FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 oktober 2021

Random Pics van de Dag #448

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Douane neemt 665 zendingen illegale 'COVID 19-geneesmiddelen' in beslag

Bij controles van Post- en Koerierszendingen zijn 665 zendingen met illegale geneesmiddelen in beslag genomen. Deze medicijnen werden op internet aangeprezen om COVID-19 te behandelen. De controles waren onderdeel van een internationale actie in de afgelopen drie maanden. De pakketten bevatten in totaal meer dan 55.000 gebruikerseenheden (tabletten, capsules, zalf, flesjes).

De douane heeft tijdens deze actie voornamelijk Ivermectine aangetroffen. Daarnaast werden ook antibiotica en malariamiddelen onderschept. Ivermectine is een geneesmiddel dat vooral voor dieren wordt gebruik tegen schurft en verschillende worminfecties.

Illegale geneesmiddelen
De inbeslagname van deze illegale geneesmiddelen was onderdeel van een internationale actie, georganiseerd vanuit de Wereld Douane Organisatie (WDO). Doel is het tegenhouden van illegale geneesmiddelen die verband houden met de COVID-19 pandemie en mogelijk een bedreiging vormen voor de veiligheid en gezondheid van de consument.

Vergunning
De geneesmiddelen die de douane heeft onderschept waren voornamelijk afkomstig uit India, Hong Kong en Singapore. Zij waren allemaal bestemd voor particulieren. Invoeren van geneesmiddelen is alleen toegestaan met een vergunning. Er zijn geen illegale COVID-19 vaccins aangetroffen.

Risico’s
De controle op illegale geneesmiddelen is een vast onderdeel van intensieve controles van de Douane. De Douane werkt hierbij nauw samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Volgens de inspectie zijn er risico’s aan het bestellen van receptgeneesmiddelen bij malafide verkopers op internet. Hoofdinspecteur IGJ Roderick Runne: "Deze medicijnen kunnen gevaarlijke verontreinigingen bevatten of de verkeerde dosering van de werkzame stof. Ook heeft een arts dan geen zicht op de risico’s van het gebruik, bijvoorbeeld in combinatie met andere geneesmiddelen of bijwerkingen."

Uitslag Willem II - Fortuna Sittard

Willem II, de nummer drie in de Eredivisie, en Fortuna Sittard, die veertiende staat, hebben vanavond gelijkgespeeld. In Tilburg werd het 1-1.

Voor rust waren de Tilburgers de betere ploeg. De grootste kans kregen ze via Saglam maar de bal ging op de lat. Aan het begin van de tweede helft was het echter Fortuna dat de lakens uitdeelde. Het was invaller Noslin die zijn eerste treffer maakte, mede omdat de verdediging van Willem II zich liet afleiden door Seuntjens die buitenspel stond.

Willem II stelde daarna wel orde op zaken. Het was Köhlert die met een hard schot de 1-1 maakte. Vervolgens gingen de Tilburgers op zoek naar de winnende treffer, maar alleen Bergström kwam nog in de buurt.

Willem II

1 - 1

Fortuna Sittard

 59' Köhlert    54' Noslin
 
 Gele kaart: Wellenreuther, (Willem II), Angha, Seuntjens, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.057
Arbiter: v.d. Laan
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Owusu
Bergström
Jenssen
Köhlert
Llonch (Roemeratoe/84)
Saglam (Meerveld/80)
Saddiki
Nunnely
Wriedt
M.Svensson
  v.Osch
Tirpan (Noslin/ 46)
Angha
Pinto
Cox
Tekie
Flemming
Rienstra
Duarte
Seuntjens
Hansson (Sambou/71)

Oathkeepers, hoe een extremistische militie wortel schoot bij de Republikeinen

Mike Clampitt, staatsafgevaardige van Nort-Carolina zwoer na zijn verkiezing in 2016 en opnieuw in 2020 een eed om de grondwet te respecteren. Maar er is nog een andere eed die Clampitt respecteert: aan de Oath Keepers, een rechtse militante organisatie.

Tientallen Oath Keepers zijn gearresteerd in verband met de rellen van 6 januari bij het Amerikaanse Capitool. Sommigen van hen zagen eruit als een paramilitaire groep, met camouflagehelmen en kogelvrije vesten. Maar een lijst van meer dan 35.000 leden van de Oath Keepers - verkregen door een anonieme hacker en gedeeld met ProPublica door de klokkenluidersgroep Distributed Denial of Secrets - onderstreept hoe de organisatie zich aan het ontwikkelen is tot een kracht binnen de Republikeinse Partij in de Verenigde Staten.

ProPublica ontdekte dat Clampitt en 47 andere staats- en lokale overheidsfunctionarissen op de ledenlijst staan, allemaal Republikeinen: 10 zittende staatswetgevers; twee voormalige staatsvertegenwoordigers; een huidige kandidaat voor het parlement; een assistent van een staatswetgever; een assistent van een gemeenteraad; county commissarissen in Indiana, Arizona en North Carolina; twee wethouders; sheriffs of agenten in Montana, Texas en Kentucky; staatsrechercheurs in Texas en Louisiana; en de directeur openbare werken van een stad in New Jersey.

ProPublica's analyse vond ook meer dan 400 mensen die zich inschreven voor lidmaatschap of nieuwsbrieven van de Oath Keepers met gebruikmaking van e-mailadressen van de overheid, het leger of politieke campagnes, waaronder kandidaten voor het Congres en sheriff, een gepensioneerde assistent-schoolopziener in Alabama, en een bekroonde basisschoolleraar in Californië.

Drie van de staatswetgevers op de lijst waren al publiekelijk in verband gebracht met de Oath Keepers. Andere organisaties hebben de ledenlijst ook doorzocht en vonden politieagenten en militaire veteranen.

Mensen met een wetshandhavings- en militaire achtergrond - zoals Clampitt, een gepensioneerde brandweerkapitein in Charlotte, North Carolina - zijn de focus geweest van de rekruteringsinspanningen van de Oath Keepers sinds de groep begon in 2009. Volgens onderzoekers die de activiteiten van de groep volgen, beloven de Oath Keepers zich te verzetten als de federale overheid de staat van beleg instelt, een staat binnenvalt of de wapens van mensen afpakt, ideeën die opduiken in een donkere werveling van rechtse samenzweringstheorieën. De groep is losjes georganiseerd en de leiders geven geen centrale bevelen. Het ledenaantal van de organisatie is de afgelopen jaren gestegen van minder dan 10.000 begin 2011 tot meer dan 35.000 in 2020, zo blijkt uit de ledenadministratie.

De gehackte ledenlijst markeert jaarleden ($ 50) of levenslang lid ($ 1.000), dus niet iedereen op de lijst is momenteel actief, hoewel sommigen verklaarden dat ze het beschouwden als een levenslange verbintenis, zelfs als ze slechts voor één jaar betaalden. Veel leden gaven aan weinig contact meer te hebben met de groep nadat ze hun contributie hadden betaald, maar dat ze de zaak nog steeds steunden. Anderen haakten af en verlieten de groep, al vóór 6 januari.

De lijst bevat minstens drie mensen die gearresteerd zijn in verband met de 6 januari rellen op het Capitool en die de federale aanklagers niet als Oath Keepers hebben benoemd in de aanklacht: Andrew Alan Hernandez uit Riverside, Californië; Dawn Frankowski uit Naperville, Illinois; en Sean David Watson uit Alpine, Texas. Zij pleitten niet schuldig. Deze verdachten, hun advocaten en familieleden reageerden niet op verzoeken om commentaar. Het ministerie van Justitie weigerde ook om commentaar te geven.

Volgens deskundigen die gewelddadig extremisme in de gaten houden, voorziet het groeiende ledental van de Oath Keepers de groep van twee cruciale middelen: geld en, vooral wanneer overheidsfunctionarissen betrokken raken, legitimiteit.

