FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 oktober 2021

Uitslag Fortuna Sittard - NEC

NEC blijft goed presteren in de eredivisie. In het uitduel bij Fortuna Sittard won de club uit Nijmegen met 1-3.

Fortuna Sittard kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd. Mat Seuntjes kreeg de bal echter niet voorbij de doelman van NEC. De ploeg uit Nijmegen was wel scherp voor het doel. Jonathan Okita maakt op aangeven van Bart van Rooij. Waar Okita bij de 0-1 nog de afmaker was, was de aanvaller ditmaal de aangever bij de 0-2. Hij bediende Elayis Tavsan die voor de 0-2 zorgde.

Nog voor rust vond Fortuna weer de aansluiting met NEC. Uit een strafschop schoot Seuntjens de 1-2 binnen en dat was tevens de ruststand. Fortuna Sittard mocht hopen op een goed resultaat, maar net in de tweede helft strafte NEC een fout van Fortuna Sittard af. De thuisploeg verspeelde in de opbouw de bal, waarna NEC het snel uitspeelde. Jordy Bruijn zorgde voor de 1-3 en net zoals bij het tweede doelpunt was Okita opnieuw de aangever.

De goal van Bruijn was een klap waarvan Fortuna Sittard zich niet meer herstelde. De ploeg van Sjors Ultee kon NEC niet in de problemen krijgen, waardoor NEC knap in de middenmoot staat. Fortuna Sittard staat teleurstellende zeventiende plaats.

Fortuna Sittard

1 - 3

N.E.C. Nijmegen

 35' Seuntjens(pen)    21' Okita
 26' Tavsan
 52' Bruijn
 
 Gele kaart: Tekie, Johansson, (Fortuna Sittard), Odenthal,Bruijn, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 7.011
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Pinto
Angha (Lake/72)
Janssen (Lonwijk/46)
Cox
Duarte
Rienstra
Musaba (Noslin/35)
Tekie (Johansson/46)
Sambou
Seuntjens
  Branderhorst
v.Rooij
Barreto
Márquez
Odenthal
El Karouani
Schöne
Bruijn (Vet/90)
Mattsson
Okita
Tavsan (Akman/87)

Schansspringers sluiten zomer af, Kramer oppermachtig in Klingenthal

In het Duitse Klingenthal is het zomerseizoen voor de schansspringers zaterdag afgesloten. In de Vogtland Arena stond de laatste wedstrijd op het programma in de Zomer Grand Prix, de jaarlijkse wedstrijdserie waarin (veel van) 's werelds beste schansspringers op de grasmatten springen.

Vrouwen
In de eerste ronde was het spannend: de Sloveense Ursa Bogataj had de leiding, maar Sara Takanashi uit Japan zat er zeer dicht bij. De Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer deed ook nog volop mee, net als Bogataj's landgenote Nika Kriznar.

De finaleronde werd een show van Kramer: de geboren Apeldoornse verpletterde het drie jaar oude schansrecord met drie meter en vloog dusdanig ver dat de rest kansloos bleek. Bogataj hield nog wel de tweede plek vast, Takanashi hield Kriznar van de derde plek af.

Bogataj was de enige van de toppers die alle zes wedstrijden sprong, zij won het eindklassement dan ook met een enorme voorsprong. Kramer pakte na podiumplekken in twee van de eerste drie wedstrijden dus haar eerste zege en werd derde in het eindklassement.

Mannen
De Japanner Ryoyu Kobayashi haalde in de eerste ronde stevig uit en zette landgenoot Yukiya Sato op een flinke achterstand. Vlak achter Sato was plek drie in handen van de Noor Johann André Forfang, voor het Russische toptalent Danil Sadreev en de Tsjech Viktor Polasek.

Polasek viel in de finaleronde ver terug, Sadreev leverde negen posities in en Forfang kwam één plek achter landgenoot en Grand Prix-leider Halvor Egner Granerud terecht. Sato kon het ook niet bolwerken en verloor vijf plekken, waarna Kobayashi het af mocht maken. Dat deed hij met verve en dus won de Japanner, voor Granerud en Forfang.

Granerud sprong in drie van de zeven eerdere wedstrijden mee, maar won die wel allemaal, waardoor de eindzege in de Grand Prix al nagenoeg binnen was.

Uitslag Heracles Almelo - Willem II

Willem II heeft de overwinning op PSV geen passend vervolg kunnen geven. De nummer twee van de Eredivisie knokte zich op bezoek bij Heracles Almelo terug van een 2-0 achterstand, maar moest toezien hoe uitgerekend oud-speler Ismail Azzaoui de Tilburgers een nederlaag bezorgde. Het werd 3-2 voor Heracles. 

