FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 oktober 2021

Random Pics van de Dag #441

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

BelgiŰ: vrouwen klagen staat aan voor ontvoering kinderen uit gemengde huwelijken

In België hebben vijf vrouwen van zwarte moeders en blanke vaders de staat aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid.

De vrouwen eisen van de voormalige koloniale macht dat ze verantwoordelijkheid nemen voor het feit dat ze als kinderen in Congo bij hun familie zijn weggehaald om, zoals destijds gezegd werd, 'de schande' van een gemengd huwelijk te verdoezelen. Net als duizenden andere kinderen werden de vijf naar kerkelijke instellingen gestuurd en onder barre omstandigheden grootgebracht. De rechtszaak wordt vanaf vandaag behandeld in een rechtbank in Brussel.

De eisers zijn geboren tussen 1945 en 1950. Hun advocaten zeiden dat ze tussen de twee en vier jaar oud waren toen ze werden ontvoerd op verzoek van het Belgische koloniale bestuur in samenwerking met de plaatselijke katholieke kerkelijke autoriteiten. De vrouwen eisen elk een schadevergoeding van 50.000 euro. Een van de advocaten voegde eraan toe dat het uiteindelijke doel van de rechtszaak is om in België een wettelijke regeling tot stand te brengen voor alle getroffenen, zodat de Belgische staat de gepleegde misdaden en het lijden van de kinderen erkent.

Kinderen met zwart-witte ouders werden Métis-kinderen genoemd en werden meestal geïsoleerd opgevoed. Dit moest ook voorkomen dat ze op latere leeftijd de connectie met België zouden maken. Na de onafhankelijkheid van Congo in 1960 werden de kinderen in de steek gelaten door zowel de staat als de kerk. Sommigen werden seksueel misbruikt door militiestrijders. De Belgische regering verontschuldigde zich in 2019 voor de rol van de staat bij de ontvoering van duizenden baby's van hun Afrikaanse moeders. Vorig jaar sprak de toen regerend vorst, koning Filip, voor het eerst in de geschiedenis van België zijn spijt uit over de gepleegde koloniale misdaden.

Zwarte moeder (Foto-Pixabay)
Zwarte moeder (Foto-Pixabay)

Ministerie doet aangifte om handel in nagemaakte QR-codes voor CoronaCheck

Het ministerie van Volksgezondheid gaat aangifte doen omdat er online wordt gehandeld in QR-codes voor de app CoronaCheck. Dat bevestigt het ministerie naar aanleiding van een bericht van de NOS. De gedeelde QR-codes worden sinds afgelopen weekeinde geblokkeerd, zodat niemand er meer gebruik van kan maken. De site waar de codes werden gedeeld, is inmiddels offline, maar het ministerie zegt meer sites in het vizier te hebben.

De QR-codes zelf zijn legitiem. Gebruikers van CoronaCheck bieden ze vervolgens aan. Hierdoor kunnen anderen de nagemaakte codes in een nagemaakte app zetten. Voor die mensen zijn de codes vals. De nep-app laat zelfs de bewegende fietsers en skaters zien waarmee controleurs checken of de app echt is, ontdekte de NOS. De aanbieders delen ook hun initialen en geboortedata, zodat de nieuwe gebruikers daar rekening mee houden bij een eventuele controle. Leesverder bij Skipr.

Consument beter beschermd bij online aankopen, verbod op valse reviews

Er komt in 2022 een verbod op het (laten) plaatsen bij webwinkels en digitale platforms van valse consumentenbeoordelingen. Bij zoekresultaten moet bovendien altijd duidelijk worden gemaakt dat het betaalde reclames betreft of dat er is betaald om een hogere plaatsing te krijgen. Webwinkels én online platforms krijgen daarnaast de verplichting om consumenten uitgebreider te informeren over bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid voor het afhandelen van defecten.

Dat staat in het Wetsvoorstel modernisering consumentenbescherming dat minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) vandaag, mede namens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dezelfde regels moeten uiterlijk eind mei 2022 tegelijkertijd in de hele EU worden toegepast, zodat consumenten overal dezelfde bescherming hebben. De regels gelden ook bij het doen van online aankopen over de grens.

Minister Stef Blok (EZK): “Er is online nog een wereld te winnen als het gaat om het volledig en duidelijk informeren van de consument. Dat geldt ook voor de aanpak van misleiding. Een uitgebreide modernisering van de consumentenbescherming en de handhaving daarvan, is hard nodig. Zo zorgen we ervoor dat consumenten beter op de hoogte zijn van de voorwaarden bij het doen van aankopen of het sluiten van een contract. Daarmee beogen we ook duidelijk te maken waar een consument terecht kan bij defecten of bij het retour sturen van een aankoop.”

