FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesEuro 2020
Euro 2020


Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 juni 2021

Larson oppermachtig in weinig spectaculaire Coca-Cola 600, historie voor het team

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar zondagavond, want na de Indianapolis 500 komt ook NASCAR in actie: de Coca-Cola 600 op de Charlotte Motor Speedway is een klassieker, hoewel het dit keer tegenviel.

Met Kyle Larson en Ricky Stenhouse Jr op de eerste rij werd het groen gezwaaid, Chase Elliott en William Byron volgden. In de hele eerste stage gebeurde verder bijzonder weinig: Larson reed oppermachtig naar de stagewinst, voor Elliott, Byron en Kevin Harvick.

Met Larson en Elliott voorop kon stage twee beginnen, waarin die twee mannen de toon aangaven, tot Kurt Busch met een geplofte motor voor een caution zorgde. Verder gebeurde er niet veel: Larson won ook de tweede stage, wederom voor Elliott en Byron.

Larson en Elliott voerden het veld ook aan voor de start van de derde van - op Charlotte - vier stages. Daarin gebeurde verder weinig, tot Ryan Newman zijn auto een paar ronden voor het einde van de stage tegen de muur zette: caution, op een moment dat Larson weer dominant op kop reed.

De eerste rij was bij het begin van de vierde en laatste honderd ronden durende stage eindelijk anders: Kyle Busch reed voorop, Larson ernaast. Al vroeg nam Larson de leiding over en die stond hij vervolgens niet meer af: hij won met grote overmacht, voor Elliott, Kyle Busch, Byron en Alex Bowman.

De zege was weer extra reden tot feest bij Hendrick Motorsports, dat onlangs al zorgde voor de vierde race ooit waarbij één team de top-4 verzorgde. Busch zat dat nu in de weg, maar het was wel de 269e Cup Series-zege voor Hendrick Motorsports, waarmee men het team van Petty voorbij is gestreefd.

Random Pics van de Dag #325

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Volleybalsters verliezen in Nations League van VS

De Nederlandse volleybalsters hebben in de Nations League de wedstrijd tegen de Verenigde Staten verloren. Tegen de Amerikaanse dames ging Oranje met 3-0 onderuit: 25-22, 25-15, 25-18.

De jonge Nederlandse ploeg begon goed tegen Amerika en hielden in de eerste set lang mee. Tot aan 20-20 ging het gelijk op, waarna Amerika het eerste gaatje van de wedstrijd sloeg. Dat betekende ook direct dat de eerste set naar Amerika ging. In set twee en drie liepen de Amerikaanse volleybalsters sneller weg bij de jonge Nederlandse volleybalploeg en wonnen ze uiteindelijk vrij makkelijk met 3-0.

Na vijf duels staat Nederland derde in de stand. Woensdag is Servië de tegenstander. In totaal komen de Oranje-volleybalsters nog tien keer in actie in Italië.

Crysis Remastered Trilogy aangekondigd

Crytek heeft vandaag aangekondigd dat Crysis Remastered Trilogy dit najaar zal verschijnen voor consoles en pc.

De Crysis Remastered Trilogy bevat de remasters voor singleplayer van Crysis, Crysis 2 en Crysis 3, geoptimaliseerd in samenwerking met Sabre Interactive voor de huidige consoles en pc-hardware. De bundel met drie games zal beschikbaar zijn op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en voor pc, waarbij de game nog soepeler speelt op de volgende generatie PlayStation 5 en Xbox Series X/S.

Crysis Remastered is nu beschikbaar voor deze platforms, en de remasters van Crysis 2 en Crysis 3 zullen ook afzonderlijk beschikbaar worden gesteld.

Keer terug naar Oblivion met The Elder Scrolls Online: Blackwood

The Elder Scrolls Online: Blackwood is nu verkrijgbaar voor alle PC-/Mac- en Stadia-spelers, dus Bethesda viert dat met een launchtrailer. Daarentegen wordt The Elder Scrolls Online: Console Enhanced uitgesteld en komt 15 juni uit.

Het nieuwe hoofdstuk The Elder Scrolls Online: Blackwood biedt meer dan 30 uur nieuwe verhaalcontent in het nieuwe gebied van Blackwood, met locaties die spelers van The Elder Scrolls IV: Oblivion ongetwijfeld herinneren. In het Blackwood-hoofdstuk onthullen spelers de Daedric samenzweringen en tyrannieke intriges die het land verscheuren. Ontdek wat deze samenzweringen met de Prince of Destruction en zijn plannen voor Tamriel te maken hebben. Hoewel het verhaal van Blackwood op zichzelf staat, zet het wel het overkoepelende verhaal van Gates of Oblivion voort dat later in 2021 afgesloten wordt.

Hier is een overzicht van een deel van de nieuwe content die naar Blackwood komt:

  • Nieuw Companions-systeem
  • Nieuwe zone: Blackwood
  • Rockgrove, een nieuwe Trial voor 12 spelers
  • Oblivion Portal World Events
  • Extra delves, openbare dungeons, quests, wereldbazen en meer

The Elder Scrolls Online: Blackwood wordt op 8 juni uitgebracht voor Xbox One en PlayStation 4.

Onthulling volgende Battlefield op 9 juni

EA maakt bekend dat de volgende Battlefield op 9 juni wordt onthuld. Dit is weinig verrassend, want iedereen wist al dat de aankondiging eraan zat te komen en de datum valt vlak voor E3.

De onthullingstrailer gaat op 9 juni om 16:00 uur Nederlandse tijd live, die je vervolgens natuurlijk ook hier op FOK! terug kunt vinden. Nog een klein beetje geduld dus.

