FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 mei 2021

Trainer Grim van RKC naar Willem II

Fred Grim is de nieuwe trainer van Willem II. Hij volgt er Zeljko Petrovic op.

Grim was de afgelopen drie jaar trainer van RKC Waalwijk. Met die club promoveerde hij in 2019 naar de Eredivisie. Vorig seizoen leek het meteen weer op degradatie uit te draaien maar het werd gered doordat de competitie werd stilgelegd. Afgelopen seizoen handhaafde zich knap met een uiteindelijke vijftiende plaats.

De overblijfselen van 215 kinderen ontdekt bij voormalig internaat in Canada

Op het terrein van een voormalig internaat voor Canadese inheemse kinderen zijn 215 stoffelijke overschotten aangetroffen. De overblijfselen werden ontdekt met een speciaal sonarapparaat, zei de inheemse gemeenschap Tk'emlups te Secwepemc.

Het katholieke internaat in de buurt van het stadje Kamloops werd meer dan honderd jaar geleden geopend om kinderen van de inheemse volkeren te bekeren en met geweld te integreren in de samenleving van Europese immigranten. De dood van de kinderen werd destijds nooit geregistreerd door het schoolbestuur, hoewel leden van de gemeenschap de verdwijning van de kinderen meldden. Hoe de kinderen zijn gestorven, is nog onduidelijk.
De voormalige kostschool, die namens de Canadese regering door de katholieke kerk werd beheerd, was een van de 139 van dergelijke instellingen die eind 19e eeuw in Canada waren opgericht. Het opende in 1890 en had in de jaren vijftig tot 500 studenten. Dit internaat bleef in gebruik tot 1969 en werd in 1977 gesloten.

Deze residentiële scholen waren door de overheid gesponsorde religieuze scholen die werden opgericht om inheemse kinderen te assimileren in de Euro-Canadese cultuur. Hoewel de eerste residentiële voorzieningen werden opgericht in Nieuw-Frankrijk, verwijst de term meestal naar scholen die na 1880 zijn opgericht. Residentiële scholen werden opgericht door kerken en de Canadese regering als een poging om inheemse jongeren op te leiden en te bekeren en hen in de Canadese samenleving op te nemen. De scholen ontwrichtten echter levens en gemeenschappen en veroorzaakten langdurige problemen onder inheemse volkeren. De laatste residentiële school sloot in 1996. Sindsdien hebben oud-studenten erkenning en restitutie geëist, resulterend in de Indian Residential Schools Settlement Agreement in 2007 en een formele publieke verontschuldiging door premier Stephen Harper in 2008. In totaal bezochten naar schatting 150.000 First Nation-, Inuit- en Métis-kinderen residentiële scholen.

Greenpeace steelt 1500 Volkswagensleutels, en geeft ze weer terug op de Zugspitze

Bij een inbraak op een terrein van Volkswagen hebben tussen de 30 en 40 Greenpeace-activisten nieuwe auto's geopend die klaarstonden voor transport per schip. De sleutels van de auto's werden meegenomen. Zo meldt de Stentor.

Update 22.30 uur: Greenpeace heeft de actie met de Volkswagensleutels voortgezet op de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland. Volgens de actievoerders dreigt de Zugspitze te smelten door de klimaatveranderingen. 'Onattente bedrijven zoals VW, die hun winst boven onze toekomst stellen, zijn hier mede verantwoordelijk voor. We vragen van VW meer inspanningen om de klimaatcrisis te keren, namelijk de uitfasering van verbrandingsmotoren in 2025!' volgens Greenpeace. De organisatie had bedacht om op de berg een discussie aan te gaan met VW-topman Herbert Diess en daarna de gestolen eigendommen aan hem over te dragen. Maar in plaats van de manager verscheen de politie om de autosleutels op te halen.

  

Eerdere berichtgeving:
In een op Twitter geplaatst filmpje legt Greenpeace uit hoe ze hebben ingebroken bij het VW bedrijf in het Duitse Emden. Ze arriveerden op fietsen en rubberboten en klommen met behulp van ladders over het hek. Op het terrein stonden zo'n 400 nieuwe Volkswagen auto's waarvan ze bijna alle sleutels zouden hebben gestolen. Het zou om 1500 autosleutels gaan.

Lang hebben de activisten niet van de buit kunnen genieten want de Duise politie was snel ter plaatse. De waterpolitie heeft 14 actievoerders kunnen aanhouden, de rest kon tijdig wegkomen. 

Openingsplan stap 3; met voorwaarden bijna alles open

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer bezoekers.

Belangrijk blijft dat we drukte blijven vermijden en ons allemaal aan de basisregels blijven houden, ook als we al gevaccineerd zijn: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. We werken thuis als dit kan. En we laten ons vaccineren, zodra we aan de beurt zijn. Dan kan er snel steeds meer.

Zie ook: Aangekondigde maatregelen en versoepelingen.

Derde stap openingsplan per 5 juni
Op 5 juni worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen en de basisregels blijven gelden voor iedereen.