Heracles Almelo

3 - 2

Willem II

 41' Vloet (pen)
 53' Burgzorg
 90+4' Azzaoui
   66' Köhlert
 77' M.Svensson
 
 Gele kaart: Wellenreuther, Nunnely, (Willem II)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 9251
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Fadiga
Rente
Knoester (Les/84)
Quagliata
Schoofs (Kiomourtzoglou/68)
Vloet
De La Torre
Basacikoglu (Azzaoui/68)
Sierhuis (Bakis/78)
Burgzorg (Laursen/78)
  Wellenreuther
Owusu
Bergström
Jenssen
Köhn (M.Svensson/15)
Llonch
Saglam (Meerveld/60)
Saddiki
Nunnely (Yeboah/84)
Wriedt (Kampetsis/ 60)
Köhlert (Nelom/84)

Gasprijs gaat door het dak deze maand, nieuw contract tot wel 500 euro duurder

In een jaar tijd steeg de prijs voor gas met maar liefst 142%. Stroom werd in diezelfde periode 109% duurder. Vooral de laatste maanden is de stijging explosief. Per 1 oktober zijn de vaste tarieven zelfs met 500 euro gestegen.

Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik (3500 kWh stroom en 1500 m³ gas) kon eind juni nog een vast contract voor 1 jaar afsluiten voor een jaarbedrag van 2006 euro. Dat is in september opgelopen naar 2570 euro en ligt nu in oktober rond de 3000 euro. Dat komt neer op een energierekening van 250 euro per maand.

3 oorzaken voor een hogere energierekening

  • Economisch herstel: door de coronacrisis daalde vorig jaar de wereldwijde energievraag en lagen de prijzen tijdelijk erg laag. Nu de economie herstelt, stijgen de prijzen weer.
  • Hogere emissierechten: de overheid vraagt meer geld voor rechten om CO2 uit te mogen stoten. Energieproducenten berekenen dat door in de energieprijs, waardoor de inkoop van energie duurder is geworden.
  • Gastekorten: de afgelopen winter en lente waren relatief koud, waardoor we meer gas verbruikt hebben. Verder halen we minder gas uit de bodem in Groningen, terwijl ook de import uit Rusland en Noorwegen achterblijft. Tegelijkertijd stokt de aanvoer van vloeibaar gas (lng) vanuit met name de USA richting Europa, doordat Azië overschakelt van kolen naar gas en een hogere prijs voor lng betaalt. Dat drijft de prijzen op.

Variabele energietarieven omhoog
Op dit moment liggen de variabele tarieven daardoor veelal lager dan de tarieven voor vaste contracten. Daar zal snel een kentering in komen. Op basis van de huidige marktontwikkelingen en de actuele vaste tarieven is de verwachting dat een gemiddeld huishouden met een contract voor onbepaalde tijd per 1 januari 2022 minimaal 550 euro meer zal gaan betalen.

Belastingplannen 2022
In aanloop naar Prinsjesdag was er veel te doen om de energierekening. Zoals verwacht liet het Belastingplan 2022 zien dat de belasting op gas opnieuw omhoog gaat waardoor de gemiddelde energierekening ook daardoor nog eens 20 euro omhoog gaat volgend jaar. Inmiddels heeft het kabinet laten weten meer geld uit te trekken om die verhoging te temperen, hetgeen een verlaging oplevert van 30 euro op jaarbasis voor een gemiddeld huishouden.

Uitslag PEC Zwolle - sc Heerenveen

Ondanks dat ze niet imponeerden, heeft Heerenveen wel de wedstrijd tegen PEC Zwolle gewonnen. In Zwolle werd het 0-1.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Nygren maar hij schoot naast. Vervolgens begon PEC kansen te krijgen. Pabai en Tedic schoten echter allebei naast. Aan de andere kant was Van Beek dicht bij de 0-1, maar doelman Lamprou redde met een reflex.

Na rust ging PEC op jacht naar de eerste overwinning van dit seizoen. Mous keerde echter een schot van Tedic en daarna hadden ze domme pech. Heerenveen kwam op voorsprong, maar daar was wel een eigen doelpunt van PEC voor nodig. Van Polen werkte de bal achter zijn eigen doelman Lamprou, waardoor het 0-1 stond. Dit was ook de eindstand.

PEC Zwolle

0 - 1

sc Heerenveen

     63' v.Polen e.d.
 
 Gele kaart: Tedic, Nakayama, (PEC Zwolle), v.d.Heide, (sc Heerenveen)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Pabai (Koolwijk/ 87)
Kersten
v.Polen
Nakayama
Redan (Landu/71)
Strieder
Saymak (Fernandes/ 71)
Huiberts
Kastaneer (Adzic/76)
Tedic
  Mous
v.Ewijk
v.Beek
Dresevic
Woudenberg
Nygren (Musaba/61)
Madsen
Halilovic
J.Veerman
v.d.Heide (Al Hajj/61)
H.Veerman

Kort geding tegen de Staat vanwege gebruik automatische kentekenherkenning

Vast beleid van Stichting Privacy First is om massale privacyschendingen bij de rechter aan te vechten en onrechtmatig te laten verklaren. Privacy First deed dit de laatste jaren met succes tegen de centrale opslag van ieders vingerafdrukken onder de Paspoortwet, tegen de opslag van ieders communicatiegegevens onder de Wet bewaarplicht telecommunicatie en (in coalitieverband) tegen massale risicoprofilering door het Systeem Risico Indicatie (SyRI).