Cillessen mist EK voetbal

Jasper Cillessen is deze maand niet te zien op het EK voetbal. Vorige week testte de doelman positief op corona en hij is nog steeds niet coronavrij.

Bondscoach Frank de Boer moest uiterlijk vandaag de namen doorgeven van zijn selectie voor het EK aan de UEFA. "Ongelooflijk sneu voor Jasper",aldus De Boer."Hij is nog steeds niet coronavrij en we weten niet hoe lang het nog gaat duren."

AZ-doelman Marco Bizot was als vierde doelman toegevoegd aan de spelersgroep voor het trainingskamp in Portugal. Hij is nu na Tim Krul en Maarten Stekelenburg de derde doelman in de selectie van Oranje voor het EK.

'Islamkaart' leidt tot onrust en meer verdeeldheid in Oostenrijk

In Oostenrijk blijft de zogenaamde "Kaart van de politieke islam" voor heftige discussies zorgen. Moslimjongeren willen een aanklacht indienen en de Raad van Europa klaagt over stigmatisering. De Oostenrijkse minister van Integratie Susanne Raab wijst kritiek van de hand.

Raab vertelde de krant "Die Welt" dat de kaart geenszins bedoeld is als het algemeen verdachtmaken van moslims. Het doel is om de 'politieke islam' als voedingsbodem voor extremisme duidelijk in beeld te brengen. De kaart is ook in het belang van moslims die niets met extremistische stromingen van doen willen hebben. Ze moeten ook geinformeerd worden over de moskee die ze bezoeken, welke structuren en ideologieën zitten daarachter, zegt Raab.

'Kun je je zo'n kaart van het jodendom of het christendom voorstellen?'
Vertegenwoordigers van moslims en de oppositie hebben onder meer kritiek op het feit dat alle islamitische instellingen op de kaart worden getoond, ongeacht of ze islamistisch-antidemocratische sympathieën hebben. Tarafa Baghajati, voorzitter van het Moslim-Oostenrijkse Initiatief, zei op ORF-radio: "Kun je je voorstellen dat zo'n kaart van het jodendom of het christendom in Oostenrijk zou kunnen worden gemaakt?"

De moslimjeugd in Oostenrijk kondigde een rechtszaak aan tegen de publicatie van de kaart. De aanklacht omvat dat het openbaar maken van alle namen, functies en adressen van mosliminstellingen als ontoelaatbaar en grensoverschrijdend wordt gezien.

Raad van Europa en de kerken roepen op om kaart offline te halen
Ook de Raad van Europa sprak zich maandag uit en riep, net als hoge functionarissen van de Protestantse Kerk in Oostenrijk, op om de kaart offline te halen. De kaart schiet zijn doel voorbij en is mogelijk contraproductief, volgens een verklaring van Höltgen, de speciale gezant van de Raad van Europa voor onder meer anti-moslimintolerantie en haatmisdrijven. Veel moslims voelden zich gestigmatiseerd en hun veiligheid bedreigd door de publicatie van adressen en andere details.

Raab verwierp dit argument. De gebruikte namen en adressen zijn openbaar beschikbaar op de website van de club. Intussen hebben sommige verenigingen er echter herhaaldelijk op gewezen dat sommige verouderde gegevens en privéadressen door voormalige ambtenaren werden gebruikt.

De Oostenrijkse Groenen, die samen met de ÖVP de regering vormen, hadden ook kritiek op de kaart: ze zijn "geïrriteerd" over het project en beschouwen het als contraproductief, aldus de partij. Dit project, dat "moslims en islamisten door elkaar haalt", is het tegenovergestelde van hoe het integratiebeleid eruit zou moeten zien, zei integratiewoordvoerster El-Nagashi.

Er was ook kritiek van de SPÖ. De burgemeester van Wenen, Ludwig, zei bijvoorbeeld tegen de "Standard" dat deze kaart absoluut niets bijdroeg aan de integratie, maar wel tot polarisatie.

De rechtse populistische FPÖ juicht het project  toe. Met meer dan 600 instellingen op de islamkaart werd duidelijk "hoe sterk de islam en dus ook islamistische stromingen" al wijdverbreid zijn in Oostenrijk, meldde de "Wiener Zeitung".

De kaart toont 623 moslimorganisaties, verenigingen en moskeeën met hun respectievelijke hoofdkantoor in Oostenrijk, evenals informatie over de connecties met het buitenland. Het werd opgericht in opdracht van het Documentatiecentrum voor Politieke Islam, dat in 2015 werd opgericht als een onafhankelijk fonds van de Republiek Oostenrijk. De voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad, Khorchide, zei dat het doel van de kaart was om een inhoudelijk discours op gang te brengen dat verder gaat dan polemiek, wrok, emotionaliteit en wederzijdse beschuldigingen.

De kaart is gemaakt in samenwerking met de Universiteit van Wenen, maar deze verbood het gebruik van hun logo op de website van het project. 

Nu wel ritwinst voor Colbrelli in Dauphinť

Na twee tweede plaatsen op rij heeft Sonny Colbrelli wel de derde etappe in het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. Lukas Pöstlberger behield de leiding in het algemeen klassement.

In de etappe van vandaag over 172, 2 kilometer van Langeac naar Saint-Haon-le-Vieux waren het vandaag de sprinters die aan de beurt waren. Maar eerst waren het Vliegen en Goldstein die voor de vlucht van de dag zorgden. Het duo bleef bijna 150 kilometer vooruit en had een voorsprong van maximaal rond de drie minuten. Uiteindelijk werden ze weer teruggepakt door het peloton.