 • Thuisbezoek naar 4 personen
  Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 4 mensen per dag. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden of gezin. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.
 • Groepsgrootte buiten 4 personen
  De maximale groepsgrootte gaat naar 4 personen. Dit betekent dat iemand met 3 anderen buiten samen mag zijn. Of met 3 anderen een activiteit kan doen. Wel op 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden of gezin. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.
 • Thuiswerken
  Thuiswerken als dat kan blijft de norm. Samenkomsten van interne teams voor bijvoorbeeld training, ontwikkeling en scholing zijn wel weer toegestaan.
 • Grote zalen
  Per ruimte of zaal geldt een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand. Een uitzondering hierop zijn de grote zalen met 1000 of meer vaste zitplaatsen. Hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand. Dit geldt voor alle grote zalen binnen en buiten. Bijvoorbeeld evenementenhallen, openluchttheaters, concertzalen, etc.
 • Culturele instellingen
  Musea en monumenten mogen binnen weer open. Voor musea geldt dat er 1 bezoeker per 10 m2 aanwezig mag zijn. Ook bioscopen, filmhuizen, poppodia en theaters kunnen weer open onder voorwaarden zoals reserveren, een gezondheidscheck, en vaste zitplaatsen. Een reservering is voor maximaal 4 personen, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar en personen van eenzelfde huishouden. Per ruimte of zaal geldt een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand. Voor musea geldt dat er 1 bezoeker per 10 m2 aanwezig mag zijn. Een uitzondering hierop zijn de grote zalen met een capaciteit van 1000 vaste zitplaatsen of meer. Hier mogen maximaal 250 personen op 1,5 meter zitten. Dit is exclusief personeel.
 • Kunst en cultuur
  In groepen kunst- en cultuur beoefenen mag weer voor alle leeftijden. Dit betekent bijvoorbeeld dat een orkest samen kan repeteren. Tijdens het oefenen hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden als dat niet anders kan. Wel geldt een maximaal aantal mensen per ruimte, dit mogen er niet meer zijn dan 50, exclusief docent. Publiek is niet toegestaan. De overige voorwaarden voor zingen, toneelspelen, dansen en muziek maken blijven gelden
 • Recreatie
  De binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken mogen ook open. Zoals reptielenverblijven of overdekte attracties. Ook casino’s en spellocaties, sauna’s en wellnesscentra mogen open. Hierbij geldt maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter of maximaal 50 personen per ruimte op 1,5 meter afstand. Wat er geldt is afhankelijk van de aard van de activiteit. Dus of men zich verplaatst of grotendeels zit. Reserveren, registratie en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 4 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. Bezoekers dragen binnen een mondkapje.
 • Sporten
  Volwassenen mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Jongeren en kinderen hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten.

  Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan. Nog wel zonder toeschouwers. Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan. Publiek bij amateurwedstrijden is nog niet toegestaan. Kleedkamers, douches en sauna’s gaan ook open. En ook de sportkantines mogen open. Reserveren en een gezondheidscheck blijft verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

 • Horeca
  Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen per ruimte zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van 2 shifts per avond per tafel. Zelfbediening is niet toegestaan. Entertainment zoals liveoptredens of videoschermen voor sportwedstrijden, is ook niet toegestaan. Een reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaats zijn verplicht.
 • Alcoholverkoop en coffeeshops
  Tussen 22.00 uur en 06.00 uur mogen geen alcoholische dranken verkocht worden. Eerder ging dit verbod in om 20.00 uur. Afhalen bij coffeeshops kan tot 22.00 uur. Dit was 20.00 uur.
 • Winkels
  Alle winkels gaan weer open volgens hun reguliere openingstijden. Dit betekent dat ook koopavonden weer zijn toegestaan. Ook mogen er meer mensen in een winkel: 1 per 10 vierkante meter.

Coronatoegangsbewijzen: 1,5 meter de norm in plaats van maximaal aantal
Het kabinet heeft besloten om bij stap 3 coronatoegangsbewijzen mogelijk te maken. Horeca, culturele instellingen en organisatoren van professionele sportwedstrijden kunnen ervoor kiezen om gebruik te maken van verplichte toegangsbewijzen. Daarmee kunnen ze op een veilige manier voor meer mensen hun deuren openen. Zo mogen theaters of restaurants die geen gebruik maken van toegangsbewijzen maximaal 50 mensen binnen ontvangen. Als zij wél gebruikmaken van toegangsbewijzen, mogen zij net zoveel gasten ontvangen als er in hun zaal of zaak passen terwijl iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar zit. Evenementen met een vaste zitplaats en op 1,5 meter, zowel binnen als buiten, zijn ook weer mogelijk. Natuurlijk onder voorbehoud van lokale regels, zoals een vergunning.

Kijk op Rijksoverheid.nl/testenvoortoegang voor meer informatie.

Vervolgstappen openingsplan
Het openingsplan is aangepast. Er wordt één grote stap 4 gezet. Deze vierde stap in het openingsplan staat nu op 30 juni gepland. Dan wordt bijvoorbeeld het advies voor bezoek thuis en de groepsgrootte aangepast. Ook zijn dan onder voorwaarden en met 1,5 meter afstand of met toegangsbewijzen, evenementen met doorstroom (dus zonder vaste zitplaatsen) toegestaan. Zoals festivals, concerten en kermissen. Onder voorbehoud van lokale regels, zoals een vergunning. Dit geldt ook voor dansgelegenheden zoals discotheken en nachtclubs. Op 22 juni besluit het kabinet of stap 4 gezet wordt. Welke maatregelen dan verder nog worden losgelaten, is te zien in dit overzicht van het openingsplan.

