Taiwan: minstens 46 doden bij brand in flatgebouw, hulpbehoevende bejaarden konden geen kant op

Ten minste 46 mensen zijn omgekomen bij een brand in een flatgebouw in de Zuid-Taiwanese havenstad Kaohsiung, zo melden de media. De brand zou zijn begonnen in de vroege nacht op de 1e verdieping.

Volgens een plaatselijke ambtenaar zouden er bejaarden met een lichamelijke handicap of dementie in het gebouw wonen. Velen van hen hebben zich waarschijnlijk niet op tijd kunnen redden, een groot aantal bewoners bevonden zich op de bovenste verdiepingen en konden daardoor geen kant op.

De krant "Apple Daily" meldde eerder 22 doden, terwijl het stadsbestuur aanvankelijk slechts sprak over 16 overledenen. Meer dan 50 mensen raakten gewond. Het 13 verdiepingen tellende gebouw heeft urenlang gebrand, tot ongeveer 150 brandweerlieden 's morgens in staat waren de vlammenzee onder controle te krijgen.

De brand was uitgebroken op de eerste verdieping van het 40 jaar oude gebouw, volgens onbevestigde berichten, meldde het CNA nieuwsagentschap. Ambtenaren zeiden dat de vluchtwegen geblokkeerd waren, wat de reddingspogingen bemoeilijkte. Volgens CNA meldde een plaatselijke ambtenaar dat hij midden in de nacht een luide explosie had gehoord en daardoor wakker was geworden. Toen zag hij de vlammen in het gebouw.

Meer dan 100 mensen, onder wie veel demente bejaarden, woonden in het gebouw, zei de ambtenaar. Hij uitte zijn bezorgdheid over het feit dat velen er niet in waren geslaagd uit het brandende gebouw te komen.

Veel mensen zaten vast in het bezette deel van de hoogbouw tussen de zevende en de elfde verdieping, zei de brandweercommandant. Op de onderste zes verdiepingen waren verschillende verlaten, leegstaande restaurants, karaoke clubs en een bioscoop. Daardoor kreeg het gebouw de naam "Spookhuis".