De eindsprint was lastig en omhooglopend. Het was Alex Aranburu die al op 300 meter van de streep aanzette, Colbrelli kroop mee in zijn wiel en versnelde op het juiste moment.

EU heeft platform voor digitaal COVID-19-vaccinatiebewijs gelanceerd

De Europese Commissie heeft haar digitale platform gelanceerd die het controleren van vaccinatiecertificaten mogelijk maakt, zodat het reizen in de zomer makkelijker kan worden.

Zoals een woordvoerder zei, zijn de technische voorbereidingen voor de EU-brede uitgifte van de digitaal leesbare certificaten nu afgerond. De Commissie vertrouwt erop dat het systeem op 1 juli volledig operationeel zal zijn. De woordvoerder van de Brusselse overheid wees erop dat zeven landen al waren begonnen met de afgifte van de certificaten.

16 duizend fans welkom tijdens EK-wedstrijden Oranje in Johan Cruijff Arena

Het begin van het Europees Kampioenschap (EK) staat voor de deur, over 13 dagen speelt Nederland zijn eerste wedstrijd tegen Oekraïne. En dat mogen ze doen onder het oog van meer toeschouwers dan eerst werd gedacht. Het aantal fans dat in de Johan Cruijff Arena naar een wedstrijd mag kijken, is opgeschaald van 12 duizend naar 16 duizend. Zo meldt AT5.

In april werd al duidelijk dat het stadion tenminste voor een kwart gevuld mocht worden. Op basis van de resultaten van onder andere het Fieldlab-onderzoek met 5000 Oranje-fans en de huidige situatie rond het coronavirus, is de keuze gemaakt dat de Arena nu voor een derde gevuld mag worden.

De wedstrijden van het EK die in de Arena worden gespeeld zijn weer Fieldlab evenementen. De bezoekers moeten zich houden aan de veiligheidsprotocollen van het onderzoek en moeten een negatieve coronatest laten zien.

Steun in de rug
"Het is fantastisch dat de coronasituatie steeds beter onder controle lijkt te zijn en er dus steeds meer mogelijk is. We zijn dan ook heel blij dat we nu nog meer fans gelukkig kunnen maken", reageert toernooi directeur Gijs de Jong.

"EURO 2020 in Amsterdam is net als het Eurovisie Songfestival in Rotterdam een iconisch evenement. Daar wil je gewoon zoveel mogelijk mensen bij hebben. Al met al is dit een fantastische steun in de rug voor iedereen met een oranje hart en zeker ook voor het Nederlands elftal."

Nederland speelt de drie groepsfase-wedstrijden tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië in de Johan Cruyff Arena. De achtste finale, tussen de nummer 2 van groep A en de nummer 2 van Groep B, wordt ook gespeeld in Amsterdam.

'Sywert van Lienden verdiende ruim 9 miljoen met mondkapjesdeal'

Sywert van Lienden heeft ruim 9 miljoen euro overgehouden aan zijn mondkapjesdeal met de overheid en zijn zakenpartners streken meer dan 5 miljoen euro op. Dat komt naar voren uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money (FTM). Van Lienden heeft het bedrag ook aan FTM bevestigd.

Volgens FTM richtte Van Lienden eind 2020 een speciale bedrijfsstructuur op, waarmee hij volgens experts vermogen verborgen kon houden. Ook de andere oprichters van de Hulptroepen Alliantie, Bernd Damme en Camille van Gestel, hebben dergelijke constructies opgezet om hun vermogen in onder te brengen. In die van Van Lienden, genaamd Duyfken CV, is 9 miljoen euro ondergebracht, meldt FTM op basis van stukken van de Kamer van Koophandel. Meer hierover bij Skipr.

Eerste dertigers (1981) aan de beurt in reguliere COVID-19-vaccinatieronde

De eerste dertigers die niet in de zorg werken en niet in een groep kwetsbaren vallen, zijn aan de beurt om een vaccinatieafspraak te maken. Mensen die in 1981 zijn geboren, kunnen nu bij de GGD’en terecht. Hier zijn ook mensen bij die nu nog 39 zijn en later dit jaar hun veertigste verjaardag vieren.

Het gaat in totaal om ongeveer 210.000 mensen. Zij krijgen vanaf vrijdag een uitnodigingsbrief maar kunnen de afspraak online ook al inplannen. Het kan zijn dat sommigen van hen al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien. Meer hierover bij Skipr.

Tweede kans voor zestigplusser die AstraZeneca-vaccin weigerde

Zestigplussers die niet zijn ingegaan op hun uitnodiging voor een prik met AstraZeneca, maar wel ingeënt zouden willen worden met een ander middel, krijgen vanaf 5 juni de kans om een nieuwe afspraak te maken. De heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge dinsdag bekendgemaakt. Ze krijgen dan een vaccin van Pfizer of Moderna. Alle zestigplussers die niet zijn ingegaan op hun eerste uitnodiging krijgen een herhaaloproep.

Het kabinet hield tot nu toe vol dat wordt geprikt “wat de pot schaft”, om het vaccinatieprogramma niet onnodig ingewikkeld te maken. Wie een prik weigert, moet achteraan aansluiten, werd steeds gezegd. Toch werd om een andere regeling gevraagd, omdat het vaccinatieprogramma twee keer werd stilgelegd om nader onderzoek te doen naar de veiligheid van AstraZeneca. Daarna werd overigens besloten dat het middel veilig genoeg was om te gebruiken voor deze doelgroep.Zo meldt Skipr.

250 mensen kregen onterechte positieve uitslag coronatest

Ongeveer 250 mensen kregen tussen donderdag 27 mei en zondag 30 mei een onterechte positieve uitslag nadat ze zich bij de GGD-testlocaties in Bergen op Zoom of Goes waren getest op het coronavirus. Volgens het Zeeuwse ziekenhuis Adrz gaat het een coronasneltest of antigeentest.

