 

Vanavond wordt het wat rustiger, al kan er vanuit het westen nog een buitje vallen. Aan de kust kan dit winterse neerslag zijn. Landinwaarts klaart het op door het vertrekkende regengebied. De temperatuur ligt rond 4-5 graden. 

Zaterdag blijft het vrijwel overal droog en komt de zon zo nu en dan tevoorschijn, het wordt zo'n 8  graden. 

Enkele wolkjes en een mooie blauwe lucht bij de rivier de Niers. (Foto: qltel)
Enkele wolkjes en een mooie blauwe lucht bij de rivier de Niers. (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

OWS: Eerste goud uitgedeeld op skiatlon

Het eerste goud van de Spelen is verdeeld en weinig verrassend ging deze medaille naar de Noorse Therese Johaug. De langlaufster won op de skiatlon, voor Natalya Nepryayeva, de Russische die uitkomt voor het Russisch Olympisch Comité, de Oostenrijkse Teresa Stadlober pakt het brons.

De skiatlon is het enige onderdeel in het langlaufen dat beide langlaufstijlen combineert: De klassieke stijl en de vrije stijl. Eerst moeten de dames 7.5 kilometer in de klassieke stijl langlaufen, daarna blijft dezelfde afstand in de vrije stijl over.

Het begin is daardoor natuurlijk voor de specialisten in de klassieke stijl, terwijl specialisten in de vrije stijl moeten wachten en de achterstand niet te groot moeten laten worden. De dames begonnen rustig in een groep die langzaam steeds verder uitdunde. Therese Johaug is de absolute topfavoriet en plaatste een aanval net voor de wissel. De Noorse ging op het heuveltje voor de wisselzone weg. Het leek even dat de Finse dames Kerttu Niskanen en Krista Parmakorski konden aanhaken, maar na de wissel was het duidelijk dat zij een aanval op de vrije stijl niet konden volgen. Johaug was binnen enkele minuten weg en daarmee leek het voor goud wel klaar. Bij de Finnen voegden zich ook de Zweedse Karlsson en Stadlober. Frida Karlsson ging weg uit dit groepje en leek na 10 van de 15 kilometers ook wel  duidelijk op te gaan voor zilver. 

Waar Johaug wel echt weg was, liep het voor Karlsson toch even anders. Niskanen richtte zich op en wist het groepje terug te brengen bij Karlsson. Nepryayeva had zich ook bij de groep gevoegd voor zilver, waar het werk van Niskanen ten koste gingen van Parmakorski.

Karlsson en Niskanen hadden allebei te veel gegeven en moesten bij de finish laten gaan. Johaug was toen al lang binnen, waarna Nepryayeva en Stadlober voor het zilver gingen strijden. De sprint ging naar de Russische, die sterk was teruggekomen, terwijl de Oostenrijkse die het minste werk had verricht zo genoeg over had voor brons.

OWS: Peperkamp 13e in kwalificatie slopestyle, mist finale

Melissa Peperkamp was de eerste Nederlandse die op de Spelen in actie kwam afgelopen nacht. Bij het snowboarden deed ze mee aan het onderdeel slopestyle, maar de finale wist ze net niet te halen. De beste 12 gingen door, dus de 13e plaats was een zure.

Op de slopestyle wordt men gejureerd op het naar beneden gaan op een piste met enkele rails en sprongsecties, waarbij het belangrijk is om niet te vallen, veelzijdigheid en moeilijkheid te tonen in gebruik van rails en sprongen, en natuurlijk een goede, mooie uitvoering te hebben. De atleten krijgen twee kansen om een 'run' neer te zetten, waarbij de beste run telt voor de eindscore.

In haar eerste run was Peperkamp goed bezig en een score van 61.26 zorgde voor een zesde plaats en een score die met een beetje geluk genoeg kon zijn voor de finale. In de tweede run neemt iedereen echter altijd wat meer risico, dus een zekerheid was het niet. En dat bleek, want zodra Peperkamp de tweede run moest doen stond ze al tiende. Haar grootste probleem moest nog komen, want hoewel haar tweede run er niet onaardig uit zag, was het geen verbetering. Van de twaalf na haar mochten er maar twee dames beter presteren, maar dit werden er precies drie. De score van de Zwitserse Burri, die haar als laatste inhaalde was 65.55. Het verschil was dus niet heel klein, maar toch was het zuur voor Peperkamp, die dichtbij een finaleplaats leek. De finale zal nu komende nacht zonder haar plaatsvinden.

Ambassade Kiev: Nederlanders moeten zich voorbereiden op vertrek uit Oekraïne

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdagavond een uitgebreide mail naar Nederlanders in Oekraïne gestuurd. De Nederlanders worden verzocht om in voorbereidingen te treffen voor een eventuele noodsituatie, zoals het aanleggen van een noodpakket. Ook moeten ze zichzelf af gaan vragen of ze nog wel in het land willen blijven. Er wonen en werken honderden Nederlanders in het land.

Men moet er tevens rekening mee houden dat Oekraïne het luchtruim sluit, waardoor men niet meer het land via een vliegtuig kan verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie op de voet.

TVOH-coach Waylon in tranen over grensoverschrijdend gedrag achter de schermen

TVOH-coach Waylon neemt het zichzelf kwalijk dat hij nooit op de hoogte is geweest van het seksueel overschrijdende gedrag achter de schermen bij The Voice of Holland. De zanger gaf vanavond voor het eerst op televisie bij Beau een  emotionele reactie op alle perikelen rondom de in opspraak geraakte talentenjacht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.