24 landen en autofabrikanten bezegelen het einde van de verbrandingsmotoren

Zes grote autofabrikanten hebben zich op de Wereldklimaatconferentie in Glasgow geëngageerd om een einde te maken aan verbrandingsmotoren. 24 landen willen ook het goede voorbeeld geven. 

Op de Wereldklimaatconferentie COP26 in Glasgow willen vierentwintig landen de toon zetten met een gerichte afwijzing van de verbrandingsmotor. De landen, zes grote autofabrikanten, enkele steden en investeerders willen een einddatum vastleggen voor de verkoop van auto's met verbrandingsmotoren, zo maakte de Britse gastheer van de klimaattop bekend. Er was nog geen gedetailleerde informatie beschikbaar over de ondertekenaars.

De deelnemende regeringen willen "ernaar streven dat alle verkopen van nieuwe auto's en lichte bedrijfsvoertuigen tegen 2040 wereldwijd en uiterlijk in 2035 in toonaangevende markten emissievrij zijn". De autobedrijven moeten er daarom naar streven om uiterlijk in 2035 alleen emissievrije auto's en bestelwagens te verkopen in toonaangevende markten. Volgens het Britse persbericht gaat het onder meer om Mercedes, Ford en General Motors. Volkswagen, Toyota, BMW en 's werelds vierde grootste autofabrikant Stellantis willen naar verluidt de verbintenis niet ondertekenen.

Verbrandingsmotor ( Foto-Pixabay)
Verbrandingsmotor ( Foto-Pixabay)