FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 juli 2021

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 7

Vandaag was de zevende dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Nederland haalde vandaag zijn successen bij het BMX fietsen. Bij de mannen was er goud voor Niek Kimmann. Eerder deze week botste hij tijdens de training nog een op een official maar vandaag ging hij soepel door de halve finales heen en ook in de finale was hij de beste. Soepel ging het niet voor Merel Smulders, zij had het geluk van valpartijen van tegenstanders nodig om de finale te halen maar daarin zorgde ze wel voor een verrassing door het brons te veroveren.

Voor de Nederlandse voetbaldames zit het toernooi erop. In een herhaling van de WK finale tegen de Verenigde Staten was het na de reguliere speeltijd 2-2. Omdat er ook in de verlenging niet gescoord moesten penalty's de beslissing brengen. Nederland miste er twee terwijl de Amerikanen alles raak schoten.

Verder was er nog de opvallende uitschakeling van Novak Djokovic. De tennisser won eerder dit al de drie Grand Slams maar verloor vandaag in de halve finale van de Rus Alexander Zverev waardoor een unieke 'Golden Slam' er niet meer inzit.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
boogschieten Individueel dames An San (ZKo) Jelena Osipova (Rus) Lucilla Boari (Ita)  
Roeien Skiff dames Emma Twigg (NZl) Ganna Prakatsen (Rus) Magdalena Lobnig (Oos)  
Roeien Skiff heren Stefanos Ntouskos (Gri) Kjetil Borch (Noo) Damir Martin (Kro)  
Roeien Dames acht Canada Nieuw-Zeeland China  
Roeien Heren acht Nieuw-Zeeland Duitsland Groot-Brittannië  
Schieten Pistool 25 m dames Vitalina Batsarasjkina (Rus) Kim Min-jung (ZKo) Xiao Jiaruixuan (Chi)  
BMX heren Niek Kimmann (Ned) Kye Whyte (GB) Carlos Ramirez (Col)  
BMX dames Bethany Shriever (GB) Mariana Pajón (Col) Merel Smulders (Ned)  
Zwemmen 200 m schoolslag dames Tatjana Schoenmaker (ZAf) Lilly King (VS) Annie Lazor (VS)  
Zwemmen 200 m rugslag heren Jevgeny Rylov (Rus) Ryan Murphy (VS) Luke Greenbank (GB)  
Zwemmen 100 m vrije slag dames Emma McKeon (Aus) Siobhan Haughey (Hkg) Cate Campbell (Aus)  
Zwemmen 200 m wisselslag individueel heren Wang Shun (Chi) Duncan Scott (GB) Jérémy Desplanches (Zwi)  
tennis Heren dubbel Nikola Mektic/Mate Pavic (Kro) Marin Cilic/Ivan Dodig (Kro) Austin Krajicek/Tennys Sandgren (VS)  
Kanovaren Kajak (K1) Heren Jiri Prskavec (Tsj) Jakub Grigar (Slw) Hannes Aigner (Dui)  
badminton gemengd dubbel Wang Yilyu/Huang Dongping (Chi) Zheng Siwei/Huang Yaqiong (Chi) Yuta Watanabe/Arisa Higashino (Jap)  
Judo Dames +78 kg Akira Sone (Jap) Idalys Ortiz (Cub) Kindzerska (Aze) Dicko (Fra)
Judo Heren +100 kg Lukas Krpalek (Tsj) Goeram Toesjisjvili (Geo) Riner (Fra) Basjajev (Rus)
Schermen Degen team, heren Japan Rusland Zuid-Korea  
Atletiek 10.000 m heren Selemon Barega (Eth) Joshua Cheptegei (Oeg) Jacob Kiplimo (Oeg)  
Tafeltennis Enkelspel heren Ma Long (Chi) Fan Zhendong (Chi) Dimitrij Ovtcharov (Dui)  
Trampoline Dames Zhu Xueying (Chi) Liu Lingling (Chi) Bryony Page (GB)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 19 10 11 40
2 Japan 17 4 7 28
3 Verenigde Staten 14 16 11 41
4 Rusland 10 14 10 34
5 Australie 9 2 11 22
6 Groot-Brittannie 6 9 9 24
7 Zuid-Korea 5 4 6 15
8 Nederland 3 7 5 15
9 Frankrijk 3 5 5 13
10 Duitsland 3 4 9 16

OS: Zverev slaat 'Golden Slam'-droom Djokovic kapot, ook dubbelgoud kan niet meer

De droom van een 'Golden Slam' is voorbij voor Novak Djokovic. Hij wilde na Steffi Graf de tweede speler ooit worden die álle Grand Slam-toernooien én olympisch goud won in één jaar, maar in de halve finales sneuvelde de Servische nummer één van de wereld.

Djokovic begon uitstekend tegen Alexander Zverev, maar de Duitse nummer vier van de plaatsingslijst kwam daarna op stoom. Hij vocht zich terug en met een overtuigende laatste set maakte hij het met duidelijke cijfers af: 1-6, 6-3, 6-1.

In de strijd om goud staat Zverev tegenover de Rus Karen Khachanov, die het niet heel moeilijk had met de Spanjaard Pablo Carreño Busta: 6-3, 6-3.
Voor Djokovic was het sowieso geen beste dag: samen met Nina Stojanovic verloor hij ook al in de halve finales van het gemengd dubbelspel, waarin de Russen Elena Vesnina en Aslan Karatsev te sterk waren: 7-6 (4), 7-5.

Het wordt in elk geval Russisch goud in het gemengd dubbelspel, want Vesnina en Karatsev spelen tegen Anastasija Pavlyuchenkova en Andrey Rublev. Zij wonnen met 5-7, 6-4 [13-11] in een thriller van de Australiërs Ashleigh Barty en John Peers.

Random Pics van de Dag #376

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

OS: Russische schiet zich naar dubbel pistoolgoud

Op de Olympische Spelen in Tokyo is vrijdag het volgende onderdeel afgewerkt. Dit keer werden de pistolen van stal gehaald voor de wedstrijd over 25 meter, geschoten met het kaliber .22 en niet met een luchtpistool.

De Russische Vitalina Batsarashkina won het goud op het 10 meter-luchtpistool en plaatste zich als derde voor de finale, terwijl de Bulgaarse Antoaneta Kostadinova - juist goed voor brons met het luchtpistool - als beste de finale betrad.

Kostadinova begon met vijf missers in de eerste serie van vijf schoten, maar herstelde zich daarna knap. Nadat vier van de acht finalisten waren afgevallen, zat Kostadinova er nog altijd bij, maar na een shootoff met de Chinese Xiao Jiaruixuan moest ze het veld ruimen.

Xiao liep flink achter op Batsarashkina en de Zuid-Koreaanse Kim Min-jung en pakte brons, terwijl de andere twee duelleerden om het goud. Kim gaf haar leiding van één treffer weg en dus was een shootoff nodig, waarin Batsarashkina vier keer doel trof, tegen slechts één keer van Kim: dubbel goud voor de Russische dus.

Overigens deed er ook een bijzondere deelneemsters mee: Nino Salukvadze uit Georgië, goed voor olympisch goud en zilver in 1988 en winnares van brons in 2008. Het waren de negende Spelen voor de 52-jarige Salukvadze, die dat als eerste vrouw ooit heeft gehaald. Ze deelt het record met de Oostenrijkse zeiler Hubert Raudaschl en de Letse schutter Afanasijs Kuzmins, de Canadese ruiter Ian Millar deed tien keer mee.

OS: Japans en Tsjechisch goud op laatste individuele judodag

Het judotoernooi voor de individuele judoka's is ten einde, en langzaam kan de balans opgemaakt worden. Nederland was niet zo succesvol, Japan wel. Ook vandaag werd er weer gescoord: Bij de zwaarste klasse van 78+ won de Japanse Akira Sone het goud. De Japanse was de hele dag wel erg sterk en versloeg in de finale Idalys Ortiz op straffen door de passiviteit van de Cubaanse tegenstandster. Het was een vrij matige partij in wat verder toch een van de vermakelijkere klassen van het judotoernooi was. Romane Dicko uit Frankrijk en Iryna Kindzerska uit Azerbeidzjan pakten brons.

Bij de mannen werd Teddy Riner verwacht, maar de Fransman werd uitgeschakeld in de kwartfinale en pakte slechts brons - de tijd van alleenheersing is voor hem voorbij. Tsurlam Bashaev versloeg hem in de kwartfinale, maar de Rus verloor zijn halve finale na een mooie comeback van de Georgiër Guram Tsushisvilli en pakte slechts brons. Tsushisvilli stond een waza-ari achter, maar scoorde zelf waza-ari en daarna ook nog ippon, allemaal in de reguliere tijd. Maar ook Tsushisvilli pakte de finale niet - hij verloor dan weer van de Tsjech Lukas Krpalek in de golden score, die lang duurde maar uiteindelijk toch in het voordeel van de Tsjech werd beslist op ippon.

Morgen is er nog het teamtoernooi, en daarna wordt de tatami in het Budokan voor de rest van de Olympische Spelen gesloten.

OS: Eerste schermgoud ooit voor Japan dankzij degenheren

Japan heeft in de finale bij het teamschermen op degen het goud gepakt. De Russische tegenstanders schermden met veel kracht, maar konden geen grip krijgen op de behendige Japanners. In een spannende strijd om brons overwonnen de Zuid-Koreanen het team uit China.

Doordat er negen teams meededen aan het toernooi moesten het thuisland Japan en de VS allereerst strijden om een plaats in de kwartfinale. Voor de Amerikanen wierp de aanwezigheid van hun reserveschermer Alen Hadzic echter een schaduw over de wedstrijd. Na de verovering van een reserveplaats in het olympisch team kwamen er meerdere verhalen naar buiten over seksueel grensoverschrijdend gedrag, waaronder mogelijk ook verkrachting. Een schorsing afwachtende het onderzoek kon Hadzic via de juridische weg tijdelijk ongedaan maken, waardoor de Amerikaan tot groot ongenoegen van zijn teamgenoten toch kon afreizen naar Tokio. Naar aanleiding van een brief van de voltallige Amerikaanse schermselectie werd Hadzic wel uit het olympisch dorp verbannen, om zo de veiligheid van de schermers te garanderen. Ook tijdens de wedstrijd kwam het ongenoegen tot uiting. Waar Hadzic een regulier zwart mondkapje droeg, hadden zijn teamgenoten roze mondbedekking in protest tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Een duidelijk signaal! Hadzic kreeg tijdens de wedstrijd geen wissel, waardoor hij zich geen olympiër mag noemen, waar zulke wissels wel gebruikelijk zijn. De partij zelf verloren de Amerikanen in de laatste twee rondes. De Amerikanen Jakob Hoyle en Curtis McDowald gaven een grote voorsprong volledig weg tegen Satoru Uyama en Koki Kano.

