China verwerpt nieuw Amerikaans onderzoek naar herkomst COVID-19

China verwerpt de plannen van de Amerikaanse president Joe Biden om Amerikaanse inlichtingendiensten een onderzoek te laten doen naar de oorsprong van het coronavirus. Woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, beschuldigde de VS ervan de zoektocht te politiseren en China de schuld te willen geven van de pandemie.

Zhao weerspreekt ook de vermoedens dat het virus na een ongeval uit een Chinees laboratorium is ontsnapt. De woordvoerder van het ministerie wees erop dat experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na een onderzoek in de centrale Chinese stad Wuhan in februari hadden vastgesteld dat een ongeluk in een laboratorium "uiterst onwaarschijnlijk" was. De experts prezen bij dit onderzoek ook de openheid van China. "Sommige mensen in de VS sluiten hun ogen voor de feiten.", zei Zhao. Zo probeert men de aandacht af te leiden van de eigen "incompetente reactie" op de pandemie.

"De VS proberen China de schuld te geven"
De diplomaat wees op  de 33 miljoen besmettingen en bijna 600.000 doden door COVID-19 in de Verenigde Staten. "De VS reflecteren niet op hun eigen problemen, maar proberen China de schuld te geven." Hij liet ook doorschemeren dat het virus mogelijk is ontstaan in een Amerikaans militair laboratorium in Fort Detrick of elders en Wuhan is binnengekomen via deelnemers aan de Militaire Wereldspelen in oktober.

"Er zijn veel twijfels over Fort Detrick - en de VS heeft meer dan 200 biologische laboratoria in de wereld", zei Zhao. "Hoeveel geheimen houdt de VS achter?" Als de VS China zouden vragen om deel te nemen aan een volledig onderzoek, zou China op zijn beurt de VS vragen om het voorbeeld van China te volgen en een internationaal onderzoek naar COVID-19 toe te staan.

Biden schakelt Amerikaanse inlichtingendiensten in
De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag de Amerikaanse geheime diensten opdracht gegeven om de oorsprong van de coronapandemie vast te stellen. De eerdere onderzoeken hadden verschillende beoordelingen opgeleverd zonder sluitende conclusies, zei Biden in een schriftelijke verklaring. Daarom moeten de inlichtingendiensten van het land zich er nu mee gaan bemoeien en een grondig onderzoek starten, en binnen 90 dagen een nieuw rapport inleveren.

Biden onthulde ook dat een mogelijk laboratoriumongeval in China - een beschuldiging die zijn voorganger Donald Trump al had geuit - mogelijk zou kunnen zijn, volgens een aantal medewerkers van de inlichtingendienst. Een bericht in de "Wall Street Journal" heeft onlangs een nieuwe impuls gegeven aan deze theorie door er opnieuw over te publiceren.

Komt het virus uit het Wuhan Instituut voor Virologie?
Het coronavirus werd eind 2019 voor het eerst ontdekt in de Chinese stad Wuhan. Er zijn lange tijd ongefundeerde vermoedens geweest dat het coronavirus afkomstig zou kunnen zijn van het Instituut voor Virologie aldaar en mogelijk per ongeluk is vrijgekomen. Trump en zijn staatssecretaris Mike Pompeo hebben in het verleden herhaaldelijk beweerd dat ze bewijzen hadden dat het virus uit een laboratorium kwam.

Trump zei dat er misschien een "vreselijke fout" was gemaakt: "Het was waarschijnlijk incompetentie, iemand was dom." Noch Trump, noch leden van zijn regering hebben echter bewijs voor deze beschuldigingen aangedragen. De Chinezen hebben de aantijgingen altijd krachtig ontkend. In de afgelopen dagen heeft China ook het rapport van de 'Wall Street Journal' weersproken, volgens  dit rapport werden drie wetenschappers van het Instituut voor Virologie in Wuhan in november 2019 zo ernstig ziek dat ze volgens informatie van de Amerikaanse inlichtingendienst in november 2019 moesten worden behandeld in het ziekenhuis.

China heeft lange tijd geen toegang verleend aan inspecteurs
Biden heeft verder kritiek geuit op het feit dat Amerikaanse inspecteurs in de eerste maanden van de pandemie - dat wil zeggen, terwijl de regering-Trump nog in functie was - geen mogelijk kregen tot een onderzoek. Dit falen zal "altijd elk onderzoek belemmeren".

Er zijn grote internationale inspanningen geleverd om erachter te komen hoe de verwoestende coronapandemie is ontstaan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwam in een in maart gepresenteerde studie tot de conclusie dat het virus zowel bij schubdieren als bij vleermuizen zou kunnen zijn ontstaan. De theorie dat het uit een laboratorium zou kunnen zijn ontsnapt, werd door de deelnemende wetenschappers daarentegen als "uiterst onwaarschijnlijk" beschreven.

De VS trekt echter de kwaliteit van dit onderzoek in twijfel en hebben om een eigen voortzetting van het onderzoek verzocht. Ze beschuldigen China ervan de bij het WHO-onderzoek betrokken internationale experts te hebben beinvloed. Peking heeft de onderzoeken gecontroleerd en beperkt, zo luidt de aantijging. De wetenschappers zouden geen toegang hebben gehad tot complete originele datasets en monsters. De internationale experts konden pas begin 2021 naar Wuhan toe om hun onderzoek te doen, na maandenlange vertraging door Chinese agentschappen.