Clampitt zei dat hij naar een paar bijeenkomsten van de Oath Keepers is geweest toen hij in 2014 lid werd, maar de manier waarop hij nu deelneemt is als een een wetgever van de staat te zijn. Hij is mede-indiener van een wetsvoorstel om verkozen ambtenaren in staat te stellen verborgen wapens te dragen in gerechtsgebouwen, scholen en overheidsgebouwen, en hij steunde wetgeving die de straffen voor gewelddadige demonstraties verscherpt als reactie op de protesten van vorig jaar in Raleigh over de moord op George Floyd. Clampitt zei dat hij tegen geweld is, maar blijft zijn lidmaatschap van de Oath Keepers trouw, ondanks de tientallen leden die aangeklaagd werden na de bestorming van het Capitool oproer.

"Vijf of zes jaar geleden zouden politici niet gezien willen worden bij de Oath Keepers", zei Jared Holt, die de groep in de gaten houdt voor het Digital Forensic Research Lab van de Atlantic Council. "Wanneer groepen als deze groeien in het aantal leden, maakt dat ze aanzienlijk gevaarlijker."

De Staatswetgevers.
In 2009 was de toenmalig afgevaardigde Don Dwyer uit Maryland de enige gekozen functionaris op de eerste bijeenkomst van de Oath Keepers. Dwyer was, naar eigen zeggen, een paria in Annapolis. Hij beweerde zich te laten leiden door zijn eigen interpretatie van de Amerikaanse grondwet en bezat een persoonlijke bibliotheek van 230 boeken over de geschiedenis van de VS van voor 1900.

De oprichter van de Oath Keepers Stewart Rhodes, een voormalig parachutist en afgestudeerd aan de Yale Law School, nodigde Dwyer uit om te spreken op de openingsbijeenkomst van de Oath Keepers - ze noemden het een "muster' - in Lexington, Massachusetts, de plaats waar de Revolutionaire Oorlog begon in 1775.

"Ik steun nog steeds de organisatie," vertelde Dwyer aan ProPublica. "En ik ben er trots op om te zeggen dat ik lid ben van die club." Hij verliet de politiek in 2015 en zat zes maanden in de gevangenis na het schenden van zijn proeftijd  na een bootongeluk onder invloed van alcohol.

Dwyer zei dat hij niet wist dat de Oath Keepers aanwezig waren in het Capitool op 6 januari. "Als ze daar waren, waren ze daar met een vreedzame missie, daar ben ik van overtuigd," zei hij. Toen hij hoorde dat de leden waren gefotografeerd met wapens, reageerde Dwyer, "OK, dat verbaast me. Dat is alles wat ik zeg."

Onder de huidige ambtsdragers op de lijst is Arizona state Rep. Mark Finchem, die al publiekelijk lid was van de Oath Keepers. Finchem was buiten het Capitool op 6 januari, maar heeft gezegd dat hij het gebouw niet is binnengegaan en zich niet heeft ingelaten met geweld. Hij heeft de karakterisering van de Oath Keepers als een anti-regeringsgroepering betwist. Hij is momenteel in de running om Arizona's top verkiezingsfunctionaris te worden, en hij kreeg de steun van voormalig president Donald Trump in september.

In 2012 stond Keith Kidwell, die samen met Clampitt in het parlement van North Carolina zat, op de lijst van de Oath Keepers als lid voor een jaar. Kidwell weigerde commentaar en noemde de ledenlijst 'gestolen informatie'. Een woordvoerder van de voorzitter van het huis van de staat weigerde commentaar te geven op Kidwell's en Clampitt's lidmaatschap van de Oath Keepers.

De ledenlijst vermeldt ook Alaska's staatsafgevaardigde David Eastman als een lid voor het leven en Indiana staatssenator Scott Baldwin en Georgia staatsafgevaardigde Steve Tarvin als leden voor een jaar. Eastman bevestigde zijn lidmaatschap en weigerde verdere vragen te beantwoorden. Baldwin's woordvoerder zei dat hij niet beschikbaar was voor commentaar.

Tarvin herinnerde zich dat hij zich in 2009 aanmeldde bij een stalletje in White County, Georgia, toen hij kandidaat was voor het Congres. Hij verloor die verkiezing, maar werd later een staatswetgever. Hij zag de Oath Keepers toen nog niet als een militiegroep.

Tarvin zei dat hij bij de gelofte blijft die hij ondertekende en zei dat hij niet op de hoogte was van de betrokkenheid van de Oath Keepers bij de bestorming van het Capitool op 6 januari. Zijn congresdistrict wordt nu vertegenwoordigd door Andrew Clyde, die hielp bij het barricaderen van een deur naar de kamer van het Huis op 6 januari, maar later de rel vergeleek met een "normaal toeristenbezoek".

Kaye Beach, die in 2010 op de lijst van leden voor een jaar stond, is een wetgevende assistent van Oklahoma state Rep. Jon Echols, de meerderheids floor leader. Beach klaagde de staat aan in 2011, met het argument dat de Bijbel verbood om een foto van haar rijbewijs te maken. Ze verloor uiteindelijk bij het Hooggerechtshof van de staat. Beach en Echols hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Twee andere wetgevers zijn al lang open geweest over hun connectie met de Oath Keepers.

Arizona senator Wendy Rogers vertelde een paar jaar geleden over haar lidmaatschap. Ze reageerde op het verlies van Trump in 2020 door mensen te stimuleren om munitie te kopen en eiste onlangs de verkiezingen te "decertificeren" op basis van de "controle" door de GOP van de stembiljetten in Maricopa County, ook al bevestigde de beoordeling de overwinning van president Joe Biden.

Idaho staatsafgevaardigde Chad Christensen vermeldt zijn lidmaatschap van de Oath Keepers in zijn officiële biografie, tussen de John Birch Society en het Idaho Farm Bureau in.

Rogers en Christensen reageerden niet op verzoeken om commentaar..

South Dakota staatswetgever Phil Jensen verscheen op de lijst als een lid voor een jaar in 2014, onder zijn titel (toen staatssenator) en een e-mail adres van de overheid. Zijn lidmaatschap werd dinsdag geopenbaard door Rolling Stone. Ook hij reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Senator Jim Stalzer van de staat South Dakota, wiens lidmaatschap in 2015 voor het eerst werd gemeld door BuzzFeed, zei dat hij zijn lidmaatschap nooit heeft verlengd en was gestopt met het steunen van de Oath Keepers omdat hij het niet eens was met "hun confronterende benadering van wat zij zien als federale brmoeizucht." In een e-mail zei Stalzer dat hij de vreedzame demonstranten op 6 januari steunde, maar stelde dat "we hebben niet het recht om eigendommen te beschadigen of anderen kwaad te doen, of dat nu bij het Capitool is of ergens anders."

De Kandidaten
Virginia Fuller kwam voor het eerst in aanraking met de Oath Keepers in 2009 op een bijeenkomst in San Francisco waar Rhodes, de oprichter van de groep, aanwezig was. Fuller vond Rhodes' verklaring over het handhaven van de grondwet geweldig, vertelde ze aan ProPublica. Ze correspondeerde een tijdje met een van de leiders van de groep, maar uiteindelijk verloren ze elkaar uit het oog, en ze verhuisde naar Florida en stelde zich zonder succes kandidaat voor het Congres op het Republikeinse ticket in 2018.

Rhodes en andere leiders van de Oath Keepers omarmden Trump's leugens over verkiezingsfraude en propageerden 6 januari als een laatste kans om een standpunt in te nemen voor de republiek. Gevraagd naar 6 januari, zei Fuller: "Daar was niets mis mee. Het Capitool is van het volk."

De Oath Keepers werden bekend toen een handvol zwaarbewapende leden opdoken bij protesten voor raciale rechtvaardigheid in Ferguson, Missouri, in 2014, en hun bekendheid groeide dankzij een reeks standoffs tussen rechtse militanten en federale agenten in het westen van de VS.

Op de begrafenis in 2016 van een boer die door agenten werd neerschoten toen ze hem probeerden te arresteren, ontmoette Stan Vaughan verschillende Oath Keepers en werd hij lid voor een jaar. Vaughan, een voormalig schaakkampioen uit Las Vegas, was niet succesvol als Republikein voor de Nevada State Assembly in 2016, 2018 en 2020. Hoewel Vaughan zich kandidaat stelde in een overwegend Democratisch district, kreeg hij de steun van zijn partij, die een campagnebijdrage van 500 dollar ontvingen van Robin Titus, de Republikeinse vloerleider van de Assemblee. Titus heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar. Vaughan zei dat hij zich waarschijnlijk weer kandidaat zal stellen als hij ziet hoe de nieuwe districten worden samengesteld.