In de kwartfinales versloegen de Japanners vervolgens Frankrijk, de nummer één van de wereld. In een spannend duel boden beide teams elkaar nauwelijks ruimte voor een serieuze voorsprong. Uiteindelijk wist Koki Kano in de laatste ronde tegen Yannick Borel een kleine achterstand om te zetten in een 45-44 winst. Ook de rest van de huidige top vier van de wereldranglijst werd opvallend genoeg uitgeschakeld.

Halve finales
In de eerste halve finale namen Japan en Zuid-Korea het tegen elkaar op. Japan kwam reeds snel op een grote voorsprong. In ronde 4 stond het al 20-8. Hoewel Zuid-Korea in de daaropvolgende rondes de achterstand een beetje kon verkleinen, gaf Japan dusdanig weinig weg dat de overwinning geen moment in gevaar kwam. De andere halve finale tussen Rusland en China was aanvankelijk iets spannender. Het verschil tussen beide teams bleef lange tijd beperkt. Pas in de vijfde ronde wist Sergey Bida een gaatje te slaan. In de daaropvolgende rondes verdedigden de Russen deze kleine voorsprong afdoende, zo de finaleplaats veiligstellende.

Medailles
De strijd om brons ging traag van start. De Chinees Dong en de Koreaan Kweon deden zo weinig dat ze beide zelfs een rode passiviteitskaart en daarmee een tegenpunt kregen. Daarna probeerden de Koreanen via Sangyoung Park meer dynamiek in het spel te krijgen. Een spannende en actievere strijd volgde, waarbij beide landen afwisselend op een kleine voorsprong kwamen. Alles kwam daardoor aan op de laatste ronde tussen Dong en Park. De Koreaan Park wist met goed getimede fleches de Chinees te verrassen en zo met een 45-42 winst het brons voor Zuid-Korea te veroveren.

In de finale kwamen de Japanners reeds snel op voorsprong. Masaru Yamada wist net van Sergey Bida te winnen, waarna Koki Kano de voorsprong vergrootte. Deze voorsprong bleef eigenlijk de hele partij bestaan, al schommelde de grootte ervan doorheen de partij nogal eens. Opmerkelijk was de wedstrijd tussen Bida en Uyama. De Japanner vloog aanvankelijk over de slap schermende Rus heen, maar na een flinke uitbrander van zijn coach maakte Bida nog veel goed. In de laatste rond was het wederom aan Bida om de achterstand, die met name onder Sukhov kleiner geworden was, weg te werken. Bida schermde met veel kracht, maar de Japanner Kano was met grote behendigheid in staat veel van deze aanvallen te ontwijken en zelf wel te scoren. Daardoor eindigde de partij met 45-36 ruim in het voordeel van de Japanners, die zo de gouden medaille wonnen. Dit goud is pas het eerste schermgoud ooit voor Japan, ondanks dat het land al geruime tijd bij de top van de schermwereld hoort. Zelfs de grote floretschermer Yuki Ota is nooit verder dan zilver gekomen.

OS: Tsjechoslowaaks feestje voor slalomkanoërs Prskavec en Grigar

Het laatste van de vier onderdelen bij het kanoslalommen op de Olympische Spelen is vrijdag afgewerkt. De K-1 bij de mannen stond op het programma en dat werd een heus feestje voor de Tsjechoslowaakse zusterlanden Tsjechië en Slowakije.

Hannes Aigner ging als vierde van de tien finalisten naar beneden en de Duitser noteerde een ijzersterke tijd, zonder straftijd op te lopen. Een paar boten later stond Jakub Grigar bovenaan de baan en de favoriet van het kanoslalomgekke Slowakije dook ruimschoots onder Aigner's tijd door.

De Amerikaan Michal Smolen leek Grigar's tijd serieus aan te vallen, tot hij bij het voorlaatste poortje stroomopwaarts bijna vast kwam te zitten en veel tijd verloor: hij werd vijfde. Veteraan Boris Neveu kwam ook tekort en daarna was het aan Jiri Prskavec.

De Tsjechische wereldkampioen was fenomenaal, maakte geen enkel foutje en verpletterde Grigar's tijd met dik drie seconden: goud voor Prskavec, zilver voor Grigar en brons voor Aigner - de laatste twee vielen in Rio met plek vier en vijf nog net buiten de medailles.

OS: Wederom goud voor tafeltennisser Ma

Ma Long heeft zijn olympische titel bij het tafeltennis geprolongeerd. In de finale was de Chinees zijn landgenoot Fan Zhendong met 4-2 (11-4, 10-12, 11-8, 11-9, 3-11, 11-7) de baas.

Fan leek de spanning in de wedstrijd terug te brengen nadat hij de vierde game overtuigend won. Maar Ma verblikte of verblooste niet. In de zesde game verzilverde hij zijn tweede wedstrijdpunt.

Het brons ging eerder op de dag naar de Duitser Ovtcharov die Lin Yun-Ju met 4-3 versloeg.

OS: Gunstige uitgangspositie waterpolosters dankzij ruime winst Spanje

De Nederlandse waterpolodames zijn zo goed als zeker van het ontlopen van de favoriet Verenigde Staten in de kwartfinale. Na een monsteroverwinning op Zuid-Afrika eerder vandaag (33-1), wist Spanje met 15-9 van Australië te winnen, waardoor Nederland na een winst op Canada een tweede plek in de groep kan behalen in de laatste groepswedstrijd. Daarmee wordt een kwartfinale tegen de de favoriet Verenigde Staten of het eveneens zeer sterke Hongarije voorkomen.

Voorafgaand aan vandaag werd er vooral uitgekeken naar de laatste wedstrijd van de dag, die tussen Spanje en Australië. Nederland trof het zeer zwakke Zuid-Afrika, een wedstrijd die alleen goed was voor het opbouwen van het doelsaldo. De andere wedstrijd zou beslissen of Nederland zondag op de laatste speeldag van de groepsfase zou spelen om plek 2 of 3 tegen de Canadezen: bij gelijkspel of een Spaanse winst met minder dan 5 doelpunten verschil waren beide ploegen verzekerd van een plek in de top 2.

Lange tijd leek de wedstrijd in zo'n scenario te eindigen, maar Spanje begon naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer de overhand te krijgen. De eerste helft waren de Spanjaarden wel de betere ploeg, maar net als Nederland hadden ze moeite met het fysieke spel van de Australiërs, waardoor de score lange tijd gelijk op ging. In de derde periode was het echter gedaan met de Australische weerstand: Spanje kon hun voorsprong razendsnel uitbouwen en Australië kon geen antwoord meer geven. Met nog 45 seconden te gaan werd ook de grens van zes doelpunten verschil bereikt, waardoor de Aussies nu moeten vrezen voor de beruchte derde plek.

Zondagochtend om 8:30 speelt Nederland de beslissende wedstrijd tegen Canada. Deze wedstrijd zal uit gaan maken of Nederland tweede, derde of vierde in de gorep wordt. Om 7:00 speelt Hongarije tegen het in principe mindere China, een wedstrijd die zal uitmaken op welke plek het gevreesde VS tegengekomen zal worden.

OS: Nederlands voetbalelftal na strafschoppen uitgeschakeld door Amerika

De Nederlandse voetbalsters zijn na strafschoppen in de kwartfinales van het olympisch voetbaltoernooi uitgeschakeld door de Verenigde Staten. Na de reguliere speeltijd was de stand 2-2 en in de verlenging bleef het gelijk, waardoor strafschoppen de beslissing moest brengen en die werden beter genomen door de Amerikaanse voetbalsters.

In de penaltyserie misten Vivianne Miedema en Anniek Nouwen namens Nederland. Amerika scoorde al hun penalty's en gaan zo door naar de halve finales

In de tachtigste minuut had Oranje bij een 2-2 stand een gouden kans om zich te plaatsten voor de halve finales. Lieke Martens mocht aanleggen vanaf elf meter, maar de aanvalster faalde. In de verlenging was Oranje ook dicht bij de 3-2, maar het doelpunt van Martens werd afgekeurd. Ook twee doelpunten van Amerika werden afgekeurd in de verlengingen.

De Verenigde Staten staan in de halve finale van de Olympische Spelen tegenover Canada, dat eerder op de dag na strafschoppen afrekende met Brazilië. Ook Australië en Zweden staan in de halve finales.

COVID-19: 3.463 positief getesten en 6 doden, totaal 1.862.586 en 17.821

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3.463 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.862.586 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 74 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 475 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 14 patiënten opgenomen, er liggen nu 176 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.821 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Ook Moderna-vaccin ingezet voor jongeren vanaf 12 jaar

Jongeren in de groep van 12 tot en met 17 jaar kunnen vanaf nu ook worden gevaccineerd met het COVID-19-vaccin van Moderna. Minister De Jonge heeft besloten om het advies over te nemen dat de Gezondheidsraad daarover gisteren uitbracht. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dit besluit heeft vooral gevolgen voor het vaccineren van jongeren op de eilanden Saba en Sint Eustatius, in het Caribisch deel van het Koninkrijk, omdat op die eilanden uitsluitend het Moderna-vaccin wordt ingezet. Vanaf dit weekeinde kunnen daar nu dus ook de jongeren van 12 tot en met 17 jaar worden gevaccineerd. In de rest van Nederland zal voor de lopende vaccinatiecampagne bij 12- tot en met 17-jarigen voorlopig het BioNTech/Pfizer vaccin worden gebruikt. Van dat vaccin is voldoende op voorraad en bovendien zit er bij BioNTech/Pfizer maar drie weken tussen de eerste en de tweede prik. Dat betekent dat jongeren die dat willen, volledig gevaccineerd aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen. Voor Moderna geldt een interval van 28 dagen tussen de twee prikken.

