FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 augustus 2021

ParalympiŽrs schitteren op wegrit, atlete Van Gansewinkel stunt met goud

Nederland blijft het erg goed doen op de Paralympische Spelen in Tokyo, waar ook dinsdag weer flink veel medailles binnen werden gehaald - vooral het wegwielrennen ging erg lekker voor de Nederlandse ploeg. Nederland staat nu op veertien keer goud en negen keer zilver en brons, goed voor plek acht op de medaillespiegel.

Atletiek - 200m vrouwen T64
Marlene van Gansewinkel werd geboren zonder linkeronderarm- en been. Met haar blade doet ze al jaren mee op de sprints en het verspringen, op dat laatste onderdeel pakte ze in Rio paralympisch brons en won ze ook al drie zilveren WK-medailles. In Tokyo kwam de race van haar leven: met overmacht vrat ze de rest van het veld op en pakte ze paralympisch goud.

Kimberly Alkemade raakte op haar achtste betrokken bij een auto-ongeluk, waarbij haar moeder om het leven kwam en wat voor haar uiteindelijk resulteerde in de amputatie van haar linkerbeen. Als atlete is ze vooral de laatste paar jaar actief en haar zilver en brons op het vorige WK werd dinsdag aangevuld met paralympisch brons op de 200 meter.

Atletiek - 1500m vrouwen T54 finale
Rolstoelracer Nikita den Boer, geboren met spina bifida en sinds haar dertiende gebruik makend van een rolstoel, werd op de 5000 meter vierde, op de 1500 meter moest ze genoegen nemen met de zevende plek.

Wegwielrennen - Tijdrit mannen C5
Daniel Abraham Gebru, in Eritrea geboren met een onderontwikkeld linkerbeen en gedurende de oorlog aldaar ontsnapt richting Nederland, won in Rio goud op de wegrit. Op de baan pakte hij in Tokyo geen medaille, maar op de weg wel: goud op de tijdrit met meer dan een halve minuut voorsprong, ietwat geholpen door een val van de Braziliaan Lauro Chaman, die vierde werd.

Wegwielrennen - Tijdrit mannen B
Vincent ter Schure, geboren met een aandoening waardoor lichtgevoelige cellen in het netvlies afsterven, won vele WK-medailles en pakte in Rio goud en zilver op de wegrit en tijdrit. Samen met piloot Timo Fransen wist hij dat laatste alvast te herhalen: zilver op de tijdrit, slechts zes seconden achter het goud.

De 23-jarige Tristan Bangma leidt aan optische atrofie, waarbij de oogzenuw langzaam afsterft, en won in Rio met Teun Mulder als piloot goud op de kilometer. In Tokyo pakte hij met Patrick Bos het goud op de achtervolging op de baan, maar in de tijdrit ging het helemaal fout: de ketting liep eraf en het duo verloor uiteindelijk meer dan vijf minuten, goed voor 'slechts' een zesde plek.

Wegwielrennen - Tijdrit mannen H4
Jetze Plat werd geboren met een te kort linker bovenbeen en zonder kniebanden in zijn linkerknie, terwijl hij in zijn rechterbeen botten mist én zijn rechteronderbeen sinds 2008 zelfs helemaal mist. In het handbiken won hij een paralympische bronzen medaille en vele wereldtitels, ook dit jaar weer, maar vooral op de paratriatlon is hij ongenaakbaar in zijn klasse, waarin de viervoudig wereldkampioen in Tokyo zijn gouden medaille van Rio met overmacht verdedigde.

Op de vorige vier wereldkampioenschappen pakte Plat het goud op de tijdrit en nu kreeg hij dat ook op de Spelen voor elkaar: met meer dan een minuut voorsprong op de nummer twee en zelfs 2:30 minuten op de nummer drie domineerde de Nederlander.

Wegwielrennen - Tijdrit mannen H5
Mitch Valize werd geboren met meerdere beperkingen aan de linkerkant van zijn lichaam, met name zijn been en bekken, terwijl zijn linkervoet is geamputeerd. Dit jaar pakte hij in zijn klasse de wereldtitel in de wegwedstrijd en de tijdrit en in Tokyo is die dubbel alvast halverwege: goud op de tijdrit, meer dan een minuut voor de rest.

Tim de Vries, drievoudig wereldkampioen op de wegrit en in Rio nét naast het podium geëindigd, kon geen medaille bijschrijven. De veteraan, die in 1997 bij een trampolineongeluk zijn linkerbeen verloor, noteerde de vijfde tijd.

Wegwielrennen - Tijdrit vrouwen H4-5
Jennette Jansen werd met onderontwikkelde benen geboren en op haar negende werden ze beiden geamputeerd. In 1988 en 1992 was ze al van de partij op de Spelen, destijds in de atletiek, en in 1996 won ze zilver in het rolstoelbasketbal. Tegenwoordig doet ze al jaren aan handbiken, met dubbele wereldtitels in 2018, 2019 én 2021 als resultaat. In Tokyo zat goud er niet in, maar op de tijdrit pakte ze wel het brons.

Chantal Haenen raakte zes jaar geleden beide benen kwijt bij een auto-ongeluk en stapte met succes naar het handbiken: dit jaar veroverde ze twee wereldtitels in de H5-klasse. Ze was in Tokyo een halve minuut te langzaam om Jansen van het brons te houden: Haenen werd vierde.

Zwemmen - 100m vlinderslag vrouwen S10
Chantalle Zijderveld, geboren zonder rechterhand, won al goud en twee keer zilver in Tokyo en daar kwam dinsdag een bronzen medaille bij: op de 100 meter vlinderslag zwom ze naar de derde plek, vlak achter het zilver en zelfs op maar 0,39 seconden van het goud.

Zwemmen - 200m wisselslag mannen SM14
In 2019 pakte Marc Evers, die lijdt aan autisme, het goud op de 200 meter wisselslag, maar een herhaling daarvan zat er in Tokyo niet in. De 30-jarige Nederlander tikte in de finale op vijf seconden van het goud als achtste aan.

Tafeltennis - Teams vrouwen
In de klasses 6-8 is Nederland met Frederique van Hoof en Kelly van Zon van de partij en dat leverde in de kwartfinales succes op: tegen Noorwegen werd het dubbelspel gewonnen, waarna Van Zon simpel haar enkelspelpartij won en het duo naar de halve eindstrijd speelde.

Rolstoelbasketbal - Vrouwen
Nederland nam het in de kwartfinales op tegen het thuisland en dat mocht geen probleem worden, wat het ook zeker niet werd: halverwege had Nederland een 46-12 voorsprong, wat uiteindelijk gestaag uitgebreid werd naar een 82-24 zege en dus een halvefinaleplek.