Een actuele en urgente kwestie die zich bij uitstek voor een dergelijke rechtszaak leent betreft de Nederlandse wetgeving inzake automatische nummerplaatherkenning (Automatic Number Plate Recognition, ANPR) zoals die sinds 2019 geldt onder art. 126jj Sv. Onder deze wetgeving worden de kentekens van miljoenen auto's in Nederland (oftewel ieders reisbewegingen) continu vier weken in een centrale politiedatabank opgeslagen voor o.a. opsporing en vervolging, ongeacht of men ergens van verdacht wordt.

Dit is totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief, zo bleek o.a. uit gisteren verschenen evaluatierapporten van het WODC. Toezicht ontbreekt en het systeem kan eenvoudig worden misbruikt, zo bevestigde onderzoek door NRC Handelsblad onlangs.

Privacy First heeft daarom een rechtszaak voorbereid om de ANPR-wetgeving buiten werking te laten stellen wegens strijd met Europees privacyrecht. Daartoe zal op 10 november as. bij de rechtbank Den Haag een kort geding van Privacy First tegen de Staat plaatsvinden. Via Pro Bono Connect heeft Privacy First het advocatenkantoor CMS ingeschakeld om deze zaak voor hen te voeren. De dagvaarding in kort geding is hier te vinden. Indien nodig volgt na dit kort geding tevens een bredere bodemprocedure. De huidige ANPR-wet vormt immers een massale privacyschending en hoort simpelweg niet thuis in een vrije democratische rechtsstaat. Gezien de Europese jurisprudentie terzake acht Privacy First de kans op een succesvolle rechtsgang buitengewoon hoog.

Automatische kentekenherkenning  (Foto-Pixabay)
Automatische kentekenherkenning (Foto-Pixabay)

Bennie Jolink en Henk Westbroek hebben het gehad met de C19-prikvertikkers

Bennie Jolink heeft na een bericht op Facebook zich de woede op de hals gehaald van mensen die niet gevaccineerd zijn tegen COVID-19. ‘Iedereen die niet gevaccineerd is noemen we vanaf nu Achterlijke Asociale Wappie. A.A.W.er dus’, schrijft Jolink. Meer hierover in de Gelderlander. Ook Henk Westbroek is het mikpunt van beledigingen door 'andersdenkenden' nadat hij zich vandaag in de Telegraaf uitspraak over de fnuikende impact van het woke-gedoe en het idiote gedrag van een groep coronaontkenners die dwaas achter 'gevaar voor de medemens' Willem Engel aanlopen. 

9 verdachten in Warder aangehouden voor invoer coca´ne

In een lopend strafrechtelijk onderzoek zijn vrijdagavond door het HARC-team zes mannen, twee vrouwen en een minderjarige jongen aangehouden. Zij worden verdacht van het invoeren van 85 kilo cocaïne. De straatwaarde van deze partij verdovende middelen is ruim 6 miljoen euro. 

De opsporingsdiensten kwamen de verdachten op het spoor na het onderscheppen van 85 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven. De verdovende middelen zaten verstopt in een container geladen met bananen afkomstig uit Dominicaanse Republiek. De opsporingsdiensten hebben de verdachten, in de leeftijd van 16 tot 56 jaar, aangehouden in het Noord-Hollandse dorp Warder. De verdachten komen uit Rotterdam, Amsterdam en Warder.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Uitslag RKC Waalwijk - Go Ahead Eagles

De competitiewedstrijd tussen RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles is onbeslist gebleven. In Waalwijk werd het 1-1.

Cordoba bracht Go Ahead in de 15e minuut op voorsprong. De spits stond helemaal vrij in het Waalwijkse doelgebied en scoorde op aangeven van Oratmangoen. In de 40e minuut had RKC een grote kans op de gelijkmaker, Odgaard kreeg de bal niet lekker mee en schoot naast.

In de 57e minuut kreeg de thuisploeg een penalty nadat Joris Kramer hands maakte. Büttner maakte vervolgens de 1-1 vanaf de penaltystip. Achraf El Bouchataoui was in de 70e minuut dicht bij de 2-1 voor RKC. Doelman Hahn kan redden met zijn vingertoppen en de inzet ging net voorlangs. Twee minuten voor tijd leek Go Ahead op 1-2 te komen nadat Lidberg de bal binnen kopte. Maar de VAR besliste anders en de goal werd afgekeurd omdat Lindberg iets te enthousiast het luchtduel aanging met keeper Vaessen. 

