Marquez domineert MotoGP-race Texas, Quartararo bijna wereldkampioen

De Grand Prix van de Verenigde Staten heeft in de MotoGP niet voor een grote bak spektakel gezorgd, maar de strijd om de wereldtitel lijkt wel bijna beslist - in het volgende raceweekeinde, over drie weken in Misano, kan de beslissing al vallen met daarna nog twee races te gaan.

Met Francesco Bagnaia, Fabio Quartararo en Marc Marquez op de eerste rij sprongen de startlichten uit en het was voormalig 'COTA-koning' Marquez die de leiding nam. Quartararo volgde na de eerste ronde, voor de sterk vertrokken Alex Rins, Bagnaia, Jorte Martin, Takaaki Nakagami, Joan Mir, Brad Binder, Jack Miller en Johann Zarco.

Marquez en Quartararo kregen de duellerende Martin en Rins achter zich aan, terwijl Bagnaia en Miller op hun fabrieks-Ducati's op de tanden beten om erbij te blijven. Halverwege de race ging Aleix Espargaro onderuit als einde van wat bepaald niet zijn weekeinde was: voor de Aprilia-coureur was het niet de eerste crash van het weekeinde. Of de tweede...of de derde...of de vierde, het was nummer vijf al.

Op Marquez stond ronde na ronde geen enkele maat, hij breidde zijn voorsprong gestaag uit naar bijna vier seconden. Quartararo reed inmiddels vrij eenzaam op plek twee, terwijl Bagnaia op zijn beurt een flinke voorsprong had op Bagnaia - het was bepaald niet de meest sensationele race ooit.

Met een paar ronden te gaan schoot Martin even rechtdoor. Hij gaf Bagnaia gelijk de gewonnen tijd terug, maar kreeg toch een long lap-penalty aan de broek. Marquez reed ondertussen bijzonder overtuigend naar zijn tweede zege van het seizoen, nadat hij op de Sachsenring ook al van start tot finish domineerde.

Quartararo zette met plek twee weer een uitstekende stap richting de wereldtitel, als hij één van de drie resterende races wint is hij sowieso kampioen, als hij drie keer in de top-8 eindigt ook. Bagnaia finishte als derde, terwijl Rins nog voorbij Martin ging. Op zijn twee jaar oude Ducati pakte Enea Bastianini een uitmuntende zesde plek, voor Mir, Miller en Binder.