De laatste, vijfde stap, het loslaten van de basisregels, het opheffen van de laatste beperkingen en het stoppen met toegangsbewijzen, kan pas worden genomen als het aantal besmettingen en de instroom in het ziekenhuis dit toelaat.

Coronaregels vanaf 5 juni tot en met minstens 30 juni 2021 (RIVM)
Coronaregels vanaf 5 juni tot en met minstens 30 juni 2021 (RIVM)

Random Pics van de Dag #322

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Far Cry 6 komt 7 oktober uit

Far Cry 6 is vanaf 7 oktober 2021 verkrijgbaar voor Xbox Series X, PlayStation 5, Xbox One, PlayStation 4, Stadia, Amazon Luna en Windows PC via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Spelers die Far Cry 6 op de huidige consoles aanschaffen, ontvangen een gratis next-gen upgrade voor Xbox Series X of PlayStation 5. Ook gaat Far Cry 6 onderdeel zijn van Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice voor Windows PC.

Far Cry 6, ontwikkeld door Ubisoft Toronto, speelt zich af op Yara, een tropisch paradijs in het hart van de Caraïben dat stil heeft gestaan in de tijd. Spelers ervaren de adrenaline en chaos van guerrillagevechten als ze zich aansluiten bij de revolutie om het Yaraanse volk te bevrijden van het onderdrukkende regime van dictator Antón Castillo en zijn tienerzoon Diego – vertolkt door Giancarlo Esposito (The Mandalorian, Breaking Bad) en Anthony Gonzalez (Coco).

Spelers beleven het verhaal van Dani Rojas, een lokale bewoner van het eiland en oud-militair. Dani sluit zich aan bij het verzet wanneer Antóns wrede regime nieuwe hoogten bereikt en de drang naar een revolutie als een lopend vuurtje over het eiland trekt. Spelers hebben de keuze of zij als mannelijke of vrouwelijke Dani spelen en sluiten zich aan bij een diverse groep van personages, waaronder Clara Garcia, de leider van de revolutionaire groep Libertad, of Juan Cortez, een uitgebluste ex-KGB spion en guerrillameester.

Om het leger van Antóns het hoofd te bieden, moeten spelers de resolver-filosofie omarmen: een levenswijze gebaseerd op vindingrijkheid en gevoed door de creativiteit van meesterbrein Juan Cortez. Spelers worden uitgedaagd om materialen die ze terugvinden om te toveren tot unieke wapens. Een oude motor kan hierdoor in een handomdraai worden omgebouwd tot een pistool en een rugzak kan met enkele aanpassingen met gemak een raketwerper worden. Deze resolver-filosofie maakt van Dani een effectief eenmansleger.

Far Cry 6 geeft spelers alle vrijheid om de game te ervaren zoals zij dat willen, waarbij zowel een onopvallende als explosieve aanpak wordt ondersteund. Naast de resolver-opties hebben spelers een ruime keuze aan traditionele wapens en nieuwe manieren om de wereld te doorkruisen, waaronder paarden, tanks en gekke doe-het-zelf voertuigen. Daarnaast krijgen spelers ook de mogelijkheid om samen te werken met dieren zoals Chorizo, de schattige hond die geen soldaat kan negeren, of Guapo, Juans bloeddorstige krokodil.

De game komt met een solo- en coöp-modus waarbij spelers Yara’s open wereld ontdekken; van jungles tot steden. Terwijl het leger van Antón de lucht, wegen en zeeën controleert, opereren spelers vanuit verborgen guerrillakampen door het hele land, waar ze soldaten en grondstoffen verzamelen en hun volgende zet plannen.

Als je Far Cry 6 pre-ordert, krijg je toegang tot het Libertad-pakket, dat onder meer de Libertad uitrusting voor Chorizo bevat en de hypermoderne Discos Locos, een bewapende schijfwerper waarme spelers vijanden op hun eigen graf laten dansen. Tot slot is de exclusieve Ubicollectible figurine Lions of Yara (hoogte: 26 cm), die Antón Castillo, de president en leider van Yara, en zijn tienerzoon Diego laat zien, nu verkrijgbaar als pre-order op de Ubisoft Store. Deze figurine komt met een unieke code die een in-game charm, The Lions of Yara, ontgrendelt in Far Cry 6.

Judoka Polling krijgt geen gelijk bij bezwaarcommissie; Van Dijke gewoon naar Tokio

Het bezwaar van judoka Kim Polling om tegen het olympische ticket voor Sanne van Dijke is afgewezen door de bezwaarcommissie van Judobond Nederland (JBN). Van Dijke blijft Nederland hierdoor bij de Olympische Spelen van Tokio vertegenwoordigen in de klasse tot 70 kilogram.

Polling vond dat zij had moeten worden aangewezen. Elk land mag maar één judoka per gewichtsklasse afvaardigen naar de Spelen. De selectiecommissie besloot een maand geleden te gaan voor Van Dijke. Polling staat één plek hoger op de Olympische kwalificatie, maar de selectiecommissie oordeelde dat tweevoudig Europees kampioene Van Dijke dit jaar beter gepresteerd heeft en daarom naar Tokio mag.