RKC Waalwijk

1 - 1

Go Ahead Eagles

  60' Büttner (pen)     15' Cordoba

 
 Gele kaart: Kramer, Bakari, (RKC Waalwijk), Idzes, Kramer, Lucassen, Lidberg, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.018
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Gaari
Meulensteen
Touba
Büttner (Lutonda/79)
v.d.Venne (El Bouchataoui/62)
Anita
Azhil
Bakari
Odgaard
Daneels (Kramer/ 76)
  Hahn
Lucassen
Idzes
Kramer
Kuipers
Cordoba (Deijl/80)
P.Rommens
Botos (Heil/80)
Brouwers
Oratmangoen
Cardona (Lidberg/72)

Man (58) overleden bij verkeersongeval in Katwijk

Op de Melkweg in Katwijk vond vanmorgen rond 10:00 uur een ernstig ongeval plaats tussen een auto en een fietser. De hulpdiensten rukten met spoed uit. Het slachtoffer, een 58-jarige man uit Katwijk, overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De politie onderzoekt de toedracht van het verkeersongeval.

De man wilde de Melkweg oversteken en werd op dat moment geraakt door een auto. De bestuurder is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De Melkweg was enkele uren afgesloten in beide richtingen voor onderzoek. Het onderzoek naar de toedracht door Team Verkeer loopt nog steeds.

Roglic de beste in Giro dell'Emilia

Primo¸ Roglič heeft de Giro dell’Emilia gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma was op de lastige klim van San Luca de sterkste. Hij won voor Joao Almeida en Michael Woods.

De Giro dell’Emilia, een Italiaanse heuvelklassieker met in de finale vijfmaal de beklimming van de San Luca, is altijd een van de koersen met een sterk deelnemersveld. Ook nu kan de Italiaanse najaarkoers beschikken over een sterk deelnemersveld.

Op 35 kilometer opende Remco Evenepoel de koers in Emilia. Het Belgische toptalent trok ten aanval. Primo¸ Roglič reageerde meteen, ook Jonas Vingegaard, João Almeida, David Gaudu, Clément Champoussin, Adam Yates en Michael Woods waren mee.

Gaudu viel met een lekke band ongelukkig weg met een lekke band en later moest ook Champoussin passen, waardoor de kopgroep werd teruggebracht tot zes man. Op de voorlaatste beklimming van de San Luca moesten Vingegaard en Evenepoel passen, maar in de afdaling kon Evenepoel weer aansluiten.

Op de slothelling probeerde Evenepoel het met een verassingsaanval, maar Roglic reageerde attent en trok vervolgens door en niemand kon de Sloveen volgen en reed naar zijn tweede overwinning in de Giro dell’Emilia. In 2019 won hij ook al deze wedstrijd. Almeida legde beslag op de tweede plaats voor Woods. Bauke Mollema reed in de achtergrond nog naar een zevende plaats. 

Deignan wint allereerste Parijs-Roubaix voor vrouwen na lange solo, Vos tweede

Lizzie Deignan heeft de eerste editie van Parijs-Roubaix Femmes gewonnen. Op de eerste kasseistrook reed de renster weg en na een solo van tachtig kilometer alleen aan op de wielerbaan van Roubaix. Ze won met meer dan één minuut op Marianne Vos, die net zoals als vorige week op het WK genoegen moest nemen met een tweede plaats.

Vandaag stond de allereerste Parijs-Roubaix voor vrouwen op het programma. Nadat het vorig jaar werd afgelast en in het voorjaar nog werd verplaatst ging het vandaag eindelijk door voor vrouwen. Nog voordat de tv uitzending begon reed Lizzie Deignan al vooruit. De Engelse van Trek-Segafredo was op de eerste kasseistrook er al vandoor gegaan.

Deignan bouwde haar voorsprong langzaam uit naar meer dan twee minuten, mede doordat er in het peloton geen controle was door de vele valpartijen op de kasseistroken. Op de laatste zware en gladde kasseistroken (Champhin-en-Pévèle en Carrefour de l'Arbre) ging Vos in de tegenaanval. De Nederlandse zorgde ervoor dat ze meer dan een minuut afreed van de voorsprong van Deignan, maar de zege voor de renster van Trek-Segafredo kwam nooit in gevaar. Vos moest genoegen met een tweede plaats, net zoals vorige week op het WK. Elisa Longo Borghini maakte het podium compleet in de allereerste editie van Parijs-Roubaix.

Steam Next Festival is begonnen

Steam Next Festival is weer begonnen en ook jij kan nu meedoen vanaf je luie stoel! Eens in de zoveel tijd geeft Steam een week lang een festival waar indie ontwikkelaars van games in livestreams delen waarom je de aankomende tijd hun games moet kopen. 

En om je extra over te halen zijn er van de meeste games ook ouderwetse demo's. Wil je kijken of er wat voor jou bij zit, kijk dan snel op de webpagina van het festival. Op deze pagina vind je de liveschedule van de streams en kun je ook meteen de demo's downloaden. 