Rolstoeltennis - Enkelspel vrouwen
Diede de Groot is als eerste geplaatst en maakt haar favorietenrol vooralsnog waar: in de kwartfinales rekende ze met 6-3, 6-2 af met de Japanse Momoko Ohtani. Aniek van Koot stoomde ondertussen ook door, zij het met wat meer moeite: 7-6, 2-6, 6-2 tegen de Chinese Wang Ziying.

Rolstoeltennis - Quads enkelspel mannen
Sam Schröder kent het jaar van zijn doorbraak en dat wordt bekroond met een medaille op de Spelen: in de halve finales schakelde hij de Japanner Koji Sugeno met 6-2, 6-3 uit. Dylan Alcott uit Australië wordt de tegenstander, nadat hij met verrassend veel moeite won van de Nederlander Niels Vink: 6-4, 3-6, 6-4.

Rolstoeltennis - Dubbelspel mannen
Tom Egberink en Maikel Scheffers moeten gaan spelen om het brons. In de halve finales gingen ze met 2-6, 4-6 onderuit tegen de Fransen Stephane Houdet en Nicolas Peifer.

Boccia - Mannen BC1
Door een gebrek aan zuurstof bij zijn geboorte kampt Daniel Perez met cerebrale parese, in het boccia behoort hij inmiddels al flink wat jaren tot de wereldtop: zilver op de Spelen in Rio en WK-brons in 2014 en 2018. In Tokyo lukte het helaas niet: in de kwartfinales sneuvelde Perez met 2-6 tegen de Braziliaan Jose Carlos Chagas de Oliveira.

Vrouwen FC Twente moeten in return tegen Benfica aan de bak om groepsfase Champions League te bereiken

De voetbalsters van FC Twente moeten volgende week donderdag in Lissabon nog flink aan de bak om een plek in het hoofdtoernooi van de Champions League af te dwingen. De landskampioen kwam dinsdag in de kwalificatieronde tegen Benfica niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Twente had het in De Grolsch Veste behoorlijk lastig tegen de Portugese opponent. Na zeventien minuten zette Beatriz Cameirão de bezoekers op voorsprong nadat Caitlin Dijkstra er niet goed uitzag bij een steekpass door het midden van de Twentse defensie: 0-1. De thuisploeg speelde matig. Veel balverlies en ook de overtuiging ontbrak. Pas vlak voor rust kwam het eerste echte gevaar en dat leverde meteen een doelpunt op. Door goed druk zetten van Twente bij de mislukte opbouw van de gasten kreeg Bente Jansen alle ruimte op de bal mee de zestien in te nemen. Ze tikte de bal opzij naar Fenna Kalma, die de bal achter de portugese doelvrouw schoof: 1-1.

In de tweede helft drong Twente veel meer aan en creëerde het kansen op de winnende. Maar ook Benfica was gevaarlijk met twee enorme kansen. Twee keer voorkwam Daphne van Domselaar met een knapper redding een tweede tegentreffer. Twente bleef hoop houden op de 2-1, maar gescoord werd er niet meer. 

Het hoofdtoernooi van de Champions League heeft een nieuwe opzet. Er is voor het eerst een groepsfase met zestien ploegen. Als Twente de groepsfase haalt, is het dus al zeker van zes Europese duels. Dan moet er echter wel gewonnen worden volgende week. Mocht de groepsfase bereikt worden kan de club een startpremie van 400.000 euro bijschrijven.  

FC Den Bosch krijgt groen licht van KNVB en komt definitief in Amerikaanse handen

FC Den Bosch komt definitief in Amerikaanse handen. De licentiecommissie betaald voetbal van de KNVB heeft de geplande, nieuwe aandeelhoudersstructuur van de Brabantse club goedgekeurd.

Op 23 juli maakte FC Den Bosch bekend dat de club in zee wilde gaan met vijf Amerikaanse investeerders, te weten Pacific Media Group, Partners Path Capital, Randy Frankel, Chien Lee en Krishen Sud. Door de goedkeuring van de voetbalbond, kan het traject van de herverdeling van de aandelen van FC Den Bosch deze week formeel worden afgerond, zo laat FC Den Bosch weten.

"FC Den Bosch heeft de laatste twee decennia nooit financiële rust gekend. Met de nieuwe structuur en bijkomende partnerships komt een einde aan die situatie en kunnen we deze onstabiele periode eindelijk afsluiten. FC Den Bosch krijgt de kans om, nog steeds geworteld in haar eigen identiteit, een zelfstandige, geprofessionaliseerde voetbalorganisatie neer te zetten”, aldus directeur Rob Almering.

"In het voetbal telt vooral de overwinning op vrijdag. Daar is de winst ook het meest zichtbaar. FC Den Bosch lijkt nu nog ver verwijderd van de top in de Eerste Divisie, maar wij weten dat het snel kan gaan. Vanuit een gezonde basis wel te verstaan.”

Het zogenoemde ‘gouden prioriteitsaandeel’, waarmee onder meer de naam, clubkleuren, clubcultuur en vestigingsplaats gewaarborgd zijn, blijft eigendom van Stichting Behoud Betaald Voetbal ‘s-Hertogenbosch, zo laat de nummer zeven uit de Eerste Divisie weten.

In 2019 liep de gewenste overname van FC Den Bosch door de Georgische investeerder Kakhi Jordania op niets uit toen voetbalbond KNVB oordeelde dat niet duidelijk was waar Jordania zijn geld mee verdiende. Daarom werd de overname verboden. Deze vijf partijen zijn wel betrouwbaar geacht. 

Volleybalsters dankzij overtuigende zege op Zweden naar halve finale EK

De Nederlandse volleybalsters hebben zich geplaatst voor de halve finale op het EK. Het team van bondscoach Avital Selinger was in het Bulgaarse Plovdiv met 3-0 te sterk voor Zweden. De setstanden waren 27-25, 25-16 en 25-19. Zweden stond in de kwartfinale door verrassend als nummer vier van een groep groepswinnaar Bulgarije uit te schakelen in de achtste finales. Nederland won in de achtste finales van Duitsland. 

Nederland keek in de eerste set continu tegen een kleine achterstand van één, twee of drie punten aan. Pas bij 15-15 komt voor het eerst de gelijkstand op het bord, bij 20-19, op dat moment zijn er al drieëntwintig minuten gespeeld, pakt Nederland voor het eerst de voorsprong in de wedstrijd, om deze niet meer weg te geven. Na vier setpoints gaat de winst met 27-25 naar Nederland. Ook de tweede set gaat met overtuiging naar Oranje, het wordt 25-16.

Nederland is een team in opbouw, het grote doel is het WK in eigen land volgend jaar. Tekenend is de wisselvalligheid; van domineren naar slordig, naar onnodige achterstand en weer domnieren. "Meiden niet spelen met vuur”, waarschuwt Selinger tijdens een time-out nadat Zweden een aantal keer op rij scoort. "Geen gemakzucht, gewoon op een slimme manier spelen.” De derde set begin ook positief. Oranje kwam 5-1 voor, echter door slordigheden aan Nederlandse zijde werd het 15-16.  De ploeg wordt wakker en ook de derde set gaat uiteindelijk met duidelijke cijfers naar Nederland, met 25-19.

