Duits onderzoek: uitsluiting C19-ongevaccineerden goedkoper dan lockdown

Ook Duitsland tobt nog steeds met een te hoog aantal COVID-19 besmettingen waardoor de angst voor nieuwe beperkingen aanhoudt. Een studie van het Leibnitz Instituut heeft berekend hoeveel een nieuwe lockdown de Duitse economie zou belasten. Het resultaat: beperkingen voor niet-gevaccineerden zijn aanzienlijk goedkoper dan een lockdown.

Een nieuwe lockdown voor alle Duitse burgers zou volgens het rapport vier keer zoveel financiële schade veroorzaken als het uitsluiten van niet tegen COVID-19 gevaccineerde mensen. Dat blijkt uit berekeningen van het Leibnitz Instituut voor Economisch Onderzoek (RWI), zo meldt het Handelsblatt. Hernieuwde restricties zouden dus tussen de 6,5 en 52 miljard euro aan toegevoegde waarde kosten, afhankelijk van het ontwerp.

Volgens het rapport worden aanbieders van contactintensieve diensten acuut bedreigd door beperkingen. Denk hierbij aan restaurants, toerisme, kunst en cultuur. De RWI heeft berekend hoe groot de schade zou zijn aan diverse (deel)sluitingen in dit gebied als deze in het vierde kwartaal zouden worden ingevoerd en nog gelden in het gehele eerste kwartaal van 2022.

De schade bij een lockdown voor alle Duitse burgers, zou 52 miljard euro bedragen. Het bruto binnenlands product (bbp) zou in het hele jaar 2022 0,6 procentpunt lager zijn. De vergelijkende waarde is een scenario zonder sluitingen, waarin bedrijven profiteren van een bovengemiddelde vraag omdat burgers concerten of uitstapjes inhalen.

Als politici alleen de niet-gevaccineerde toegang tot bepaalde plaatsen zouden ontzeggen en een *2G-regeling zouden invoeren, zou de toegevoegde waarde volgens het rapport 13 miljard euro minder zijn, op voorwaarde dat de huidige vaccinatiegraad wordt gehandhaafd en de koopkracht tussen gevaccineerd en niet-gevaccineerd de belangrijkste factor is. dezelfde. Het BBP zou 0,15 procentpunt lager zijn.

*De Duitse 2G-regeling houdt in dat alleen gevaccineerde en van COVID-19 herstelde personen dan toegang zouden hebben tot bepaalde delen van het openbare leven in heel Duitsland; een negatieve test van niet-gevaccineerde mensen is dan niet meer voldoende.

Als niet-gevaccineerde mensen zich gratis kunnen laten testen, hangt het economische effect vooral af van de prijzen voor de tests. Als de helft van de niet-gevaccineerde mensen zou worden getest om gebruik te kunnen blijven maken van contactintensieve diensten, zou het extra verlies de helft bedragen (6,5 miljard euro en het BBP 0,075 procentpunt). "Een duidelijke uitspraak van politici voor bijvoorbeeld 2G zou nu de onzekerheid kunnen verminderen, maar ten koste gaan van degenen die niet zijn gevaccineerd", zei Ifo-president Clemens Fuest tegen het "Handelsblatt".