Call of Duty Season 6 binnenkort van start

Call of Duty Season 6 begint vanaf 7 oktober en daar hoort natuurlijk een trailer bij. Ook dit seizoen gaat het verhaal verder, want waar is Adler gebleven? Wat doet Mason bij Stitch? Wat betekende de nummers toch steeds? 

Het lijkt erop dat Downton het dit seizoen in Warzone moet ontgelden. Zo te zien wordt het met de grond gelijkgemaakt. Maar seizoen 6 loopt tijdens de launch van Call of Duty Vanquard, dus wat het ons gaat brengen? Dat moet blijken tijdens dit seizoen, maar er is nog geen spoortje van de nieuwe map Pacific te vinden. 

De grootste veranderingen zijn: 

  • New Points of Interest Fissures crack open the Stadium and Downtownstrange and previously unknown WWII-era bunkers are revealed 
  • New Gulag - A return to a familiar 1v1 combat arena 
  • Regiment Transition Begins - Update your active Regiment by October 5 prior to a freeze to prepare for shift to the new new Group Clan system 

Ook komen er drie nieuwe multiplayer maps in Cold War: 

  • Deprogram (6v6, Launch): Enter Adler’s broken mind in a wild map representing different fragments of his memories, stitched together for epic and surreal 6v6 combatUse the Red Doors to travel between memories, setting up power positions and expert plays. 
  • Amerika (6v6, Launch): secret military facility in the heart of the U.S.S.R., Amerika represents a Soviet facsimile of an American Main Street. Battle through a prop town featuring a pizza shop, theater, and Burger Town mock-up. 
  • Gluboko (2v2 and 3v3, Launch): Fight in small team operations in an underground vault beneath KGB headquartersExpect fast-pacedrapid-fire engagements as fights spill out around the main briefing table. 

En twee nieuwe operators, namelijk Fuze en Mason, samen met vijf nieuwe wapens. Ook is er weer een Halloween event, namelijk The Haunting. Deze begint tussen 19 oktober en 2 november.  

 

Het nutteloze feitje van de dag: Knokkende politici

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen de beelden allemaal wel, vechtende politici in een parlement ergens in het buitenland. Maar wist je dat er in Nederland ook weleens een klap werd uitgedeeld? In 1966 nam Hendrik Adams zitting in de Eerste Kamer namens de Boerenpartij en dit was niet bepaald tot genoegen van de VVD'er Jan Baas. De twee hadden namelijk een verleden in de Tweede Wereldoorlog waar Adams collaboreerde met de Nazi's en destijds dreigde Baas te laten deporteren. De VVD'er bracht het verleden van de politicus van de Boerenpartij ter sprake in Senaat waarna de twee het in de koffiekamer met elkaar aan de stok kregen. Baas sloeg Adams daarbij een blauw oog.

Adams verdween alweer snel uit de Eerste Kamer 'als gevolg van de onwaardige en onwettige bejegening tegen hem', aldus de politicus zelf. Niemand in de Senaat wilde namelijk nog met hem samenwerken nadat zijn verleden bekend werd. Deze affaire werd uiteindelijk ook de Boerenpartij noodlottig omdat voorman Hendrik Koekoek Adams bleef steunen wat tot veel gedoe binnen de partij leidde en uiteindelijk het uiteenvallen van de Boerenpartij inluidde.

Dhr. Hendrik Adams verlaat de Eerste Kamer met zijn tas voor zijn gezicht na het handgemeen met Jan Baas (WikiCommons/Fotograaf Onbekend/Anefo)
Dhr. Hendrik Adams verlaat de Eerste Kamer met zijn tas voor zijn gezicht na het handgemeen met Jan Baas (WikiCommons/Fotograaf Onbekend/Anefo)

FOK! Wat een weer: bakken met regenwater en veel wind

herfstbanner

Yo!  

Jaja luitjes. Dat was een echte topdag vandaag hier. Dit is waar ik al langere tijd op zat te wachten. Regen. Veel regen. Dit leverde dan ook de drukste avondspits sinds twee jaar op. Niet overal was het nat. De regenzone golfde een beetje over de westelijke helft. Eerder op de dag trok er een ander gebied met regen- en motregen over het land. De zon heeft zich op veel plaatsen dan ook volledig afzijdig van het weerbeeld gehouden.

In het zuiden en oosten viel het nog best mee met de regen en zeker in Twente heeft de zon nog regelmatig geschenen. Daar liep het kwik dan op tot lokaal 19 graden. In het westen zakte het kwik in de intensieve regen naar slechts 13 graden.

Momenteel regent het hier nog steeds behoorlijk door. Toch moet dit gebied geleidelijk naar het oosten toe gaan trekken. De tussenstand alhier is een fraaie 26 mm. Ook elders in Noord-Holland zie ik cijfers tussen de 15 en 25 mm.  In Zuid-Holland viel aanmerkelijk minder, zo tussen de 5 en 11 mm. 