Vaughan zei dat hij zich vandaag de dag niet bij de Oath Keepers zou aansluiten. Het is niet hun ideologie die hem stoort of hun betrokkenheid bij de 6 januari rellen. Hij maakt zich zorgen over hoe de kopstukken van de organisatie hun geld uitgeven.

Een Oath Keeper die op 6 januari is gezien met een oortje in terwijl hij sprak met groepsleiders buiten het Capitool is  Edward Durfee, een plaatselijk Republikeins comitélid in Bergen County, New Jersey, die kandidaat is voor het staatsassemblee in een overwegend Democratisch district. Durfee is niet aangeklaagd en heeft verklaard het Capitool niet te zijn binnengegaan.

"Ze waren betrokken bij de rellen, wat kan ik anders zeggen? Om wat voor reden dan ook, ben ik niet naar binnen gegaan," zei Durfee. "Ze bestempelen je als blanke supremacisten, binnenlandse terroristen. Ik weet niet hoe we in deze situatie terecht zijn gekomen waar er zoveel haat en afkeer is en hoe dit blijft broeien. Het is gewoon beschamend."

De lokale partijfunctionarissen
Toen Joe Marmorato, een gepensioneerde New York City agent die naar het noorden verhuisde, zich in 2013 inschreef voor een jaarlijks lidmaatschap van de Oath Keepers, beschreef hij de vaardigheden die hij de groep kon bieden: "Pistoolschieten, politietactiek op straat, rijvaardigheid, lid van het republikeinse comité van de provincie." Marmorato klom later op tot vicevoorzitter van de Otsego County GOP, maar die post legde hij onlangs neer omdat hij gaat verhuizen. Telefonisch benaderd, gaf Marmorato aan achter de Oath Keepers te staan, zelfs na 6 januari. "Ik dacht gewoon ze doen wat ze horen te doen. Ik weet dat de meesten van hen allemaal gepensioneerde politie- en brandweermannen zijn en het beste met het land voor hebben," zei hij. "Het maakt niet uit wat je doet, je wordt verguisd door links."

Steven K. Booth, in de jaren 2000 tweemaal verkozen tot republikeins districtscommissaris en kandidaat voor de senaat van de staat in Minnesota, zei dat hij zich opnieuw kandidaat wil stellen als zijn vrouw ermee instemt. Hij is nog steeds actief in de lokale GOP. Booth werd jaarlid van de Oath Keepers in 2011 en zei dat hij al jaren niets meer van hen heeft gehoord. Hij zei dat hij niet op de hoogte was van hun rol op 6 januari, maar wel hij bezorgd is over het feit dat sommige verdachten van de Capitool bestorming in de gevangenis worden vastgehouden. "Dat lijkt me nogal vreemd," zei Booth. "Ik vind het ook een beetje vreemd dat niemand iets doet aan alle fraude waarover we tijdens de vorige verkiezingen te horen kregen."

Gevraagd naar de mogelijkheid dat Booth zich opnieuw verkiesbaar stelt, begon Rich Siegert, voorzitter van de lokale GOP, met het doorspreken van mogelijkheden waar Booth zich op zou kunnen richten. Booths lidmaatschap van de Oath Keepers gaf Siegert geen reden om te aarzelen. "Als er een dictatuur ontstaat, dan ga je daar tegenin," zei Siegert, die de partij leidt in Beltrami County. "Ik ben geen voorstander om gewelddadig op te treden en mensen te doden, zoals ze dat vroeger deden. Hoe krijg je de aandacht van de liberalen en hoe krijg je ze aan het luisteren? In sommige landen kiezen ze voor vuurwapengeweld. Definieer wat 'radicaal' is."

Niet alle partijleden deelden Siegert's mening. Richland County, South Carolina, GOP voorzitter Tyson Grinstead distantieerde zijn commissie van Patsy Stewart, die in 2015 is vermeld staat als een Oath Keepers jaarlid. "Persoonlijk," zei Grinstead, "denk ik niet dat daar een plaats voor is in onze partij."

Stewart is afgevaardigde geweest op de staatsconventie van de GOP en is momenteel een partijbestuurder in Columbia, South Carolina. Ze heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar. 

Het stembureaulid
Toen Andy Maul zich rond 2010 als jaarlijks lid aanmeldde bij de Oath Keepers, noemde hij zijn rol in de Pittsburgh GOP. Maul zei dat hij zijn lidmaatschap liet verlopen omdat er geen lokale afdeling was, maar hij houdt nog steeds van het concept van de groep.

Vanaf ongeveer 2016 werd Maul partijvoorzitter van zijn gemeenteraadsdistrict. Maar andere lokale partijleiders ergerden zich aan Maul's confronterende stijl en gebrek aan doorzettingsvermogen.

"Andy ging een beetje te ver," zei Allegheny County voorzitter Sam DeMarco, die Maul moest vragen om een aantal van zijn opruiende social media posts te verwijderen. "Als je met ons comité geassocieerd wilt worden, moet je de traditionele Republikeinse waarden vertegenwoordigen en niet aangesloten zijn bij randgroeperingen."

Maul verliet het lokale partijcomité in 2020, maar hij bleef dienst doen als stembureaulid. Volgens de afdeling verkiezingen van het graafschap was Maul bij elke verkiezing sinds 2017 aanwezig, inclusief de voorverkiezing van dit jaar in mei.

Maul zei dat hij op 3 november in zijn kiesdistrict "afwijkende" stembiljetten had gezien - slechts enkele, maar hij beweerde dat als hetzelfde aantal in elk kiesdistrict in de staat voorkwam, het totale aantal groter zou zijn dan de winstmarge van Biden. (Er is geen bewijs van wijdverspreide fraude die de uitslag in Pennsylvania of enige andere staat zou kunnen hebben beïnvloed).

Op 6 januari zei Maul dat hij naar het Capitool marcheerde, maar dat hij het niet redde en terugkeerde naar zijn bus. Hij zei dat hij niet bekend was met de activiteiten van de Oath Keepers die dag. "Als aanhanger van de grondwet had ik sterke bezwaren en zorgen over Trump," zei Maul in een sms-bericht. "Hoewel mijn gevoelens over Trump gemengd waren, ging ik vooral naar de rally van 6 januari vanwege wat ik op mijn stemlocatie had meegemaakt."

De Democraat
Rond 2005 sloot marinier Bob Haran zich aan bij het Minuteman Project, een groep gewapende mensen die de taak op zich namen om te patrouilleren langs de grens van Arizona met Mexico. Haran ergerde zich eraan dat critici deze groep burgerwachten en Mexicanenjagers noemden. Het enige wat ze deden, zei hij, was de grenspatrouille bellen.

Haran bekleedde functies in de lokale GOP en had zich als Republikein verkiesbaar gesteld voor het staathuis. Tijdens 'Tea party' periode raakte Haran gefrustreerd door de anti-regeringsgezindheid van de nieuwe activisten en hij wendde zich tot de Constitutionele Partij, een kleine partij die rechts van de GOP staat. Haran klom op tot staatsvoorzitter en secretaris. Tegen de tijd dat hij in 2016 jaarlid werd van de Oath Keepers, was Haran op zoek naar een nieuw politiek thuis.

Toen Trump op een gouden roltrap zijn presidentiële campagne startte door Mexicaanse immigranten "verkrachters" te noemen, nam Haran daar aanstoot aan. Hij verweet de regering dat ze er niet in geslaagd waren de grens afdoende te beveiligen, maar hij nam het de migranten niet kwalijk dat ze een beter leven voor zichzelf en hun gezin zochten. Haran groeide op in Coney Island, in de buurt van een middenklasse appartementencomplex dat door de vader van Trump was gebouwd, en hij herinnerde zich Trump als een opschepperige playboy, die niet leek op de succesvolle selfmade zakenman die hij later op tv speelde. Haran zei dat hij ontzet was toen de Republikeinen zich achter Trump schaarden.