Vaccinatiecampagne voor jongeren
De vaccinatiecampagne voor jongeren loopt sinds vorige maand, vanaf het moment dat het vaccin van BioNTech/Pfizer daarvoor kon worden ingezet. Nu komen er dus meer verschillende vaccins voor jongeren beschikbaar. Dat is goed nieuws, want ook jongeren kunnen flink ziek worden van het coronavirus. Daarbij kunnen jongeren ook langdurig klachten overhouden aan een coronabesmetting, Long COVID. Met een vaccin zijn zij hier beter tegen beschermd. Ook vermindert vaccinatie de kans om het coronavirus door te geven. Dat is belangrijk voor de samenleving als geheel.

EMA
Op 23 juli oordeelde het Europees Medicijnagentschap EMA dat ook het vaccin van Moderna voor de groep 12- tot en met 17-jarigen geschikt is. De Gezondheidsraad onderschrijft het EMA-advies en benadrukt dat inzet van het Moderna-vaccin ook voor jongeren vanaf 12 jaar effectief, veilig en doelmatig is. De immuunrespons is even goed als bij volwassenen. Natuurlijk heeft de Gezondheidsraad ook gekeken naar de veiligheid van het vaccin. Jongeren kunnen, net als volwassenen, tijdelijke en milde klachten ontwikkelen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of koorts. In zeldzame gevallen zijn er meldingen van myocarditis en of pericarditis; ontstekingsreacties aan het hart. Ook die klachten verlopen doorgaans mild en zijn goed te behandelen, geven zowel het EMA als de Amerikaanse FDA aan.

Toegankelijke informatie
Minister De Jonge hecht eraan dat jongeren en hun ouders goed geïnformeerd zijn over de COVID-19-vaccinaties. Daarom biedt de rijksoverheid toegankelijke, laagdrempelige informatie op www.coronavaccinatie.nl/jongeren.

OS: Hockeyheren onderuit in laatste groepswedstrijd

De Nederlandse hockeyheren hebben hun laatste groepswedstrijd verloren. Oranje, dat al zeker was van de kwartfinale, ging met 3-1 onderuit tegen Duitsland.

Het waren de Duitsers die beter aan de wedstrijd begonnen. Er waren kansen van Wellen, Grambusch en Staib, maar doelman Pirmin Blaak stond op zijn plek. Het was Wellen die na tien minuten spelen voor de 1-0 zorgde en Nederland dus op achterstand bracht. Ook in het vervolg lieten de Duitsers de boel achterin gesloten. Jeroen Hertzberger was dicht bij de gelijkmaker na een mooie pass van Jonas de Geus, maar hij stuitte op doelman Alexander Stadler.

In het derde kwart kwam Duitsland via Constantin Staib op 2-0. Nederland was in dat kwart wel gevaarlijker met kansen voor Mirco Pruyser en Thijs van Dam. Het werd nog erger want in het vierde kwart werd het 3-0 dankzij Herzbruch. Vlak voor tijd deed Nederland iets terug via een uithaal van Jeroen Hertzberger.

Komende zondag spelen de Nederlandse hockeyers in de kwartfinale tegen het sterke Australië.

OS: Kroatische tennissers heersen in mannendubbel

De Kroaten Nikola Mektic en Mate Pavic hebben de olympische titel veroverd bij het mannendubbel in het tennis. In de finale werden hun landgenoten Marin Cilic en Ivan Dodig met 6-4, 3-6 en 10-6 verslagen.

In de eerste set braken Mektic en Pavic hun tegenstanders gelijk. Cilic en Dodig wisten in de tweede set knap terug te komen. In de supertiebreak, die de beslissing moest brengenwas het de ervaring van Mektic/Pavic die de doorslag gaf.

Het brons ging naar de Nieuw-Zeelanders Marcus Daniell en Michael Venus. Zij waren de Amerikanen Austin Krajicek en Tennys Sandgren de baas.

OS: Hassan naar finale 5.000m, 4x400 gemengd ook

Op de atletiekbaan heeft Sifan Hassan de olympische finale bereikt op de 5.000 meter voor vrouwen. De Nederlandse was de snelste in haar serie.

Hassan begon de race zoals vaak helemaal achteraan het veld. Met nog zeven ronden te gaan liep de Nederlandse langzaam wat naar voren maar spaarde vooral haar kracht. Hassan begon met het ingaan van de laatste ronde naar voren te lopen en in de laatste ronde pakte ze de kop die ze niet meer afstond. Ze kwam in 14.47.90 over de meet.

Update 12:42 uur
Diane van Es slaagde er niet in om de finale te bereiken op de 5.000m. Van Es eindigde in haar serie in de achterhoede.

Update 13:08 uur
Jessica Schilder is er niet in geslaagd de finale bij het kogelstoten te bereiken. Haar beste poging van 17,74 was niet genoeg voor een plek bij de beste twaalf atleten.

Update 13:18 uur
Het Nederlandse team heeft de finale bereikt op de 4x400 meter gemengd. Jochem Dobber, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Ramsey Angela werden tweede in hun serie achter Polen en dat was genoeg voor een plek in de eindstrijd morgen.

Verenigde Staten, toch wel de gedoodverfde favoriet, werd gediskwalificeerd in hun serie.

Update 14:24 uur
Er werd op de eerste dag van het olympisch atletiektoernooi al een finale gelopen. Selemon Barega pakte de titel op de 10 kilometer. Op 300 meter voor de finish zette de Ethiopiër de eindsprint in en verraste daarmee de rest. Hij kwam in 27.43,22 over de meet. De Oegandezen Joshua Cheptege en Jacob Kiplomo veroverden het zilver en brons.

OS: De Boer, Puts, Kromowidjojo en Heemskerk door op 50m vrij

In het Olympisch zwembad hebben Thom de Boer en Jesse Puts zich allebei geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vrije slag voor mannen. De Boer zwom in totaal de zesde tijd met 21.75 terwijl Puts in 21.84 als zevende doorgaat.

De Amerikaan Caeleb Dressel was in de serie met 21.32 de rapste.

Update 12:50 uur
Op de 50 meter vrije slag bij de vrouwen plaatsten Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zich ook allebei voor de halve finale. Kromowidjojo zwom met 24.41 de achtste tijd terwijl Heemskerk in de zestiende tijd aantikte met 24.77.

Emma McKeon was de snelste in de serie met een nieuw olympisch record van 24.02.

Update 14:14 uur
De Nederlandse vrouwen slaagden er op de 4x100 meter wisselslag niet in om de eindstrijd te bereiken. Kira Toussaint, Tes Schouten, Maaike de Waard en Femke Heemskerk werden in hun series vijfde in 3:59.89 en dat was niet genoeg voor de finale.

Het nutteloze feitje van de dag: Tom Cruise wil ze steeds iets jonger

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Tom Cruise zag in zijn leven drie huwelijken op de klippen lopen en daarbij is een opmerkelijk patroon zichtbaar. Want wist je dat de geboortejaren van de huwelijkspartners telkens 11 jaar later waren dan die van vorige? Mimi Rogers was de eerste vrouw van Cruise, ze kwam ter wereld op 27 januari 1956. Nicole Kidman, zijn tweede vrouw, werd geboren op 20 juni 1967 en zijn laatste echtgenote Katie Holmes zag het levenslicht op 18 december 1978. Cruise houdt schijnbaar van een vast ritme.

Het nutteloze feitje van de dag: Tom Cruise wil ze steeds iets jonger (WikiCommons/Gage Skidmore)
Het nutteloze feitje van de dag: Tom Cruise wil ze steeds iets jonger (WikiCommons/Gage Skidmore)

Taakstraffen voor schoppen en slaan journalisten bij kerkdienst op Urk

Twee mannen van 28 en 26 jaar van Urk zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot taakstraffen van 120 en 150 uur. De broers schopten op zondag 28 maart van dit jaar een journalist van de publieke omroep PowNed.

De jongste sloeg ook nog een cameraman. PowNed deed bij de Sionkerk verslag van kerkgangers die in coronatijd naar de kerk gingen.

Kerkdienst
In de dagen vóór 28 maart besteedt de media aandacht aan kerkgangers die in coronatijd kerkdiensten bijwonen zónder zich daarbij aan de geldende maatregelen te houden. Verslaggevers van PowNed komen met die reden op zondag 28 maart naar de Sionkerk op Urk om daar verslag van te doen. Als de verslaggever en cameraman uit hun auto stappen, ontstaat vrijwel meteen een grimmige sfeer. De verslaggever verklaart bij de politie dat de eerste persoon die hij aansprak direct agressief reageerde. Volgens de broers gedroegen de journalisten zich opdringerig en drukten ze de stok met hun microfoon in het gezicht van de kerkgangers. Dit gebeurde ook bij de 26-jarige Urker. Hij liep daarop naar de cameraman en gaf hem een klap op zijn achterhoofd. Ook schopte hij de verslaggever. Zijn 28-jarige broer probeerde naar eigen zeggen de situatie te sussen, maar gaf op zitting toe dat hij daarbij ook een schoppende beweging maakte richting de verslaggever. Hij deed dit om de verslaggever weg te jagen.

Geen noodweer
De broers waren zelf niet onderweg naar de kerk. Ze waren in de buurt om naar eigen zeggen ‘de orde te handhaven’ en ‘te kijken wat er ging gebeuren.’ Volgens hen hadden ze niet afgesproken om er samen naar toe te gaan. Toen ze zagen hoe de verslaggever zich opdrong bij de kerkgangers zeiden ze daar iets van. Ze vonden dat hij zich intimiderend en gewelddadig gedroeg. Daar zouden ze op hebben gereageerd. Maar volgens de officier van justitie is er geen sprake van noodweer. De kerkgangers duwden enkel de microfoon weg. Op beelden is te zien dat de 26-jarige Urker als eerste geweld gebruikte door de cameraman op zijn hoofd te slaan. De officier eiste voor beide broers een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken, met een proeftijd van 2 jaar. Bij de strafeis nam de officier mee dat momenteel veel te doen is om de veiligheid van journalisten.