Morgen vliegen de Nederlandse vrouwen naar Belgrado, voor de halve finale. De tegenstander wordt Italië of Rusland, die kwartfinale wordt woensdag gespeeld. De andere kwartfinales zijn Turkije - Polen en Servië - Frankrijk. De halve finales staan vrijdag op het programma. 

Derde ritzege Vuelta voor jarige Jacobsen

Fabio Jakobsen heeft in de Ronde van Spanje zijn derde ritzege geboekt. In de zestiende etappe, over 181 kilometer, was de Nederlander, die vandaag overigens jarig is, in de sprint de Belg Jordi Meeus en de Italiaan Matteo Trentin de baas.

De openingsfase van de etappe van vandaag was roerig. Onder meer Martin en Mas,de nummers twee en vier van het klassement, kwamen ten val maar konden wel weer verder. Er onstond ook een kopgroep met daarin onder meer Jetse Bol. De zes renners wisten lang vooruit te blijven maar hun voorsprong was maximaal twee minuten en ze werden weer teruggegrepen.

Overigens probeerde UAE Team Emirates van Matteo Trentin op 57 kilometer van de finish op een heuveltje Jakobsen te lossen door flink gas te geven. De Nederlander moest het peloton even laten gaan maar dankzij zijn teamgenoten kon hij weer terugkeren.

In het algemeen klassement veranderde er bovenin weinig. Odd Christian Eiking behield de leiding. Hij heeft 54 seconden voorsprong op Guillaume Martin en iets meer dan anderhalve minuut op Primoz Roglic

Random Pics van de Dag #403

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

F1 mag doorgaan van rechtbank, vergunning Circuit Zandvoort niet geschorst

De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening van Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) afgewezen.

MOB had verzocht om de vergunning die de provincie Noord-Holland aan Circuit Zandvoort heeft verleend te schorsen.

Onderzoek
In juli heeft de rechtbank Noord-Holland in een bodemprocedure besloten het onderzoek in drie zaken over de vergunningverlening van Circuit Zandvoort te heropenen. In die zaken draait het onder meer om de vraag of de verwachte uitstoot van stikstof binnen de normen blijft. De rechtbank heeft de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) opdracht gegeven onderzoek te doen en een advies uit te brengen. Dit onderzoek is nog in volle gang als het evenement Dutch Grand Prix (F1) op 3, 4 en 5 september plaatsvindt.

MOB heeft de voorzieningenrechter verzocht om de verleende vergunning te schorsen in afwachting van de uitkomst van het onderzoek van de STAB of om Circuit Zandvoort te verplichten geen raceauto’s zonder katalysator toe te laten op het circuit. Tijdens de zitting heeft MOB voorgesteld om de F1 zonder publiek te laten plaatsvinden. De F1 kan volgens MOB onaanvaardbare ecologische schade veroorzaken in het naastgelegen Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid door een ernstige toename van stikstof.

Oordeel rechtbank
De voorzieningenrechter stelt vast dat de standpunten van beide partijen ver uit elkaar liggen en dat aanvullend deskundigenonderzoek nodig is om onduidelijkheid over die verschillende standpunten weg te nemen. Daarom heeft de rechtbank in de bodemprocedure in juli de STAB ingeschakeld. De voorzieningenrechter is onder deze omstandigheden zeer terughoudend in de voorlopige beoordeling van de rechtmatigheid van de vergunning. Met zo’n beoordeling zou namelijk in belangrijke mate worden vooruitgelopen op beantwoording van de vraag wie van partijen gelijk heeft, terwijl juist de rechter in de bodemprocedure daarvoor nadere advisering door de STAB nodig acht.

Om te bepalen of een voorlopige voorziening getroffen moet worden vooruitlopend op de beslissing in de bodemprocedure, maakt de voorzieningenrechter een belangenafweging. MOB hecht aan het natuurbelang en zet zich in om ecologische schade aan het naastgelegen Natura 2000-gebied te voorkomen. Circuit Zandvoort daarentegen heeft inmiddels de F1 vrijwel volledig georganiseerd en heeft hier fors in geïnvesteerd. Het niet doorgaan van de F1 zou direct leiden tot zeer grote schade en mogelijk faillissement voor Circuit Zandvoort.

Nu het oordeel over de rechtmatigheid van de verleende vergunning in de bodemprocedure nog volledig open ligt, laat de voorzieningenrechter de belangenafweging in het voordeel van Circuit Zandvoort uitvallen. De voorzieningenrechter ziet daarom onvoldoende ruimte voor een gehele of gedeeltelijk schorsing van de vergunning.

Zie ook op Rechtspraak.nl: deze speciale pagina over de rechtszaken rond Circuit Zandvoort.

Dubbelslag Bissegger in Benelux Tour

De tweede etappe in de Benelux Tour is gewonnen door de Zwitser Stefan Bissegger. De renner van EF Education-Nippo was de snelste in een tijdrit over 11,1 kilometer in en rond Lelystad.

Bisegger kwam in twaalf minuten en acht seconden over de meet en was vijftien tellen sneller dan de nummer twee Edoardo Affini van Jumbo-Visma. Stefan Küng werd derde op negentien tellen achterstand. Beste Nederlander was Tom Dumoulin die zesde werd op 23 seconden van Bissegger.

Bissegger is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Hij heeft negentien seconden voorsprong op de Deen Kasper Asgreen en twintig op zijn landgenoot Küng. 

Zesde aanhouding in onderzoek naar gewelddadigheden op Mallorca

Vanmorgen heeft de politie een zesde verdachte aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het uitgaansgeweld op Mallorca op 14 juli. De 18-jarige man uit Hilversum wordt verdacht van medeplegen poging doodslag in een horecagelegenheid en van het plegen van openlijk geweld in zowel een horecagelegenheid als – later op de bewuste avond - op de boulevard in El Arenal.

De woning van de man is doorzocht. Hij zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

In totaal zijn er in deze zaak nu zes verdachten aangehouden. Zij zitten allen in voorlopige hechtenis. Het onderzoek naar het geweld gaat ondertussen verder. Getuigen en verdachten worden (aanvullend) gehoord. Dat gebeurt wat betreft de getuigen deels ook in Spanje. Aan de hand van informatie uit onder meer verklaringen en videobeelden wordt zorgvuldig onderzocht welke personen welk aandeel hebben gehad in het geweld. Mogelijk zullen er nog meer aanhoudingen plaatsvinden.

Aantal personen in de bijstand vrijwel onveranderd

Eind juni 2021 waren er 431 duizend personen tot de AOW-gerechtigde leeftijd met een algemene bijstandsuitkering, ongeveer duizend meer dan een jaar eerder. Dit is de kleinste jaar-op-jaargroei in vijf kwartalen. In elke leeftijdsgroep bedroeg de groei niet meer dan enkele honderden. Onder personen met een Nederlandse achtergrond is het beroep op de bijstand gedaald, onder personen met een niet-westerse migratieachtergrond is het gestegen. Bijstandsgerelateerde uitkeringen, zoals op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) zijn niet meegeteld. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers.