Volgens Polling waren er meerdere zaken fout gegaan in de selectieprocedure: de statistieken waren niet volledig, het was onduidelijk dat de laatste toernooien het zwaarst zouden tellen en de manier waarop werd gekeken naar hoe sterk elke tegenstander was, klopte volgens haar niet. De bezwaarcommissie vindt dat de selectiecommissie gewoon haar werk heeft gedaan en en ziet onvoldoende gronden om de toewijzing van het olympische ticket te herzien.

'Het was een van de lastigste besluiten'
"Vanzelfsprekend ben ik opgelucht dat de commissie bevestigt dat het proces zorgvuldig en volgens de reglementen is verlopen", zegt Tjaart Kloosterboer, directeur topsport en voorzitter van de selectiecommissie. "Het was en is een van de lastigste besluiten die ik heb moeten nemen."

"Zowel Sanne als Kim is in staat een olympische medaille te winnen, maar helaas mag maar een van hen gaan. Ik gun beide dames dat ze zich nu volledig kunnen richten op het werk dat op de mat plaatsvindt."

In eerste instantie legde Polling zich neer bij de keuze van de bond, maar nadat ze de uitgebreide toelichting had gekregen tekende ze toch bezwaar aan. Ze vond het vooral vreemd dat de EK in april heel belangrijk werd gemaakt door de selectiecommissie. Van Dijke werd Europees kampioene in Lissabon, terwijl Polling in de halve finales verloor.

Polling kan zich volgens de bezwaarprocedure nog wenden tot het bondsbestuur voor een finaal besluit. Het is nog niet bekend of Polling gebruik maakt van deze mogelijkheid.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Sanne van Dijke (@sannevandijke)

Kijk terug persconferentie Rutte en de Jonge: meer en snellere versoepelingen!

Demissionair premier Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge geven vanavond om 19.00 uur opnieuw een corona-persconferentie. Daarin zullen ze bekendmaken dat de volgende ronde van versoepelingen versneld van start kan gaan. Zo meldt AT5.

Er wordt vandaag nog over vergaderd in het kabinet, maar het lijkt al vast te staan dat restaurants en hoogstwaarschijnlijk cafés vanaf 5 juni weer (beperkt) gasten binnen mogen ontvangen. Eerder werd nog uitgegaan van 9 juni. De precieze details waaronder de versoepelingen kunnen plaatsvinden worden vanavond bekend.

De persconferentie is hier om 19.00 uur op FOK! te volgen.

Waarschijnlijk zullen er maximaal 30 gasten naar binnen mogen, en gaat er een reserveringsplicht gelden met vaste zitplaatsen, meldt de NOS. Ook musea en andere culturele instellingen krijgen hoogstwaarschijnlijk te horen dat ze hun deuren weer mogen openen, wel onder de voorwaarde dat bezoekers een tijdslot boeken.

Daarnaast wordt er gekeken naar het verruimen van het maximaal aantal bezoekers dat thuis ontvangen mag worden en het maximaal aantal mensen dat zich buiten mag verzamelen. Beiden zouden van twee personen naar vier gaan.

Gunstige besmettingscijfers
Volgens demissionair minister De Jonge 'staan alle seinen op groen' omdat het aantal besmettingen flink afneemt, en er ook in de ziekenhuizen weer wat lucht komt. Zo maakte het Amsterdam UMC gisteren bekend dat het ziekenhuis één van de drie covid-afdelingen kan sluiten.

Verdacht pand, politie verwacht wietkwekerij maar treft bitcoin-mijn

Op 18 mei vielen Britse agenten een bedrijfspand in de West Midlands binnen waarin vermoedelijk een wietkwekerij gevestigd zou zijn. Een drone had namelijk geconstateerd dat de temperaturen in het pand veel hoger waren dan in de nabije omgeving, dit zijn aanwijzingen voor een grote wietkwekerij waarbij de temperatuur oploopt door een grote hoeveelheid kweeklampen. Toen het pand werd binnen gevallen was men verbaasd om in plaats van minstens 100 planten zo'n 100 computers aan te treffen.

De computers stonden temidden van een wirwar aan kabels en diverse warmteafvoerkanalen. De politie denkt dat het pand en de computers werden gebruikt om de cryptocurrency Bitcoin te minen. Een enkele Bitcoin is op het moment van schrijven ongeveer 30.000 euro waard, hoewel de koers erg schommelt.

Om een Bitcoin te "minen", moet een computer complexe berekeningen uitvoeren waarvoor een PC langere tijd  op volle kracht moet draaien en veel stroom verbruikt - waardoor een grote hoeveelheid warmte wordt gegenereerd. De omvang van het stroomverbruik dat vereist is voor het Bitcoin-minen wordt wereldwijd steeds meer erkend als een zorg voor het milieu.

