Luxemburg legaliseert als eerste EU land de cannabisteelt

De Luxemburgse regering zal als eerste in de Europese Unie het kweken van cannabis legaliseren, meldden lokale media vrijdag.

Volgens een nieuwe reeks wetten die door het Luxemburgse kabinet zijn voorgesteld, mogen inwoners van 18 jaar en ouder tot vier planten kweken voor persoonlijk gebruik en drie gram in het openbaar bij zich dragen.

Boetes voor het bezit van cannabis, die tot 2.500 euro (2.900 dollar) konden oplopen, zullen drastisch worden verlaagd en worden beperkt tot degenen die de stof gebruiken in openbare ruimten waar dat verboden is. Het gehalte aan tetrahydrocannabinol (THC), het psychoactieve bestanddeel van cannabis, zal niet langer gereguleerd zijn.

De nieuwe wetgeving zou volgens de regering "het probleem van de drugsgerelateerde criminaliteit in Luxemburg" aanpakken.

De verkoop en distributie zullen ook worden gedecriminaliseerd, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor een door de staat gereguleerde toeleveringsketen en markt voor cannabisproducten. De overheidsinkomsten uit dit proces zullen vervolgens worden besteed aan verslavingspreventie, onderwijs en gezondheidszorg, aldus de ambtenaren.

Luxemburg voegt zich bij Canada, Uruguay en 11 van de 50 Amerikaanse staten die de teelt en distributie van cannabis hebben gelegaliseerd. In de Europese Unie heeft zelfs Nederland, waar een verbod op de verkoop en consumptie van cannabis niet wordt gehandhaafd, dit nog niet gedaan.

Cannabisteelt voor eigen gebruik (Foto-Pixabay)
Cannabisteelt voor eigen gebruik (Foto-Pixabay)