In de voorgaande vier kwartalen is het verschil met een jaar eerder niet zo klein geweest als in het tweede kwartaal van 2021. In het tweede kwartaal van 2020 tot en met het eerste kwartaal van 2021 varieerde de jaar-op-jaargroei van het aantal bijstandsgerechtigden tussen ruim 4 duizend en ruim 13 duizend.

In elke leeftijdsgroep geringe toename
In elke leeftijdsgroep waren er iets meer bijstandsontvangers dan een jaar eerder, maar niet meer dan enkele honderden. Van het derde kwartaal van 2020 tot en met het eerste kwartaal van 2021 lagen die verschillen, afhankelijk van de leeftijdsgroep, nog tussen ruim 2 duizend en 5,5 duizend.

Minder bijstand onder personen met een Nederlandse achtergrond
In het tweede kwartaal van 2021 waren er ten opzichte van een jaar eerder minder bijstandsontvangers met een Nederlandse achtergrond. Tussen deze twee kwartalen nam het aantal bijstandsgerechtigden met een Nederlandse achtergrond met 3,5 duizend af. Het is voor het eerst in vijf kwartalen dat in deze groep een daling zichtbaar is. Bij de personen met een niet-westerse achtergrond nam het aantal personen met bijstand opnieuw toe ten opzichte van een jaar eerder, met bijna 5 duizend. Bij personen met een westerse achtergrond bleef het beroep op de bijstand eind juni 2021 hetzelfde als een jaar eerder. In de vier kwartalen daarvoor was er steeds een jaar-op-jaartoename geweest van rond de duizend.

Verschil tussen instroom en uitstroom bijstand kleiner
De verandering van het aantal bijstandsontvangers is het saldo van instroom en uitstroom. De meest recente stroomcijfers hebben betrekking op het eerste kwartaal van 2021. In dat kwartaal stroomden ruim 26 duizend personen de bijstand in en iets meer dan 22 duizend eruit. Een jaar eerder, in het eerste kwartaal van 2020, waren de instroom en uitstroom respectievelijk ruim 29 duizend en bijna 21 duizend. De instroom en uitstroom lijken hiermee weer naar elkaar toe te groeien. De uitstroom vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd is hier niet meegeteld. In het eerste kwartaal van 2021 betrof deze bijna 1,5 duizend personen. In 2021 is de AOW-gerechtigde leeftijd 66 jaar en 4 maanden, net als in 2020.

Inspectie pakt desinformatie COVID-19 door artsen aan

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de afgelopen maanden ongeveer vijftig keer een corrigerende brief gestuurd naar artsen die evident onjuiste informatie gaven over het coronavirus aan hun patiënten of via sociale media. Of over het vaccineren daartegen. Ook schreef de inspectie zo’n tien keer dat een sanctie - zelfs via het tuchtrecht - kan volgen als de arts zou doorgaan met het verspreiden van zulke onjuiste informatie. Het ging daarbij onder andere om het betwisten van algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, medicijnen propageren die afwijken van de professionele standaard of het actief ontraden van vaccinaties. De artsen weken daarmee af van de normen en richtlijnen van hun eigen beroepsgroep.

De inspectie respecteert de vrijheid van meningsuiting van iedereen - ook van artsen en andere zorgverleners. Discussie en reflectie binnen de verschillende beroepsgroepen is altijd heel nuttig. Maar daarná verwacht de inspectie van artsen en andere zorgverleners wel dat zij zich houden aan de algemeen aanvaarde normen en standpunten van hun beroepsgroep. Ook in hun uitspraken aan patiënten en op sociale media. Hun informatie moet feitelijk, controleerbaar en begrijpelijk zijn. Het geven van evident onjuiste informatie of zelfs het verspreiden van complottheorieën past daar zeker niet bij.

Handhaving
De inspectie kan zorgverleners een aanwijzing of een bevel geven of een boete opleggen. Ook kan de inspectie een kwestie voorleggen aan de tuchtrechter. In zo’n tien gevallen is de betrokken arts daar ook al expliciet op gewezen. Als een arts grensoverschrijdende uitlatingen blijft doen, zal de inspectie niet aarzelen een maatregel op te leggen of de tuchtrechter om een uitspraak te vragen.

De tuchtrechter kan een BIG-geregistreerde zorgverlener een maatregel opleggen als een waarschuwing, een berisping, een schorsing of zelfs het schrappen van de BIG-registratie. De inspectie kan een zorgverlener niet ‘uit het vak’ zetten.

In één geval heeft de inspectie een arts al een boete van 3.000 euro gegeven. Die boete ging over het voorschrijven van medicijnen die niet tegen corona bedoeld zijn. Verder heeft de inspectie artsen aangesproken op het afgeven van ongeldige medische verklaringen over het niet kunnen dragen van mondmaskers.

Als de inspectie een bestuurlijke sanctie heeft opgelegd, kan de arts of andere zorgaanbieder daar bezwaar tegen aantekenen en vervolgens bij de rechter in beroep gaan. Als de inspectie een kwestie heeft voorgelegd aan de tuchtrechter, kan de betrokken zorgverlener zich daar verweren. Zulke juridische procedures kunnen de nodige tijd duren.

Vaccinatiegraad belangrijk
Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk om het coronavirus in te dammen. Daarom is vertrouwen in de kwaliteit en de veiligheid van de vaccins ook zo belangrijk. Eerlijke en open informatie draagt daar aan bij, zowel over de voordelen van vaccineren als over de risico’s. Verkeerde informatie (desinformatie) brengt dat vertrouwen schade toe.

Het doen van ongefundeerde uitspraken is in Nederland niet verboden. Maar de inspectie onderneemt wel actie als een zorgaanbieder uitspraken doet die een gevaar voor de volksgezondheid opleveren.

Ruim 200 meldingen
Sinds maart 2020 kreeg de inspectie ruim 200 meldingen over desinformatie door artsen. Al die meldingen zijn bekeken. Als er aanleiding was ondernam de inspectie actie.

De inspectie kan alleen iets doen als het gaat om zorgverleners. Tegen desinformatie door anderen zijn er verschillende websites, ook van de overheid. Onder andere:

Wilt desinformatie door een zorgaanbieder (anoniem) melden? 

Rijksvaccinatieprogramma
De inspectie stelt nooit eigen regels op, maar hanteert wettelijke regels plus de normen die beroepsgroepen zelf hebben opgesteld als hun professionele normen.