Toen deed Haran iets ongewoons, zelfs onder nooit-Trump Republikeinen: hij werd Democraat.

Haran is het niet over alles eens met de Democraten, maar hij zegt dat hij zich welkom voelt in de partij. Hij is nog steeds gepassioneerd over wapens en immigratie, maar hij steunt ook de milieubescherming en gezondheidszorg voor iedereen. Bovenal wilde hij helpen om van Trump af te komen. In 2020 werd hij lid van zijn lokale kiesdistrictcommissie en begon hij regelmatig partijbijeenkomsten bij te wonen.

Haran was zo enthousiast over het vertrek van Trump dat hij op 6 januari naar het certificeringsproces van het kiescollege keek. Hij kon niet geloven hoe snel de Trump-aanhangers de senaat bereikten, of hoe de Oath Keepers de 'grondwet' aanvielen die ze zwoeren te verdedigen.

Haran dacht terug aan de tijd dat hij als Republikein verkiesbaar was, in 2000, en verloor. "Ik belde mijn tegenstander en feliciteerde hem: Ik zou gewonnen hebben, maar hij kreeg meer stemmen," zei Haran. "Ik heb toegegeven, wat mijn tegenstander legitimiteit verschaft, is belangrijker dan wat dan ook."

Hij vindt het verontrustend dat Trump en andere Republikeinen dat tegenwoordig niet meer doen. "Ze waren anti-regering," zei Haran over de GOP, "maar nu zijn ze anti-democratie."Wereldtitel tijdrit voor baanwielrenner Hoogland

Voor de tweede maal in zijn loopbaan heeft baanwielrenner Jeffrey Hoogland de wereldtitel gepakt op de tijdrit over een kilometer. Sam Ligtlee greep in het Franse Roubaix naast een medaille en werd vijfde.

Hoogland, die eerder dit WK al goud pakte op de teamsprint met ons land, was in de kwalificaties al de snelste. Het was na de eerste ronde al duidelijk dat niemand van de rest van het veld bij zijn tijd in de buurt zou komen. Het zilver was voor Nicholas Paul die daarmee voor de eerste WK-plak zorgde voor Trinidad en Tobago.

Op de puntenkoers ging het goud naar Benjamin Thomas. WK-debutant Vincent Hoppezak, die tijdens het EK zilver won op de scratch, veroverde vandaag een bronzen plak. Zilver was voor de Belg Kenny de Ketele.

Shanne Braspennincx hist zich niet te plaatsen voor de halve finales van de sprint. De olympisch kampioene op de keirin verloor in de kwartfinales van Emma Hinze.

De Duitse vrouwen pakten het goud op de ploegenachtervolging. In de finale waren Lisa Brennauer, Laura Süssemilch, Franziska Brausse en Mieke Kröger te sterk voor de Italiaanse vrouwen.

De titel op de afvalkoers bij de vrouwen was voor de Italiaanse Letizia Paternoster. In de laatste sprint was ze de Belgische Lotte Kopecky de baas. Jennifer Valente, die bij de Spelen in Tokio goud pakte op het omnium, pakte nu brons.

Sony kondigt nieuwe 'State of Play' aan voor 27 oktober

Sony zendt op 27 oktober een nieuwe State of Play uit. Je kunt het dan vanaf 23:00 uur Nederlandse tijd bekijken. Volgens Sony worden dit keer third-party games in het zonnetje gezet. Daarbij krijgen we zowel updates van reeds aangekondigde games als nieuwe onthullingen. Geen games van Sony zelf dus. De presentatie gaat zo'n twintig minuten duren.

'Dragen van mes moet strafverzwarend werken'

De 29-jarige man die in november 2020 bij een steekpartij in Amsterdam om het leven kwam, is overleden aan één enkele steek in de borst met een scherp voorwerp. Dat zei de officier van justitie vandaag in de strafzaak tegen een 28-jarige man uit Zwolle. Tegen hem heeft de officier van justitie tien jaar gevangenisstraf geëist.

Het slachtoffer en de verdachte die beiden in een hostel aan de Sara Burgerhartstraat in Amsterdam verbleven, hadden vorig jaar in de nacht van 19 en 20 november ruzie. Op camerabeelden van het hostel is de fatale steek te zien. De man die door omstanders geïdentificeerd wordt als de verdachte, haalt met zijn arm uit naar het slachtoffer. Het mes is te zien op de beelden.

De 28-jarige verdachte die later door de politie kon worden aangehouden in Zwolle, geeft in een verhoor bij de recherche aan dat hij met het slachtoffer heeft gevochten en heeft uitgehaald met een mes dat hij bij zich droeg. Hij had naar eigen zeggen ‘in het moment gehandeld’. Volgens de officier van justitie kan de verdachte geen beroep doen op noodweer. Hij had op het moment dat hij tijdens de vechtpartij klappen kreeg van het slachtoffer kunnen weglopen. Daarnaast had hij allerlei omstanders om hulp kunnen vragen, om in te grijpen of bijvoorbeeld om de politie te bellen.

Mes op zak
Maar misschien nog wel belangrijker, aldus de officier van justitie, is de mate van eigen schuld die de verdachte heeft aan het ontstaan van het gevecht. Op beelden van het hostel is te zien dat de verdachte in het hostel uithaalt naar het hoofd van het slachtoffer. Daarna is het de verdachte die voorstelt naar buiten te gaan om te vechten. Verder is te zien dat de verdachte de eerste klappen uitdeelt. Pas daarna volgen de eerste klappen van het slachtoffer.

De officier van justitie in zijn requisitoir: “De verdachte is op eigen initiatief gaan vechten met een mes op zak en heeft dat wapen vervolgens gebruikt voor het toebrengen van een dodelijke verwonding. Dat is iets anders dan wanneer hij een wapen had gebruikt dat toevallig voor handen was op het moment dat hij de keuze maakte een wapen te gebruiken. De keuze een mes te dragen is op zichzelf al gevaarzettend en al helemaal in die omstandigheden.”

Strafverzwarend
Hoewel er volgens de officier van justitie aanwijzingen zijn dat de verdachte uit voorbedachte raad heeft gehandeld, acht hij moord niet bewezen. Hij vraagt daarom de rechtbank de verdachte voor doodslag te veroordelen. Het dragen van een mes in deze omstandigheden zou naar oordeel van de officier van justitie wel als strafverzwarend moeten werken.

De officier van justitie rekent het de verdachte daarnaast aan dat het slachtoffer een kwetsbaar persoon was. Het slachtoffer had veel gedronken en was volgens verschillende getuigen onvast ter been. Hij kon dus geen partij voor de 28-jarige verdachte zijn geweest, zeker nu die een mes op zak had. Daarnaast had de verdachte zich niet om het slachtoffer bekommerd toen die ineen zakte. Hij koos er echter voor weg te lopen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Huizenprijzen blijven stijgen, opnieuw daling woningtransacties

Voor het tweede kwartaal op rij was het aantal transacties van bestaande koopwoningen in Nederland lager dan een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2021 zijn 13,4 procent minder bestaande koopwoningen van eigenaar gewisseld. Bestaande koopwoningen in Nederland waren gemiddeld 17,5 procent duurder dan een jaar eerder. Het hoogst was de prijsstijging in Flevoland. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

In het derde kwartaal van 2021 noteerde het Kadaster 53.875 woningtransacties. Dat is 13,4 procent minder dan in het derde kwartaal van 2020. Tot en met het derde kwartaal 2021 zijn ruim 173 duizend bestaande woningen verkocht. Dat is 2,7 procent meer dan in dezelfde periode van 2020 en het op een na hoogste aantal in de eerste drie kwartalen samen sinds de start van de statistiek in 1995. Alleen in de eerste drie kwartalen van 2017 lag het aantal transacties hoger (bijna 176 duizend).

Prijsstijging in Flevoland bijna 22 procent
In alle provincies werden er in het derde kwartaal van 2021 minder bestaande koopwoningen verkocht dan een jaar eerder en lagen de prijzen meer dan 15 procent hoger. De daling van het aantal transacties was met 6,9 procent het kleinst in Flevoland en met 20,4 procent het grootst in Overijssel. Flevoland noteerde met 21,9 procent de hoogste prijsstijging en dat was voor het vierde kwartaal op rij.