Straffen
Volgens de politierechter maakten de broers zich allebei schuldig aan het plegen van openlijk geweld in vereniging. Ze waren allebei ter plaatse en hebben ook allebei een wezenlijke bijdrage geleverd aan het geweld. Dat het geweld gepleegd is tegen journalisten weegt de rechtbank als strafverzwarend mee. De politierechter legt de 28-jarige man een taakstraf op van 120 uur. Omdat het aandeel van zijn broertje groter was, krijgt hij een taakstraf van 150 uur opgelegd. De geëiste voorwaardelijke gevangenisstraf wordt niet opgelegd omdat de kans op herhaling bij beide mannen niet als groot wordt ingeschat. Tot slot moet de 26-jarige Urker de cameraman een schadevergoeding van € 250,- betalen.

Gratis C19-zelftests voor mensen die zich niet kunnen laten vaccineren

Mensen die door hun kwetsbare gezondheid in thuisisolatie zitten of op medisch advies nog niet zijn ingeënt, kunnen sinds 28 juli gratis zelftests krijgen. Verstrekking vindt plaats via de regeling ‘Zelftesten bij thuisisolatie’. Dat is een aanvulling op de bestaande regeling voor de verstrekking van Persoonlijke Beschermingsmiddelen en de vergoedingsregeling is hetzelfde. Zo meldt Skipr.

Organisaties voor mensen met een beperking of chronische ziekte hebben hier met succes op aangedrongen bij VWS, zo laat Ieder(in) weten. De zelftest is bedoeld als extra veiligheidscheck. Mensen in thuisisolatie krijgen zo de mogelijkheid en wat extra zekerheid om contacten aan te gaan. Ze kunnen 25 zelftesten per maand bestellen, op naam bij hun eigen apotheek. Dit hoeft niet via de huisarts. De testen zijn bedoeld voor eigen gebruik, maar gezinsleden, zorgverleners, mantelzorgers en andere naasten mogen de zelftesten ook gebruiken. Ook kinderen tussen de 0 en 12 jaar met een kwetsbare gezondheid die vanwege hun leeftijd niet gevaccineerd worden, kunnen zo’n pakket laten ophalen.

Vierde verdachte verkrachten en doden Leonie (13) in Wenen opgepakt in Londen

Een vierde verdachte (22) die op de vlucht was na de gewelddadige dood van de 13-jarige Leonie is aangetroffen in Londen

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Nehammer sprak van een groot succes. De verdachte werd aangetroffen in een Londense wijk waar veel Afghanen wonen. Deskundigen van de Federale Recherche werden bij de zoektocht betrokken. "De verhoren zullen de ontsnappingsroute uitwijzen", zei minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer (ÖVP) donderdag in de "ZiB 1".

Geen schone lei
De 22-jarige is sinds 2018 al drie keer berecht in Oostenrijk voor overtredingen van de drugswet - en werd ook veroordeeld. Ook werd hij zes keer gemeld bij de politie. In 2017 was al een negatieve asielbeslissing genomen. Er werd een terugkeerverzoek ingediend, waartegen de Afghaan een klacht heeft ingediend.

De uitlevering van deze man kan enige tijd vergen. Zelfs als hij zou instemmen met de uitlevering, zal het waarschijnlijk nog enkele weken duren voordat hij naar Oostenrijk wordt overgebracht, zei Carmen Kainz, woordvoerster van het Weense openbaar ministerie, vrijdag. Daarnaast kan de Afghaan zich met rechtsmiddelen tegen de uitlevering verdedigen.

Misdaad schokte het land
Volgens eerdere onderzoeken heeft de 13-jarige  Leonie uit het district Tulln (Neder-Oostenrijk) op 25 juni de nu gevangengenomen 22-jarige en een andere jonge man ontmoet bij het Weense Donaukanaal, waar de twee haar ecstasy zouden hebben gegeven. 
Daarna reden de twee Afghanen met het meisje en een andere landgenoot (18) naar zijn appartement in de wijk Donaustadt, waar de vierde verdachte - een 23-jarige - aanwezig was. Daar kreeg het meisje meer drugs. Ze zou door minstens twee van de vier mannen zijn verkracht.

Toen de 13-jarige haar bewustzijn verloor, werden de mannen nerveus. Volgens de autopsierapporten stopte het hart van het meisje met kloppen. De verdachten gaven haar vervolgens melk en yoghurt en hielden haar onder de douche, maar de tiener vertoonde geen teken van leven meer. Vervolgens wikkelden ze het meisje in een tapijt en legden ze haar op een strook gras tegen een boom aan.

Een forensisch arts die werd opgeroepen naar de plaats waar het lichaam werd gevonden ging er tijdens een eerste onderzoek ter plaatse van uit dat er sprake was van verstikking door nalatigheid van derden. De ervaren lijkschouwer kreeg deze indruk doordat hij vingerafdrukken zag aan de binnenkant van de bovenarmen en in de nek van het meisje. Hij zag ook tekenen van compressie op de borst van het lijk, wat erop wees dat iemand zijn knieën tegen het lichaam van het meisje zou hebben gedrukt. Dit bewijs suggereerde dat de tiener naast de daadwerkelijke verkrachting nog meer geweld onderging. Leonie zou 11 ecstasy tabletten tot zich hebben genomen, onderzoek moet uitwijzen of dit deels onder dwang is gebeurd.

Vermoeden: verkrachting met de dood tot gevolg, misbruik weerloze persoon
Kort na het misdrijf zijn drie mannen aangehouden, donderdag is de vierde verdachte aangehouden in Groot-Brittannië. De andere drie verdachten zitten vast in Oostenrijk. Volgens een deskundigenoordeel is een aanvankelijk vermeende 16-jarige minstens 18, mogelijk 20 jaar oud. De andere twee zijn 18 en 23 jaar oud. Het parket doet onderzoek naar verkrachting met dodelijke afloop en mishandeling van een weerloze.

Jongen (15) overleden na steekpartij, verdachte (15) meldt zichzelf bij politie

Donderdagmiddag is een 15-jarige jongen uit Rotterdam overleden aan de gevolgen van diverse steekwonden. Hij werd rond 17 uur gevonden in de bosjes aan de Goedenraadweg in de Rotterdamse wijk Beverwaard. Het slachtoffer werd door hulpdiensten gereanimeerd. Hun inzet mocht helaas niet baten, het slachtoffer kwam ter plaatse aan zijn verwondingen te overlijden.

Update 12.15 uur: Politie Rotterdam heeft zojuist op Twitter laten weten dat een jongen (15) zichzelf heeft gemeld als dader op het politiebureau. De politie heeft de jongen aangehouden en onderzoekt zijn rol bij de fatale steekpartij.

Wat er precies is gebeurd of aan de steekpartij vooraf is gegaan is onbekend, en er zijn nog geen verdachten aangehouden. De politie is direct een groot onderzoek gestart. De omgeving is uitgekamd, er is met mensen gesproken en de recherche kijkt naar eventuele beschikbare camerabeelden.

Opmerking submitter: 'De 'don't forget to smash that like button and subscribe' generatie is weer bezig'

OS: Golfer Schauffele aan de leiding halverwege; McIlroy rukt op

Xander Schauffele is de nieuwe leider van het golftoernooi op de Olympische Spelen. De Amerikaan ging rond in 63 slagen onder par, acht slagen onder par. Hij bracht zijn totaal op -11. Dag II kon vanwege het slechte weer niet helemaal worden afgemaakt. Enkele golfers zullen zaterdagochtend nog één, twee, drie of vier holes moeten spelen. 

Carlos Ortiz uit Mexico is de nummer twee op één slag achter Schauffele. Rory McIlroy bracht met een ronde 66 zijn score op -7 en klom op naar de gedeelde zevende plaats. 

De Oostenrijker Sepp Straka leidde na dag één. Hij ging rond in 71 slagen (par) en daalde daardoor naar de gedeelde derde plaats op drie slagen van de leider. Hij deelt deze plek met Mito Pereira, Alex Noren en Hideki Matsuyama. 

Zaterdag gaat dag III verder met eerst het afmaken van dag II. Alle zestig deelnemers zijn startgerechtigd voor het slotweekend. 

Consoleversies voor Naraka: Bladepoint in de maak

24 Entertainment kondigt aan dat Naraka: Bladepoint naar consoles komt. De sneak peak van de battle royale wordt op een PlayStation 5 gespeeld.

Het bedrijf werkt op dit moment aan meerdere consoleversies. Een beetje jammer: er is nog geen releasedatum voor consoleversies of een definitieve lijst met consoles waarop Naraka: Bladepoint beschikbaar zal zijn. Nou ja, een ervan weten we nu zeker: PlayStation 5 is er een van.

Naraka: Bladepoint is een battle royale met 60 spelers. Het biedt spelers mobiliteit met een grappling hook en parkour-moves. Elk personage is uitgerust met zijn eigen speciale vaardigheden. Het introduceert ook een nieuw resurrectsysteem. En als je echt voor een krachtige ultimate wil gaan dan kun je in een gigantische Vajra Warrior veranderen en zo stennis schoppen.

Naraka: Bladepoint komt op 12 augustus uit op pc via Steam en de Epic Games Store.

OS: Chinese trampolinespringsters onttronen Canadese met dubbelslag

Op de Olympische Spelen in Tokyo is vrijdag het goud vergeven bij het trampolinespringen voor de vrouwen. De Canadese Rosie MacLennan was daar de titelverdedigster, nadat ze zowel in Londen 2012 als in Rio 2016 het goud veroverde.

In de kwalificaties kregen de Japanse hopen al een forse klap: wereldkampioene Mori Hikaru, misschien wel de voornaamste favoriete voor het goud, viel in haar tweede routine en kwam niet verder dan de twaalfde plek en dus geen plaats in de finale.

In die finale deed MacLennan het aardig, maar de Britse Bryony Page ging er overheen en dus was ze na negen jaar in elk geval onttroond. De Chinese Zhu Xueying deed er nog een flinke schep bovenop en scoorde 56,635 punten, waarna het aan de ervaren Liu Lingling was.

De wereldkampioene van 2014 kwam nét tekort en werd met 56,350 punten tweede, voor de 55,735 van Page, die na zilver in Rio opnieuw een medaille pakte.

OS: Schoonspringster Jansen naar halve finales

De Nederlandse schoonspringster Inge Jansen heeft de halve eindstrijd bereikt van het olympisch toernooi op de 3-meterplank. De Europees kampioene van 2019 werd zestiende in de kwalificaties.