Aangescherpte regels om consumenten duidelijker en eerlijker te informeren
Consumentenbeoordelingen moeten door handelaren eerst op echtheid worden gecontroleerd, voordat deze mogen worden geplaatst als recensie of aanbeveling. En er komt ook een verbod voor het tegen betaling door een ander laten plaatsen van valse consumentenbeoordelingen. Verkopers moeten bovendien de consument gaan informeren of, en zo ja hoe, zij controleren of reviews afkomstig zijn van consumenten die het product daadwerkelijk hebben gekocht.

Ook moeten zij aan de consument laten weten of die een gepersonaliseerd prijsaanbod krijgt, bijvoorbeeld doordat een algoritme bijhoudt wat de betreffende consument heeft gekocht en welke websites hij heeft bekeken. In de wetgeving zit bovendien een verbod om zoekresultaten weer te geven zonder duidelijk te maken dat het betaalde reclame betreft of dat er is betaald om een hogere plaatsing te krijgen.

Online platforms moeten consumenten laten weten wie verantwoordelijk is (verkoper of platform) voor de levering en het afhandelen van retourzendingen, zodat de consument weet wie hij moet benaderen bij problemen. Ook moet altijd duidelijk zijn hoe de volgorde wordt vastgesteld van het zoekresultaat dat de consument krijgt te zien op het online platform.

Consumentenrechten gelden ook voor ‘gratis’ digitale diensten
Consumenten gebruiken volop ‘gratis’ digitale diensten zoals sociale media, waarvoor zij eerst hun persoonlijke gegevens moeten opgeven. Aanbieders van dergelijke diensten moeten meer informatie gaan verstrekken over bijvoorbeeld de duur van het contract en hoe dat kan worden beëindigd. Ook krijgen consumenten het recht om binnen veertien dagen de overeenkomst zonder reden te ontbinden. Op dat moment moeten zij ook hun persoonsgegevens ‘terugkrijgen’, wat wil zeggen dat de aanbieder de verwerking hiervan stopt.

Boete voor grensoverschrijdende overtredingen in elk betrokken EU-land mogelijk
De digitale economie is grensoverschrijdend. Daarom werken consumentenautoriteiten zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de EU onderling en met de Europese Commissie samen wanneer een bedrijf in meerdere lidstaten regels overtreedt.

Wanneer een bedrijf geen gevolg geeft aan een gezamenlijk verzoek van deze toezichthouders om een overtreding te beëindigen, kunnen deze autoriteiten in 1 of meerdere lidstaten een boete opleggen die minimaal 4% van de omzet van dat bedrijf in het betrokken land bedraagt.

Battliefield 2042 Hazard Modus nu te zien.

DICE en EA hebben zojuist een nieuwe trailer van de Hazard Zone-modus online gegooid. In deze modus moeten squads items bemachtigen en deze in veiligheid brengen. 

Hazard Zone is te spelen op de aanwezige zeven maps die bij launch beschikbaar zijn. In essentie moet je dataschijven veiligstellen. Uiteraard is een ander team hier het niet mee eens en die zal er alles aan doen om jou te stoppen. Om ze veilig uit de map te krijgen, zul je deze door middel van een helikopter uit de map zien te krijgen. Echter, dit zijn tijdelijke plekken en zullen dus steeds veranderen. Mocht je doodgaan, dan keer je niet automatisch terug naar het speelveld. Je teammaten zullen je moeten terughalen bij ‘Reinforcement Uplinks’, welke her en der verstopt zijn op de map.  

Bekijk hieronder snel de trailer. Battlefield 2042 is vanaf 19 november beschikbaar op de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series en pc.


 

Het nutteloze feitje van de dag: Verstappen vaak aan kop

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We zagen Max Verstappen dit seizoen vaak aan kop van een grand prix, maar wist je dat hij meer rondes op kop reed dan alle andere coureurs bij elkaar opgeteld dit seizoen? Verstappen reed 469 ronden voorop en Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Fernando Alonso, Esteban Ocon, Charles Leclerc, Carlos Sainz, Sergio Pérez, Lando Norris, Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel reden gezamelijk in totaal 465 vooraan.

