Israël: Bennet bouwt nieuwe nederzettingen op Westelijke Jordaanoever

Wie dacht dat het Israëlische nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever met het vertrek van Netanyahu zou veranderen, weet nu beter. 1300 nieuwe kolonistenhuizen  zijn goedgekeurd.

De Israëlische regering heeft de bouw aangekondigd van meer dan 1300 nieuwe kolonistenwoningen op de Westelijke Jordaanoever. "Aanbestedingen voor 1355 wooneenheden" zijn uitgeschreven, kondigde het ministerie van Huisvesting aan. Ze zullen worden gebouwd in zeven bestaande nederzettingen. De Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn illegaal volgens het internationaal recht, en er ontstaan vaak conflicten tussen kolonisten en Palestijnse bewoners. Mocht er ooit een afzonderlijke Palestijnse staat komen, dan zal die waarschijnlijk op dit grondgebied worden gevestigd.

Op de Westelijke Jordaanoever wonen ongeveer 2,8 miljoen Palestijnen en 475.000 Israëlische kolonisten. In augustus hadden de autoriteiten al 2000 wooneenheden in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever goedgekeurd. Het Israëlische ministerie van Defensie zou deze week zijn definitieve goedkeuring hiervoor geven.

Dit was het eerste besluit van die aard van de nieuwe Israëlische regering onder premier Naftali Bennett. Bennett is sinds juni regeringsleider in Israël en staat aan het hoofd van een brede alliantie die zowel extreem-linkse als extreem-rechtse partijen omvat. De 49-jarige premier wordt beschouwd als een felle tegenstander van een tweestatenoplossing voor het conflict in het Midden-Oosten. Zijn Jamina-partij heeft veel aanhangers onder de Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

Ondanks Bennetts persoonlijke standpunten streeft zijn regering, in tegenstelling tot zijn voorganger Benjamin Netanyahu, naar toenadering tot de Palestijnse leiding in het conflict. Recent hebben de Israëlische autoriteiten voor het eerst sinds 2009 registratievergunningen afgegeven aan Palestijnen zonder papieren op de Westelijke Jordaanoever.

Afgelopen vrijdag nog had de Israëlische regering zes invloedrijke Palestijnse niet-gouvernementele organisaties als "terroristische organisaties" bestempeld. Het quasi-verbod op de organisaties leidde tot scherpe kritiek van zowel de Palestijnse Autoriteit als mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International. Het Israëlische ministerie van Defensie beschuldigt de zes organisaties van heimelijke samenwerking met het radicale Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).