Rusland: meer dan 30 doden, massavergiftiging door illegale alcohol (methanol)

In de Russische regio Orenburg zijn in de afgelopen dagen tientallen mensen met ernstige vergiftigingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Intussen zijn meer dan 30 mensen gestorven aan de vergiftiging. Ze hadden allemaal sterke drank met methanol gedronken. De regering wil potentiële consumenten  van de giftige alcohol bereiken met een omwisselingscampagne.

Na tientallen sterfgevallen als gevolg van de consumptie van met Methanol vemengde drank, is de centraal Russische regio Orenburg begonnen met een "alcohol voor voedsel"-omruilcampagne. Kopers van "alcoholische dranken van dubieuze kwaliteit" konden deze in supermarkten inruilen voor levensmiddelen die een veelvoud van de aankoopprijs van de alcohol waard zijn, meldde het persbureau Tass op zondag.

In de afgelopen dagen zijn 67 mensen ernstig ziek geworden na het nuttigen van 'de versneden drank', van wie sommige mensen na gebruik aan hart-longmachines eindigden, aldus de autoriteiten. 34 van hen stierven. Volgens Tass bleek uit onderzoek dat deze mensen sterke drank hadden gedronken waaraan het uiterst giftige methanol was toegevoegd. In sommige gevallen hadden slachtoffers drie tot vijf keer de dodelijke dosis methanol in hun bloed.

Meer dan 1200 flessen in beslag genomen
Volgens de regionale overheid zijn tot nu toe negen mensen gearresteerd. Zij worden beschuldigd van illegale productie van en handel in verboden alcohol. Gouverneur Denis Pasler had grootschalige inspecties van verkooppunten in het gebied aangekondigd, in een poging de versneden alcohol uit de omloop te halen. "Totdat de resultaten binnen zijn, kan alcoholgebruik levensbedreigend zijn," waarschuwde hij. Er zijn al meer dan 1200 glazen en plastic flessen in beslag genomen. De Centrale Onderzoekscommissie in Moskou zei zaterdag dat er ook elf grote vaten in beslag waren genomen. Volgens het rapport zijn honderden liters van de vloeistof gevonden die nu moeten worden onderzocht.

De vermeende daders zouden de drankjes vooral hebben verkocht in de grote stad Orsk in de regio Orenburg, maar ook op andere plaatsen. Omdat onduidelijk is hoeveel flessen met een potentieel dodelijke inhoud er in omloop zijn, heeft de regionale regering het uitwisselingsprogramma opgezet.

Wodka en andere alcohol mogen in Rusland alleen worden verkocht met officiële identificatienummers. Overtredingen worden bestraft met zware boetes. Niettemin komen ernstige alcoholvergiftigingen steeds weer voor, vooral in de provincies, omdat daar soms drank worden gemaakt van goedkope maar levensgevaarlijke industriële alcohol.