Paralympiërs schitteren op wegrit, atlete Van Gansewinkel stunt met goud

Nederland blijft het erg goed doen op de Paralympische Spelen in Tokyo, waar ook dinsdag weer flink veel medailles binnen werden gehaald - vooral het wegwielrennen ging erg lekker voor de Nederlandse ploeg. Nederland staat nu op veertien keer goud en negen keer zilver en brons, goed voor plek acht op de medaillespiegel.

Atletiek - 200m vrouwen T64
Marlene van Gansewinkel werd geboren zonder linkeronderarm- en been. Met haar blade doet ze al jaren mee op de sprints en het verspringen, op dat laatste onderdeel pakte ze in Rio paralympisch brons en won ze ook al drie zilveren WK-medailles. In Tokyo kwam de race van haar leven: met overmacht vrat ze de rest van het veld op en pakte ze paralympisch goud.

Kimberly Alkemade raakte op haar achtste betrokken bij een auto-ongeluk, waarbij haar moeder om het leven kwam en wat voor haar uiteindelijk resulteerde in de amputatie van haar linkerbeen. Als atlete is ze vooral de laatste paar jaar actief en haar zilver en brons op het vorige WK werd dinsdag aangevuld met paralympisch brons op de 200 meter.

Atletiek - 1500m vrouwen T54 finale
Rolstoelracer Nikita den Boer, geboren met spina bifida en sinds haar dertiende gebruik makend van een rolstoel, werd op de 5000 meter vierde, op de 1500 meter moest ze genoegen nemen met de zevende plek.

Wegwielrennen - Tijdrit mannen C5
Daniel Abraham Gebru, in Eritrea geboren met een onderontwikkeld linkerbeen en gedurende de oorlog aldaar ontsnapt richting Nederland, won in Rio goud op de wegrit. Op de baan pakte hij in Tokyo geen medaille, maar op de weg wel: goud op de tijdrit met meer dan een halve minuut voorsprong, ietwat geholpen door een val van de Braziliaan Lauro Chaman, die vierde werd.

Wegwielrennen - Tijdrit mannen B
Vincent ter Schure, geboren met een aandoening waardoor lichtgevoelige cellen in het netvlies afsterven, won vele WK-medailles en pakte in Rio goud en zilver op de wegrit en tijdrit. Samen met piloot Timo Fransen wist hij dat laatste alvast te herhalen: zilver op de tijdrit, slechts zes seconden achter het goud.

De 23-jarige Tristan Bangma leidt aan optische atrofie, waarbij de oogzenuw langzaam afsterft, en won in Rio met Teun Mulder als piloot goud op de kilometer. In Tokyo pakte hij met Patrick Bos het goud op de achtervolging op de baan, maar in de tijdrit ging het helemaal fout: de ketting liep eraf en het duo verloor uiteindelijk meer dan vijf minuten, goed voor 'slechts' een zesde plek.

Wegwielrennen - Tijdrit mannen H4
Jetze Plat werd geboren met een te kort linker bovenbeen en zonder kniebanden in zijn linkerknie, terwijl hij in zijn rechterbeen botten mist én zijn rechteronderbeen sinds 2008 zelfs helemaal mist. In het handbiken won hij een paralympische bronzen medaille en vele wereldtitels, ook dit jaar weer, maar vooral op de paratriatlon is hij ongenaakbaar in zijn klasse, waarin de viervoudig wereldkampioen in Tokyo zijn gouden medaille van Rio met overmacht verdedigde.

Op de vorige vier wereldkampioenschappen pakte Plat het goud op de tijdrit en nu kreeg hij dat ook op de Spelen voor elkaar: met meer dan een minuut voorsprong op de nummer twee en zelfs 2:30 minuten op de nummer drie domineerde de Nederlander.

Wegwielrennen - Tijdrit mannen H5
Mitch Valize werd geboren met meerdere beperkingen aan de linkerkant van zijn lichaam, met name zijn been en bekken, terwijl zijn linkervoet is geamputeerd. Dit jaar pakte hij in zijn klasse de wereldtitel in de wegwedstrijd en de tijdrit en in Tokyo is die dubbel alvast halverwege: goud op de tijdrit, meer dan een minuut voor de rest.