Het laboratorium van Adrz in Goes beoordeelt de coronatesten voor de GGD in Bergen op Zoom en Goes. Door een aanpassing van het laboratoriumsysteem kreeg het landelijk systeem de verkeerde testwaarden door. Mensen kregen hierdoor een onterechte positieve uitslag van hun coronatest. Maandag ontdekte het laboratorium de fout. Er volgde een correctie. Meer hierover bij Skipr.

COVID-19: 2.530 positief getest en 9 doden, in totaal 1.651.780 en 17.632

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2530 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.651.780 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 77 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 793 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 6 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 447 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 9 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.632 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Weekcijfers 1 juni 2021:

Weekcijfers RIVM 1 juni 2021
Weekcijfers RIVM 1 juni 2021

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Oplichters faken 'wegrijden zonder betalen' om rekening pomphouders te plunderen

Oplichters hebben een nieuwe manier gevonden om bezinepomphouders op te lichten door net te doen alsof ze zijn doorgereden na het tanken, zonder te betalen. Meer hierover in het DvhN.

Een tankstation wordt opgebeld met excuses en een verzonnen verhaal over wegrijden zonder te betalen, de oplichter zegt dan dat hij alsnog de benzine wil betalen via een Tikkie of een bankrekeningnummer. Vervolgens wordt er via gijzelsoftware of andere virussen geld afhandig gemaakt.

"Het lijkt erop dat oplichters hun doelwit verleggen”, zegt Ewout Klok uit Hoogeveen, voorzitter van Beta, de belangenvereniging van tankstations. "Het zijn niet meer de geijkte bedrijven zoals bijvoorbeeld banken of creditmaatschappijen, maar nu zijn tankstationhouders blijkbaar het doelwit.”

Volgens Klok werken tankstations vaak met een 'doorrijderssysteem', waarmee gemakkelijk kan worden gecheckt of iemand echt weg is gereden zonder te betalen. Maar dit wordt bij dit soort meldingen vaak niet gedaan. "We adviseren ook aan pomphouders altijd op een formele manier om te gaan met afwijkende betaalverzoeken van klanten. Dus nooit Tikkies sturen of bankrekeninggegevens doorgeven.”

Vaccinatiemedewerker GGD ontslagen na delen persoonsgegevens via Snapchat

Een medewerker van GGD Fryslân is door de gezondheidsdienst ontslagen nadat bleek dat hij gegevens van zeven personen uit het GGD-systeem onrechtmatig had gefilmd en (kortstondig) had gepubliceerd. Meer hierover bij Het DvhN.

Volgens de GGD zijn de gegevens niet doorverkocht, dit blijkt uit onderzoek. De publicatie van de gegevens kwam dinsdag 25 mei aan het licht en is toen als lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Alle betrokkenen zijn door de GGD op de hoogte gesteld.

De medewerker was via een uitzendbureau ingehuurd door GGD Fryslân en was betrokken bij de vaccinaties. Hij had de voorletter, achternaam, geslacht en planningsstatus van de vaccinatieafspraak van zeven personen gefilmd en deze gedeeld op zijn Snapchataccount. De GGD heeft na het ontdekken hiervan zijn GGD-account gelijk geblokkeerd, toen nader onderzoek gedaan en op basis daarvan heeft de persoon ontslag gekregen.

Het nutteloze feitje van de dag: de boot van Sywert

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De afgelopen dagen was Sywert van Lienden niet uit het nieuws te slaan na de ontdekking van Follow the Money dat hij een 'verstopt spaarpotje' heeft waar de 9 miljoen euro winst van de mondkapjeshandel in stond geparkeerd. De CV waarin hij de winst van de zijn vrijwilligerswerk stalde heeft de naam 'Duyfken' een historische verwijzing die zo ironisch uitpakt dat we er vandaag een nutteloos feitje aan wijden.

Het schip Duyfken was onderdeel van de eerste Nederlandse handelsexpeditie naar 'de Oost' in 1596. Begin zeventiende eeuw werd het verkenningsjacht ingezet in voor de onderzoekstocht van Willem Janszoon die in 1606 Australië 'ontdekte' voor Europeanen. Op 18 juni 1617 verging de Duyfken op weg naar Madagaskar in een storm. Bij de ondergang werd de bemanning en de grote geldvoorraad van 25.000 realen gered. Vergelijkbaar met Van der Lienden, reputatie gezonken, maar het geld veilig gesteld.

De Duyfken (WikiCommons/Fred. B Sibed)
De Duyfken (WikiCommons/Fred. B Sibed)

KPN biedt Xbox Game Pass Ultimate aan

KPN en Microsoft gaan samenwerken en bieden vanaf deze maand meer dan 100 games aan met Xbox Game Pass Ultimate op Xbox consoles, Windows 10 pc's, mobiele telefoons en tablets via Xbox Cloud Gaming (bèta).

Vanaf deze maand kunnen KPN klanten hun abonnement uitbreiden met Xbox Game Pass Ultimate, waarmee ze meer dan 100 games kunnen spelen, van Forza Horizon 4 tot Minecraft Dungeons en grote titels van Xbox partners, op console, pc of mobiele telefoons en tablets via Xbox Cloud Gaming (bèta).

Jean-Pascal Van Overbeke, lid van de Raad van Bestuur van KPN: "Gaming en e-sports zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden bij onze klanten. Een snelle en stabiele internetverbinding is hiervoor belangrijk. We zijn trots dat we onze krachten met Microsoft kunnen bundelen om op deze manier onze klanten te voorzien van de ultieme game ervaring. Dankzij glasvezel en ons uitgebreide 5G netwerk maken we gamen nu toegankelijk voor iedereen, overal."

