FOK! Wat een weer: buien en uitermate koel

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Gegroet!

Het gaat erg hard op de weerkaarten. Momenteel zien we een prachtige depressie vlak in de buurt liggen. Dat is dus Evert waar ik het al over had. Die voert komend weekend koele lucht aan. En niet alleen dat, maar ook enkele stevige buien. Toch zullen er ook zeker momenten zijn die heel aardig kunnen worden.

Eerst vrijdag . De dag begon nog met wat zon, maar in de loop van de ochtend nam de bewolking toe. In eerste instantie bleef de neerslag op zee. In de middag echter trok de neerslag het land op. In lijnvorming wel te verstaan. Heel opvallend was dat beide lijnen onverwacht actief werden. Hier  in Haarlem was het in eerste instantie stratiform met wat verscholen kerntjes, maar bij het verder trekken kreeg de neerslag een sterk convectief karakter. En ik zou nog verder willen gaan, want met name in Overijssel en dan verder naar het noordoosten toe kwam het tot pittig onweer en heftige regenval. Lokaal viel er in korte tijd zo'n 15 tot 20 mm. 

Als klap op de vuurpijl ontstond er nog een tweede buienlijn. Die volgde en volgt hetzelfde pad als zijn voorganger. Ook deze lijn is behoorlijk actief geworden met ook her en der een klap onweer. Dit hele zaakje trekt de komende uren over het noordoosten van ons land naar Duitsland weg. Uiteindelijk viel er bij mij 12 mm.

Zo fel als de buien zijn, zo fel zijn ook de opklaringen daarachter. In een korte tijd werd het ineens kraakhelder weer met volop zon. Het was natuurlijk wel behoorlijk fris met maxima tussen de 18 en 22 graden. Uiteraard mocht ook een krachtige zuidwestelijke wind niet ontbreken.

Op de satellietbeelden zien we Evert dus heel mooi terug, maar die heeft ook nieuwe buien bij zich. De komende uren klaart het in eerste instantie nog breed op, maar in de loop van de avond bereiken de buien dan het westen. Meer uitgesproken buien lijken zich te gaan manifesteren in het noordwesten en noorden van het land. Daar koelen de bovenluchten het sterkst af en is de onstabiliteit dus het grootst. De minima liggen rond de 13 graden.

Morgen hebben we dan een wisselvallige dag. Vrijwel overal komt het wel tot één of meerdere buien. Ook dit keer zijn de noordelijke provincies de grote favoriet voor de zwaardere buien. Tevens is daar ook onweer mogelijk. In het zuiden vallen ook wel een aantal buien, maar die lijken een stuk minder pittig te worden. Toch schijnt ook geregeld de zon. Als het even meezit kan het in het zuidwesten van het land in de loop van de middag zelfs helemaal droog worden met uiteindelijk ook brede opklaringen. Ook elders in den lande moeten de buien geleidelijk gaan afnemen aan het einde van de middag. De wind neemt af en zal uiteindelijk zwak tot matig worden in het binnenland tot vrij krachtig aan zee. Bij dit alles is het erg fris met slechts 18 graden in Den Helder tot ook maar een bescheiden 21 graden in de warmste gebieden van Brabant en Limburg.

Zondag doen we dit nog eens dunnetjes over, al lijken de buien dan overal behoorlijk actief te kunnen worden met geregeld onweer erbij en ook is er kans op een aardige plens regen. De zon lijken we dan minder te gaan zien. 

Pas in de nieuwe week wordt het wat rustiger, maar helemaal droog zal het zeker niet worden. Ook de temperaturen blijven ondermaats.

Fijn weekend!  

Winterswijk in de zon (Foto: De vriendin van User_Name)
Ondanks het wisselvallige weer zijn er ook heel mooie momenten. Zoals in de omgeving van Winterswijk. (Foto: De vriendin van _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.