Het nutteloze feitje van de dag: Verstappen vaak aan kop (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Het nutteloze feitje van de dag: Verstappen vaak aan kop (Getty Images / Red Bull Content Pool)

AustraliŰ: visser (48) steelt volgzender van grote witte haai en trolt badgasten

Voor surfers en overige badgasten aan de Australische kusten, kan het levensreddend zijn: als een haai nadert, slaan de peilzenders op de rug van de dieren alarm. Een visser schijnt er 'lol' mee te hebben gehad nadat hij het apparaat van een grote witte haai afhaalde heeft hij er een reeks valse alarmen mee laten afgaan.

De politie van de stad Albany heeft de man nu beschuldigd van het stelen van een "akoestisch volgsignaal" van het type dat wordt gebruikt om grote witte haaien voor de kust op te sporen. De verdachte moet op 4 november voor de rechter verschijnen.

Haaien die een dergelijk volgsysteem dragen laten automatisch een alarm afgaan wanneer zij binnen het bereik van bepaalde ontvangtoestellen zwemmen. Aan de kust van de staat West-Australië zijn 34 van dergelijke ontvangers geïnstalleerd om de burgers tijdig te waarschuwen voor het dreigende gevaar van een grote witte haai. Zoals gemeld door de krant 'The West Australian', verwijderde de man het volgapparaat toen hij het dier per ongeluk in zijn netten ving.

Naar verluidt gooide hij de haai daarna levend terug in het water. Tussen 13 augustus en 4 september liet de 48-jarige vervolgens zeven keer een vals alarm afgaan met zijn geheime trofee.

Grote witte haai ( Foto-Unsplash Marcelo Cidrack)
Grote witte haai (Foto-Unsplash Marcelo Cidrack)

De Squid Game 'light' spelen in Abu Dhabi

De Koreaanse serie "Squid Game" is momenteel een grote hit op Netflix en lijkt het grootste succes van de streaminggigant te worden. In het spel draait het om een gigantisch spaarvarken met geld, waar mensen hun leven voor op het spel zetten.

In Abu Dhabi hebben ze het spel in het echt gespeeld, in tegenstelling tot in de serie wordt er geen fysiek geweld gebruikt en komt er niemand om het leven en waren er ook geen miljoenen te winnen. In plaats daarvan kreeg de winnaar van het twee uur durende toernooi het bekende groene trainingspak uit de serie..

Taiwan: minstens 46 doden bij brand in flatgebouw, hulpbehoevende bejaarden konden geen kant op

Ten minste 46 mensen zijn omgekomen bij een brand in een flatgebouw in de Zuid-Taiwanese havenstad Kaohsiung, zo melden de media. De brand zou zijn begonnen in de vroege nacht op de 1e verdieping.

Volgens een plaatselijke ambtenaar zouden er bejaarden met een lichamelijke handicap of dementie in het gebouw wonen. Velen van hen hebben zich waarschijnlijk niet op tijd kunnen redden, een groot aantal bewoners bevonden zich op de bovenste verdiepingen en konden daardoor geen kant op.

De krant "Apple Daily" meldde eerder 22 doden, terwijl het stadsbestuur aanvankelijk slechts sprak over 16 overledenen. Meer dan 50 mensen raakten gewond. Het 13 verdiepingen tellende gebouw heeft urenlang gebrand, tot ongeveer 150 brandweerlieden 's morgens in staat waren de vlammenzee onder controle te krijgen.

De brand was uitgebroken op de eerste verdieping van het 40 jaar oude gebouw, volgens onbevestigde berichten, meldde het CNA nieuwsagentschap. Ambtenaren zeiden dat de vluchtwegen geblokkeerd waren, wat de reddingspogingen bemoeilijkte. Volgens CNA meldde een plaatselijke ambtenaar dat hij midden in de nacht een luide explosie had gehoord en daardoor wakker was geworden. Toen zag hij de vlammen in het gebouw.

Meer dan 100 mensen, onder wie veel demente bejaarden, woonden in het gebouw, zei de ambtenaar. Hij uitte zijn bezorgdheid over het feit dat velen er niet in waren geslaagd uit het brandende gebouw te komen.

Veel mensen zaten vast in het bezette deel van de hoogbouw tussen de zevende en de elfde verdieping, zei de brandweercommandant. Op de onderste zes verdiepingen waren verschillende verlaten, leegstaande restaurants, karaoke clubs en een bioscoop. Daardoor kreeg het gebouw de naam "Spookhuis".

Tolk (36) op Nederlandse evacuatielijst is volgens zijn familie vermoord in Kabul

Een Afghaanse tolk die voor Nederland heeft gewerkt bij een internationale missie is in de afgelopen nacht in Kabul vermoord. Zo heeft zijn familie meegedeeld aan de NOS. Verschillende bronnen binnen de Nederlandse overheid bevestigden aan de NOS dat ze van de moord weten. Meer hierover bij het AD.