Haar eerste drie sprongen waren goed. Haar vierde sprong, een 3,5 salto voorwaarts gehoekt, was echter onnauwkeurig waardoor ze zakte in het klassement. De laatste sprong van Jansen was echter weer goed en ze stelde daarmee een plek in de halve finale morgenochtend veilig. 

OS: Lichte stijging zeilsters Berkhout/Zegers

Op de derde dag in de 470 klasse zijn zeilsters Lobke Berkhout en Afrodite Zegers drie plaatsen gestegen en het Nederlandse duo heeft de top 10 nu in zicht. Berkhout en Zegers werden negende in de vijfde race en in de zesde race werden ze zesde. In de tussenstand staan de twee op de elfde plek met 47 punten.

Het Poolse duo Agnieszka Skrzypulec/Jolanta Ogar gaat aan de leiding met 10 punten.

In de 470 klasse zijn er nog vier races en een medalrace te varen.

OS: Zeilsters Duetz/Bekkering pakken leiding

Zeilsters Annette Duetz en Annemiek Bekkering hebben nog altijd zicht op olympisch goud. Het Nederlandse koppel heeft de koppositie gepakt in de 49erFX. Duetz en Bekkering werden twaalfde in race 7, vijfde in race 8 en zesde in race 9.

Duetz en Bekkering hebben nu één punt minder dan de Spaanse boot. De Braziliaanse vrouwen Martine Grael en Kahena Kunze staan derde met een verschil van zes punten.

Het Britse koppel Dobson/Tidey ging tot vandaag onbedreigd aan de leiding maar kenden een slechte dag met een 15e 14e en 16e plek. Zij zakten naar de vierde plaats in het algemeen klassement.

Morgen zijn er nog drie races en zondag is de medalrace.

OS: Boogschieten blijft Koreaans goudfestijn

Ook op het individuele toernooi begint Zuid-Korea met een gouden medaille bij het boogschieten. Bij het vrouwentoernooi won San An van Elena Osipova na shootoffs. Ook in de halve finale had An al gewonnen via shootoffs, in een partij van zeer hoog niveau met onder andere 2 sets waarin ze 30 punten scoorde.

Tegen Osipova ging het moeizamer. De Koreaanse kende een zwakke start met een pijl in de acht, maar omdat de Russin Osipova ook twee keer in de negen schoot, kon het toch nog 28-28 worden. In de set daarna werd het 30-29 voor An, die opnieuw een hoog niveau liet zien in de eerste twee sets. Daarna ging het even wat minder. Osipova schoot de eerste 2 pijlen in de 9, maar An scoorde slechts 17 punten. Zo werd het 28-27 en 3-3.

Ook in de set erna had An het moeilijk, ze schoot geen enkele 10 en scoorde 27 punten. Osipova schoot net als in de tweede set naar 29 en zette An zo onder druk. An deed echter hetzelfde terug in de volgende set: 29-27 en geen pijlen in de 10 voor Osipova. De setstand was 5-5 geworden, en dus betekende dat tijd voor shoot-offs.

In de shoot-offs liet An een voorzichtige 10 zien, maar Osipova kon de druk niet aan en schoot een 8. De Koreaanse pakte zo goud voor Osipova. Lucilla Boari werd uiteindelijk de winnaar van het brons, nadat zij Osipova niet kon verslaan in de halve finale.

OS: Gemengd goud badmintonners Huang en Wang

De Olympische titel in het gemengd dubbel bij het olympisch badmintontoernooi is gewonnen door de Chinezen Huang Dongping en Wang Yilyu. In de finale versloegen ze hun landgenoten en het als eerste geplaatste duo Huang Yaqiong en Zheng Siwei met 21-17, 17-21, 21-19.

De finale was van hoogstaand niveau vol spectaculaire rally's. Halverwege de derde game sloegen Huang en Wang een gaatje en ze maakten het op hun derde matchpont af.

De bronzen plak was voor het Japanse duo Yuta Watanabe/Arisa Higashin. Ze versloegen het Koreaanse koppel Tang Chun Man/Tse Ying Suet in de strijd om de derde plek met 21-17, 23-21.

OS: Zeilster Bouwmeester mag toch hopen op goud

In de Laser Radial klasse heeft Marit Bouwmeester dankzij een comeback en pech van concurrentie alsnog zicht op goud. Met alleen nog de medalrace voor de boeg is de Nederlandse naar de tweede plaats gestegen. Bouwmeester won de eerste race vandaag en werd zevende in de tweede.

De Deense leidster Anne-Marie Rindom had een complete offday. Ze werd 26e in de negende race en werd in de tiende race gediskwalificeerd nadat ze Bouwmeester bij de start had geblokkeerd.

Om alsnog goud te pakken moet Bouwmeester in de medalrace Rindom minstens vier plaatsen voorblijven.

FOK! Wat een weer: Evert komt op visite

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Dag mensen!

Een volledig droge dag in het hele land is voorlopig nog even iets te veel van het goede. De komende dagen krijgen we namelijk te maken met een nieuwe depressie die de naam 'Evert' draagt. Nee, dus niet Evert Ten Napel of Evert Santegoeds.  

Vandaag vielen er met name aan het einde van de ochtend en begin van de middag nog enkele buien. Soms zelfs vrij pittig, maar ze trokken behoorlijk snel en meer dan 5 tot 7 mm heb ik nergens gezien. Aan zee en in de noordelijke helft was het vandaag een behoorlijk zonnige dag. Wel stond er aardig veel wind uit een westelijke richting. Het zag er echter wel heel vriendelijk uit. De temperaturen waren echter ondermaats. Op veel plaatsen liep het kwik niet verder op dan 20 graden en als het even bewolkter was dan zelfs even daaronder.

Komende avond en nacht is op de meeste plaatsen vrij helder. Er komen wel wat wolkenvelden voor, maar dat stelt niet veel voor.  De wind neemt tijdelijk in kracht af en de minima komen uit rond de 13 graden.

Morgen begint de invloed van Evert steeds duidelijker te worden. In de loop van de ochtend begint de bewolking toe te nemen en uiteindelijk zal er zeker in het westen en midden ook wat regen gaan vallen. Het gaat wel vrij langzaam en in het oosten schijnt eerst de zon nog even. Uiteindelijk raakt het ook daar bewolkt en in de loop van de middag kan het ook daar gaan regenen. 

Daarna raken we van de regen in de drup, want in de avond komt er dan een trog een kijkje nemen. Dat wil zeggen dat er dan met name langs de kust en in het noorden van het land enkele regen- of onweersbuien gaan vallen. Ook de wind die zuidelijk is, neemt dan weer toe naar vrij krachtig in het binnenland tot krachtig of hard in het noordwesten. De maxima kunnen in Brabant en Limburg nog oplopen tot zo'n 23 graden, maar in de Kop van Noord-Holland is 19 graden het hoogst haalbare.

In het weekend heeft Evert ons dan in zijn greep. Gisteren dacht ik nog dat het met de hoeveelheden regen wel mee zou vallen, maar daar moet ik toch deels van terug komen. In de vroege ochtend vallen er in de kustprovincies al een aantal mogelijk zware buien met onweer en deze trekken dan geleidelijk aan ook het binnenland in. Dit is het scenario voor zowel zaterdag als zondag. Plaatselijk valt er zo'n 10 tot 20 mm, maar aan zee zou dat wel eens behoorlijk meer kunnen worden.

Maandag lijkt dan weer overwegend droog te zijn, terwijl de dagen erna weer regelmatig buien vallen. 

Groetjes!  

Prachtig weertje vandaag. (Foto: DJMO)
Een heel mooi Hollands plaatje! (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

KWF ondersteunt onderzoek omwonenden Tata Steel

Recent hebben omwonenden van Tata Steel in IJmuiden uitgesproken dat zij met een aantal stichtingen een onderzoek beginnen naar de schadelijkheid van de uitstoot van Tata Steel. KWF Kankerbestrijding deelt de zorgen van deze bewoners en steunt het initiatief tot onafhankelijk onderzoek.

Directeur Johan van de Gronden: ‘Wij hebben jarenlang ervaring op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Wij stellen ons netwerk en expertise graag ter beschikking om dit initiatief te steunen. Wij willen net als de bewoners duidelijkheid over de oorzaak van de verhoogde longkankercijfers in de omgeving.’

KWF is op dit moment in gesprek met de stichtingen om de samenwerking verder uit te werken.

Treinreizigers weten nieuwe Whatsapp/SMS Alert goed te vinden

Treinreizigers weten de Whatsapp/SMS Alert voor onprettige situaties goed te vinden. Sinds NS de dienst op 1 mei 2020 landelijk invoerde zijn via het speciale nummer 06-13181318 in totaal 2.485 meldingen binnengekomen. Reizigers kunnen aangeven dat ze zich onveilig voelen of overlast ervaren. Ze staan dan in direct contact met de meldkamer van NS, die bekijkt welke opvolging nodig is. Soms is het al voldoende als een reiziger zich gehoord voelt. In andere situaties kan de hoofdconducteur of een medewerker van Veiligheid & Service hulp bieden. NS is tevreden over het eerste jaar. Eelco van Asch, lid Raad van bestuur NS: “We willen dat reizigers zich veilig voelen en daarvoor eenvoudig een beroep op ons kunnen doen. Dat is precies waar deze alert aan bijdraagt.”

Van Asch vervolgt: “Juist door Corona was de behoefte aan de alert extra groot. We kregen minder reizigers, waardoor stations en treinen rustiger waren. Dat kan minder prettig aanvoelen. Dit was het logische moment om de alert landelijk in te voeren. Het verbetert niet alleen de veiligheidsbeleving van onze reiziger, het geeft ons ook belangrijke informatie over op welk station of traject vaker overlast is. Die informatie wordt geanalyseerd door onze specialisten, waarna we daar gericht maatregelen kunnen treffen. Denk aan het inzetten van Veiligheid & Service-medewerkers om de overlast direct te beperken en te zorgen voor een prettige treinreis.”

Aantal meldingen en soort meldingen
Elke melder krijgt altijd een reactie. In de helft van de gevallen werden V&S-medewerkers of de politie opgeroepen. Sinds de start van de pilot gingen de meeste meldingen over het overtreden van huisregels (446). Op 2 staat onenigheid tussen reizigers of het lastig vallen van reizigers (300). Op de derde plaats staan meldingen over bedelen in de trein (251). Van alle meldingen gingen er 26 over corona zoals het niet dragen van een mondkapje.

