Oppermachtig Oranje blaast BelgiŽ weg in generale voor EK hockey

De hockeymannen hebben zondagmiddag een flinke portie zelfvertrouwen getankt tegen wereldkampioen België. Nederland won z’n laatste duel in de Pro League met maar liefst 0-4. Een betere opwarmer voor het EK, dat vrijdag begint, kon de ploeg van Max Caldas zich amper wensen.

Ze zaten donderdagavond in spanning af te wachten. Wie gaat er mee naar Tokio? Wie speelt er op het EK? Wie wordt teleurgesteld? En moet als reserve de wachtkamer in? Voor de Oranjemannen werden die vragen allemaal beantwoord.

Vijftien van de zestien spelers die afgelopen week groen licht kregen – en dus beide toernooien spelen –, stonden drie dagen na het selectiemoment in en tegen Pro League-winnaar België binnen de lijnen. Alleen middenvelder Glenn Schuurman ontbrak. Zijn plek werd ingenomen door aanvaller Roel Bovendeert, die donderdag te horen kreeg dat hij reserve is op de Spelen en niet in actie komt op het EK.

Uitgerekend Bovendeert
Een mentale beproeving van jewelste dus voor de aanvaller, die begin dit jaar juist zijn rentree maakte in Oranje. Het was zondagmiddag uitgerekend de spits van Bloemendaal die de score opende in Vlaanderen. Dat deed hij op karakteristieke wijze: hij gleed een voorzet van Thierry Brinkman van dichtbij, head-first binnen.

Die openingsgoal kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Nederland was namelijk in de eerste twintig minuten veruit het gevaarlijkst en kreeg voor dat doelpunt van Bovendeert al goede kansen via Mink van der Weerden (strafcorner) en Jeroen Hertzberger.

En ook na die goal hield Oranje het heft in handen op het Wilrijkse Plein. Een schitterende combinatie tussen opnieuw Brinkman en Mirco Pruyser leverde vlak voor de rust de 0-2 op. Pruyser lanceerde Brinkman en kreeg de bal op maat terug. Een terechte voorsprong voor Nederland tegen de wereldkampioen, die voor rust vrij weinig liet zien. Vooruit, de gastheren doken geregeld op in de cirkel van Pirmin Blaak. Maar tot echte kansen leidde dat niet.

Stormachtige herstart
Het moest op vele fronten beter, gaf bondscoach Shane McLeod ook toe in het ultrakorte interviewtje met de FIH in de rust. De Belgen kwamen ongetwijfeld ook met de beste bedoelingen uit de kleedkamer, maar ze moesten al binnen acht minuten twee keer vissen dankzij een stormachtige herstart van Nederland. Eerst was het Seve van Ass die een cornervariant benutte en nog geen minuut later tikte man of the match Brinkman, dus al goed voor twee assists, doelpunt nummer vier binnen.

Florent Van Aubel kreeg vijf minuten voor het einde nog de kans om de eer te redden voor België, dat pas in het laatste kwart echt meedeed maar in de hele wedstrijd geen enkele corner kreeg. Het schot van de spits spatte echter uiteen op de paal, waardoor de 0-4 op de borden bleef staan.

Het cliché van de zwaluw en de zomer
Een prachtige opsteker dus voor het oppermachtige Oranje, dat de selectiestress al dus compleet achter zich heeft gelaten. Nederland zal echter ook beseffen dat het cliché over de zwaluw en zomer ook in 2021 geldt. Twee jaar geleden won de ploeg van Caldas ook met 0-4 bij België. Ook dat gebeurde in aanloop naar een EK, dat toen werd gewonnen door…de Belgen.

Aan Oranje de schone taak om ervoor te zorgen dat het dit jaar anders loopt.