Afgelopen nacht klopte volgens zijn familie een vertegenwoordiging van de Taliban aan bij de verblijfplaats van de tolk. "Ze vroegen naar hem en toen hij bevestigde wie hij was, begonnen ze ineens met een AK-47 op hem te schieten. We zijn hem verloren.”

Het is lastig om de moord onafhankelijk bevestigd te krijgen. De Nederlandse bronnen van de NOS gaan er wel van uit dat de berichten over de 36-jarige tolk op waarheid berusten. De tolk stond op de Nederlandse evacuatielijst en zou met een leugen over zijn dood de kans op evacuatie verspelen.

Noorwegen: 'dodelijke jacht' mogelijke terreurdaad, dader geradicaliseerd

In de Noorse stad Kongsberg heeft een man met pijl en boog meerdere mensen gedood en verwond. De vermoedelijke dader is aangehouden.

Update 14 oktober 11.40 uur: De man die gisteren in de Noorse stad Kongsberg vijf mensen zou hebben gedood, had al de aandacht van de politie wegens mogelijke radicalisering. De Noorse autoriteiten hebben dit vorig jaar onderzocht en hierover contact met de man hebben opgenomen, verklaarde de politie op een persconferentie. De 37-jarige Deen zou zich tot de Islam hebben bekeerd.

Volgens de openbare aanklager heeft de verdachte de strafbare feiten bekend. Zij bevestigde dat de man verschillende malen contact had gehad met de Noorse gezondheidsdienst, niet duidelijk is of de man onder behandeling stond voor psychische problemen.

De man wordt ervan verdacht gisteravond in Kongsberg talrijke mensen met verschillende wapens - waaronder pijl en boog - te hebben aangevallen. Vijf mensen werden hierbij gedood en twee mensen raakten gewond. De slachtoffers zijn tussen de 50 en 70 jaar oud.

De aanvallen vonden plaats op verschillende plaatsen in het centrum van de stad. De dader heeft zich door een groter gebied verplaatst, volgens de rechercheurs. Het centrum van de stad was daarom op grote schaal afgezet. Terwijl de man voor de politie vluchtte, schoot hij met pijlen op de agenten. Er is een "confrontatie" geweest, verklaarde de politie achteraf. Volgens de informatie zijn alle slachtoffers waarschijnlijk pas na het arriveren van de politie vermoord.

Vanwege het uitgebreide onderzoek willen de rechercheurs in eerste instantie geen verdere details bekendmaken. Zolang het motief van de dader onduidelijk is, loopt er een onderzoek naar verdenking van terrorisme. De vermoedelijke dader is bereid om met de politie samen te werken. De onderzoekers gaan ervan uit dat hij alleen handelde.

Volgens de politie is de verdachte ongeveer een half uur na de eerste noodoproep gearresteerd. Gisteravond heeft de politie zijn flat en zijn computers doorzocht. Een van de gewonden was een politieagent die op het moment van de aanval geen dienst had. Er is geen nadere informatie over de andere slachtoffers bekend. De gewonden worden momenteel behandeld op de intensive care van een ziekenhuis in Oslo, maar hun leven is niet in gevaar.  

Eerdere berichtgeving:
In de Noorse stad Kongsberg heeft een man volgens de politie meerdere mensen gedood of verwond met pijl en boog. De daad vond plaats rond 18.30 uur in het centrum van de stad Kongsberg, ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van Oslo. Zoals de omroep NRK meldde, schoot de vermeende dader onder meer rond in een supermarkt. Politiechef Øyvind Aas zei dat de man tijdens de misdaad door een groot deel van het centrum van Kongsberg was gelopen waardoor een chaotische situatie ontstond. De politie heeft steun gekregen van andere politiezones.

De man is aangehouden en meegenomen naar een politiebureau in het naburige Drammen, aldus Aas. "Volgens onze informatie tot dusver heeft hij de daden alleen uitgevoerd." Er wordt niet naar verdere daders gezocht.

Nog geen informatie over het aantal slachtoffers
De gewonden zijn in het ziekenhuis opgenomen. Over het aantal slachtoffers of de ernst van hun verwondingen wil de politie niets zeggen. Er is ook geen informatie over de mogelijke motieven. Het is nog te vroeg om de vraag te beantwoorden of het een door terrorisme ingegeven daad zou kunnen zijn.

De BBC meldt, dat er tientallen ambulances, politievoertuigen en helikopters ter plaatse zijn. 