In een verklaring zei de politie van West Midlands: "We observeerden dat het pand door veel mensen op verschillende tijdstippen van de dag werd bezocht, er veel bedrading en ventilatiekanalen zichtbaar waren en een politie-drone een aanzienlijke warmtebron van bovenaf oppikte. Dit zijn allemaal de klassieke signalen van een cannabisplantage - maar toen de agenten binnenvielen, vonden ze een enorme opstelling met ongeveer 100 computereenheden wat wordt beschouwd als een 'Bitcoin-mininginstallatie'."

De IT-apparatuur werd in beslag genomen en navraag bij electriciteitsbedrijf Western Power wees uit dat de stroom werd afgetapt en dat er duizenden euro's aan stroom is gestolen om de 'mijn' van stroom te voorzien.

Sergeant Jennifer Griffin zei: "Het was zeker niet wat we verwachtten! Het had alle kenmerken van een cannabisteelt en ik geloof dit het pas de tweede cryptomijn is die we in de West Midlands zijn tegengekomen. Ik heb begrepen dat het delven van cryptocurrency op zich niet illegaal is, maar het is duidelijk dat de benodigde elektriciteit is gestolen."

Ze voegde eraan toe: "We hebben de apparatuur in beslag genomen en zullen onderzoeken of we deze permanent in beslag kunnen nemen op grond van de wet op de opbrengsten van misdrijven. Er was niemand bij de eenheid op het moment van het bevel en er zijn geen arrestaties verricht - maar we zullen navraag doen bij de eigenaar van het bedrijfspand. "

Geen Tokio voor hockeyers Kellerman en Pieters

Bondscoach Max Caldas heeft nu al zijn hockeyselectie voor de Olympische Spelen in Tokio bekendgemaakt. De oefenmeester van het Nederlands elftal vertrekt in juli met een equipe van zestien spelers en drie reserves naar Japan. In die groep is geen plek voor de Kampong-aanvallers Bjorn Kellerman en Terrance Pieters. Dit tweetal maakt per direct geen deel meer uit van de trainingsgroep en speelt ook geen EK, dat volgende week vrijdag in het Wagener Stadion begint.

Verdediger Justen Blok (Rotterdam), doelman Maurits Visser en aanvaller Roel Bovendeert zijn door Caldas aangewezen als reserves voor de Spelen. Zij blijven volledig meetrainen.

Caldas: ‘Hoewel de Olympische Spelen pas op 23 juli beginnen, hebben we er als staf voor gekozen de selectie nu al bekend te maken. We vinden het belangrijk zowel het FIH Pro League duel met België van zondag 30 mei als de Europese kampioenschappen (4 tot en met 13 juni in het Wagener Stadion in Amsterdam) met de olympische selectie te kunnen werken, zodat we zoveel mogelijk wedstrijden met elkaar kunnen spelen.’

Voor Kellerman is dit het tweede grote toernooi dat de aanvaller mist. In de aanloop naar het WK in Bhubaneswar in 2018 behoorde hij ook tot de laatste afvallers in de selectie van Caldas, die in India zilver won.

Hertzberger
Bijzonder in de olympische selectie is de aanwezigheid van Jeroen Hertzberger. De inmiddels 35-jarige aanvaller van Rotterdam werd na de teleurstellend verlopen Spelen in Rio uit de selectie gezet door Caldas. Twee jaar later maakte hij zijn rentree. In Tokio gaat Hertzberger, die op 20 november 2007 zijn debuut maakte en met 253 interlands de meeste interlandervaring in de selectie heeft, zijn derde Olympische Spelen meemaken.

Geen EK voor Bovendeert
Voor Roel Bovendeert is de reserverol op de Spelen even slikken. De aanvaller van Bloemendaal maakte begin dit jaar, na een lange afwezigheid, zijn rentree bij de Oranje Heren. Bovendeert, die net als Kellerman in de aanloop naar Rio afviel, moet nu genoegen nemen met een plek als reserve.

Dat geldt niet alleen voor de Olympische Spelen, want de spits komt in principe ook op het EK niet in actie, zo heeft Caldas bekend gemaakt. Blok en Visser zitten wel bij de 18-koppige EK-selectie.

Pro League
Als generale voor het EK in eigen land speelt de ploeg van Caldas zondag in en tegen België, dat inmiddels al is uitgeroepen tot winnaar van de Pro League. Dit duel maakt Bloemendaal-aanvaller Glenn Schuurman geen deel uit van de selectie. Zijn plek wordt ingenomen door Roel Bovendeert. Ook Blok en Visser maken deel uit van die equipe die om 16.30 uur afslaat in Antwerpen.

Olympische selectie Oranje
Hieronder staan de negentien spelers uit de olympische selectie van de Oranje Heren: zestien vaste krachten en drie reservespelers.

Naam Club
Pirmin Blaak Oranje-Rood
Mink van der Weerden Rot-Weiss Köln (Dui)
Joep de Mol Oranje-Rood
Sander de Wijn Kampong
Lars Balk Kampong
Jip Janssen Kampong
Jonas de Geus Kampong
Robbert Kemperman Kampong
Billy Bakker Amsterdam
Seve van Ass HGC
Glenn Schuurman Bloemendaal
Jorrit Croon Bloemendaal
Thierry Brinkman Bloemendaal
Jeroen Hertzberger Rotterdam
Mirco Pruyser Amsterdam
Thijs van Dam Rotterdam

Reserves:
Justen Blok Rotterdam
Roel Bovendeert Bloemendaal
Maurits Visser Bloemendaal

Yates wint in Giro, Bernal houdt stand

De negentiende etappe van de Giro d'Italia is gewonnen door Simon Yates. De Brit kwam na 166 kilometer van Abbiategrasso naar Alpe di Mera solo over de meet. Egan Bernal behield de roze trui.