Een fijne treinreis: maatregelen en effecten
NS vindt het belangrijk dat reizigers een prettige en veilige reis hebben. Ook de mensen die op het station en op de trein werken, moeten een veilige werkplek hebben. Jaarlijks besteedt NS 100 miljoen aan de sociale veiligheid in de trein en op de stations. In het jaar 2001 startte NS met speciaal getrainde medewerkers die nu bekend staan onder de naam Veiligheid & Service. Zij zijn 24 uur per dag beschikbaar om reizigers en collega’s bij te staan. Dit aantal is sindsdien gegroeid naar ruim 700. Na de eerste stationscamera’s in de jaren ’90, startte NS in 2011 met uitgebreid cameratoezicht op de stations. Dit vindt inmiddels op 80 stations plaats. De beelden komen direct binnen bij de meldkamer en zorgen ervoor dat er direct ondersteuning kan komen als dat nodig is. Sinds die tijd hebben bijna alle treinen camera’s. Sinds 2020 kunnen reizigers via de Whatsapp/ SMS Alert dus zelf ook direct in contact komen met de NS-meldkamer. Op 80 stations zijn poortjes geïnstalleerd, waarmee 90% van de reizigers langs een poortje komt. Ook is de samenwerking met de lokale politie en andere vervoerders verbeterd.

Het effect van de maatregelen is zichtbaar. Terwijl de reizigersaantallen groeiden van 1 miljoen naar 1,3 miljoen per dag, daalt het aantal incidenten in de A-categorie (bedreiging, geweld, spugen) al jaren van 774 in 2014 naar 678 in 2019. In het eerste Coronajaar 2020 daalde het licht naar 661, een kleinere daling dan  gehoopt gezien het lage aantal reizigers. Veel reizigers geven aan zich veilig te voelen in de trein en op het station (cijfer 7 of hoger). Was dit in 2014 nog 80%, bij de laatste meting in 2019 was dit gegroeid naar 90 % van de reizigers.

Stijging asielzoekers en nareizigers tweede kwartaal 2021

In het tweede kwartaal van 2021 is zowel het aantal eerste asielverzoeken als het aantal nareizigers gestegen. Het aantal eerste asielverzoeken nam toe tot 3.355. Het aantal nareizigers steeg naar 2.580, een toename van ruim duizend ten opzichte van het vorige kwartaal. De stijging is mede te verklaren door de versoepeling van de maatregelen omtrent Covid-19 in het tweede kwartaal. Dat meldt het CBS op basis van de laatste cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

In het tweede kwartaal van 2021 werden 3.355 eerste asielverzoeken gedaan, ongeveer 25 procent meer dan in het eerste kwartaal. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar is het aantal meer dan verdubbeld; toen deden 1.255 mensen een eerste asielverzoek.

Halverwege maart 2020 brak in Nederland de coronacrisis uit, wat leidde tot een daling van het aantal aanvragen in het tweede kwartaal van 2020. Het aantal asielverzoeken is sindsdien weer toegenomen, maar bleef onder het niveau van 2019. Het aantal eerste asielverzoeken in het tweede kwartaal van 2021 ligt 35 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2019.

Door het internationaal (gedeeltelijk) opheffen van reisbeperkingen in verband met corona zag de IND vooral in juni het aantal asielverzoeken toenemen. In juni was het aantal asielverzoeken het hoogst in dit kwartaal: 1.490, ten opzichte van respectievelijk 915 en 955 in april en mei.

Bijna 1 op de 3 asielzoekers komt uit Syrië
Net zoals in de voorgaande kwartalen vormden Syriërs met 1.015 eerste aanvragen ook in het tweede kwartaal van 2021 de grootste groep onder de asielzoekers. Dat is 13 procent (115 aanvragen) meer dan in het eerste kwartaal en bijna drie keer zoveel (655 aanvragen) als in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Na Syriërs vormden Turken (380) en Afghanen (210) gedurende het tweede kwartaal van 2021 de grootste groepen. Van verreweg de meeste nationaliteiten nam het aantal asielaanvragen ten opzichte van eerste kwartaal van 2021 toe. Het sterkst was de stijging van het aantal eerste asielverzoeken van mensen met de Turkse nationaliteit (verviervoudigd na een dip in het vorige kwartaal), de Marokkaanse nationaliteit (+54 procent) en de Eritrese nationaliteit (+56 procent).

Stijging aantal nareizigers door inhaalslag
Het aantal nareizigers is in het tweede kwartaal van 2021 naar 2.580 gestegen, 1.085 meer dan een kwartaal eerder (een stijging van 73 procent). In het tweede kwartaal van 2020 daalde het aantal nareizigers als gevolg van de coronapandemie naar 260. Sindsdien is het aantal weer toegenomen, tot een hoger niveau dan voor de coronacrisis. Dit komt mede doordat zowel asielaanvragers als nareizigers in coronatijd gewacht hebben met het indienen van een aanvraag. In het tweede kwartaal van dit jaar werden reisbeperkingen (gedeeltelijk) opgeheven, waarna er een inhaalslag kwam. Gedurende het laatste kwartaal kwamen er ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 86 procent meer nareizigers naar ons land.

De stijging van het aantal nareizigers in het tweede kwartaal van dit jaar komt vrijwel volledig voor rekening van mensen met een Syrische of Eritrese nationaliteit. Het aantal nareizigers met de Syrische nationaliteit steeg, vergeleken met een kwartaal eerder, met 880 personen (122 procent); het aantal met Eritrese nationaliteit nam tegelijkertijd met 56 procent (180 personen) toe.

OS: Wereldrecord tijdens zwemfinales, Amerikaan gaat kapot

Naast de halve finales en 100 meter vrijfinale met de Nederlandse dames waren er nog drie andere zwemfinales in Tokio. De eerste zwemfinale kon er eentje worden met een wereldrecord, en dat stelde niet teleur. Tatjana Schoenmaker uit Zuid-Afrika was al twee keer ruim de snelste en zat twee keer dicht bij het wereldrecord van Rikke Moller Pedersen op het WK van 2013. Ook in deze race was ze snel van start, maar Lilly King ging goed mee en zo kon er even angst zijn dat ze opnieuw na twee dominante races in de finale het goud aan een Amerikaanse ging verspelen, net als op de 100 meter schoolslag. Schoenmaker zette in het tweede helft van de race de turbo aan en pakte goud in 2.18.95, voor het eerst een tijd onder de 2.19. De Amerikaanse King pakte nog wel het zilver voor haar landgenote Lazor.

De 200 meter rugslag was wat minder spannend, de Rus Rylov die ook al de 100 meter won, lag de hele race vrij ruim voor. Op het laatst leek de Amerikaan Ryan Murphy nog wel in de buurt te komen, maar Rylov sloeg de aanval af en pakte zo de titel. De Amerikaan Greenbank kon het brons pakken achter deze twee, met een ruime voorsprong op de rest van het veld.

De laatste finale op de 200 meter wisselslag voor mannen was wel een heel spannende. Michael Andrew lag tot 150 meter voor, maar van de Amerikaan is het bekend dat hij een waardeloze vrije slag heeft. Duncan Scott, de Brit, heeft de beste vrije slag van het veld en lag een stuk achter op een aantal andere toppers, zoals de Japanner Seto, de Chinees Wang en de Zwtiser Desplanches. Een voor een haalden zij Andrew in, waarbij Wang de beste papieren leek te hebben. Scott kwam nog dichtbij, maar moest het doen met een tweede plaats. Desplanches zwom naar een knappe derde plaats, terwijl Andrew met niets achter bleef.

OS: Goud en brons BMX'ers Kimmann en Smulders na dramatische aanloop

De halve finales van het BMX-racen op de Olympische Spelen in Tokyo zijn voor Nederland bepaald niet geweldig verlopen. De ploeg stond met drie mannen en drie vrouwen in de halve finales, allemaal met goede finalekansen, maar dat ging niet zoals gepland.

In de eerste halve finale reden Joris Harmsen en wereldkampioen Twan van Gendt elkaar in de eerste race al in de weg, waardoor ze als zevende en achtste eindigden. In race twee hadden ze totaal de snelheid niet en daarmee was het gelijk al gedaan, in de derde race gebeurde geen wonder en dus was de finale weg.

Niek Kimmann stond in de tweede halve finale en voor hem ging het wél lekker. Hij won de eerste race overtuigend en pakte daarna relatief rustig een derde en tweede plek, waarmee hij zich als eerste voor de finale plaatste. Zorgen waren er om Connor Fields: de regerend kampioen ging in de eerste halve finale in race drie hard onderuit en werd per ambulance afgevoerd.

Bij de vrouwen stond Merel Smulders in de eerste halve finale, waarin ze zesde en vijfde werd in de eerste twee races. De finalekans was daarmee bijna voorbij, tot ze in de derde race als derde over de streep kwam na een valpartij van de Australische Kai Sakakibara én de Amerikaanse favoriete Alise Willoughby, waardoor Smulders zich als derde toch nog voor de finale plaatste.

Haar zus en favoriete Laura Smulders ging in de eerste bocht van race één hard onderuit en werd daarna ook nog eens aangereden door landgenote Judy Baauw. In race twee kwamen beiden er niet aan te pas en in race drie viel er ook niks meer te redden: een deceptie voor Smulders, in Rio goed voor brons, en Baauw lag er ook uit.

Update 05.45 uur
Na de - in de breedte - dramatische halve finales én Kimmann's crash in de trainingen is de finale bij de mannen uitgelopen op een geweldig succes. Kimmann kende een topstart, nam vanuit de door hem geliefde buitenbaan in bocht één de leiding en stond die geen moment meer af: goud voor Kimmann, alleen de Brit Kyle White bleef een beetje in de buurt. Joris Daudet uit Frankrijk was op weg naar zilver, tot hij richting het einde onderuit schoof, waardoor de Colombiaan Carlos Ramirez Yepes het brons pakte.