Het is nog niet gedaan, want er komen ook nog een paar buien opzetten. Ook deze lijken zich vooral op de kuststrook te richten. De kans op onweer is daarbij klein, maar niet onmogelijk.

Uiteindelijk moet het in de natte gebieden wel overwegend droog gaan worden. In het oosten en zuiden blijft de bewolking hardnekkig en kan er nog wat lichte regen vallen. Hoeveelheden vergelijkbaar met hier lijken echter niet aan de orde. Ik denk ook dat er vanuit het zuidwesten zich enkele opklaringen gaan aandienen. Dan kan er wel plaatselijk mist ontstaan. Dit als gevolg van al het vocht.

Morgen beginnen we overal met wat zon. Er komen ook wolkenvelden voor. Het ziet er echter wel vriendelijk uit. Lang duurt dit feest niet, want net zoals vandaag zal de bewolking weer dikker gaan worden en in de loop van de middag volgt er ook weer een nieuw portie regen. De beste papieren zijn opnieuw voor diepe binnenland. In de gebieden langs de oostgrens blijft het mogelijk de hele dag droog en arriveert de regen pas later in de avond.

De wind gaat ook aanwakkeren uit het zuiden- tot zuidoosten en zal aan zee kracht 6 tot 7 gaan bereiken. In de avond sluit ik zelfs een stormachtige wind niet uit. In het binnenland blaast de wind met kracht 4 to 5 ook een aardig tandje mee. Als de zon nog even goed schijnt loopt het kwik nog op tot een graad of 17, maar over het algemeen zullen we het met 15 graden moeten doen. 

In de nacht naar zondag en een deel van zondag overdag kan er plaatselijk heel veel regen vallen. Daar kom ik morgen op terug. 

Fijn weekend!  

 

Regenboog dubbel (Foto: DJMO)
Een dubbele regenboog. Heel erg mooi. Afgelopen woensdag maakte DJMO deze foto na een fikse bui. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Litouwse artsen vinden kilo spijkers en schroeven in maag van patiŰnt

Artsen in een ziekenhuis in Litouwen hebben in de maag van een timmerman ruim een kilo aan kleinere metalen objecten aangetroffen, waaronder spijkers, schroeven, moeren en messen. Dat hebben de dokters vrijdag bekendgemaakt.

De man werd per ambulance opgenomen in het ziekenhuis in Klaipeda, nadat hij klaagde over vreselijke pijn in zijn buik. Uit de gemaakte röntgenfoto’s bleek dat de patiënt metalen objecten in zijn maag had, waarvan sommige tot tien centimeter lang. Daardoor was een levensbedreigende situatie ontstaan.

Er was een operatie van drie uur voor nodig om alle metalen objecten uit de maag van de patiënt te verwijderen. "Zoiets hebben we nooit eerder gezien”, aldus chirurg Algirdas Slepavicius. Volgens de arts was de man een maand geleden gestopt met het drinken van alcohol en daarna begonnen met het inslikken van metalen objecten.

Na de operatie was de toestand van de patiënt stabiel, hij blijft nog enkele dagen in het ziekenhuis en krijgt psychologische hulp aangeboden.

Supermarktketen Lidl stopt met de verkoop van sigaretten en shag

Vanaf gisteren wordt er in de ruim 400 vestigingen van de Lidl geen sigaretten of tabak meer verkocht. "Lidl helpt actief mee om een generatie niet-rokers mogelijk te maken", zo legt het bedrijf uit.

Lidl Nederland steunt hiermee een initiatief van meerdere gezondheidsorganisaties om tot een rookvrije generatie te komen. Waarbij het doel is "kinderen de kans te geven rookvrij op te groeien en hen te beschermen tegen de schadelijke effecten van passief roken en tegen de verleiding om te gaan roken".

De regering in Den Haag prees het tabaksverbod, dat het bedrijf al in 2018 aankondigde en gaandeweg in steeds meer vestigingen implementeerde. Lidl is de eerste winkelketen die anticipeert op een door de overheid afgekondigd tabakverkoopverbod voor supermarkten.

Vanaf 2024 mogen tabaksproducten in Nederland alleen nog worden verkocht bij tankstations en in speciaalzaken, kiosken en andere vergunde winkels. Vanaf 2023 is ook de online verkoop van sigaretten en shag verboden.

Rookvrije generatie (Foto-Pixabay)
Rookvrije generatie (Foto-Pixabay)

2-0 voor burgemeester Utrecht, demonstraties Waku Waku terecht verplaatst

De burgemeester van Utrecht mocht demonstraties voor restaurant Waku Waku verplaatsen naar het Jaarbeursplein. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag bepaald in een spoedprocedure.