Alleen in Utrecht prijsstijging groter dan gemiddeld in Nederland
Van de vier grootse steden in Nederland was alleen in Utrecht de prijsstijging met 18,9 procent groter dan gemiddeld in Nederland. Net als in de rest van Nederland werden ook in alle vier de grote steden minder woningtransacties geregistreerd dan een jaar eerder. Het grootst was de daling in Rotterdam met 18,5 procent.

Daling transacties bij alle woningtypen
In het derde kwartaal lag voor alle woningtypen het aantal transacties lager dan een jaar eerder. Het grootst was de daling bij de twee-onder-een-kapwoningen (-17,9 procent). De daling was het kleinst voor de appartementen (-1,5 procent). Appartementen waren een kwartaal eerder nog de enige woningen waarvan het aantal transacties hoger lag dan een jaar eerder.

Alle woningtypen waren in het derde kwartaal van 2021 duurder dan een jaar eerder. Met 17,9 procent was de prijsstijging het grootst voor twee-onder-een-kap-, hoek- en tussenwoningen. Het kleinst was de stijging voor appartementen (15,6 procent).

De NVM publiceerde twee weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Woning kopen ( Foto-Pixabay)
Woning kopen ( Foto-Pixabay)

Nederlander waardeert agrarisch landschap

Nederlanders waarderen het om in het agrarisch landschap te wonen en 85% van de Nederlanders wil het agrarisch landschap behouden. Tegelijkertijd onderschatten Nederlanders flink hoeveel van het landschap in Nederland wordt beheerd door boeren en tuinders. Dat blijkt uit onderzoek van DirectResearch onder 1.038 Nederlanders in opdracht van LTO Nederland.

Landschap en landbouw
Nederlanders onderschatten hoeveel grond wordt beheerd door boeren en tuinders. Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander denk dat 34% van Nederlandse bodem wordt beheerd door de land- en tuinbouw. In werkelijkheid is maar liefst 60% van al het land in Nederland in beheer van boeren en tuinders. Zij dragen daarmee bij aan een goede toekomst van het landelijk gebied, door zich in te zetten voor de leefbaarheid en kwaliteit van het landschap

De bescherming van natuur en landschap is een belangrijk maatschappelijk thema. 96% van de Nederlanders wil bescherming van de natuur, waarbij bescherming van akkerbouw, weidegebieden en bloemvelden zeer belangrijk wordt gevonden. LTO Nederland zet zich in voor een integrale kijk op het landelijk gebied, waarbij land- en tuinbouw wordt verbonden met andere functies zoals agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Zo wordt gewerkt aan een gezonde omgeving en gezonde agrarische bedrijfsvoering.

Woonomgeving
Qua locatie woont de Nederlander liever naast land- en tuinbouw dan naast andere soorten van economische bedrijvigheid. Met name akkers en kassen zijn daarbij in trek. Hoewel Nederlanders geen bezwaar hebben om naast een zonnepark te wonen, is er voor het volbouwen van landbouwgrond met zonnevelden weinig animo; 75% van de respondenten wil liever zonne-opwekking vanaf daken van bedrijven en woningen dan vanaf landbouwgrond. Dat sluit aan bij het standpunt van LTO Nederland om landbouwgrond zo veel mogelijk te ontzien voor het opwekken van zonne-energie.

Onderzoek
LTO Nederland heeft onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch gevraagd te peilen hoe Nederlanders denken over boeren, tuinders, voedselproductie en duurzaamheid. Het kwantitatieve brede onderzoek onder 1.038 Nederlanders is na herweging op geslacht en leeftijd representatief voor alle Nederlanders (18+). Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Luxemburg legaliseert als eerste EU land de cannabisteelt

De Luxemburgse regering zal als eerste in de Europese Unie het kweken van cannabis legaliseren, meldden lokale media vrijdag.

Volgens een nieuwe reeks wetten die door het Luxemburgse kabinet zijn voorgesteld, mogen inwoners van 18 jaar en ouder tot vier planten kweken voor persoonlijk gebruik en drie gram in het openbaar bij zich dragen.

Boetes voor het bezit van cannabis, die tot 2.500 euro (2.900 dollar) konden oplopen, zullen drastisch worden verlaagd en worden beperkt tot degenen die de stof gebruiken in openbare ruimten waar dat verboden is. Het gehalte aan tetrahydrocannabinol (THC), het psychoactieve bestanddeel van cannabis, zal niet langer gereguleerd zijn.

De nieuwe wetgeving zou volgens de regering "het probleem van de drugsgerelateerde criminaliteit in Luxemburg" aanpakken.

De verkoop en distributie zullen ook worden gedecriminaliseerd, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor een door de staat gereguleerde toeleveringsketen en markt voor cannabisproducten. De overheidsinkomsten uit dit proces zullen vervolgens worden besteed aan verslavingspreventie, onderwijs en gezondheidszorg, aldus de ambtenaren.

Luxemburg voegt zich bij Canada, Uruguay en 11 van de 50 Amerikaanse staten die de teelt en distributie van cannabis hebben gelegaliseerd. In de Europese Unie heeft zelfs Nederland, waar een verbod op de verkoop en consumptie van cannabis niet wordt gehandhaafd, dit nog niet gedaan.

Cannabisteelt voor eigen gebruik (Foto-Pixabay)
Cannabisteelt voor eigen gebruik (Foto-Pixabay)

Alec Baldwin schiet cameravrouw dood met rekwisietwapen tijdens opname 'Rust'

Het is nog onduidelijk hoe het fatale incident met een namaakwapen heeft kunnen gebeuren op de set van de western "Rust" met Alec Baldwin. De zaak doet denken aan het lot van de overleden acteur Brandon Lee. Maar een Duitse wapenexpert heeft een andere theorie.

De dood van een cameravrouw tijdens een filmopname met de Amerikaanse ster Alec Baldwin roept vragen op. Baldwin had tijdens de opnamen van de western "Rust" in Santa Fe in de staat New Mexico met een nepwapen geschoten, waarbij hij twee mensen had geraakt. De 42-jarige cameravrouw Halyna Hutchins raakte hierdoor dodelijk gewond en regisseur Joel Souza werd neergeschoten en gewond naar het ziekenhuis gebracht. Details over de omstandigheden zijn nog niet bekend gemaakt. Maar de hele zaak roept herinneringen op aan een vergelijkbare zaak in het begin van de jaren negentig.

In 1993 overleed acteur Brandon Lee, zoon van vechtsportlegende Bruce Lee, tijdens de opnames van de film "The Crow". Toen was het een schot met een losse flodder dat leidde tot de dood van de 28-jarige acteur. Tijdens een scène schoot een andere acteur Lee neer met een .44 kaliber pistool van op een afstand van ongeveer vijf meter. Het pistool was geladen met losse flodders. Desondanks werd Lee in zijn maag geraakt door een kogel die in zijn ruggengraat bleef steken. Hij stierf uren later in het ziekenhuis aan inwendige verwondingen, bloedverlies en hartfalen.

De mysterieuze dood van de acteur leidde tot speculaties over de vraag of er opzettelijk met het pistool was geknoeid. Maar onderzoek kon later het mysterie ophelderen, zoals de "New York Times" toendertijd meldde: Weken eerder was hetzelfde pistool geladen met speciale dummy-patronen voor een andere scène, die  in close-up opnames de indruk moesten wekken van echte munitie. Deze dummy-patronen hebben een kogel, maar om veiligheidsredenen wordt eerst het kruit en de ontsteker (die het kruit doet ontploffen) uit de huls verwijderd en  onschadelijk gemaakt.

Fout met dummy cartridge
Volgens het dossier zijn er op de set van "The Crow" echter geen dummypatronen gebruikt die door crewleden waren gemaakt. Blijkbaar is er een fout gemaakt: een van de ontstekers werkte nog. Wanneer zo'n dummy wordt afgeschoten, explodeert het in lichte mate - maar de zwakke explosie was blijkbaar genoeg om de kogel van de dummypatroon in de loop van het pistool te duwen, waar het bleef steken. Toen hetzelfde pistool weken later met een losse flodder werd afgevuurd tijdens de noodlottige filmscène met Lee, schoot de vastzittende kogel eruit en verwondde de acteur dodelijk. De aanklager zag later af van de aanklacht. Lee's dood wordt beschouwd als een ongeluk.