Tim de Vries, drievoudig wereldkampioen op de wegrit en in Rio nét naast het podium geëindigd, kon geen medaille bijschrijven. De veteraan, die in 1997 bij een trampolineongeluk zijn linkerbeen verloor, noteerde de vijfde tijd.

Wegwielrennen - Tijdrit vrouwen H4-5
Jennette Jansen werd met onderontwikkelde benen geboren en op haar negende werden ze beiden geamputeerd. In 1988 en 1992 was ze al van de partij op de Spelen, destijds in de atletiek, en in 1996 won ze zilver in het rolstoelbasketbal. Tegenwoordig doet ze al jaren aan handbiken, met dubbele wereldtitels in 2018, 2019 én 2021 als resultaat. In Tokyo zat goud er niet in, maar op de tijdrit pakte ze wel het brons.

Chantal Haenen raakte zes jaar geleden beide benen kwijt bij een auto-ongeluk en stapte met succes naar het handbiken: dit jaar veroverde ze twee wereldtitels in de H5-klasse. Ze was in Tokyo een halve minuut te langzaam om Jansen van het brons te houden: Haenen werd vierde.

Zwemmen - 100m vlinderslag vrouwen S10
Chantalle Zijderveld, geboren zonder rechterhand, won al goud en twee keer zilver in Tokyo en daar kwam dinsdag een bronzen medaille bij: op de 100 meter vlinderslag zwom ze naar de derde plek, vlak achter het zilver en zelfs op maar 0,39 seconden van het goud.

Zwemmen - 200m wisselslag mannen SM14
In 2019 pakte Marc Evers, die lijdt aan autisme, het goud op de 200 meter wisselslag, maar een herhaling daarvan zat er in Tokyo niet in. De 30-jarige Nederlander tikte in de finale op vijf seconden van het goud als achtste aan.

Tafeltennis - Teams vrouwen
In de klasses 6-8 is Nederland met Frederique van Hoof en Kelly van Zon van de partij en dat leverde in de kwartfinales succes op: tegen Noorwegen werd het dubbelspel gewonnen, waarna Van Zon simpel haar enkelspelpartij won en het duo naar de halve eindstrijd speelde.

Rolstoelbasketbal - Vrouwen
Nederland nam het in de kwartfinales op tegen het thuisland en dat mocht geen probleem worden, wat het ook zeker niet werd: halverwege had Nederland een 46-12 voorsprong, wat uiteindelijk gestaag uitgebreid werd naar een 82-24 zege en dus een halvefinaleplek.

Rolstoeltennis - Enkelspel vrouwen
Diede de Groot is als eerste geplaatst en maakt haar favorietenrol vooralsnog waar: in de kwartfinales rekende ze met 6-3, 6-2 af met de Japanse Momoko Ohtani. Aniek van Koot stoomde ondertussen ook door, zij het met wat meer moeite: 7-6, 2-6, 6-2 tegen de Chinese Wang Ziying.

Rolstoeltennis - Quads enkelspel mannen
Sam Schröder kent het jaar van zijn doorbraak en dat wordt bekroond met een medaille op de Spelen: in de halve finales schakelde hij de Japanner Koji Sugeno met 6-2, 6-3 uit. Dylan Alcott uit Australië wordt de tegenstander, nadat hij met verrassend veel moeite won van de Nederlander Niels Vink: 6-4, 3-6, 6-4.

Rolstoeltennis - Dubbelspel mannen
Tom Egberink en Maikel Scheffers moeten gaan spelen om het brons. In de halve finales gingen ze met 2-6, 4-6 onderuit tegen de Fransen Stephane Houdet en Nicolas Peifer.

Boccia - Mannen BC1
Door een gebrek aan zuurstof bij zijn geboorte kampt Daniel Perez met cerebrale parese, in het boccia behoort hij inmiddels al flink wat jaren tot de wereldtop: zilver op de Spelen in Rio en WK-brons in 2014 en 2018. In Tokyo lukte het helaas niet: in de kwartfinales sneuvelde Perez met 2-6 tegen de Braziliaan Jose Carlos Chagas de Oliveira.