Wederom was het onrustig vanuit de start. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep met daarin Hermans, Pasqualon, Christian, Aleotti, Warbasse en Venchiarutti. Ze krijgen de zegen. De Nederlander Oscar Riesebeek was te laat en moest in de achtervolging op de kopgroep wat hem niet lukte.

Christian was als eerste van de zes koplopers boven op de eerste beklimming van de vierde categorie. Ondertussen had Deceuninck-QuickStep het tempo aan kop van het peloton flink opgevoerd en dat veroorzaakte een breukje.

De volgende beklimming was de Passo della Colma van de derde categorie. De voorsprong van de kopgroep was twee minuten. Het was Warbasse die als eerste boven kwam, het peloton volgde op een minuut. Het verschil liep in het vervolg terug al ging het langzaam. Op 10 kilometer van de meet begon de lastige slotklim naar Alpe di Mera. De kopgroep werd vrij snel bijgehaald door het steeds meer kleiner wordende peloton.

Het was Almeida die demarreerde en Yates, Bennett, Caruso en Vlasov mee kreeg. Yates liet de rest vervolgens achter. Bernal liet zich door ploegmaat Martinez terugbrengen naar de groep met Almeida. Yates kwam toch niet verder weg bij de roze trui die versnelde en alleen Almeida wist te volgen. Vlak voor de meet reed Almeida nog weg bij Bernal, maar hij slaagde er niet in Yates bij te halen die als eerste over de meet kwam..

Het parcours van de etappe van vandaag was aangepast vanwege de ramp met de kabelbaan van afgelopen zondag. Het peloton zou normaal de klim naar Mottarone als eerste col moeten bedwingen, maar het rampgebied werd op vraag van de autoriteiten vermeden.

Veel open-world games scherp geprijsd tijdens Steam sale

Steam heeft momenteel weer een sale lopen, ditmaal met de focus op openwereldgames. Talloze populaire titels zijn flink afgeprijsd tot en met 31 mei, denk aan games als Red Dead Redemption 2, Cyberpunk 2077, Sea of Thieves en Borderlands 3. 

"A sale & celebration of infinite exploration", zo luidt de begeleidende tekst op de sale-pagina. Op de site zelf kun je eventueel ook filteren op je favoriete genre. Voor mensen die geen zin hebben om zelf rond te gaan neuzen op Steam hebben we een aantal interessante titels compleet willekeurig hieronder gezet, doe er je voordeel mee.

Game Originele prijs Korting Nieuwe prijs
Rust €33,99 33% €22,77 
Red Dead Redemption 2 €59,99 33%  €40,19 
The Elder Scrolls Online €19,99 60% €7,99 
The Forest €16,79 55% €7,55 
Borderlands 3 €59,99 67% €19,79 
Ark: Survival Evolved €54,99 80% €10,99 
Death Stranding €59,99 50% €29,99 
Divinity: Original Sin II €44,99 60%  €17,99 
Hunter: Call of the Wild €19,99 70% €5,99
ArmA III €27,99 75% €6,99
The Outer Worlds €59,99 50% €29,99

Helmplicht voor alle snorfietsers

Alle snorfietsers moeten vanaf 1 juli 2022 verplicht een helm dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en -gewonden onder snorfietsers omlaag gaat. De ministerraad heeft er mee ingestemd dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dit voorstel aan de Tweede Kamer zendt.

Dit betekent dat alle snorfietsers en passagiers dan net als alle bromfietsers een helm op moeten. Een snorfiets herken je aan een blauwe kentekenplaat, een bromfiets heeft een gele kentekenplaat.

Verschillende partijen en snorfietseigenaren hebben aangegeven een motorfietshelm te zwaar en te weinig ventilerend te vinden voor sommige soorten snorfietsen. Daarom heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat TNO laten kijken naar de veiligheid van een speed-pedelec-helm.

Als de uitkomsten van het onderzoek naar de veiligheid van een speed-pedelec-helm positief zijn dan is het voor snorfietsers dus mogelijk om niet alleen de bromfietshelm te kiezen, maar ook de speed-pedelec helm.

Naar verwachting zal de helmplicht 1 juli 2022 in werking treden. Zo heeft iedereen de tijd om een keuze te maken die past bij zijn of haar snorfiets.

Ruim 2,2 miljoen verkeersovertredingen in eerste vier maanden 2021

In de eerste vier maanden van 2021 zijn 2.233.562 verkeersovertredingen geconstateerd voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. Dat is minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toen werden 2.481.352 verkeersboetes opgelegd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat blijkt uit het eerste tertiaal overzicht verkeersboetes van 2021*.