Nog zo'n incident: in 1984 schoot acteur Jon-Erik Hexum zichzelf per ongeluk door het hoofd toen hij Russische Roulette speelde in een scène. Hij stierf ook als gevolg daarvan.

In de huidige zaak zegt de politie nog steeds te onderzoeken hoe het fatale incident op de set van de western "Rust" heeft kunnen gebeuren. Tot nu toe zijn er geen strafrechtelijke aanklachten ingediend. Onderzoekers zijn ook ooggetuigen aan het ondervragen, zei het bureau van de sheriff. Ze onderzoeken ook het pistool en hoe de kogel is afgevuurd.

Is het ventiel een kogel geworden?
Freelance journalist en wapenexpert Lars Winkelsdorf beschreef zijn eigen theorie over het incident in een bericht op Twitter. Volgens deze theorie worden bij filmopnamen omgebouwde echte wapens gebruikt, met in de lopen gesneden schroefdraad, waarin "een soort mondstuk of ventiel wordt geschroefd". Dit is nodig omdat pistolen, machinepistolen of aanvalsgeweren anders niet de nodige gasdruk zouden hebben om de zelflaadfunctie van het wapen in werking te stellen. Maar ook in revolvers - het veronderstelde type wapen in een western als "Rust" - worden dergelijke nozzles gebruikt om het schot duidelijker in beeld te krijgen voor de camera's.

Vanuit zijn standpunt, schrijft Winkelsdorf op Twitter, is er veel dat erop wijst dat in het huidige geval het ventiel "zichzelf losmaakte en een projectiel werd" als gevolg van fouten bij de ombouw van het filmwapen. De baan van zo'n projectiel is onvoorspelbaar. De straalpijp kan versplinteren en uit de loop worden gekatapulteerd onder een hoek van 45 graden of meer. Het risico op ongelukken met filmpistolen moet niet worden onderschat, waarschuwt de wapenexpert. Niet alleen in de VS, maar ook in Europa worden dergelijke filmwapens gebruikt - hijzelf heeft ze ook gebruikt in Duitse producties, onder meer in een "Tatort".

Medisch specialisten: inhalen uitgestelde zorg lukt niet

Het gaat niet goed met het inhalen van door corona uitgestelde zorg, stellen medisch specialisten. Met de oplopende besmettingen en mogelijk opnieuw overbelasting van de ziekenhuiszorg voor de deur komt de zogenoemde ‘inhaalzorg’ alleen maar verder onder druk te staan.

Wachtlijsten voor complexe operaties zijn soms twee keer zo lang als voor de coronacrisis, vertelt René van der Hulst, plastisch chirurg van het Maastricht UMC+. Het kan gaan om vrouwen die na borstkanker wachten op een reconstructie, of die juist hun borsten willen laten weghalen omdat ze een hoge kans op borstkanker hebben. “Soms krijgen die vrouwen in de tussenliggende tijd alsnog kanker.” Het huidige personeelstekort in de ziekenhuizen is de grootste boosdoener. Lees verder bij Skipr.

Nintendo stelt remakes Advance Wars uit

Via Twitter maakt Nintendo bekend dat Advance Wars 1+2: Re-boot Camp is uitgesteld. De collectie, bestaande uit remakes van deel 1 en 2, zou eigenlijk op 3 december uitkomen.

Er is geen specifieke nieuwe release date gegeven, maar de game moet nu uitkomen in de lente van 2022. Een half jaar later dus, in het slechtste geval. Nintendo geeft aan dat ze wat langer nodig hebben voor 'fine tuning' van de game.

Fans zullen dus nog even geduld moeten hebben.

Het is zover, bijzondere penisplant staat in bloei!

In de Tropische Kassen is de penisplant Amorphophallus decus-silvae in bloei gegaan. Voor zover de plantenexperts in de tuin kunnen nagaan, is dit pas de derde keer dat een plant van deze soort in Europa in bloei komt. De laatste keer dat de plant bloeide in de Leidse Hortus was in 1997.

De plant, die is opgekweekt door Amorphophallusvrijwilliger Rudmer Postma, is zo’n zes jaar oud en bloeit voor het eerst. Half september werd de bloemknop gesignaleerd en is in zeer korte tijd uitgegroeid tot een twee meter lange stengel met een bloeiwijze van zo’n halve meter groot. In 1993 en 1997 bloeide dezelfde soort, maar een andere plant, voor het laatst in de Leidse Hortus. Maar weinig botanische tuinen hebben Amorphophallus decus-silvae in hun collectie, waardoor de bloei van de plant bijzonder zeldzaam is.

Vreselijke stank
Wanneer de plant precies zou gaan bloeien, was moeilijk te voorspellen. De geur van de bloem verraadt of hij wel of niet bloeit. Het bloeiproces van Amorphophallus decus-silvae kent twee fases. Eerst bloeit hij vrouwelijk: de bloeikolf (het witte, fallusvormige gedeelte van de bloeiwijze) warmt op en stoot een penetrante geur van rottend vlees uit. Vliegen en andere bestuivers vinden deze geur heerlijk en komen massaal op de plant af. Vervolgens bloeit de plant mannelijk: hij produceert stuifmeel, waarmee de vliegen bedekt raken. Na de bloei vertrekken de vliegen, bedenkt met stuifmeel, naar hun volgende maaltijd. Met een beetje geluk is dat een andere Amorphophallus decus-silvae, die zij vervolgens bestuiven. Omdat er in de Leidse Hortus geen ander exemplaar bloeit, wordt het stuifmeel verzameld voor later gebruik of om op te sturen naar andere botanische tuinen.

Herkomst
Amorphophallus decus-silvae is nauw verwant aan de bekende Amorphophallus titanum (reuzenpenisplant), een andere grote publiekstrekker van de Leidse Hortus. Samen met de soort Amorphophallus gigas vormen zij de drie reuzensoorten van het geslacht en komen van nature voor in tropische regenwouden in Indonesië. Amorphophallus decus-silvae is hiervan de enige die alleen op het eiland Java voorkomt. De plant is moeilijk in bloei te krijgen omdat deze specifieke omstandigheden nodig heeft: een zeer warme en redelijk vochtige omgeving. Toch is Hortusvrijwilliger Rudmer Postma erin geslaagd om de plant zover te krijgen.

Xbox Game Pass en PlayStation Now krijgen elk een 'eigen' GTA

Rockstar heeft de eerste details en beelden vrijgegeven van Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition. Bij die aankondiging hoort ook nog een extra aankondiging voor Xbox Game Pass en PlayStation Now.

Op 11 november komt namelijk Grand Theft Auto: San Andreas beschikbaar op Xbox Game Pass. Op 7 december komt Grand Theft Auto III naar PlayStation Now. In beide gevallen betreft het uiteraard de nieuwe versies.

Grote afwezige is meteen Vice City. Wie weet komt die op een dag wel 'gratis' naar pc of Nintendo Switch. Een mens mag dromen.

Mexico: toeristen gedood bij schietpartij tussen drugsbendes

Een Duitse (35) en een Indiase toeriste (25) zijn omgekomen bij een schietpartij tussen rivaliserende drugsbendes in de Mexicaanse badplaats Tulum. De omgekomen in Canada woonachtige vrouw was in haar thuisland India een bekende influencer.

Daarnaast raakten ook een Nederlandse vrouw (21) en twee Duitse mannen ( 26 en 35)  en de vermeende drugsdealer (24) gewond, aldus het plaatselijke parket. Volgens de huidige informatie zaten de toeristen donderdagavond rond 22.30 uur lokale tijd in een bar toen de schietpartij begon. Volgens de plaatselijke media vond de aanval plaats toen gewapende mannen op motoren een andere jongeman, een vermoedelijke rivaliserende drugsdealer, achtervolgden die zich in de bar had verstopt, zodat de gewapende mannen op hun 'doel' schoten zonder zich om de rest van de mensen te bekommeren.

Het Openbaar Ministerie van Quintana Roo meldde dat een van de mannen die op de cafébezoekers schoot, werd gearresteerd nadat hij gewond was geraakt.