Symbool van protest
De burgemeester van Utrecht heeft vernomen dat een groep demonstranten afgelopen week en de komende dagen wil demonstreren voor het Utrechtse restaurant Waku Waku. De demonstranten willen op deze plek opkomen voor de restauranthouder van Waku Waku die geen QR-code wil controleren van zijn gasten. In de Wet openbare manifestaties (Wom) en de Algemeen Plaatselijke Verordening van Utrecht staat dat demonstraties vooraf aangekondigd moeten worden. De demonstranten hebben dat niet gedaan. De burgemeester vindt de locatie bij Waku Waku niet geschikt en heeft als alternatief het Jaarbeursplein aangewezen.

Standpunt van partijen
Volgens de burgemeester is de locatie op het Vredenburg een te drukke plek in het centrum van Utrecht. Demonstraties daar zorgen voor overlast voor het verkeer en veroorzaken mogelijk gevaarlijke situaties. Ook zouden nabijgelegen horecaondernemers hinder ondervinden en dat kan leiden tot wanordelijkheden. Daarnaast kunnen symbolen die de demonstranten gebruiken – zoals een Jodenster – sterke reacties oproepen bij anderen en bestaat de kans op een confrontatie waarbij politie-inzet noodzakelijk is. Verzoeker is het hier niet mee eens. Volgens hem is het de afgelopen dagen ook goed gegaan, ondanks het verbod. Daarbij wordt benadrukt dat de locatie voor de demonstranten van essentieel belang is.

Vrees voor wanordelijkheden en belang verkeersveiligheid
De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester de locatie voor restaurant Waku Waku ongeschikt heeft mogen vinden voor demonstraties, omdat die plek een te groot risico voor ongelukken oplevert. Verder heeft de burgemeester in redelijkheid kunnen vinden dat de overlast voor nabijgelegen ondernemers en hun bezoekers onaanvaardbaar is. De te verwachten hoeveelheid demonstranten – volgens hen zelf 500 mensen – op de te krappe locatie voor Waku Waku maakt ingrijpen van de politie lastig. Dat geldt ook voor mogelijk te verwachten problemen met anderen, bijvoorbeeld tegendemonstranten. Door de aanwezigheid van demonstranten, verkeersdeelnemers en uitgaanspubliek op deze locatie, is overzicht voor de politie moeilijk. Dat juist deze locatie zo belangrijk is voor de demonstranten staat vast, maar dat betekent niet dat zij zonder meer gebruik kunnen maken van de locatie voor restaurant Waku Waku.

Infowars Alex Jones verliest 'Sandy Hook schietpartij is hoax' rechtszaak

Complotdenker en oprichter van Infowars Alex Jones is aansprakelijk gesteld voor schade in drie rechtszaken wegens laster die zijn aangespannen doordat Jones herhaaldelijk ten onrechte beweerde dat de schietpartij op Sandy Hook Elementary School in 2012 een 'hoax' was.

De rechtszaken werden aangespannen door Leonard Pozner en Veronique De La Rose, wiens zoon Noah werd gedood bij de schietpartij, en Neil Heslin en Scarlett Lewis, wiens zoon Jesse omkwam. Beide kinderen waren zes jaar oud. 

Rechter Maya Guerra Gamble in Austin, Texas, oordeelde dat Jones herhaaldelijk heeft nagelaten te voldoen aan rechterlijke bevelen om documenten te overhandigen aan de ouders van kinderen die bij de aanslag zijn omgekomen.

Zij sprak een verstekvonnis uit tegen Jones, Infowars en de andere gedaagden voor wat zij noemde hun "duidelijk schofterig gedrag en meedogenloze nalatigheid", om de documenten over te dragen.

De zaken zullen nu voor de rechter worden gebracht om te bepalen hoeveel schadevergoeding Jones en de andere gedaagden aan de families zullen moeten betalen.

Jones beweerde dat de aanslag, die resulteerde in de dood van 20 kinderen (6 en 7) en zes schoolmedewerkers, een hoax was, gepleegd door acteurs die ingehuurd waren door tegenstanders van wapenbezit.

Verschillende ouders klaagden Jones en Infowars, evenals de moedermaatschappij, daarna aan wegens smaad in zowel Texas als Connecticut. De zaken in Connecticut lopen nog. De ouders gaven ook aan dat ze waren lastiggevallen en doodsbedreigingen hadden ontvangen van volgelingen van Jones.

Jones en zijn advocaat Norman Pattis bekritiseerden de uitspraak van de rechter in Texas in een verklaring op Infowars.

"Het vonnis houdt geen rekening met de tienduizenden documenten die door de gedaagden zijn ingeleverd, de uren die zijn besteed aan het afleggen van verklaringen en de verschillende verklaringen onder ede die in deze zaken zijn ingediend", zeiden ze.

"Wij zijn verontrust door wat wij beschouwen als een duidelijk misbruik van discretionaire bevoegdheid door de rechtbank. We zijn vastbesloten om ervoor te zorgen dat deze zaken op hun merites worden beoordeeld."

De advocaten van Jones hebben betoogd dat zijn opmerkingen zijn beschermd door het recht op vrije meningsuiting.