Update 05.50 uur
Ineens ging het toch goed voor de Nederlandse ploeg, want in de vrouwenfinale zat Merel Smulders er erg lekker bij. Ze kwam als derde de eerste bocht uit en wist zich dit keer wél staande te houden op het stuk daarna. Ze vocht om de derde plek en hield die tot aan de finish vast: brons, net als haar zus in Rio. De Britse Bethany Shriever pakte zeer verrassend het goud, Mariana Pajón uit Colombia moest na goud in Londen en goud in Rio genoegen nemen met zilver.

OS: Tessie Savelkouls meteen uitgeschakeld bij het judo, ook Grol meteen naar huis

Het mag geen verrassing zijn, maar Tessie Savelkouls heeft niet kunnen stunten op het judotoernooi op de Olympische Spelen. Savelkouls verloor op waza-ari, maar was allang dolblij dat ze hier mee kon doen na haar zware blessure die het vrijwel zekere einde voor haar judocarrière leek te betekenen.

Voor eventuele medaillekansen moet het vandaag van Henk Grol komen, die later in actie komt.

Update 05:35
Het opteden van Henk Grol is uitgelopen op één grote deceptie. Henk Grol kon na 25 seconden alweer van de mat af na ippon via een mooie worp van zijn Oezbeekse tegenstander. Het enige wat nu nog rest voor Nederland is de teamwedstrijd, individueel zit het toernooi erop en kunnen we de teleurstellende balans opmaken met slechts één bronzen medaille en dan nog wel wat verloren wedstrijden om het brons.

OS: Van Hunensteijn niet verder op 100 meter

Marije van Hunensteijn is het niet gelukt om een ronde verder te komen in het atletiektoernooi. De Nederlandse werd zesde in haar serie in een voor haar prima tijd van 11.27. Door het afmelden van Dafne Schippers en Jamille Samuel is zij de enige die nog in actie kwam.

Voor van Hunensteijn is het nu de focus op de 4x100 meter estafette, waar zij een van de mogelijke loopsters is. De grote namen lieten zich wel behoorlijk zien in de series, met Elaine Thompson die 10.82 liep en Marie-Josée Ta Lou die 10.78 liep in een Afrikaans record.

OS: Smidt door naar halve finales 400 horden

De eerste Nederlander is in actie gekomen op de olympische atletiekbaan, waar het toernooi vandaag is begonnen. Nick Smidt liep op de 400 horden, waar hij bij de top vier moest lopen om naar de halve finale te komen. In de race had hij het halverwege moeilijk, maar in het laatste stuk kwam hij sterk opzetten in een race tussen 3 om de derde, vierde en vijfde plaats. Hij bleef de Tsjech Vic Muller net voor en werd uiteindelijk vierde, dus zo is hij door naar de halve finale. Overigens was de tijd van 49.55 ook genoeg geweest om als vierde tijdsnelste door te gaan.

De halve finale is morgenavond. Normaal gesproken is dat wel het eindstation voor Smidt.

OS: Heemskerk zesde in finale, McKeon wint

Het is Femke Heemskerk niet gelukt voor een grote verrassing te zorgen in de finale op de 100 meter vrije slag. Ze werd zesde in een voor haar hele knappe tijd van 52.79. Achter de winnares uit Australië, Emma McKeon, en de nummer twee Siobhan Haughey uit Hong Kong lag het dicht bij elkaar.

Femke lag er dus goed bij voor een derde plaats, maar in het laatste deel van de race bleek toch dat Cate Campbell uit Australië te sterk was. De tijd van Heemskerk was de beste tijd in jaren voor haar, dus ze kan met opgeheven hoofd verder kijken naar de 50 meter en de estafettes.

OS: beachvolleybalsters Keizer en Meppelink uitgeschakeld

Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn uitgeschakeld in de poulefase. De beachvolleybalsters verloren ook hun derde groepsduel in drie, net zoals hun twee voorgaande wedstrijden. April Ross en Alix Klineman waren met 20-22, 21-17 en 15-5 te sterk.

Tot halverwege de tweede set zag het er goed uit voor de Nederlandse beachvolleybalsters. Ze hadden verassend de eerste set gewonnen tegen het als tweede geplaatste Amerikaanse koppel en in de tweede set stonden ze met 12-9 voor. Na een paar slordige punten kwamen Ross en Klineman langszij waarna ze vrij snel afstand namen van Keizer/Meppelink.

Door de nederlaag zit de Olympische Spelen erop voor de Keizer en Meppelink. Het andere Nederlandse koppel Katja Stam en Raïsa Schoon wisten zich donderdag wel te plaatsen voor de volgende ronde.

OS: Korstanje niet naar finale 100 meter vlinderslag

Nyls Korstanje heeft de finale niet bereikt op de 100 meter vlinderslag. De sprinter probeerde het te doen met een nog snellere eerste 50 meter dan gisteren tijdens zijn Nederlands Record, maar in de tweede helft van zijn race ging hij kapot en zwom slechts 51.80.

De Amerikaan Caeleb Dressel zwom 49.71, een nieuw OR, en was de snelste van de halve finales. Uiteraard is hij de grote favoriet voor winst tijdens de finale komende nacht.

OS: Holland Acht grijpt naast medailles, Nieuw-Zeelanders slaan toe

Op de Sea Forest Waterway in Tokyo is de olympische roeiregatta afgerond. Dat gebeurde met wat toch wel de koningsonderdelen van de sport genoemd kunnen worden: de skiffs en de achten.

Skiff vrouwen
De Nieuw-Zeelandse Emma Twigg was in Beijing in 2008 een outsider, maar greep nét naast een finaleplek. In Londen in 2012 was ze een van de favorieten, maar eindigde ze als vierde. In Rio de Janeiro was ze in 2016 een van de favorieten, maar ze eindigde als vierde. In Tokyo was ze wederom een van de favorieten en nu was het raak: Twigg roeide zeer overtuigend naar niet alleen een medaille, maar het goud. De recentelijk uit het niks opgekomen Russische Hanna Prakatsen bekroonde haar opmars met zilver, voor de ook wel verrassende Oostenrijkse Magdalena Lobnig.

Sophie Souwer haalde - een beetje zoals verwacht - de finale niet, maar mocht wel in actie komen in de B-finale. Dat deed ze prima: met een sterk optreden verzekerde Souwer zich van een meer dan uitstekende zevende plek in haar olympische optreden.

Skiff mannen
Stefanos Ntouskos werd gezien als outsider, maar de Griek bleek veel meer dan dat: in een uiterst indrukwekkende finale domineerde hij in de tweede helft van de race en roeide hij naar verrassend goud, het eerste ooit voor het Griekse roeien. De Noor Kjetil Borch bleef steken op zilver, voor de Kroaat Damir Martin, die Sverri Nielsen uit Denemarken net voor wist te blijven - de Duitse favoriet Oliver Zeidler moest het doen met winst in de B-finale na een zeer teleurstellende uitschakeling in de halve eindstrijd.

Acht vrouwen
Ze waren bepaald niet de favorieten, maar zorgden wel voor de tweede stunt van de roeidag: Canada wist op overtuigende wijze zeer verrassend goud te pakken, nadat ze Nieuw-Zeeland nog net van het lijf konden houden. China pakte ook al verrassend brons, de Amerikaanse en Australische favorieten vielen buiten het podium.

Acht mannen
Vooraf zou het een strijd moeten worden tussen de Duitse topfavorieten en de Britse uitdagers, maar Nieuw-Zeeland bleek ook ijzersterk. Nederland begon erg matig aan de race en kwam er nooit meer echt bij, terwijl Nieuw-Zeeland de leiding pakte en er toch verrassend met het goud vandoor ging, nadat ze dat in 1972 voor het laatst deden - 1976 was überhaupt hun laatste medaille in de acht.

Duitsland kwam teleurstellend als tweede over de finish, de Britse boot pakte brons en daarmee zijn de twee meest tegenvallende landen van de Spelen wat roeien betreft bekend: Groot-Brittannië grijpt voor het eerst sinds 1976 naast al het goud, de Amerikanen weten zelfs voor het eerst sinds het roeien in 1900 debuteerde geen enkele medaille te pakken, de drie Spelen waar ze niet bij waren uitgezonderd.

Politie zoekt dader neersteken meisje nabij bij BSO in Delft

Donderdagmiddag rond 15.50 uur heeft er een steekincident plaatsgevonden nabij de BSO op de van Rijslaan in Delft, hierbij raakte een minderjarig meisje gewond aan haar nek. Zo meldt Regio15.

Het AD schrijft dat getuigen hebben gezien dat het meisje op het schoolplein aan het spelen was en in haar nek gestoken zou zijn door een nog onbekende jongen. Waar de steekpartij precies heeft plaatsgevonden is nog niet bekend gemaakt. 

De BSO heeft laten weten dat het gewonde meisje niet één van de kinderen is die daar wordt opgevangen tijdens de schoolvakantie; maar dat het personeel slechts het gewonde meisje hebben binnengelaten in afwachting van de hulpdiensten.

Het meisje is door ambulancepersoneel verzorgd en is daarna met spoed (A1) naar het ziekenhuis vervoerd. Het meisje raakte lichtgewond. De politie heeft laten weten dat het naar omstandigheden goed gaat met het meisje.

De politie is op zoek naar een man van 1.80 cm, blanke huidskleur, 19 jaar oud, gemillimeterd blond haar, wit t-shirt, spijkerbroek.

De klopjacht op de verdachte, met hulp van onder andere speurhonden én een politiehelikopter, die zeker een uur boven Buitenhof en andere Delftse wijken cirkelde, werd nog geruime tijd voortgezet. Ook werd er door agenten intensief gezocht in de bosschages rond de school en in het nabije Parkje Buitenhof.

Veel jonge kinderen die aanwezig waren op de BSO waren erg overstuur, zij hebben de inzet van de hulpdiensten kunnen horen en zien. 

Koning knipt voor 42.000 Euro lintje door

Onlangs opende koning Willem-Alexander het TeamNL Olympic Festival op het strand van Scheveningen, dit geheel in stijl met een samurai-zwaard. Echter nu blijkt dit een peperduur lintje te zijn geweest: maar liefst 42.000 Euro. De koning moest namelijk van zijn vakantie-adres in Griekenland worden ingevlogen met het regeringsvliegtuig. Na zijn royal chop vloog hij binnen het uur alweer terug, zodat hij 's avonds weer in Griekenland bij de barbeque kon aanschuiven.