De inspectie onderschrijft het belang van het rijksvaccinatieprogramma, met vaccinaties van kinderen tegen bijvoorbeeld difterie, kinkhoest, tetanus, polio en mazelen, en tegen griep bij ouderen. Sinds april 2021 is ook vaccineren tegen corona onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma. Het is een belangrijke pijler onder de publieke gezondheidszorg.

Uiteindelijk is iedereen er vrij in zich wel of niet te laten vaccineren. Bij die afweging is informatie van artsen en andere zorgverleners gezaghebbend. Daarom moet die stroken met de normen en richtlijnen van hun beroepsgroep.

Desinformatie COVID-19 ( Foto-Pixabay)
Desinformatie COVID-19 ( Foto-Pixabay)

COVID-19: 2.349 positief getesten en 12 doden, totaal 1.941.055 en 18.010

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.349 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.941.065 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 65 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 459 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 8 patiënten opgenomen, er liggen nu 212 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 12 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.010 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM COVID-19 weekcijfers 31 augustus 2021 (Bron: RIVM)
RIVM COVID-19 weekcijfers 31 augustus 2021 (Bron: RIVM)

Minister Kaag reist dinsdagavond naar regio Afghanistan

Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag vertrekt vanavond naar de regio Afghanistan vanwege de recente ontwikkelingen in het land. De minister bezoekt achtereenvolgens Qatar, Pakistan en Turkije en spreekt daar met collega-ministers over onder meer de mogelijkheden Nederlanders en Afghanen die voor Nederland gewerkt hebben en daardoor gevaar lopen, alsnog in veiligheid te kunnen brengen.

Op 1 september is minister Kaag in Doha, Qatar. Van daaruit reist zij door naar Islamabad, Pakistan, en op 2 september naar Ankara, Turkije. De bezoeken staan voor een belangrijk deel in het teken van overleg over wat er nodig is om de Nederlanders en Afghanen die voor Nederland gewerkt hebben en nog niet zijn geëvacueerd, alsnog naar Nederland te kunnen halen.

Veilige vertrekroutes
In dat kader spreekt de minister haar ambtsgenoten over de recente ontwikkelingen, de mogelijkheid van het openhouden van grenzen en het vliegveld van Kabul, het belang van veilige vertrekroutes en mogelijke ondersteuning van deze landen daarbij. Ook zal zij spreken over de toekomstige inzet ten aanzien van Afghanistan en het belang van veiligheid en stabiliteit, zowel in Afghanistan als in de regio.

Een inclusief politiek akkoord blijft de beste kans bieden op een duurzame oplossing. Ook zal de minister tijdens haar reis aandacht besteden aan steun voor de Afghaanse bevolking, met specifieke aandacht voor vrouwen en meisjes, humanitaire hulp en de migratiesituatie in de regio.

Bijeenkomst met EU
Na haar bezoek aan de regio reist de minister donderdag door naar Slovenië voor een bijeenkomst met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Tijdens deze vergadering zal de focus liggen op Afghanistan. Na het vertrek van de bondgenoten uit Kabul zal nauwe samenwerking tussen de Europese partners hard nodig blijven om burgers uit Europese landen en Afghanen die gevaar lopen in veiligheid te brengen en de bevolking van Afghanistan te ondersteunen.

VVD blijft stijgen, SP en JA21 leveren in bij nieuwste peiling

Te midden van al het formatiegeweld hielden EénVandaag en Ipsos hun maandelijkse peiling met vooral kleine verschuivingen als resultaat. Vooral het doorstijgen tot bijna 40 zetels van de VVD en een flink verlies voor de SP en JA21 vallen op.

Ook in de nieuwste peiling is te zien dat de VVD veruit de grootste partij van het land is. De partij van premier Mark Rutte wint twee zetels en staat nu op 39 zetels. De liberale collega's van D66 leveren één zetel in om op 21 virtuele zetels uit te komen. De PVV is met een plusje van 1 met 17 zetels de nummer drie van het land.

Achter de top 3 is het dringen. Het CDA wint een zetel om op 10 uit te komen terwijl de SP twee plekken kwijt raakt en zakt van 9 naar 7 zetels. Mogelijk trekt de linkse samenwerking van PvdA en GroenLinks kiezers weg bij de SP. PvdA wint namelijk een zetel en stijgt naar 10 plekken in de virtuele Tweede Kamer en ook GL wint een zetel en komt op 9 uit.

Partij voor de Dieren levert ook een zeteltje in om 7 uit te komen terwijl Forum voor Democratie er eentje wint en op 4 zetels in de peiling staat. ChristenUnie met 6 zetels en Volt met 5 blijven stabiel in het kiezersonderzoek. JA21 lijdt een gevoelig verlies met 2 zetels en staat nu op 5 zetels. De SGP en DENK blijven beiden op 3 zetels staan. Een aantal waar de BBB na een verlies van 1 zetel nu ook weer staat. BIJ1 houdt hun ene zetel vast en 50PLUS staat nog altijd op 0 zetels.

Het nutteloze feitje van de dag: De onverslaanbare

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nu de Paralympische Spelen in Tokio bezig zijn mag oud-rolstoeltennisster en chef de mission Esther Vergeer niet onbesproken blijven hier. Want wist je dat ze één van de meest dominante sporters ooit is? Vergeer bezette vanaf april 1999 onafgebroken de eerste plaats op de wereldranglijst in het rolstoeltennis tot januari 2013. Daarnaast verloor ze vanaf 2003 geen enkele wedstrijd meer. Haar onafgebroken zegereeks bedroeg op het moment dat ze stopte 465 wedstrijden.

Het nutteloze feitje van de dag: De onverslaanbare (WikiCommons/Esther Vergeer)
Het nutteloze feitje van de dag: De onverslaanbare (WikiCommons/Esther Vergeer)

'Game Boy en Game Boy Color naar Nintendo Switch Online'

NintendoLife weet te melden dat Nintendo Switch Online binnenkort wordt uitgebreid met games van Game Boy en Game Boy Color. Dit melden bronnen aan de website.

Momenteel bevat de dienst games van NES en SNES, waardoor fans natuurlijk snakken naar meer. Of het gaat gebeuren is natuurlijk afwachten, maar geruchten over een nieuwe apparaat in de line-up doen al langer de ronde.

Nintendo Switch Online Logo (Foto: Nintendo)

Naast PvdA en GroenLinks nu ook CU buitenspel gezet voor nieuw te vormen kabinet

Na vijf maanden gebakkelei, schijnbewegingen en getalm lijkt het vandaag bijltjesdag in de formatie: VVD en CDA willen definitief niet gaan onderhandelen met PvdA en GroenLinks. Zo meldt het AD.

Update 13.00 uur: Kaag wil Christen-Unie definitief ook niet in nieuw kabinet.

Eerdere berichtgeving:
PvdA-leider Lilianne Ploumen zei na afloop van het gesprek: "Ze willen niet praten met ons over de inhoud van een regeerakkoord. Dat is jammer, want we weten nu niet hoe ze in de discussie gaan. Maar ze willen dat gesprek niet aangaan met ons. Dat is spijtig.”