Rotterdam: stevige daling aantal mensen met een bijstandsuitkering

Het aantal Rotterdammers met een bijstandsuitkering is stevig gedaald. Eind augustus zaten er 35.693 mensen in de bijstand tegenover 36.609 eind april. Dat is een daling van 916 uitkeringen in de afgelopen vier maanden. Dit staat in de Tertaalmonitor Werk & Inkomen die het college van B&W van Rotterdam deze week aanbood aan de gemeenteraad. In de Tertaalmonitor staat ook dat de begeleiding van werkzoekenden met een arbeidsbeperking verbeterd is. Er is een plan in de maak om daarin op nog grotere schaal te gaan investeren.

Ondanks de groei van het aantal vacatures en de daling van het aantal mensen in de bijstand, is het voor mensen met een arbeidsbeperking nog steeds niet eenvoudig om aan werk te komen. Met het beleidskader ‘Mensenwerk’ uit 2019 is meer aandacht gekomen voor deze groep werkzoekenden. Een groot aantal dossiers is inmiddels gescreend. En er is geïnvesteerd in voorlichting aan werkgevers over de mogelijkheden en kansen van deze groep op de arbeidsmarkt, onder andere via de campagne de ‘100 van Sander’.

Loonkostensubsidie
De komende tijd gaat de gemeente nog meer werk maken van de begeleiding van mensen met arbeidsbeperking. Medewerkers van de gemeente zijn bijvoorbeeld bezig om te leren hoe zij mensen met een arbeidsbeperking eerder kunnen herkennen. Dat is van belang om maatwerk en deskundige begeleiding te bieden. Het is ook van belang omdat er loonkostensubsidie beschikbaar is voor werkgevers die een werknemer in dienst nemen die niet op eigen kracht het minimumloon kan verdienen. In 2021 is het aantal banen met loonkostensubsidie tot september met 100 gegroeid van 700 naar 800. De gemeente wil dat dit aantal nog verder toeneemt. Met loonkostensubsidie kan een bredere groep mensen uit de bijstand aan het werk worden geholpen.

Proef
Ook is er onlangs een bijzondere proef gestart. Rotterdammers in de bijstand die via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) een dagbestedingstraject volgen, kunnen met deze proef ook aan het werk in een beschutte omgeving bij een werkgever. Wethouder Richard Moti (o.a. Werk&Inkomen): “Het is heel positief dat we met betere begeleiding de afstand tot werk voor Rotterdammers met een arbeidsbeperking kleiner kunnen maken. Dit vraagt veel inzet van alle partijen, maar het is mogelijk. Dat hebben we gezien met de ‘100 van Sander’ campagne. Ik ben ontzettend trots dat er afgelopen jaar al 111 bedrijven met elkaar 2287 werkzoekenden aan passend werk hebben geholpen.”

De Tertaalmonitor geeft een beeld van de laatste ontwikkelingen op het gebied van werk en inkomen.

Nationaal Archief zoekt vrijwilligers voor digitaliseringsproject archief Arbeidsinzet

Vandaag lanceert het Nationaal Archief een wervingscampagne voor vrijwilligers voor de digitalisering van het oorlogsarchief van de Arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vrijwilligers zal worden gevraagd om data in te voeren, waardoor het archief in de toekomst gemakkelijk doorzoekbaar wordt.

Gedwongen tewerkstelling
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn zo’n 500.000 Nederlandse mannen en vrouwen werkzaam geweest in Duitsland en door Duitsland bezette gebieden. Zo’n 27.000 van hen kwamen daarbij om het leven. De gedwongen tewerkstelling ging aan vrijwel geen enkel Nederlands gezin voorbij. Het Nationaal Archief heeft het grootste archief over de Arbeidsinzet in huis, alleen is het archief op dit moment moeilijk doorzoekbaar.

Speld in een hooiberg
Jaarlijks krijgt het Nationaal Archief talrijke verzoeken van nabestaanden die willen weten waar hun familielid destijds verbleef, en wat er met diegene is gebeurd. Een antwoord vinden op die vraag, is nu als zoeken naar een speld in een hooiberg omdat het niet mogelijk is op naam te zoeken in dit archief. Met het project Arbeidsinzet willen we hierin verandering brengen.

Vrijwilligers nodig
De afgelopen maanden heeft het Nationaal Archief het archief over de Arbeidsinzet document voor document gescand. Nu begint het belangrijkste onderdeel van het project: het invoeren van zoveel mogelijk gegevens uit de gescande documenten. Daarvoor zoeken we vrijwilligers, die informatie voor ons kunnen invoeren vanuit scans in een online applicatie. Hierdoor kunnen nabestaanden in de toekomst met één muisklik alle beschikbare gegevens over hun familielid vinden. Actrice Loes Luca ontdekte ooit dat haar grootvader overleed, nadat hij was ingezet in de gedwongen tewerkstelling voor de Duitse bezetter. Zij helpt nu het Nationaal Archief als ambassadrice om vrijwilligers te werven voor dit project.