Nicholai Hamre, Xbox Category Lead bij Microsoft, voegt daaraan toe: "We zijn erg enthousiast over de samenwerking met KPN. Xbox Game Pass Ultimate biedt een samengesteld aanbod van meer dan 100 geweldige games, waaraan voortdurend nieuwe games worden toegevoegd. Je kunt ze rechtstreeks spelen op Xbox consoles, Windows 10 PCs of mobiele telefoons en tablets via Xbox Cloud Gaming (bèta). We kunnen niet wachten om enkele van de fantastische games die beschikbaar zijn met Xbox Game Pass Ultimate aan de Nederlandse consument te laten zien via het netwerk van Nederland."

KPN - Xbox Game pass Ultimate (Foto: KPN)

Voorbereidingen NS voor F1 Dutch Grand Prix in volle gang

Van 3 tot en met 5 september vindt de eerste F1 Dutch Grand Prix (DGP) na 36 jaar plaats op het circuit van Zandvoort. Gedurende deze dagen zal er veel publiek naar Zandvoort komen, waarvan een aanzienlijk deel per trein. NS rijdt daarom tijdens dit evenement maximaal iedere 5 minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee. Zo brengen we racefans op een duurzame manier dichtbij het circuit, dat op loopafstand ligt van het station. Vandaag start de voorverkoop van het speciale Dutch Grand Prix Retour voor tickethouders van het evenement. Het is geldig van 2 tot en met 5 september. Bij online aankoop tussen 1 en 16 juni geldt een vroegboekkorting van 20 procent. Tickethouders worden via de organisatie van Dutch Grand Prix geïnformeerd.

NS rijdt alle drie racedagen vanaf 7.00 uur maximaal 12 treinen per uur in beide richtingen zo lang als nodig is. Deze treinen stoppen op alle tussengelegen stations behalve op Overveen. Tussen Overveen en Haarlem zal een vervangende bus rijden. Het is uniek dat NS op één traject zoveel treinen rijdt. Normaliter gaan er twee treinen per uur naar Zandvoort en rijden er in het voorjaar en de zomer extra treinen bij warm weer.

Maximale inzet treinen en medewerkers
NS houdt elke dag van de Grand Prix rekening met tienduizenden reizigers van en naar station Zandvoort. Om bezoekers snel en duurzaam naar het evenement te brengen, rijden we met tientallen Sprinters. Daarnaast zetten we honderden machinisten en conducteurs in. Op en rond de stations staan ook veel medewerkers paraat om reizigers te informeren, adviseren en alles in goede banen te leiden. Ondanks dat zullen reizigers op piekmomenten rekening moeten houden met grote drukte in de treinen en op het station. Mocht zich onverhoopt een storing voordoen, dan zal dit het uiterste vragen van NS en ProRail.

Advies aan reizigers
Bezoekers aan het evenement die met de trein willen reizen, adviseren we om nu alvast het speciale DGP Retour online te kopen. Vanaf 1 tot en met 15 juni is het verkrijgbaar met 20 procent korting; daarna alleen nog voor vol tarief. Met dit speciale retour kunnen de bezoekers vanaf elk station in Nederland naar Zandvoort aan Zee en weer terug reizen en hoeven niet op dezelfde dag terug. Dit kan zelfs al op donderdag om de grote drukte op vrijdag te vermijden. Het retour is geldig van 2 tot en met 5 september. Omdat NS van deze vroege beslissers weet op welk station ze opstappen, kan de dienstregeling zo veel mogelijk op maat gemaakt worden.

Mensen met een abonnement kunnen uiteraard ook met alle treinen mee, evenals mensen die op de dag zelf een kaartje kopen. De verwachting is echter dat het dan op de stations en bij de kaartautomaten (een stuk) drukker zal zijn dan normaal.

Station Zandvoort klaar voor event
Er is vorig voorjaar samen met ProRail hard gewerkt om station Zandvoort voor de DGP races gereed te hebben. Zo heeft ProRail onder meer de stroomvoorziening voor de treinen aangepast, zijn er twee extra perrons aangelegd en extra brede trappen en heeft NS de Kiosk op het perron vernieuwd.

Corona
Het evenement stond gepland in mei 2020, maar werd uitgesteld vanwege Corona. Treinreizigers die al een treinkaartje hadden aangeschaft, hebben vorig jaar hun geld teruggekregen.

Meer onthuld over de gevechtsmechanics van Roguebook

Nacon heeft meer onthuld over de gevechtsmechanics van Roguebook. De roguelike deckbuilder wordt ontwikkeld door Abrakam Entertainment en is mede ontworpen door Richard Garfield, maker van Magic: The Gathering.

In Roguebook vorm je een team van twee van de vier beschikbare personages. Sharra verslaat vijanden met brute kracht, Sorocco kan vijandelijke aanvallen blokkeren, Aurora gebruikt haar magische talenten en Seifer ontketent zijn woede tegen iedereen die het waagt hem aan te vallen.

Elke held heeft zijn of haar eigen unieke kaarten. Spelers moeten strategisch denken en hun kaarten op het beste moment en in de juiste volgorde spelen om combo's te creëren. Aan het begin van elke beurt kunnen spelers zien wat de vijandelijke aanvallen worden. Soms is de aanval de beste verdediging, maar soms is het verstandiger om je op de verdediging te concentreren en aldus een nederlaag te voorkomen.