In een verklaring in verband met één van de rechtszaken erkende Jones echter dat het bloedbad had plaatsgevonden, maar ontkende hij de ouders van de kinderen onrecht te hebben aangedaan door te beweren dat de schietpartij op de lagere school een hoax was.

Britten zetten soldaten in tegen brandstofcrisis

De Britse regering mobiliseert het leger om de brandstofcrisis het hoofd te bieden. Het land komt zo'n 100.000 vrachtwagenchauffeurs tekort door de Brexit en de coronapandemie.

De Britse regering zet het leger vanaf maandag in om de knelpunten in de benzinevoorziening te overbruggen. 200 soldaten - waaronder 100 chauffeurs - zouden in het weekend een training afmaken en dan beginnen met het afleveren van de brandstoffen.

Groot-Brittannië heeft momenteel grote knelpunten in de brandstofdistributie. Dit komt niet door een gebrek aan benzine, er kan niet voldoende brandstof naar de tankstations worden getransporteerd omdat er een schrijnend tekort aan vrachtwagenchauffeurs is. De paniek- en 'hamsteren' aankopen van de laatste dagen hebben de situatie nog erger gemaakt. De Britse regering heeft de afgelopen dagen geprobeerd de bevolking tot kalmte te manen en te verklaren dat alles onder controle is, maar dat heeft niet geholpen. 

Er is naar schatting een tekort van 100.000 vrachtwagenchauffeurs in het VK. Door de Brexit moesten veel vrachtwagenchauffeurs terug naar het Europese continent. Daarnaast zorgden de coronabeperkingen ervoor dat de opleidingen en examens stil kwamen te liggen.

Vrachtwagenchauffeurs zien geen voordeel in het Visa-aanbod
Daarnaast kampt het land nu al met stijgende gasprijzen, die de energiekosten verder opdrijven en tot een tekort van verschillende goederen hebben geleid. De logistieke problemen zorgen er voor dat consumptiegoederen vóór de kerstperiode al aanzienlijk in prijs zijn gestegen. Pluimveehouderijen waarschuwen voor tekorten aan kalkoen door een gebrek aan slagers en slachthuispersoneel.

Afgelopen zondag kondigde de regering in Londen tijdelijke visa aan voor 5.000 vrachtwagenchauffeurs en 5.500 werknemers voor de pluimvee-industrie. Omdat de visa maar korte tijd geldig zijn hebben buitenlandse werknemers daar geen zin in.

Brandstofcrisis (Beeld-Pixabay)
Brandstofcrisis (Beeld-Pixabay)

Ten minste 4 ziekenhuizen eindigen 2020 in de rode cijfers door COVID-19

Ten minste vier ziekenhuizen zijn in het rood gekomen tijdens coronajaar 2020, ondanks de afspraak dat geen enkel ziekenhuis verlies zou lijden door de coronacrisis. Nog eens drie ziekenhuizen is het niet gelukt om de jaarrekening voor 1 oktober in te dienen; mogelijk moeten zij ook een verlies rapporteren.

Net voor de deadline maakte het Flevoziekenhuis in Almere bekend een verlies te hebben geboekt van 1,7 miljoen euro in 2020. Eerder meldden Zaans Medisch Centrum (ZMC) een verlies van 1.6 miljoen , het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) Beverwijk een verlies van 2,6 miljoen en Leids Universitair Medisch Centrum een verlies 22 miljoen. In 2020 werd nog afgesproken dat geen enkel ziekenhuis door de extra covid-kosten een verlies zou mogen lijden. Alle kosten zouden vergoed worden. Lees verder bij Skipr.

Opgepakte terreurverdachten hadden mogelijk Rutte, Wilders en Baudet op het oog

De negen verdachten die op 23 september in Eindhoven zijn opgepakt op verdenking van het voorbereiden voor een terrorischtische daad, worden verdacht van het beramen van een aanslag op demissionair premier Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry baudet. Zo meldt de Telegraaf.

De negen mannen, variërend in leeftijd van 18 tot 31 jaar, werden rond vijf uur in de ochtend aangehouden op acht verschillende plekken in Eindhoven. De opgepakte mannen zijn in de leeftijd van 18 tot 31 jaar en hebben de Nederlandse nationaliteit. Acht zijn geboren in Nederland maar hebben een mediterrane achtergrond, de negende man is geboren in Afghanistan. Ze zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtengoed van IS.

Woensdag werd duidelijk dat de mannen nog zeker twee weken in voorarrest blijven. Het OM en de politie nemen de dreiging zeer serieus.

Volgens advocaat Peter Plasman, die twee van de negen terreurverdachten bijstaat, zijn er in de groep nare uitspraken geweest over politici. Maar volgens hem blijkt nergens een serieus plan uit. Zij cliënten zouden hebben gezegd dat het gaat om "sarcasme en zeer foute humor, in melige buien".

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #97
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Random Pics van de Dag #797
©FOK.nl e.a.