Meedoen
Wie wil meewerken aan het project Arbeidsinzet, kan zich vanaf vandaag aanmelden op de website van HetVolk.org. Meer informatie is te vinden op:
https://hetvolk.org/projects/
en: https://www.nationaalarchief.nl/beleven/nieuws/vrijwilligers-gevraagd-voor-project-arbeidsinzet

Het project Arbeidsinzet van het Nationaal archief wordt gerealiseerd in samenwerking met het Netwerk Oorlogsbronnen en met steun van het Mondriaanfonds.

FOK! Wat een weer: hoeba hoeba hop!

herfstbanner

Welkom!

Dit zijn eigenlijk pure vleesch noch visch dagen. Heel veel gebeurde er vandaag niet. Soms scheen de zon even, maar er waren ook langdurige bewolkte momenten. Het bleef ook zeker niet overal droog. Er waren wat buitjes actief of motregende het wat langer. Ik ben echter nergens meer dan 3 mm tegen gekomen. Veel stelde het dus niet voor. Alhier viel er 0,7 mm uit een klein buitje.

Ik ben bang dat het ook morgen een dag gaat worden die we ons niet lang zullen heugen. Zowel komende nacht als morgen overdag zal de bewolking de boventoon voeren. Verspreid over het land kan er ook af en toe wat regen vallen. De voorkeur hiervoor ligt boven de noordelijke helft van het land. In de middag moet het dan vrijwel overal droog worden, maar de zon krijgen we maar zelden te zien.

De westelijke wind is matig tot vrij krachtig. Het is ietsje zachter dan vandaag met een graad of 15.

Vrijdag beginnen we de dag met regen. Later op de dag klaart het dan wat op. Het weekend ziet er dan een stuk vriendelijker uit met meer zon en iets hogere temperaturen. 

Tot van de week!  

 


Herfst in het land (Foto: vriend van Stephan)
Mooie herfstfoto in den lande. (Foto: goede vriend van Stephan5) 


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kerkgenootschappen moeten stukken overhandigen aan vrouwen die stellen dwangarbeid te hebben verricht

Twee kerkgenootschappen moeten diverse officiële documenten verstrekken aan negentien vrouwen die stellen dat ze tussen 1951 en 1979 dwangarbeid moesten verrichten voor de katholieke congregatie van de Zusters van de Goede Herder. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland bepaald in een zogenaamd exhibitie incident.

De civiele rechtszaak gaat tussen aan de ene kant negentien vrouwen en de Stichting Clara Wichmann (eiseressen) en aan de andere kant de kerkgenootschappen Les Soeurs de Notre Dame de Charité du Bon Pasteur Belgique, France, Magyarország, Nederland te Angers (Frankrijk) en Klooster Euphrasia te Bloemendaal (gedaagden).

Verblijf
De vrouwen hebben in hun jeugd in de periode tussen 1951 en 1979 op een civielrechtelijke titel verbleven in één of meer instellingen van de katholieke congregatie van de Zusters van de Goede Herder. De afgelopen jaren zijn er in opdracht van de overheid onderzoeken gedaan naar misstanden binnen de jeugdzorg sinds 1945, en in het bijzonder binnen instellingen van de Goede Herder.

In 2019 verscheen het rapport ‘Gedwongen arbeid bij de Goede Herder, De werkwijze in de instellingen van de kloosterorde De Goede Herder in de periode 1945 – 1975 en de rol van de overheid daarbij’. De conclusie in dit rapport is dat de arbeid die de meisjes in deze instellingen hebben moeten verrichten naar de destijds geldende (internationale) regels en normen in juridische zin kan worden gekwalificeerd als dwangarbeid.

Hoofdzaak
De negentien vrouwen stellen in deze rechtszaak dat ook zij dwangarbeid moesten verrichten: zij werden gedwongen lange werkdagen te maken en zwaar werk te doen zoals schoonmaken, wassen en naaien. De vrouwen stellen hierdoor schade te hebben geleden. Zij vinden dat de kerkgenootschappen onrechtmatig hebben gehandeld en civielrechtelijk aansprakelijk zijn.