Een vergelijking tussen de eerste vier maanden dit jaar met dezelfde periode vorig jaar is lastig, omdat het verkeersbeeld half maart 2020 sterk veranderde na de oproep van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege corona en niet onnodig te reizen. Daarnaast hebben bijvoorbeeld een aantal trajectcontrolesystemen tijdelijk uitgestaan in de eerste vier maanden van dit jaar wegens onderhoud en werkzaamheden aan de weg, waardoor er minder snelheidsovertredingen zijn geconstateerd.

De daling van het aantal geconstateerde verkeersovertredingen op grond van de Wahv is vooral te zien in de op kenteken geregistreerde overtredingen: 2.065.079 in de eerste vier maanden dit jaar, tegen 2.302.300 in dezelfde periode in 2020. Het aantal staande houdingen is eveneens gedaald, maar minder sterk: van 179.052 in het eerste tertiaal van vorig jaar naar 168.483 dit jaar.

De meest geconstateerde verkeersovertredingen zijn voor te hard rijden. In de eerste vier maanden van dit jaar ging het om 1.815.021 boetes wegens overschrijding van de maximum snelheid, tegen 2.005.734 in dezelfde periode vorig jaar. Het grootste deel van de snelheidsovertredingen worden op kenteken geregistreerd met digitale middelen.

In het eerste tertiaal van 2021 zijn 720.366 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van een flitspaal, tegen 895.309 in 2020. Bij mobiele radarsets was een lichte stijging te zien van 468.363 boetes voor te hard rijden in de eerste maanden in 2020 naar 495.976 dit jaar. Het aantal geconstateerde snelheidsovertredingen met trajectcontrolesystemen is gedaald van 614.520 in het eerste tertiaal van 2020 naar 554.308 dit jaar.

Buitenlandse verkeersovertreders
In de eerste vier maanden van 2021 zijn in overeenstemming met het totaalbeeld ook minder verkeersovertredingen geconstateerd op buitenlandse kentekens. Het aantal verkeersboetes op grond van de Wahv dat naar een buitenlandse verkeersovertreder is verstuurd, daalde van 258.306 in het eerste tertiaal 2020 naar 167.139 dit jaar.

* Het viermaandelijks overzicht van de verkeersboetes op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ofwel Wet Mulder, wordt samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie (OM).

Shiva onthuld als derde DLC-personage Streets of Rage 4

Het derde en laatste personage uit de Mr. X Nightmare DLC voor Streets of Rage 4 is zojuist onthuld. Naast Estelle en 'new-gen' Max komt Kempo-grootmeester Shiva het rooster versterken zodra de uitbreiding uitkomt.

Begin april werd de eerste uitbreiding voor het sublieme Streets of Rage 4 aangekondigd. Uit de silhouettes die toen getoond werden konden kenners al wel opmaken welke vechters zouden komen, maar nu is er dus nog even de bevestiging. Inmiddels zijn alle nieuwe personages onthuld maar hebben we helaas nog steeds geen releasedatum voor de uitbreiding. Bekijk de trailer van de moderne variant van Shiva hieronder.

Streets of Rage 4 is een officieel vervolg op de oude Sega-vechtgames van begin jaren 90. De game verscheen een jaar geleden en is inmiddels al tweeënhalf miljoen keer verkocht. Ook op FOK! waren we lyrisch over de fantastische terugkeer van één van de beste beat 'em up franchises aller tijden.

COVID-19: 3914 nieuwe besmettingen en 15 doden, totaal 1.641.318 en 17.607

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3914 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.641.318 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 93 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 919 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 27 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 521 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 15 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.607 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: exotische smaken, saaie naam

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal Conimex van hun exotische maar wist je dat hun naam een stuk minder exotisch is dan hij klinkt? Conimex staat namelijk voor conserven import export, spannender kunnen we het helaas niet maken.

Het nutteloze feitje van de dag: exotische smaken, saaie naam (Open Food Facts/aleene)
Het nutteloze feitje van de dag: exotische smaken, saaie naam (Open Food Facts/aleene)

Paus laat aartsbisdom Keulen onderzoeken in verband met misbruikschandaal

Ambassadeurs van het Vaticaan gaan in juni het aartsbisdom Keulen onderzoeken. Daarbij kijken ze ook naar mogelijke fouten bij het behandelen van misbruikzaken door kardinaal Rainer Woelki en de huidige aartsbisschop van Hamburg, melden Duitse media. Zo meldt de Stentor.

Paus Franciscus heeft opdracht gegeven voor een herziening van het aartsbisdom Keulen van kardinaal Rainer Maria Woelki. Hij stuurt een zogenaamd apostolisch bezoek aan het grootste Duitse bisdom, dat al maanden in een ernstige crisis verkeert.

De paus vertrouwde de herziening toe aan twee bisschoppen en benoemde hen tot apostolische visitatoren: kardinaal Anders Arborelius, bisschop van Stockholm, en Johannes van den Hende, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Ze hebben uitgebreide volmachten.

In het bisdom Keulen zijn gedurende tientallen jaren honderden kinderen seksueel misbruikt. Hierbij waren ruim 200 daders betrokken. Verschillende hoge kerkfunctionarissen, onder wie de huidige aartsbisschop van Hamburg Stefan Heße, deden hun best om de ontuchtzaken verborgen te houden, volgens een in maart vrijgegeven onderzoeksrapport.

