Infowars Alex Jones verliest 'Sandy Hook schietpartij is hoax' rechtszaak

Complotdenker en oprichter van Infowars Alex Jones is aansprakelijk gesteld voor schade in drie rechtszaken wegens laster die zijn aangespannen doordat Jones herhaaldelijk ten onrechte beweerde dat de schietpartij op Sandy Hook Elementary School in 2012 een 'hoax' was.

De rechtszaken werden aangespannen door Leonard Pozner en Veronique De La Rose, wiens zoon Noah werd gedood bij de schietpartij, en Neil Heslin en Scarlett Lewis, wiens zoon Jesse omkwam. Beide kinderen waren zes jaar oud. 

Rechter Maya Guerra Gamble in Austin, Texas, oordeelde dat Jones herhaaldelijk heeft nagelaten te voldoen aan rechterlijke bevelen om documenten te overhandigen aan de ouders van kinderen die bij de aanslag zijn omgekomen.

Zij sprak een verstekvonnis uit tegen Jones, Infowars en de andere gedaagden voor wat zij noemde hun "duidelijk schofterig gedrag en meedogenloze nalatigheid", om de documenten over te dragen.

De zaken zullen nu voor de rechter worden gebracht om te bepalen hoeveel schadevergoeding Jones en de andere gedaagden aan de families zullen moeten betalen.

Jones beweerde dat de aanslag, die resulteerde in de dood van 20 kinderen (6 en 7) en zes schoolmedewerkers, een hoax was, gepleegd door acteurs die ingehuurd waren door tegenstanders van wapenbezit.

Verschillende ouders klaagden Jones en Infowars, evenals de moedermaatschappij, daarna aan wegens smaad in zowel Texas als Connecticut. De zaken in Connecticut lopen nog. De ouders gaven ook aan dat ze waren lastiggevallen en doodsbedreigingen hadden ontvangen van volgelingen van Jones.

Jones en zijn advocaat Norman Pattis bekritiseerden de uitspraak van de rechter in Texas in een verklaring op Infowars.

"Het vonnis houdt geen rekening met de tienduizenden documenten die door de gedaagden zijn ingeleverd, de uren die zijn besteed aan het afleggen van verklaringen en de verschillende verklaringen onder ede die in deze zaken zijn ingediend", zeiden ze.

"Wij zijn verontrust door wat wij beschouwen als een duidelijk misbruik van discretionaire bevoegdheid door de rechtbank. We zijn vastbesloten om ervoor te zorgen dat deze zaken op hun merites worden beoordeeld."

De advocaten van Jones hebben betoogd dat zijn opmerkingen zijn beschermd door het recht op vrije meningsuiting.

In een verklaring in verband met één van de rechtszaken erkende Jones echter dat het bloedbad had plaatsgevonden, maar ontkende hij de ouders van de kinderen onrecht te hebben aangedaan door te beweren dat de schietpartij op de lagere school een hoax was.