Bovenstaande werd onder de aandacht gebracht door sportmarketeer Chris Woerts in het programma 'De Oranjezomer'. Vorig jaar kwam de koning ook al in opspraak toen hij de lockdownmaatregelen naast zich neerlegde en ook dit jaar hield zijn koninklijke hoogheid zich niet aan de coronamaatregel van 1.5 meter afstand, tijdens zijn bezoek aan de 'Mooiste Oranjestraat van Nederland'. Al in 2001 sprak Maxima de inmiddels beroemde woorden: "hij was een beetje dom".

Sanquin: 93% van de bloeddonoren heeft antistoffen tegen Sars-CoV-2

Meer dan 93 procent van de  personen die bloed doneren via Sanquin heeft antistoffen in hun bloed tegen COVID-19 dankzij een doorgemaakte besmetting of een vaccinatie. Bloedbank Sanquin onderzoekt elke week een deel van hun bloeddonaties op deze specifieke antistoffen.

Goed nieuws volgens OMT-lid Marc Bonten, "In een ruim kwartaal is het aantal antistoffen van 20 naar meer dan 90 procent gegaan, bijna allemaal door de vaccinaties. Dat is fenomenaal. Voor heel Nederland zal het aantal mensen met antistoffen desondanks echt wat lager zijn. Maar het betekent in alle gevallen dat een heel groot deel van de Nederlanders nu beschermd is."

Bij deze mooie cijfers moeten wel enige kanttekeningen worden gemaakt. Er zijn er geen bloeddonoren onder de 18 jaar, maar enkele donoren boven de 75 jaar, en groepen met een migratieachtergrond zijn sterk ondervertegenwoordigd.

'Big Tobacco is ongegeneerd bezig miljoenen Afrikanen verslaafd te maken'

Afrika telt het minste aantal rokers en is daardoor een interessante markt voor de tabaksindustrie, zo constateert de Wereldgezondheidsorganisatie. Transnationale tabaksbedrijven investeren agressief in het vermarkten van hun producten en belemmeren daarmee het algemene beleid tegen roken. Zo meldt TabakNee.

De agressieve strategieën waarmee Big Tobacco in Afrika mensen aan het roken probeert te krijgen, bewijzen dat de mooie woorden van de tabaksfirma’s over ‘harm reduction’ en een ‘rookloze samenleving’ slechts voor de bühne zijn. In Afrika, nu nog de regio met het laagste rokerspercentage in de wereld, werkt de industrie langs illegale weg aan een explosieve groei van het aantal rokers. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder leiding van Eric Crosbie van de School of Community Health Sciences van de Universiteit van Nevada.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat roken jaarlijks aan meer dan 8 miljoen mensen het leven kost. Nu is daarvan nog maar een gering percentage Afrikaan. Terwijl de Afrikaanse regio ongeveer 6 procent van de rokers wereldwijd telt (en ruim 14 procent van de wereldbevolking), investeren transnationale tabaksbedrijven er agressief in het vermarkten van hun producten, wat de inspanningen om het tabaksgebruik juist te verlagen, belemmert. Momenteel roken meer dan 77 miljoen volwassenen in Afrika (op een bevolking van ruim 1 miljard) en dit cijfer zal naar verwachting de komende eeuw gestaag groeien tot 413 miljoen rokers in 2100. Dat is net iets minder dan het huidige aantal inwoners van de Europese Unie (447 miljoen).

Een meer directe zorg is volgens de WHO dat het aantal rokers in Afrika (op basis van het niveau van 2010) naar verwachting zal stijgen van 15,8 naar 21,9 procent in 2030 – van 77 miljoen naar 107 miljoen mensen – de grootste verwachte stijging ter wereld. Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Brands en Japan Tobacco International behoren tot de tabaksbedrijven die in Afrika actief zijn. Zij doen verwoede pogingen om het aanbod van en de vraag naar tabak op de Afrikaanse markt te vergroten.

Illegale handel en smokkel
Elk van de tabaksbedrijven, maar met name Philip Morris en British American Tobacco, hebben een lange geschiedenis van deelname aan de illegale handel in tabak om markttoegang te forceren tot nieuwe en opkomende markten, waaronder Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika. Twee nieuwe onderzoeken van het Organized Crime and Corruption Reporting Project lieten recent zien dat Philip Morris en British American Tobacco die tabakssmokkel onverminderd voortzetten.

Tabaksbedrijven verspreiden verkeerde informatie over de illegale tabakshandel en overschatten met opzet de omvang van de illegale tabakshandel om regeringen ervan te weerhouden tabaksbeperkende maatregelen te nemen, zoals verhogingen van de tabaksaccijns en afbeeldingen met gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen. Uit eerder onderzoek naar interne documenten van British American Tobacco blijkt echter dat het bedrijf betrokken is geweest bij smokkel in ten minste 40 van de 54 Afrikaanse landen. Deze smokkel begon in de jaren 80 en houdt nog steeds aan.

Memoranda van overeenstemming
Een belangrijke tactiek die tabaksbedrijven blijven gebruiken, is het aangaan van vrijwillige partnerschappen met wetshandhavings- en douanediensten in de vorm van het ondertekenen van memoranda van overeenstemming. Dergelijke documenten zijn ondertekend door alle vier de tabaksbedrijven in Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibië en Zuid-Afrika, evenals door British American Tobacco en Philip Morris in Ghana en door British American Tobacco in Egypte, Ghana, Nigeria, Mauritius en Zambia. Ook in Nederland heeft de tabaksindustrie nog steeds zo’n dubieuze samenwerkingsovereenkomst.

Deze memoranda van overeenstemming helpen bij het voorkomen van meer restrictieve overheidsreguleringen van illegale handel. Dergelijke overeenkomsten ondermijnen, vanwege hun gebrek aan transparantie en handhavingsmechanismen, ook het Protocol to Eliminate Illicit Trade in Tobacco Products van de WHO, dat in 2018 in werking is getreden en dat de oprichting vereist van een wereldwijd track en trace-systeem, vergunningen voor de toeleveringsketen en speciale onderzoekstechnieken. In april 2021 was minder dan de helft van de Afrikaanse landen (20 van de 54) betrokken bij het protocol, waardoor verschillende landen in de regio niet de juiste inzet, samenwerking en handhavingsmechanismen hebben om de illegale tabakshandel aan te pakken.

Losse sigaretten verkopen
Een groeiend aantal landen heeft wetten aangenomen die de verkoop van losse sigaretten verbieden. Regeringen handhaven deze wetten echter niet, waardoor tabaksbedrijven kansen pakken. Ze moedigen informele handelaren aan losse sigaretten te verkopen om zo jongeren en klanten met een laag inkomen aan te trekken, en tegelijkertijd om gezondheidswaarschuwingen op sigarettenverpakkingen te vermijden. Door versoepelde regelgeving en handhaving in Ethiopië bijvoorbeeld beweren winkeliers die losse sigaretten verkopen bij verhoor, dat ze niet wisten dat ze moesten stoppen met de verkoop daarvan aan minderjarigen en dachten dat de kinderen sigaretten kochten voor hun ouders.

In de buurt van scholen
In Benin, Burkina Faso, Kameroen, Nigeria en Oeganda worden losse sigaretten verkocht in duwkarren in supermarkten en kleine winkels in de buurt van scholen. In één onderzoek meldden alle scholen in Benin, Burkina Faso en Kameroen dat losse sigaretten in hun buurt werden verkocht; in Oeganda werd dit cijfer geschat op bijna 95 procent en in Nigeria op bijna 70 procent. De stijging van de illegale handel is ook deels te wijten aan de verkoop van losse sigaretten, aangezien de doorverkoop ervan het moeilijk maakt om illegale handel op te sporen.

Promotionele weggeefacties
Net als op andere plaatsen in de wereld gebruiken tabaksbedrijven promotionele tactieken, waaronder prijsverlagingen, coupons en weggeefacties, om de vraag naar en het gebruik van tabak te vergroten. In Botswana en Senegal plaatsen tabaksondernemingen strategisch vertegenwoordigers om gratis sigaretten weg te geven in winkelcentra, nachtclubs en hotels. Ook geven ze gratis geschenken zoals pennen, asbakken en ander promotiemateriaal met logo’s van verschillende tabaksmerken erop gedrukt, ondanks wetten die dit verbieden.

Op TabakNee.nl is eerder bericht hoe British American Tobacco in oorlogsgebieden in Afrika en het Midden-Oosten probeert gebruik te maken van de penibele situatie om meer sigaretten te verkopen. Ook beschreef TabakNee hoe sigaretten van Philip Morris, British American Tobacco en Japan Tobacco International die in Afrika worden verkocht verslavender zijn dan de sigaretten die in Europa worden verkocht. Dat is opzettelijk, want de sigaretten worden in dezelfde fabrieken in Zwitserland gemaakt.

Betere implementatie en handhaving
De WHO pleit dan ook voor een focus op handhavings- en implementatiestrategieën die zijn gericht op het terugdringen van bovengenoemde bedrijfstaktactieken. Overheden kunnen voor deze inspanningen gebruikmaken van internationale financiering van vooraanstaande financiers zoals het Bloomberg Initiative to Reduce Tobacco Use en de Bill & Melinda Gates Foundation, en van technische bijstand van het WHO Regional Office for Africa. Die combinatie heeft al succes gehad in andere regio’s.

Bonden en werkgevers: C19-vaccinatieplicht personeel Google mag niet in Nederland

Het verplichten van personeel om gevaccineerd te zijn voor de terugkeer naar de werkvloer, zoals techbedrijf Google woensdag aankondigde, mag niet in Nederland. Volgens vakbonden en werkgeversorganisaties stelt artikel 11 van de grondwet dat iedereen zelf mag bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt. Werkgevers mogen hun werknemers niet verplichten tot vaccinatie en ook niet dwingen tot testen op het coronavirus.

“De regering zou een spoedwet hiervoor kunnen aannemen, maar premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben al gezegd dat ze vaccinaties niet verplichten”, zegt een woordvoerder van vakbond FNV. Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt dat de discussie rondom verplicht vaccineren van werknemers niet of nauwelijks speelt bij de eigen achterban. In totaal telt Google Nederland ongeveer 900 werknemers. Lees verder bij Skipr.

Zie ook: Google en Facebook verplichten personeel op bedrijfslocaties tot C19-vaccinatie

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.