Het geweld is aanzienlijk toegenomen in de badplaats aan de Caribische kust. Criminele bendes voeren een onderlinge strijd uit om hun invloed in de drugshandel en afpersingspraktijken te vergroten.

Tulum is beroemd om zijn oude Maya-ruïnes en turquoise wateren, en is daardoor een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Mexico. Vanwege de grote hoeveelheid geweld heeft Canada een reiswaarschuwing doen uitgaan voor zijn burgers om 13 Mexicaanse staten te vermijden.

<

Eerste beelden voor Grand Theft Auto: The Trilogy

Rockstar heeft de eerste beelden vrijgegeven voor Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition. De bundel bevat remastered versies van GTA III, Vice City en San Andreas.

De bundel bevat herziene graphics, verbeterde performance en gameplay die gelijk is getrokken met Grand Theft Auto V. Hoe dit er allemaal uitziet, zie je in onderstaande trailer. Op 11 november komt de bundel digitaal uit voor PlayStation, Xbox, Nintendo Switch en pc. Op 7 december komt er een fysieke versie voor de consoles.

KKD speelronde 12: een statement is gegeven

Vanavond is speelronde 12 van de Keuken Kampioen divisie, er staan 9 wedstrijden op het programma in het altijd fijne schakelprogramma. Ook de Eredivisiewedstrijd Willem II - Fortuna Sittard zal hierin te zien zijn. Zaterdag 16:30 sluit Roda JC - FC Emmen de speelronde af.

We lopen eens langs de wedstrijden wie waar staat en wat zou kunnen gebeuren aan de hand van de ranglijst. Om te beginnen een kelderkraker; hekkensluiter FC Dordrecht krijgt FC Den Bosch op bezoek vanaf plek 16. Laatstgenoemde kan een flinke sprong maken, afhankelijk wat de ploegen tot de nummer 11 doen. FC Dordrecht zal hoogstwaarschijnlijk hekkensluiter blijven of het moet ruim winnen terwijl de nummer 19, Almere City FC ruim verliest van Jong PSV dat op een 17e plek staat. Het verschil in doelsaldo is 6 goals. Almere kan op zijn beurt stijgen tot plek 15, Jong PSV kan maximaal 3 plekken stijgen en 2 plekken zakken.

Ook vinden we redelijk onderin de wedstrijd NAC Breda, dat laag staat voor hun doen op een 15e plek, MVV op bezoek krijgt vanaf plek 13. Nac zal eindigen tussen plek 19 en plek 11 terwijl MVV uit komt tussen plek 16 en 6. Het zit dus nog steeds erg dicht bij elkaar. De topper van de week is ADO Den Haag dat op een 7e plek staat tegen Excelsior, dat de koppositie kan overnemen bij een gelijkspel, mits FC Volendam verliest van Jong AZ op een 5e plek. VVV-Venlo, dat op een 10e plek staat ontvangt De Graafschap vanaf een derde plek. VVV-Venlo kan die plek overnemen maar ook zakken tot plek 14. De Graafschap blijft in het linkerrijtje en kan in het slechtste geval zakken naar plek 8.

Jong Ajax gaat op bezoek bij FC Eindhoven, de wedstrijd waar het het meest om zal spannen; Jong Ajax staat op een 9e plek en FC Eindhoven op een 8e plek. Plek 3 en 4 is het hoogst haalbare, plek 13 en 14 in het slechtste geval. De nummer 12, Telstar krijgt Helmond Sport op bezoek vanaf plek 14. Ook zij hebben kans om flink te stijgen of te zakken met respectievelijk 9 en 10 plaatsen tussen het maximaal en minimaal haalbare. De laatste wedstrijd voor vandaag is Jong FC Utrecht - TOP Oss, de nummer 11 tegen de nummer 18.

De tweede periode is slechts 2 wedstrijden oud, daar kan dus van alles gebeuren nog. Iedereen maakt nog kans. Momenteel staan FC Volendam en Excelsior op kop met 6 punten. De clubs lager dan plek 14 kunnen de koppositie deze week vergeten. TOP Oss, Almere City FC, FC Dordrecht en Jong FC Utrecht zijn nog puntloos deze periode. Wel hebben alle clubs minimaal 1 maal gescoord deze periode.

Onderstaand een overzicht van de wedstrijden, wie waar momenteel staat en waar zij kunnen eindigen.

Speelronde 12:            
Thuisclub Huidig Mogelijk Uitslag Uitclub Huidig Mogelijk
FC Dordrecht   20 19-20 - FC Den Bosch 16 11-19
NAC Breda 15 11-19 - MVV Maastricht 13 6-16
VVV-Venlo 10 4-14 - De Graafschap 3 2-8
FC Eindhoven 8 3-13  -  Jong Ajax 9 4-14
ADO Den Haag 7 3-13 - Excelsior 2 1-4
Telstar 12 6-16 - Helmond Sport 14 9-18
Jong FC Utrecht 11 6-16 - TOP Oss 18 14-19
Jong AZ 5 3-10 - FC Volendam 1 1-2
Almere City FC 19 15-20 - Jong PSV 17 14-19
Zaterdag, 16:30u            
Roda JC 6 3-13 - FC Emmen 4 3-10


Rusland: minstens 16 doden bij explosie in kruitfabriek

Bij een explosie in een kruitfabriek in Rusland zijn ten minste 16 mensen om het leven gekomen.

Volgens de autoriteiten raakten 17 anderen door de explosie gewond. Het ongeluk gebeurde in een van de werkplaatsen van de fabriek, de oorzaak is nog onbekend. De bevolking van de nabijgelegen stad Ryazan is niet in gevaar geweest.

Het nutteloze feitje van de dag: De trein over de Zuiderzee

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen heel wat spoortracés door Nederland, maar wist je dat goederenwagons vroeger ook over de Zuiderzee (tegenwoordig het IJsselmeer) reisden? Van 15 juli 1886 tot 1 april 1936 kon vracht die per spoor vervoerd werd vanuit Noord-Holland met dank aan de spoorpont rechtstreeks naar Friesland reizen in plaats van de omweg via Amsterdam en Zwolle. Goederenwagons konden in in Enkhuizen van het spoor op de pont gereden worden en bij Stavoren de pont weer verlaten om de reis via het spoor weer te vervolgen, of andersom natuurlijk. Passagiers konden in beide plaatsen van de trein overstappen in daarvoor bedoelde veerboot en hoefden niet met wagon en al de pont op. Na de ingebruikname van de weg over de Afsluitdijk werd de spoorpont niet meer gebruikt omdat goederen nu makkelijker via de nieuwe dijk tussen de beide delen van het land konden reizen.

Aankomst van de stoomveerpont van het treinveer Enkhuizen-Stavoren (WikiCommons/Emrik & Binger/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Aankomst van de stoomveerpont van het treinveer Enkhuizen-Stavoren (WikiCommons/Emrik & Binger/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Model van de spoorboot die tussen Enkhuizen en Stavoren voer (WikiCommons/Modelspoormuseum)
Model van de spoorboot die tussen Enkhuizen en Stavoren voer (WikiCommons/Modelspoormuseum)

Stichting AAP gaat ook laatste Limburgse wasberen opvangen

De Provincie Limburg heeft AAP opnieuw gekozen als partner om de resterende wasberen die in de provincie rondlopen op te vangen. Omdat het seizoen waarin de dieren gevangen kunnen worden al loopt, zijn inmiddels vangkooien geplaatst. Met succes: afgelopen dagen zijn al vijf wasberen gevangen. De dieren worden op locatie van Stichting AAP in Almere opgevangen, medisch gecheckt en zo nodig ontwormd als ze de - ook voor mensen gevaarlijke - wasberenspoelworm bij zich dragen. Waarnemingen van wasberen zijn zeer welkom op www.wasberenmeldpunt.nl.

Tijdens het eerste vangproject, van oktober 2019 tot maart 2021, zijn er 46 wasberen uit het wild weggehaald en bij AAP opgevangen. Naar schatting leven er nog 17 tot 36 wasberen in een aantal Limburgse regio’s, met name rond Sittard en Maastricht. AAP hoopt ook dat ook die dieren opgevangen kunnen worden en er geen beroep wordt gedaan op de mogelijkheid moeilijk te vangen wasberen af te schieten.

