Oplichters faken 'wegrijden zonder betalen' om rekening pomphouders te plunderen

Oplichters hebben een nieuwe manier gevonden om bezinepomphouders op te lichten door net te doen alsof ze zijn doorgereden na het tanken, zonder te betalen. Meer hierover in het DvhN.

Een tankstation wordt opgebeld met excuses en een verzonnen verhaal over wegrijden zonder te betalen, de oplichter zegt dan dat hij alsnog de benzine wil betalen via een Tikkie of een bankrekeningnummer. Vervolgens wordt er via gijzelsoftware of andere virussen geld afhandig gemaakt.

"Het lijkt erop dat oplichters hun doelwit verleggen”, zegt Ewout Klok uit Hoogeveen, voorzitter van Beta, de belangenvereniging van tankstations. "Het zijn niet meer de geijkte bedrijven zoals bijvoorbeeld banken of creditmaatschappijen, maar nu zijn tankstationhouders blijkbaar het doelwit.”

Volgens Klok werken tankstations vaak met een 'doorrijderssysteem', waarmee gemakkelijk kan worden gecheckt of iemand echt weg is gereden zonder te betalen. Maar dit wordt bij dit soort meldingen vaak niet gedaan. "We adviseren ook aan pomphouders altijd op een formele manier om te gaan met afwijkende betaalverzoeken van klanten. Dus nooit Tikkies sturen of bankrekeninggegevens doorgeven.”