De kerkgenootschappen betwisten dat zij aansprakelijk zijn en voeren verschillende verweren aan. Zo beroepen zij zich bijvoorbeeld op verjaring van de vordering van de vrouwen. Ook voeren zij aan dat de vrouwen niet de juiste partijen hebben gedagvaard: zij zijn niet de rechtsopvolgers van de Nederlandse kerkprovincie of de kloosters en zij hadden geen feitelijke zeggenschap over de instellingen waar de meisjes verbleven.

Exhibitie incident
Het standpunt van de kerkgenootschappen dat zij niet de juiste partij zouden zijn, is voor de vrouwen aanleiding om een zogenaamd exhibitie incident in de lopende procedure te openen. Zij willen dat de kerkgenootschappen diverse documenten overhandigen zodat ze in de hoofdzaak kunnen onderbouwen dat de kerkgenootschappen wel degelijk de rechtsopvolgers zijn van de Nederlandse kerkprovincie en de kloosters. Met die stukken willen de vrouwen ook aantonen dat de rechtsvoorgangers van de kerkgenootschappen zeggenschap hadden over de instellingen waar de vrouwen dwangarbeid moesten verrichten.

De kerkgenootschappen beroepen zich onder andere op verjaring en vinden dat de vordering tot afgifte van stukken moet worden afgewezen.

Oordeel rechtbank
De rechtbank wijst de vordering van de vrouwen gedeeltelijk toe. De kerkgenootschappen moeten diverse officiële documenten aan de vrouwen verstrekken binnen acht weken na de uitspraak. De rechtbank kan de vraag nu nog niet beantwoorden of het beroep op verjaring naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is en of de verjaring daarom moet worden doorbroken. Voor de doorbreking van de verjaring is namelijk onder meer van belang te weten of (de rechtsvoorgangers van) de kerkgenootschappen zeggenschap hadden over de instellingen waar de vrouwen destijds verbleven en zo ja, wat de aard en omvang daarvan is geweest. De stukken die de kerkgenootschappen moeten verstrekken, zullen de vrouwen hier meer duidelijkheid over kunnen geven.

De rechtbank kan daarom in het incident niet oordelen over het verjaringsverweer. Dat verweer zal pas kunnen worden beoordeeld als de hoofdzaak inhoudelijk wordt behandeld. Dat zal in de loop van 2022 gebeuren.

Versterking politie in wijken, op internet, voor opsporing en voor boa?s

De politie wordt met ruim 700 agenten versterkt in de wijken en op het internet dankzij een structurele investering van 114,5 miljoen euro. Dit is mogelijk dankzij de motie-Hermans die tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in september dit jaar in de Tweede Kamer is aangenomen. Ook krijgt daardoor de opsporings- en vervolgingscapaciteit bij de Landelijke Eenheid, het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtspraak een impuls van in totaal 27 miljoen euro. Verder wordt jaarlijks in de bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) 25 miljoen euro extra geïnvesteerd en 27,5 miljoen extra voor het wetsvoorstel seksuele misdrijven en de aanpak van online kinderpornografisch materiaal.

Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid woensdag aan de Tweede Kamer. De structurele investeringen in veiligheid door de motie-Hermans komen bovenop het extra geld dat het demissionaire kabinet met Prinsjesdag heeft aangekondigd voor het breed offensief tegen ondermijnende criminaliteit: 524 miljoen euro in 2022, waarvan 434 miljoen euro structureel voor de jaren daarna. De bestrijding van georganiseerde ondermijnende criminaliteit vergt een langjarige strijd; niet alleen in het oprollen van criminele organisaties en het afpakken van hun illegaal verkregen goederen en vermogen, maar ook voorkomen dat nieuwe aanwas ontstaat en dat jongeren worden geronseld voor criminele praktijken.

Politie in de wijk en digitaal
Een groot deel van het geld uit de motie-Hermans gaat naar het versterken van de politie in de wijken en op internet. ,,De verbinding in de wijken is de grote kracht van de Nederlandse politie. Het zijn de agenten in onze buurt die samen met ouders, scholen en gemeenten ervoor kunnen zorgen dat onze jeugd veilig kan opgroeien. Zo voorkomen we dat jongeren worden geronseld voor de criminaliteit. En niet alleen in onze wijken. Veel criminaliteit is verschoven naar de online wereld. Daarom investeren we ook in meer digitale agenten in de aanpak van cybercriminaliteit. Juist in een snel veranderende samenleving is nabijheid van politie van belang; zowel in onze wijken als voor een veilige sociale wereld op het internet’’, aldus minister Grapperhaus.