In het vervolgproject zijn ook diverse onderzoeken opgenomen, worden nieuwe vangkooien getest en is de procedure rondom afschotvergunningen versoepeld voor moeilijk te vangen wasberen. Dat laatste betreuren wij uiteraard en we hopen dat het, net als tijdens het eerste project, niet nodig zal zijn dieren dood te schieten. Nu het vangen een effectieve methode blijkt te zijn om de Limburgse populatie aan te pakken is het een kwestie van tijd voordat alle wasberen conform Europese regelgeving uit de natuur zijn weggehaald.

AAP directeur David van Gennep: “We zijn heel blij dat de Provincie Limburg wederom haar vertrouwen uitspreekt in de aanpak die we in samenwerking met de Zoogdiervereniging hebben ontwikkeld. De wasberen in Nederland hebben er niet om gevraagd om in Europa uitgezet te worden, dus blijven we ons ervoor inzetten dat ze niet doodgeschoten worden nu blijkt dat ze hier heel goed gedijen. We hebben de afgelopen twee jaar laten zien dat het anders kan en gaan hier graag mee door tot de laatste Limburgse wasbeer veilig bij ons is.”

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, komen de Limburgse wasberen niet uit Duitsland. DNA-onderzoek van het RIVM wijst uit dat de meeste dieren, zeker de wasberen rond Sittard, een lokale oorsprong hebben. Ze zijn vermoedelijk ontsnapt in de regio of stammen af van ontsnapte dieren. Tegelijk wordt verwacht dat wasbeerpopulaties in Duitsland en België hun leefgebied blijven uitbreiden en over een aantal jaar de Nederlandse grens zullen bereiken. Wat de gevolgen zijn voor de bestrijding van wasberen wanneer ze zich vast in Nederland vestigen is onbekend.

Bijna 1100 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen in busje

De politie heeft bij een controle bijna 1100 kilo zwaar, illegaal vuurwerk aangetroffen. De vondst werd gedaan op een carpoolplaats langs de A12 bij Arnhem, nadat agenten een verdacht busje een volgteken hadden gegeven. Een 28-jarige man uit Barneveld is aangehouden en het vuurwerk is in beslag genomen. Vanzelfsprekend zal het vuurwerk worden vernietigd.

Groot gevaar
Illegaal vuurwerk is in de afgelopen decennia steeds zwaarder en daarmee gevaarlijker geworden. Hierdoor vormt het de laatste jaren een toenemend maatschappelijk probleem door overlast, letsel, doden en milieuschade. Vervoer gaat over de snelwegen en binnenwegen. Om hierop te handhaven is controle van voertuigen en personen noodzakelijk.

Politie zet in
Eerder werd er in het Rivierengebied ook al een grote vuurwerkvondst van zo’n duizend kilo gedaan. De politie zet vol in op de aanpak van (illegaal) vuurwerk, met bijvoorbeeld grote controles. In 2020 heeft de aanpak met partners als het OM en de Inspectie Leefomgeving en Transport geresulteerd in een recordvangst: ruim 122.000 kilo in beslaggenomen vuurwerk over het gehele land.

Ontwikkelaar Stardew Valley komt met nieuwe game

ConcernedApe, de ontwikkelaar achter Stardew Valley, heeft een nieuwe game aangekondigd. Haunted Chocolatier is een RPG/Simulation game waarin je, nou ja, als chocolade maker aan de slag gaat.

Je woont in een bespookt kasteel, terwijl je jouw beroep uitvoert. Verzamel zeldzame ingrediënten, maak heerlijke chocolade en verkoop ze in jouw eigen winkel. In veel manieren is de game gelijk aan Stardew Valley. Je vertrekt naar een nieuwe stad, bouwt nieuwe relaties op en dergelijke. Het grootste verschil is dat Haunted Chocolatier meer een Action RPG is en minder pure Sim.

Een release date durft ConcernedApe nog niet te geven. Hij werkt pas een jaar aan de game, terwijl hij ook nog werkt aan Stardew Valley en andere projecten. Het duurt dus nog wel even voor de game uitkomt. Voorlopig is de game enkel in ontwikkeling voor pc.

FOK! Wat een weer: vrijdag rustiger weer

herfstbanner

In het noorden en midden van het land is het overwegend bewolkt en komen er tevens buien voor. Dit gebied met buien trekt vanmiddag zuidwaarts over het land en beperkt zich in de avond tot het zuiden. Van het noorden uit gaat de zon af en toe schijnen. De maximumtemperatuur ligt rond 11 à 12°C. De wind is west tot noordwest, boven land matig tot vrij krachtig en langs de kust krachtig tot hard, 6-7 Bft. Langs de noord(west)kust is er aanvankelijk nog kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. In de loop van de middag en avond neemt de wind sterk af.

Komende nacht is er in het zuidwesten nog kans op een enkele lichte regenbui, elders zijn er enkele (brede) opklaringen. Vooral in het oosten kunnen er enkele mistbanken ontstaan. De temperatuur daalt naar ongeveer 9°C langs de kust en in het zuidwesten, elders lokaal rond 2°C. De wind is landinwaarts zuidwest en overwegend zwak, langs de kust noordwest matig en in het (noord)westelijk kustgebied (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Morgen zijn er wolkenvelden, maar ook zonnige perioden. Zeer lokaal is nog een lichte bui mogelijk. In de avond klaart het vooral in het zuidoosten op. De zuidwestenwind draait in de loop van de middag naar zuid tot zuidoost en is zwak tot matig. De maxima liggen rond 12°C. (Bron: KNMI)


Paar jaar geleden, in de lente, op de Kalmthoutse heide
Paar jaar geleden, in de lente, op de Kalmthoutse heide


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Shorttracker Knegt ook al klaar op 1.000m

Bij de eerste wereldbekerwedstrijden shorttrack van dit seizoen in Peking is Sjinkie Knegt alweer klaar op de 1.000 meter. Hij werd tweede in zijn heat maar kreeg een straf.

Na bestudering van de beelden bleek Knegt de Canadees Pascal Dion ten val te hebben gebracht bij een inhaalactie. In de heats van de 1.500 meter gisteren kwam de Nederlander gisteren ten val.

Suzanne Schulting kwam gisteren ook ten val op de 1.500 meter. Vandaag maakte ze echter geen fout en plaatste zich voor de kwartfinales van de 1.000 meter.

Trump's social media netwerk 'Truth Social' voortijdig online

Zoals eerder gemeld had Donald Trump een eigen socialmedia-netwerk in gedachte als nieuw speeltje. Truth Social zou pas volgend jaar gelanceerd worden, maar daar dacht het internet anders over.

Al snel ging een manier de ronde waarmee je je kon registreren op het platform. Spoedig waren enkele bekende Twitter-aliassen, zoals Trumps eigen @realDonaldTrump bezet. Het account met de naam @DonaldJTrump plaatste al snel een eerste bericht met de meme 'Big Poop Balls' (klikken op eigen risico).

Onder de alias @jack, bekend op Twitter als de CEO van Twitter, promootte Truth Social de toekomstige app van het netwerk. Echter kwam er iemand achter dat de betreffende alias helemaal nog niet geregistreerd was en besloot daar wat aan te doen. Om vervolgens een (nep-)vete aan te gaan met andere gebruikers over de verbanning van Trump van Twitter.

Trump deed het niet helemaal legaal, hij overtrad het auteursrecht. Het socialmedia-platform blijkt namelijk gewoon een kopie (mogelijk een fork) te zijn van het open source netwerk Mastodon (net als socialmedia-platform Gab, waar Trump's publiek al zit). Hierbij vergat men de door de licentie verplichtte credits te vermelden.

Trump Media and Technology Group heeft grootse plannen, behalve een video- en een nieuwsdienst wil het zich ook positioneren tegenover grote cloud-providers. Het is voor hem te hopen dat de beveiliging dan wat beter in orde gaat zijn.

TMTG
TMTG

Laatste reviews en specials
review
Undead Inc.
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
©FOK.nl e.a.