Zoals bij roguelikes gebruikelijk is, moet je na een nederlaag opnieuw beginnen. Maar dankzij de nieuwe kaarten en vaardigheden die je hebt ontgrendeld, word je met elke run sterker. Door telkens weer opnieuw te beginnen, kunnen spelers steeds verder komen en meer dan 50 verschillende soorten vijanden tegenkomen.

Roguebook verschijnt op 17 juni 2021 voor Steam, en later voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en Nintendo Switch.

Verstappen: "Gave gevechten gehad met Hamilton"

Voor het eerst staat Max Verstappen aan de leiding van het WK en de Red Bull-coureur noemt dat mooi maar ziet ook dat het seizoen nog lang duurt, zo vertelde hij in een interview voor de Oostenrijkse TV. De Nederlander is blij dat Red Bull Racing dit jaar vanaf het eerste moment competitief is en denkt dat hij een goede kans op de wereldtitel maakt.

Uiteraard was de eerste positie in de titelstrijd onderwerp van gesprek. "Dat is natuurlijk mooi, maar het is een lang seizoen. Het was voor het hele team een superweekend. De eerste races van 2021 gingen goed, maar er zijn nog veel races die we ook willen winnen. De winst in Monaco was natuurlijk geweldig en om nu eerste te staan, is ook super, maar komend weekend staat Baku op het programma en daar moeten we ook zien te winnen", aldus Verstappen voor de camera's van Sport & Talk van ServusTV.

"Het hele weekend in Monaco liep super. Eerdere jaren ging het niet zo goed in Monaco, met eigen foutjes en weinig geluk. We hebben Monaco gewonnen en leiden zowel het rijderskampioenschap als dat voor de constructeurs, dat is erg belangrijk", zo vult hij aan.

Er werd de Nederlander ook gevraagd wat één van de belangrijke punten is die hem zover heeft gebracht. "Ik denk zelfvertrouwen. Dat heb ik niet alleen nu in de Formule 1, maar mijn hele carrière al gehad. Ik weet wat ik elk weekend moet doen. Soms gaat dat beter dan anders, maar over het algemeen gaat het volgens mij niet slecht", zo lezen we op Verstappen.nl.

Uiteraard kwam de strijd met Lewis Hamilton ter spraken. Beide heren duelleerden dit seizoen regelmatig om de leiding van de race, alleen in Monaco bleef de wereldkampioen ver van de koppositie. "Prima, we gaan heel normaal met elkaar om. We hebben gave gevechten gehad op de baan en hopelijk blijft dat het hele jaar zo. Mercedes is nog steeds heel sterk op de normale circuits. In andere jaren waren we het eerste gedeelte van het seizoen te langzaam en richting het eind van het seizoen op snelheid. Dit jaar was onze start van het jaar veel beter en competitiever, met het hele pakket. We maken een goede kans", zo vertelt Verstappen.

Na vijf races maakt de leider in het WK voorzichtig de eerste balans op. "We hadden het een paar keer iets beter kunnen doen. In Bahrein hadden we moeten winnen. Imola was goed. In Portugal en Spanje was Mercedes iets sneller. Maar we staan eerste. Iedereen maakt fouten en volgens mij hebben wij dit jaar tot nu toe de minste foutjes gemaakt."

Verstappen: "Gave gevechten gehad met Hamilton" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Gave gevechten gehad met Hamilton" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Werkstraf voor NOS-bedreiger

‘Ernstige bedreigingen’, noemde de officier van justitie de uitlatingen van een 37-jarige man uit Almelo aan het adres van de NOS begin dit jaar. Hij zei het super te vinden als iedereen bij de NOS zou worden gedood. Ze eiste voor deze bedreiging een werkstraf van 70 uur en een week celstraf voorwaardelijk.

Op 7 januari van dit jaar belde de verdachte tientallen keren naar de receptie van de NOS. Hij noemde complottheorieën, verweet de NOS te liegen en pedofielen te beschermen en vergeleek de omroeporganisatie met de SS. Iedereen bij de NOS moet worden onthoofd, stelde hij, het moet een bloedbad worden, geweld is de oplossing, dan is corona direct voorbij. Ook dreigde hij naar Hilversum te komen. Dezelfde dag werd de verdachte opgespoord en aangehouden.

Op de zitting verklaarde hij het niet eens te zijn met de coronamaatregelen. Het zoontje van een vriend is ernstig ziek en kan niet behandeld worden; zelf is hij zijn werk kwijtgeraakt. Hij gaf toe dat zijn woorden bedreigend hadden geklonken, maar zo had hij het niet bedoeld; hij was emotioneel.

Uit onderzoek naar zijn persoon komt een problematische achtergrond naar voren. De verdachte woont begeleid en heeft daarvoor een coach. Hij is ontregeld geraakt door het verlies van werk. Daardoor is hij zich op internet gaan verdiepen in wat er vanuit kritische hoek wordt geschreven over bijvoorbeeld de coronamaatregelen en de Amerikaanse verkiezingen. Dit leidde tot negatieve gevoelens van onrechtvaardigheid en onmacht. Impulsief als hij is, kon hij zijn gedrag toen niet meer remmen. Dankzij een training emotieregulatie, dagbesteding en ambulante begeleiding gaat het nu weer beter. De verdachte zag in wat hij had aangericht en betoonde hier spijt over.

