Herta wint Grand Prix of Monterey in IndyCar Series, Palou zet stap naar titel

Op het circuit van Laguna Seca is zondagavond de Grand Prix of Monterey verreden, de voorlaatste race van het seizoen in de IndyCar Series. Komende zondag wordt in de straten van Long Beach bepaald wie zich de nieuwe kampioen mag noemen.

Colton Herta en Alexander Rossi vertrokken vanaf de eerste rij, voor Will Power, Alex Palou, de verrassend sterke Oliver Askew en Pato O'Ward - Rinus van Kalmthout vertrok vanaf de 24e plek, het ging in de kwalificaties niet lekker.

Voorin veranderde bij de start nog weinig, hoewel Askew een paar posities verloor. Voorin ging het in ronde twee echter fout: Rossi probeerde teamgenoot Herta te pakken, maar tikte het achterwiel aan en ging zelf in de rondte.

Titelkandidaat Josef Newgarden kwalificeerde slecht en ging voor een agressieve strategie: na negen van de 95 ronden kwam hij al binnen voor stop één. Power was voorin de eerste die stopte, onder meer O'Ward kwam ook rap binnen.

Palou en Scott Dixon kwamen nog wat later binnen, Herta volgde na negentien ronden vanaf de leiding en behield die ook. Zes ronden later volgde Newgarden's tweede stop al, terwijl Herta en Palou een grote voorsprong op de door O'Ward aangevoerde rest hadden.

Na ruim een derde van de race spinde Takuma Sato bij het uitkomen van de Corkscrew, waarbij hij 'm naar achteren liet rollen...precies in het pad van Dixon, wat voor Sato het einde van de race betekende. Halverwege de race kwam Herta weer binnen, Palou was al geweest en bleef achter hem.

Met 29 ronden te gaan kwam Palou, vlak achter Herta rijdend, naar binnen voor zijn in principe laatste stop. Herta kwam iets later binnen, kwam voor Palou terecht en had het met een paar ronden voordeel in principe een stuk makkelijker om gewoon naar de finish te rijden.

Herta reed voorin rustig zijn rondjes, hoewel hij helaas wel het leven van een ongelukkig overstekende eekhoorn beëindigde, terwijl Romain Grosjean zich voorbij Marcus Ericsson en O'Ward naar plek vier reed. Dat was vlak achter Graham Rahal, maar die verschalkte hij óók.

In de slotfase kwam Palou nog wel een beetje in de buurt, terwijl Grosjean hem langzaam benaderde, maar de posities veranderden niet meer en dus was de winst voor Herta. Palou deed met plek twee geweldige zaken in de titelstrijd, Grosjean werd derde, voor Rahal en titelkandidaat O'Ward.

Rinus van Kalmthout reed een redelijke race, maar kon verder ook geen potten breken naar voren: hij finishte als achttiende.