Ook Jesse Klaver (GroenLinks) gaf aan dat VVD en CDA ‘verdere gesprekken weigeren’. "Democratie is de verliezer. Dat is zonde. We moeten Nederland verder helpen, maar dat gaat nu niet”, zei hij.

Momenteel zijn VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nog met elkaar in gesprek in de Stadhouderskamer.

FBI publiceert statistieken over haat-misdrijven 2020

Op 30 augustus heeft de FBI "Hate Crime Statistics ,2020" gepresenteerd , de nieuwste compilatie van het Uniform Crime Reporting (UCR) Program over door vooroordelen ingegeven incidenten in het hele land. De 2020-gegevens, ingediend door 15.136 wetshandhavingsinstanties, geven informatie over de misdrijven, slachtoffers, daders en locaties van haatmisdrijven.

Wetshandhavingsinstanties hebben incidentrapporten ingediend met betrekking tot 7.759 criminele incidenten en 10.532 gerelateerde misdrijven als gemotiveerd door vooringenomenheid ten aanzien van ras, etniciteit, afkomst, religie, seksuele geaardheid, handicap, geslacht en genderidentiteit. Houd er rekening mee dat het UCR-programma geen schatting maakt van overtredingen voor de rechtsgebieden van instanties die geen rapporten indienen. Hoogtepunten van over statistieken haatmisdrijven, 2020 volgen. (Vanwege afronding tellen percentage-uitsplitsingen mogelijk niet op tot 100%.)

Slachtoffers van haatmisdrijven

  • Er hebben 7.554 single-bias incidenten plaatsgevonden met 10.528 slachtoffers. Een procentuele verdeling van slachtoffers naar type vooroordeel laat zien dat 61,9% van de slachtoffers het doelwit was vanwege de vooroordelen over ras/etniciteit/afkomst van de daders, 20,5% het slachtoffer werd vanwege de seksuele voorkeur van de daders, 13,4% het doelwit was vanwege de daders ' religieuze vooroordelen, 2,5% werd het doelwit vanwege de vooroordelen over genderidentiteit van de daders, 1% werd het slachtoffer vanwege de vooroordelen van de daders over handicaps  en 0,7% werd het slachtoffer vanwege de gendervooroordelen van de daders.
  • Er waren 205 meervoudige vooringenomen haatmisdrijven waarbij 333 slachtoffers betrokken waren.

Overtredingen per misdaadcategorie

  • Van de 7.426 haatmisdrijven die in 2020 werden geclassificeerd als misdrijven tegen personen, betrof 53,4% intimidatie, 27,6% eenvoudige mishandeling en 18,1% zware mishandeling. Tweeëntwintig (22) moorden en 19 verkrachtingen werden gerapporteerd als haatmisdrijven. De overige 27 haatmisdrijven werden gerapporteerd in de categorie overige.
  • Van de 2.913 haatmisdrijven die zijn geclassificeerd als vermogensdelicten, waren de meeste (76,4%) daden van vernietiging/beschadiging/vandalisme. Diefstal, inbraak, diefstal, diefstal van motorvoertuigen, brandstichting en andere misdrijven waren goed voor de overige 23,6% van de vermogensdelicten.
  • Honderddrieënnegentig (193) extra delicten werden geclassificeerd als misdrijven tegen de samenleving. Deze misdaadcategorie vertegenwoordigt het verbod van de samenleving om deel te nemen aan bepaalde soorten activiteiten, zoals gokken, prostitutie en drugsovertredingen. Dit zijn typisch slachtofferloze misdrijven waarbij eigendom niet het object is.

Kenmerken daders
In het UCR-programma betekent de term bekende dader niet dat de identiteit van de verdachte bekend is; de term geeft eerder aan dat een bepaald aspect van de verdachte werd geïdentificeerd, waardoor de verdachte werd onderscheiden van een onbekende dader. Wetshandhavingsinstanties specificeren het aantal overtreders en, indien mogelijk, het ras van de overtreder of overtreders als groep. Vanaf 2013 begonnen wetshandhavingsinstanties te rapporteren of verdachten minderjarig of volwassen waren, en indien mogelijk ook de etniciteit van de verdachte.

  • Van de 6.431 bekende daders was 55,2% blank en 20,2% zwart of Afro-Amerikaans. Andere rassen waren goed voor de resterende bekende overtreders: 1,1% was Aziatisch, 1,1% was Indiaan of Alaska Native, 0,5% was Native Hawaiian of andere Pacific Islander, en 5,6% was van een groep van meerdere rassen. De race was voor 16,4% onbekend.
  • Van de 5.820 bekende daders van wie etniciteit werd gemeld, was 39,3% niet-Spaans of Latino, 10,7% was Hispanic of Latino en 2,5% behoorde tot een groep met meerdere etniciteiten. Bij 47,5% van deze daders was etniciteit onbekend.
  • Van de 5.915 bekende daders van wie de leeftijd bekend was, was 89,1% 18 jaar of ouder

Waar vinden haatmisdrijven plaats?
Wetshandhavingsinstanties kunnen de locatie van een strafbaar feit binnen een incident met haatmisdrijven specificeren als een van de 46 locatie-aanduidingen. In 2020 vonden de meeste haatmisdrijven (28,3%) plaats in of nabij woningen/woningen. Bijna 20% (19,9) vond plaats op snelwegen/wegen/steegjes/straten/trottoirs, 6,5% vond plaats op parkeerplaatsen/parkeerplaatsen/garages, 4,4% vond plaats op scholen/hogescholen, 3,6% vond plaats in parken/speeltuinen en 3,6% vond plaats in kerken/synagogen/tempels/moskeeën. De locatie werd voor 8,6% van de haatmisdrijven gerapporteerd als anders/onbekend. De overige 25,1% van de haatmisdrijven vond plaats op andere of meerdere locaties.

Procureur-generaal Merrick B. Garland heeft de volgende verklaring afgegeven over de door de FBI gepubliceerde 2020 Hate Crimes Statistics:

"Het voorkomen van en actie ondernemen op haatmisdrijven en haatincidenten is een van de hoogste prioriteiten van het ministerie van Justitie. De FBI-haatmisdaadstatistieken voor 2020 laten zien dat er dringend behoefte is aan een alomvattende reactie.

Vorig jaar was er een 6,1% toename van in rapporten over haatmisdrijven, en in het bijzonder haatmisdrijven gemotiveerd door ras, etniciteit en afkomst, en door genderidentiteit. Deze cijfers bevestigen wat we al hebben gezien en gehoord van gemeenschappen, advocaten en wetshandhavingsinstanties in het hele land. En deze cijfers laten niet de vele haatmisdrijven zien die niet worden gemeld.