‘De verdachte zegt dat hij niemand heeft bedreigd, maar dat zie ik anders”, zei de officier van justitie in haar requisitoir. “Je mag een mening hebben, maar je mag mensen niet bang maken. De verdachte is hier veel te ver in gegaan.” Voor het slachtoffer maar ook voor anderen die bij de NOS werken, was het een heftig incident “juist gelet op de recente ontwikkelingen en het ontoelaatbare gedrag van geweld tegen journalisten”, aldus de officier van justitie. Ze woog dit mee in haar strafeis: een werkstraf van 70 uur met aftrek en als stok achter de deur een celstraf van een week voorwaardelijk. Ook moet de verdachte 40 uur werkstraf doen die in een eerdere strafzaak tegen hem voorwaardelijk was opgelegd. De politierechter vond de strafbare bedreiging bewezen, sprak over de “grimmige’ bejegening van de NOS en veroordeelde de man tot dezelfde straf als de officier had geëist.

Black Lives Matter-protest een jaar later: "Er is hoop, maar we moeten blijven vechten"

Er werden een paar honderd mensen verwacht. Het waren er duizenden. Vandaag precies een jaar geleden stond de Dam in Amsterdam vol met mensen om te demonstreren tegen racisme, zo schrijft AT5. Maar of het iets heeft veranderd?

Een eenzaam protest tegen racisme op de Dam. Op het bord van Marije staat: "Zolang er systematisch racisme is, staat hier iemand." Na een uur wordt Marije afgelost door een ander, die het bord na een uur ook weer zal overdragen. Protest in estafettevorm. Elke vrijdag en zaterdag, al bijna een jaar lang.

Marije staat hier nu voor de derde keer: "Om de beweging gaande te houden, om het niet in te laten zakken." Daarmee doelt ze op het Black Lives Matter-protest, vandaag precies een jaar geleden. Op de Dam kwamen duizenden mensen bij elkaar. Uit woede over de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door buitensporig politiegeweld. Maar ook om duidelijk te maken dat racisme hier in Nederland net zo goed diepgeworteld zit.

Na het protest vorig jaar volgt vooral kritiek. Teveel mensen, te dicht op elkaar. Een burgemeester die zich ondanks de coronamaatregelen -zonder mondkap- solidair in de menigte nestelt. De dichter/rapper Akwasi, die dreigt 'zwarte piet' op de bek te meppen. Voor de mensen die erbij waren is het allemaal ruis. Want nog nooit spraken zoveel mensen zich hier uit tegen racisme.

'Er is hoop'
Zo heeft Dichela Imperator, vorig jaar spreker tijdens het protest, vooral een goed gevoel overgehouden aan de manifestatie. Dichela is voorzitter van de stichting "Vrienden van Kerwin". Kerwin Duinmeijer werd vanwege zijn huidskleur in 1983 doodgestoken door een skinhead. Al tientallen jaren gaat Dichela de strijd aan tegen racisme.

Ze kwam naar de Dam in de hoop dat er zo'n driehonderd mensen zouden staan. Het waren er meer. "Er is hoop. We moeten aandacht blijven geven voor racisme. Zodat het verdwijnt."

Manifest
Jerry Afriyie is mede-organisator van het protest vorig jaar, en voorman van Kick Out Zwarte Piet. Volgens Jerry is protesteren alleen niet genoeg, en daarom hebben hij en andere 'zwarte organisaties' dit jaar het zogenaamde 'Zwart Manifest' gepubliceerd.

In het manifest staan concrete stappen om de gelijkheid te bevorderen in onder meer 't onderwijs, op de arbeidsmarkt, bij culturele instellingen, de media en het bestuur. "Als je iets wilt doen tegen institutioneel racisme, is dit de bijbel."

FOK! Wat een weer: Het blijft nog even heerlijk weer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo!

FOK! Wat een weer! En dat is het. Droog, zon, soort van warmte, de zomer klopt aan de deur. Ook vandaag was het weer genieten. Zon, droog en warm. Dat gaat voorlopig nog even blijven, donderdag kunnen we de eerste neerslag pas verwachten dus blijf ik nog even bij nu. 

Vanavond blijft het vanzelfsprekend droog, is er nauwelijks bewolking en is de temperatuur aangenaam. Vannacht zijn de minimumtemperaturen 7 graden in het noorden tot 12 in het zuiden. Dat wordt dus lekker met het raam open slapen zonder te bibberen of tegen je partner aan te kruipen. Of eh, wacht. Hou het maar op zonder bibberen want FOK!kers hebben immers geen partner. Maar de zolderkamer is in ieder geval lekker warm door de afgelopen dagen.

Morgen zal deze nog wat meer opwarmen, de temperaturen zijn dan van 19 graden in het noorden tot maar liefst 26 graden in het zuiden. De wind is er nauwelijks en als deze er is, zal deze vanuit het oosten zijn.

Het slechte nieuws komt altijd als laatste en nee, dat is geen neerslag maar wel sluierbewolking, maar dat is alleen als je in het noordoosten woont, zoals de provincies Drenthe en Groningen, maar dat is later op de dag. 

Ook in Kwadijk was het prachtig weer (Foto: Charged)
Ook in Kwadijk was het prachtig weer (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Quarantaineplicht en twee negatieve testuitslagen in plaats van vliegverbod

Vanaf 1 juni geldt voor alle reizigers uit landen met een zeer hoog COVID-19-risico een quarantaineplicht en een verplichte negatieve NAAT(PCR)-testuitslag. Ook moeten zij een quarantaineverklaring bij zich hebben. Reizigers uit landen waar zorgwekkende virusvarianten voorkomen, moeten daar bovenop bij vertrek een negatieve sneltest laten zien. Met deze combinatie van maatregelen zal het kabinet op basis van het OMT-advies de vliegverboden, die lopen tot 1 juni, niet verlengen.

