Handbalster Broch weigert coronaprik en zegt af voor Tokio

Handbalster Yvette Broch stelt zich ondanks haar terugkeer bij de Nederlands team niet beschikbaar voor de Olympische Spelen. Volgens handbalfederatie NHV liggen "corona gerelateerde redenen" ten grondslag aan haar besluit. 

"We respecteren de beslissing die Yvette heeft genomen, al vinden we het ontzettend jammer dat ze zich niet beschikbaar stelt voor de Olympische Spelen", aldus Sjors Röttger, directeur van de handbalfederatie. "Ze is een fantastische handbalster en we hadden haar graag op het veld zien schitteren. Het eerste deel van de selectie start maandag met de voorbereiding op de Olympische Spelen. We hebben vertrouwen in de ploeg en kijken uit naar het toernooi."

In de NRC vertelt ze haar verhaal. Na haar terugkomst in de topsport wil ze 'mild en lief zijn' voor zichzelf. "Ik neem niet klakkeloos dingen meer van mensen aan”, zegt ze nu. „Niet van trainers, coaches, fysiotherapeuten. Ik wilde voelen wat mijn waarheid is. En toen ben ik me wat dingen gaan afvragen. En daaruit is dit (het nemen van het vaccin, red.) ook voorgekomen.” 

In wat ze als „mainstream media” aanduidt, hoorde ze naar haar smaak „bijna alleen maar één kant van het verhaal” – dat het vaccin deugt, dat het risico op bijwerkingen klein is. Dat was ook de boodschap van de medische staf van sportkoepel NOC-NSF. "Maar als handballer heb ik geen verstand van virussen en vaccinaties. Dus ben ik zelf wat dingen gaan onderzoeken en gaan kijken naar een alternatief geluid. Daardoor ben ik gaan twijfelen. Mijn lichaam is mijn tool. We weten helemaal niet wat het vaccin doet op lange termijn.”

Ze belandde daarmee in het wappiekamp. Ze is wel huiverig over de reacties die ze gaat krijgen. "Ik weet dat het een gevoelig ding is”, zegt ze. "Ik verwacht dat veel mensen me niet zullen begrijpen. Waarschijnlijk gaat mijn imago eraan. Maar het feit dat ik mijn mening bijna niet durf te delen, is toch al heel naar? Als je als topsporter een andere mening hebt dan van je wordt verwacht, moet je oppassen. Dat vind ik heel heftig.”

Zou ze zonder prik meegaan naar Tokio, dan wordt het een solobestaan. "Het komt erop neer dat ik straks in Tokio niet in openbare ruimtes mag komen. Ik moet apart eten en apart slapen en mag alleen met de rest van het team zijn bij trainingen, besprekingen en tijdens de wedstrijd. Volgens mij gaan ze van TeamNL de bondscoach adviseren om alleen gevaccineerde meiden mee te nemen. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik naar Tokio wil als het zo moet.”

Afgelopen maandag nam ze het besluit en liet ze het aan de bond weten. "Ik ben weer begonnen met handballen om plezier te hebben in de sport”, zegt ze. "Om te genieten, en alle emoties te voelen die daarbij horen. Maar omdat er strenge regels zullen gelden, helemaal voor niet-gevaccineerde atleten, valt dat emotionele deel weg. Daarom ga ik niet naar de Spelen.”