Met de 114,5 miljoen euro wordt naast de uitbreiding van politie in de wijk en digitale-agenten met ruim 700 fte, ook de opleidingscapaciteit bij de Politieacademie versterkt. Ook wordt met incidentele middelen de aanpak van discriminatie en geweld tegen LHBTI+ uitgebreid, onder meer via het programma ‘Politie voor Iedereen’.

Opsporing
De afgelopen tijd wordt steeds zichtbaarder hoe groot de impact is van georganiseerde criminaliteit en dat het gebruik van moderne technologie toeneemt. Daarom wordt op verschillende niveaus verder geïnvesteerd in de opsporing: in de Landelijke Eenheid, maar ook de (digitale) opsporing krijgt een impuls. De politie krijgt hiervoor 20 miljoen euro, voor OM en Rechtspraak samen komt 7 miljoen euro beschikbaar.

Boa’s
Boa’s dragen in onze wijken, steden en buitengebieden - samen met de politie - vanuit hun taken op terrein van toezicht en handhaving bij aan veiligheid en openbare orde. Zij kennen hun buurt en buitengebied, zijn vaak als eerste aanspreekbaar en een luisterend oor bij overlast en als grenzen worden overschreden. Boa’s zijn met de politie vaak een eerste aanspreekpunt en komen daardoor in soms heftige situaties terecht. Om ervoor te zorgen dat ze hun werk adquaat en veilig kunnen blijven uitvoeren, wordt 25 miljoen euro verder geïnvesteerd in opleiding, ontwikkeling van de boa’s en de samenwerking met de politie. Minister Grapperhaus zal nog dit najaar de Tweede Kamer informeren over een nadere beschouwing van de boa-functie en het boa-stelsel.

Aanpak seksuele misdrijven
Seks hoort altijd vrijwillig en gelijkwaardig te zijn. Dat is de norm. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid werkt sinds zijn aantreden in overleg met de Tweede Kamer aan modernisering van wetgeving, zodat de seksuele delicten in ons Wetboek van Strafrecht meer in overeenstemming worden gebracht met veranderde maatschappelijke normen en de digitale ontwikkelingen die zich in de samenleving voordoen. Hierdoor kunnen naar verwachting meer zaken waarbij sprake is van seksueel overschrijdend gedrag opgepakt worden. Om dat mogelijk te maken en het wetsvoorstel verder te brengen komt 20 miljoen euro structureel beschikbaar en nog 4 miljoen euro specifiek extra voor meer capaciteit bij de politie. De integrale aanpak van (online) seksueel misbruik wordt in totaal met 3,5 miljoen euro structureel versterkt, waarvan 1,5 miljoen specifiek voor het Expertisecentrum Online Kindermisbruik (EOKM).

Doodgevonden wolf bij Stroe blijkt doodgeschoten

De dode wolf die op 1 oktober is gevonden bij Stroe is doodgeschoten. Dat blijkt uit sectie en genetisch onderzoek door Dutch Wildlife Health Center (DWHC) in Utrecht, samen met Wageningen Environmental Research (WENR). Ook is nu bekend om welke wolf het gaat. Het is GW1490m. Deze wolf leefde op de Zuidwest-Veluwe.

Strafbaar
De wolf is een strikt beschermde diersoort. Het doden van een wolf is niet toegestaan en strafbaar. Er loopt daarom een strafrechtelijk onderzoek naar het voorval. In het belang van dat onderzoek wordt daarom op dit moment geen verdere informatie verstrekt aldus provincie Gelderland. 

Wolf Zuidwest-Veluwe
De mannetjeswolf GW1490m leefde vooral in het natuurgebied op de Zuidwest-Veluwe. Deze wolf is in eind 2020 vanuit Duitsland via Overijssel en de Noord-Veluwe hier terecht gekomen. Hij vormde een paar met de wolvin (GW1792f) die eerder dit jaar bij Ede is doodgereden.

Onderzoek doodsoorzaak
In Gelderland leven ongeveer tussen de 15 en 20 wolven. De leefgebieden bevinden zich op de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe en de Zuidwest-Veluwe. Buiten Gelderland is er ook nog een leefgebied op de grens van Brabant en Limburg. In Nederland zijn tot nu toe naast deze wolf, nog 5 andere dode wolven gevonden. De andere dieren zijn bij een aanrijding om het leven gekomen. Op basis van onderzoek in Duitsland blijkt dat naast verkeer, illegale vervolging de tweede doodsoorzaak is voor wolven.

Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Verzetsmuseum Amsterdam
review
Guillermo del Toro's Pinocchio is bijna briljant
review
The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me
special
Random Pics van de Dag #802
special
AI Picture Gallery #64
special
AI Picture Gallery #63
©FOK.nl e.a.