Voor reizigers uit landen waarvoor het vliegverbod op 1 juni afloopt is nog steeds het EU-inreisverbod van kracht. Dit zijn reizigers uit landen in Zuid- en Midden-Amerika, India en Zuid-Afrika. Zij mogen de Europese Unie en dus Nederland alleen inreizen als ze hiervoor zijn uitgezonderd.

Quarantaineplicht
Reizigers die uit een zeerhoogrisicogebied komen, gaan bij aankomst in Nederland tien dagen verplicht in quarantaine. De quarantaine kan worden verkort als na de vijfde dag negatief wordt getest. Deze verplichting geldt voor ieder type vervoer. Voor reizigers uit oranje landen met een hoog risico geldt een verplichte NAAT(PCR)-test, ook voor automobilisten, en een dringend advies om in quarantaine te gaan.

Mogelijk honderden mensen op straat na sluiting noodopvang op 1 juni

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen om de dak- en thuislozen die geen recht hebben op de reguliere opvang. In veel steden staan zij vanaf vandaag mogelijk massaal op straat. Met ingang van 1 juni sluiten gemeenten de noodopvang voor deze groep, terwijl de samenleving nog steeds niet helemaal open is. Hierdoor kunnen zij moeilijker ergens terecht. Een ‘onverantwoorde situatie’, aldus het Rode Kruis, dat overheden oproept om te voorkomen dat mensen gedwongen op straat slapen. Dokters van de Wereld en Valente ondersteunen de oproep.

Tijdelijke noodopvang
Het Rode Kruis verwacht de komende tijd een toename van het aantal dakloze mensen op straat. Vanwege het einde van de noodopvang en de versoepelingen van de lockdownmaatregelen vervalt de crisisregeling en zijn noodopvanglocaties aan het afbouwen. EU-migranten of ongedocumenteerde migranten zijn vanaf 1 juni niet langer welkom. Een onwenselijke situatie, aldus het Rode Kruis. “We maken ons zorgen om deze groep mensen. Vooral omdat we nog midden in een pandemie verkeren en de coronamaatregelen nog steeds van kracht zijn en niet alle openbare ruimtes weer volledig open zijn. Zo moeten mensen vaak een afspraak maken om ergens naar binnen te kunnen”, zegt Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulpverlening van het Rode Kruis.

Toename door corona
De groep dak- en thuislozen die geen recht heeft op de reguliere opvang is het afgelopen jaar zichtbaarder geworden. In veel gevallen gaat het om arbeidsmigranten uit Zuid- en Oost-Europa. Zij komen voor werk naar Nederland, waarbij vaak onderdak wordt geregeld. Zodra ze hun werk verliezen, staan ze op straat. Het aantal dakloze arbeidsmigranten is het afgelopen jaar door corona naar verwachting toegenomen. Op dit moment zijn naar schatting zo’n 2500 tot 3000 EU-migranten dakloos.

Niet verantwoord
Het Rode Kruis maakt zich vooral zorgen om de meest kwetsbare mensen binnen deze groep. Denk aan daklozen met een verhoogd risico op uitbuiting, verminderde weerbaarheid, met een licht medische en psychische problematiek of mensen die bij niemand anders terecht kunnen. Dat mensen weer op straat komen te staan lost het probleem volgens het Rode Kruis niet op. “Als mensen op straat leven, levert dat stress op en wordt het steeds lastiger om hun eigen situatie te verbeteren. Daarnaast is er veel werk in het informele circuit verdwenen en is het voor veel arbeidsmigranten nog niet mogelijk om een baan te vinden. Dat zal tijd in beslag nemen”, aldus Heleen van den Berg.

Valente en Dokters van de Wereld
Valente en Dokters van de Wereld sluiten zich aan bij de oproep van het Rode Kruis. Ook zij zien dat EU-migranten en mensen zonder verblijfspapieren weinig tot geen sociale rechten hebben. Het ontbreekt hen aan toegang tot de meest basale voorzieningen. “De pandemie heeft duidelijk gemaakt dat het tijdelijk bieden van opvang zonder structureel perspectief op verbetering van de leefsituatie, geen oplossing is voor de maatschappelijke problemen op het gebied van mensenrechten, veiligheid en volksgezondheid”, aldus Esmé Wiegman, directeur Valente.

Volgens Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld, leidt het ontbreken van opvang voor kwetsbare dak- en thuislozen tot enorm veel onzekerheid én gezondheidsrisico’s. “Onze artsen zien dag in dag uit dat mensen zonder adequate huisvesting beduidend meer gezondheidsproblemen hebben, zowel fysiek als psychisch. Opvang is een absolute randvoorwaarde voor gezondheid! Het steeds op- en afschalen van opvang door het veranderende Rijksbeleid leidt bovendien tot onnodige verspreidingsrisico’s en legt een enorme druk op hulpverleners.”

Oproep gemeenten
Het Rode Kruis en Valente riepen eerder dit jaar gemeenten op om de noodopvang voor iedereen open te houden, ook na de lockdown. “We merkten dat steeds meer mensen in nood kwamen, terwijl ze volgens de regels geen recht hebben op reguliere opvang”, aldus Van den Berg, die benadrukt dat niemand gedwongen op straat zou moeten leven. “Onderdak is een basislevensbehoefte voor iedereen.” Vorige week startte de hulporganisatie samen met het Leger de Heils een gezamenlijke opvang in Den Haag, dat ruimte biedt aan circa tien kwetsbare mensen. Zij worden tijdelijk langer opgevangen door de hulporganisaties.

Laatste reviews en specials
review
Final Fantasy VII Remake Intergrade: Episode INTERmission
special
Random Pics van de Dag #342
special
Random Pics van de Dag #341
special
Weekend gifdump #21
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #58
special
VrijMiBabes #58 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.