Deze statistieken laten een toename zien van haatmisdrijven gepleegd tegen zwarte en Afro-Amerikanen, nu al de groep die het vaakst het slachtoffer wordt. Ze laten met name een toename zien van haatmisdrijven gepleegd tegen leden van de Aziatisch-Amerikaanse Pacific Islander-gemeenschap. Dit bevestigt ook wat we hebben gezien en gehoord door ons werk en van onze partners.

Deze haatmisdrijven en andere op vooroordelen gebaseerde incidenten wekken angst op in hele gemeenschappen en ondermijnen de principes waar onze democratie voor staat. Alle mensen in dit land zouden moeten kunnen leven zonder angst om aangevallen of lastiggevallen te worden vanwege waar ze vandaan komen, hoe ze eruit zien, van wie ze houden of hoe ze aanbidden.

Onze betrokkenheid bij het onderzoeken en vervolgen van haatmisdrijven zit diep geworteld in de oprichting van het departement. Op mijn aanwijzing heeft de afdeling zich opnieuw toegelegd op het bestrijden van onwettige haatdragende daden, onder meer door het verbeteren van de rapportage van incidenten, het vergroten van de opleiding en coördinatie van wetshandhaving op alle overheidsniveaus, prioriteit te geven aan gemeenschapsbereik en beter gebruik te maken van civiele handhavingsmechanismen. Al deze stappen hebben gemeenschappelijke doelstellingen: haatmisdrijven en  op vooroordelen gebaseerde incidenten afschrikken, ze aanpakken wanneer ze zich voordoen, degenen die er het slachtoffer van zijn ondersteunen en de schadelijke effecten die deze incidenten hebben op onze samenleving verminderen.”

Hearthstone Battlegrounds krijgt grootste update tot nu toe

Blizzard heeft de grootste patch voor Hearthstone Battlegrounds tot nu toe aangekondigd. De update, die vanavond al live gaat, voert wijzigingen door voor elk tribe in de modus.

In totaal worden er 37 nieuwe minions geïntroduceerd en evenveel minions verwijderd. Elke tribe krijgt een nieuwe speelstijl of wordt op een andere manier gewijzigd. Ook introduceert de update een keyword dat exclusief beschikbaar wordt in Battlegrounds: Avenge. Avenge 'doet iets' wanneer er een bepaald aantal minions sterven.

Ook worden er twee nieuwe heroes geïntroduceerd en komen er nieuwe cosmetics. Dit alles in actie kun je in de overview-trailer hieronder bewonderen.

Sri Lanka roept noodtoestand uit wegens voedseltekorten

In Sri Lanka is de noodtoestand uitgeroepen vanwege een ernstig voedseltekort.

Dit betekent dat het hamsteren van basisvoedsel zoals suiker of rijst verboden is. President Rajapaksa heeft het leger ingeschakeld om de basisvoedselvoorziening te coördineren. Hij rechtvaardigde de noodtoestand met het feit dat hun nationale banken de buitenlandse invoer van voeding niet langer konden financieren. De laatste tijd waren er scherpe prijsstijgingen voor veel goederen in het eilandstaatje in de Indische Oceaan. Vorig jaar daalde de economische productie van Sri Lanka met 3,6 procent.

Eisen van Viruswaarheid over coronamaatregelen afgewezen door gerechtshof

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat de Stichting Viruswaarheid tegen de Staat had aangespannen over alle geldende coronamaatregelen. Volgens Viruswaarheid berusten de maatregelen op wettelijke regels die in strijd zijn met mensenrechten. De stichting vindt dat de maatregelen daarom direct van tafel moeten. Net als de voorzieningenrechter geeft het Haagse gerechtshof Viruswaarheid hierin geen gelijk.

Het gerechtshof oordeelt dat met de getroffen coronamaatregelen weliswaar grondrechten worden ingeperkt, maar ook dat die inperkingen volgens de toepasselijke verdragen zijn toegestaan. Het gerechtshof heeft daarbij allereerst gelet op het doel van de wettelijke maatregelen: de bescherming van de volksgezondheid tegen de Covid-19 pandemie. Daarnaast gelden de maatregelen tijdelijk en is het beleid van de Staat erop gericht om de maatregelen waar mogelijk te versoepelen. Dat alles maakt dat volgens het hof geen verdragsverplichtingen worden geschonden.

Stoelendans: ontslag en benoeming nieuwe minister van I&W

De minister van Infrastructuur en Waterstaat, drs. C. van Nieuwenhuizen-Wijbenga, heeft Koning Willem-Alexander verzocht haar per 31 augustus 2021 ontslag te verlenen als minister van Infrastructuur en Waterstaat in verband met de aanvaarding van een andere functie.

De Koning heeft dit ontslag, op voordracht van de minister-president, op de meest eervolle wijze verleend, onder dankbetuiging voor de vele gewichtige diensten door de minister aan hem en het Koninkrijk bewezen.

De Koning heeft vervolgens, op voordracht van de minister-president, drs. B. Visser op de meest eervolle wijze ontslag verleend als staatssecretaris van Defensie en met ingang van 31 augustus 2021 benoemd tot minister van Infrastructuur en Waterstaat. De minister zal vanmiddag ten overstaan van de Koning op Paleis Noordeinde worden beëdigd.

De minister van Defensie, drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten, zal de taken van de staatssecretaris van Defensie overnemen.

'Friese Poort' overweegt aangifte na intimidatie door tegenstanders C19-vaccinatie

Het ROC Friese Poort in Drachten overweegt aangifte te doen tegen twee anti-vaccinatiebetogers die maandag studenten, ROC-medewerkers en GGD-medewerkers intimideerden. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van de Leeuwarder Courant.

In de school gaf de GGD voorlichting aan studenten die nog niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. “Dat riep tegenstand op, en dus hebben we buiten op het schoolterrein een vak ingericht om te kunnen demonstreren”, aldus de woordvoerster. Zo’n tien betogers met flyers en spandoeken spraken vanaf daar “op intimiderende wijze studenten toe, die daar behoorlijk van onder de indruk waren”. Lees verder bij Skipr.

Een advocaat en een vrouw die zich voorstelde als arts drongen een schoolgebouw binnen en verstoorden een voorlichting over de vaccinatie die gaande was.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Shang-Chi dacht van zijn verleden af te zijn door te emigreren naar de VS, zijn naam te veranderen in Shaun en als de wiedeweerga Engels te leren. Zijn verleden, de leiding van de Ten Rings-organisatie op zich nemen naast zijn vader Wenwu, is verre van klaar met hem. In een gevecht om te doen wat juist is wordt Shang-Chi geleid door de vechtprincipes die hij van zijn vader meekreeg, maar de levenslessen van zijn moeder, die zij op haar beurt weer meekreeg van het mysterieuze volk waar zij van afstamt. 

Ziggo Sport recht de rug en verwerft rechten MotoGP

Ziggo Sport is dan de F1 kwijtgeraakt. Ze hebben wel vanaf 2022 voor drie seizoenen de rechten verworven van de MotoGP. Het nieuwe seizoen start in maart 2022. Op de zender zijn dan alle MotoGP, Moto2 en Moto3 trainingen, kwalificaties en rechtsteekse races te zien.

