Hongarije: Orban beschuldigt EU en VS van inmenging bij komende verkiezingen

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft Brussel en Washington ervan beschuldigd de oppositie te steunen die hem na meer dan tien jaar aan de macht te zijn geweest, wil vervangen.

Premier Viktor Orban, die in april volgend jaar meedoet aan de nieuwe parlementsverkiezingen in zijn land, beschuldigde Brussel en Washington er zaterdag van dat ze zich proberen te bemoeien met de Hongaarse politiek.

Orban vertelde tienduizenden van zijn aanhangers op een bijeenkomst in Boedapest dat Washington en de in Hongarije geboren miljardair George Soros met hun geld, media en netwerken proberen de linkse oppositie in Hongarije verkozen te krijgen.

"Maar het gaat er niet om wat zij in Brussel, in Washington en in de media, die vanuit het buitenland worden aangestuurd, willen. Het zijn de Hongaren die over hun eigen lot beslissen", zei Orban.

"Onze kracht ligt in onze eenheid... we geloven in dezelfde waarden: familie, natie en een sterk en onafhankelijk Hongarije", zei hij en riep zijn aanhangers op om zijn nationalistische regering te verdedigen.

Orban richt zijn pijlen op de EU
De demonstratie trok deelnemers uit het hele land, maar ook uit Roemenië, Italië en Polen.

Verschillende Orban supporters op de bijeenkomst werden gezien met Poolse vlaggen, terwijl één een bord met de tekst "Brussel = dictatuur" vasthield.

Zijn steun betuigend aan Polen, zei Orban dat de "EU spreekt en zich gedraagt tegen ons als en de Polen alsof we vijanden zijn."

Europa's "hoge hoogwaardigheidsbekleders wilden Hongaren in Europese liberalen veranderen" en de burgers van Hongarije, evenals Polen, vertellen hoe te leven, zei hij.

Orban's anti-immigratie regering staat onder toenemende druk zowel in Hongarije als in Brussel. De EU overweegt Hongarije financiële sancties op te leggen omdat ze vreest dat de democratische instellingen en de rechtsstaat worden verzwakt.

Zowel Hongarije als Polen hebben gezworen hun veto uit te spreken over EU-maatregelen om dwars te liggen.

"Brussel zou er goed aan doen te begrijpen dat zelfs de communisten niet tegen ons op konden. Wij zijn de David die Goliath beter uit de weg kan gaan," zei Orban.

Hongarije vierde zaterdag een feestdag ter herdenking van de opstand tegen het communistische bewind die op 23 oktober 1956 uitbrak die een paar dagen later door Sovjettroepen werd neergeslagen.

Marki-Zay leidt oppositie
Ondertussen, zo'n twee kilometer verwijderd van Orban's bijeenkomst, verzamelden duizenden mensen zich om de Hongaarse oppositie te steunen.

Voor het eerst sinds hij in 2010 aan de macht kwam, zal Orban in de verkiezingen volgend jaar te maken krijgen met een verenigd front van oppositiepartijen, waaronder linkse, liberale en de voorheen extreem-rechtse, nu centrum-rechtse, Jobbik-partij.

De alliantie van zes partijen wordt geleid door burgemeester van een kleine stad en katholiek conservatief Peter Marki-Zay.

Op de aparte bijeenkomst van de oppositie zei Marki-Zay dat zijn regering, als ze wordt verkozen, een nieuwe grondwet zal opstellen, de corruptie zal uitroeien, de euro zal invoeren en de persvrijheid zal garanderen.