De motorliefhebber kan gedurende het raceweekend urenlang genieten bij Ziggo Sport. De MotoGP start op vrijdag met de vrije trainingen. Op zaterdag zijn de kwalificaties gevolgd door de race op zondag. Uiteraard zal ook de TT van Assen live via Ziggo Sport en Ziggo Sport Totaal te zien zijn. Ziggo Sport zal bovendien geregeld de MotoGP met studio uitzendingen omlijsten en het verslag en commentaar live vanaf locatie verzorgen. Ziggo zal in juni dan al hun kanalen open moeten gooien, want de TT van Assen staat op de Evenementenlijst en moet daarom op het open net te zien zijn. 

Ziggo heeft ook de rechten van de NASCAR voor de komende jaren verlengd. Eerder werden al de uitzendrechten voor de IndyCar series en de Formule E voor meerdere jaren verlengd. Naast de NASCAR, IndyCar series en de Formule E, zal Ziggo Sport ook de W-Series, DTM, Supercars en WRC blijven uitzenden.

“De MotoGP is een grote sport en binnen de sportrechtenmarkt is het een pakket waar veel partijen in geïnteresseerd zijn. We zijn dan ook heel blij dat het ons gelukt is om deze rechten te verwerven. Ieder raceweekend levert spektakel op en doordat het altijd goed in beeld wordt gebracht krijg je dat als televisiekijker allemaal mee. Racen blijft de komende jaren een prominente plek innemen in de programmering van Ziggo Sport maar uiteraard ook op ons 24 uurs kanaal Ziggo Sport Racing binnen het Ziggo Sport Totaal pakket. Met de Nederlandse inbreng van Rinus van Kalmhout in de IndyCar, wereldkampioenen Nyck de Vries en Robin Frijns in de Formule E en hopelijk op termijn met de grote Nederlandse talenten Zonta van den Goorbergh en Bo Bendsneyder in de MotoGP zit de liefhebber van de motorsport de komende jaren goed bij Ziggo Sport", aldus Will Moerer, nog even de eindbaas van Ziggo Sport, in het bijgehorende persbericht. 

Manel Arroyo, Chief Commercial Officer, Dorna Sports: “We zijn erg blij met Ziggo Sport als nieuwe partner in Nederland. Ziggo Sport weet als geen ander hoe ze racen op televisie moeten brengen en we verheugen ons dat de MotoGP daar vanaf 2022 onderdeel vanuit maakt. Nederland is een belangrijk land voor de MotoGP en het motorracen. Het is het thuisland van een van de meest legendarische circuits: de TT van Assen. We kijken uit naar de samenwerking en zijn ervan overtuigd dat Ziggo Sport de motorliefhebbers de beste race ervaring brengt en dat we een nieuwe grote groep fans kunnen bereiken.”

Vuelta: Etappe 16 - Een semiklassieker, te zwaar voor de sprinters?

De laatste rustdag in de Vuelta a España zit erop, het is tijd voor de slotweek. Die begint in het noordelijke Cantabrië, waar de renners vandaag een vrij pittig ritje van 180 kilometer voor de kiezen krijgen.

De start ligt in Laredo, waarna gefinished wordt in Santa Cruz de Bezana. Onderweg moet hier en daar geklommen worden, maar zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen lezen is dat allemaal toch een stukje zwaarder dan het officiële profiel ons wil doen geloven: een soort semiklassieker dus, kunnen de sprinters het aan?

De heren renners gaan rond één uur van start, Eurosport is om drie uur live op TV en wat eerder op de Player. Sporza schakelt pas weer tegen vier uur in, de finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: het sukkelt gewoon door

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hartelijk welkom!

We sukkelen maar door deze zomer. Met name in de westelijke helft was er vandaag wel af en toe zon, maar daar was er een vervelende wind aanwezig die het beslist niet aangenaam maakte. Inmiddels is de hoeveelheid bewolking ook daar weer toegenomen. In de rest van het land speelde de zon wederom een bescheiden rol. Er ontstaat met die *** noordelijke wind steeds weer nieuwe bewolking. 

Actueel zien we nog een paar buien boven Limburg die soms toch nog vrij pittig uitpakken. De komende uren moet het ook daar droog gaan worden. Met 17 tot 20 graden was het fris. 

Tussen dit non-weer door zien we toch wel behoorlijk forse onweersbuien boven Spanje. Dat zagen we gisteren ook gebeuren. Een kleine verstoring in de bovenlucht produceerde zowaar 155 mm in de provincie Valencia. Momenteel vallen er langs vrijwel de hele oostkust van Spanje een aantal behoorlijk heftige buien. De grootste hitte daarentegen lijkt nu wel voorbij in het Middelands Zeegebied. Over het algemeen liggen de temperaturen daar tussen de 30 en 35 graden.

Ik vertelde het gisteren al: in ons land zit de atmosfeer tot in het komende weekend op slot. 

Vanaf morgen t/m zaterdag is het droog en wisselen zon en wolken elkaar af. Als de zon even goed doorbreekt kan het kwik nog tot 22 graden reiken. Is het bewolkter dan is 20 graden het maximum. Gelukkig neemt de wind uit noordelijke richting wel af. Zodoende kan het dan wel wat aangenamer aanvoelen.

In de loop van de week draait de wind eindelijk naar een andere richting, en dat komt omdat de kern van het hogedrukgebied zich geleidelijk meer gaat positioneren in een oostelijke richting. Daarmee komt iets warmere lucht aangevoerd.

Vrijdag t/m zondag lopen de temperaturen op tot 22 tot 24 graden. Maar zoals het zo vaak gaat deze zomer lijkt zich in de loop van zondag een nieuwe depressie met ons weer te gaan bemoeien. Uiteindelijk zullen regen- en onweersbuien de temperturen weer doen dalen.

Vooruit, dat is nog ver weg. Komende week is het dus vrij aangenaam weer.

Au revoir!  

 De heide nabij Rafferden (Foto: Charged)
De heide staat mooi in bloei. Een vervolgfoto van de wandeling van niemand minder dan: ( Foto: Charged!)
 
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Minister-president Rutte bezoekt president Macron van Frankrijk

Minister-president Rutte brengt vandaag een bezoek aan president Macron van Frankrijk. De ontmoeting staat in het teken van de actuele ontwikkelingen in Afghanistan, het Franse EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2022 en de goede samenwerking tussen Nederland en Frankrijk.

Minister-president Rutte heeft daarnaast ook een ontmoeting met premier Castex en woont een bijeenkomst met Nederlandse CEO’s bij over de economische ontwikkelingen en het investeringsklimaat in Frankrijk.

Laatste reviews en specials
review
Dead Space
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #107
special
Random Pics van de Dag #845
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
©FOK.nl e.a.