In het 800 pagina’s tellende rapport werden 202 mogelijke verdachten en 314 slachtoffers, onder wie veel jongens door de onderzoekers opgespoord. Het rapport maakt melding van meer daders en slachtoffers maar een aantal hiervan vallen niet onder de jurisdictie van het bisdom Keulen. Uit het onderzoeksrapport bleek dat meer dan de helft van de slachtoffers jonger dan 14 jaar waren ten tijde van het misbruik.


Nederlandse 3x3-basketballers slecht begonnen aan OKT

De Nederlandse mannen en vrouwen zijn bepaald niet best begonnen aan de laatste kans om zich in het 3x3-basketbal te plaatsen voor de Olympische Spelen. Op het OKT in Graz moet de top-3 gehaald worden, maar de eerste twee groepswedstrijden gingen verloren.

Julian Jaring, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Jessey Voorn namen het in hun openingswedstrijd op tegen Letland, waar ze nagenoeg constant iets achter de feiten aan liepen. Het niveauverschil was niet enorm, maar wel te groot. Karlis Lasmanis was met negen punten de grote man bij Letland, dat met 21-17 won - Van der Horst scoorde er zeven.

Vrijdagochtend speelde Oranje tegen Canada, een wedstrijd die vanwege het noodweer van donderdag verplaatst werd. Het ging beter dan tegen de Letten, maar een prachtig afstandsschot van Jordan Jensen-Whyte op 13-13 deed Nederland de das om: 15-17, met dit keer negen punten voor Van der Horst.

Loyce en Jill Bettonvil, Ilse Kuijt en Noortje Driessen openden tegen Estland, dat ietwat verrassend te sterk was. Vooral in de slotfase liepen de Estse dames weg, geholpen door nauwkeurig schieten en juist erg veel missers aan Nederlandse zijde - nog niet de helft ging raak bij Oranje, dat met 14-20 over de knie ging.

Ook tegen Hongarije werd er bepaald niet best geschoten, dit keer bleef men zelfs steken op 46 procent dat wel raak ging. Kuijt's zes punten waren niet genoeg tegen een ontketende Cyesha Goree, die tekende voor maar liefst dertien van de zeventien Hongaarse punten; Nederland verloor met 13-17 en ook voor de vrouwen is de olympische droom ver weg.

Giro: Etappe 19 - Aankomst bergop, is Bernal hersteld?

De achttiende etappe van de Giro d'Italia was er één voor de vluchters. Alberto Bettiol won na een spannende finale, het peloton kwam in wandeltempo binnen op een dikke 23 minuten. Vandaag kan het anders zijn, er kunnen verschillen gemaakt worden in het klassement.

De rit voert het peloton over 166 kilometer van Abbiategrasso naar de slotklim op de Alpe di Mera, een nieuwe klim in de Giro. Egan Bernal had het in zijn roze trui erg zwaar op de vorige echte klim, dus vandaag zou er zomaar eens geprobeerd kunnen worden om de Colombiaan nog verder in het nauw te drijven.

De etappe gaat vanaf het begin beetje bij beetje omhoog, met een klim van de vierde en daarna derde categorie om ons op te warmen voor de slotklim, die behoorlijk pittig genoemd mag worden. Rellende_Rotscholier heeft dit alles hier weer uitgebreid voorbeschouwd, we kunnen vanaf half één kijken en de finish ligt tussen vijf en half zes, zo ongeveer.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Van Gerwen overtuigend naar playoffs Premier League, Van den Bergh sneuvelt

De laatste reguliere speelweek van de Premier League Darts zit erop: op maandag tot en met donderdag werd er weer gespeeld en na in totaal zestien wedstrijden voor de top-8 van het veld zijn de deelnemers aan de playoffs bekend.

Leider Michael van Gerwen begon de week niet best met een ruime 3-8 nederlaag tegen Nathan Aspinall, maar won vervolgens van Gary Anderson (8-4), José de Sousa (8-6) én Peter Wright (8-6), waardoor hij met tien overwinningen ruimschoots de winst in het reguliere seizoen pakte.

Aspinall deed flink zijn best om zijn tweede plek uit handen te geven: hij won wel van Van Gerwen, maar speelde daarna gelijk tegen James Wade en Anderson en verloor van De Sousa. Met ook nog zeges tegen Dimitri Van den Bergh en Jonny Clayton wipte de Portugees over Aspinall heen, maar beiden plaatsten ze zich voor de halve finales.

De strijd om het laatste plekje in de playoffs ging tussen twee mannen: Clayton en Van den Bergh. De Belg opende de week met twee nederlagen en een gelijkspel, de Welshman won één keer en verloor daarna twee keer. Van den Bergh had het helemaal in eigen hand en zou zich met een zege tegen Clayton plaatsen, maar hij kwam constant iets te kort: Clayton won met 8-6 en staat bij de laatste vier.

Van Gerwen neemt het vrijdagavond op tegen Clayton, De Sousa speelt tegen Aspinall en aansluitend spelen de twee winnaars tegen elkaar om de Premier League-titel. De uitzending op RTL7 begint weer op 20.00 uur.

Prijs voeding met 18 procent gestegen in tien jaar

Gemiddeld stegen de prijzen van voedingsmiddelen in de winkels tussen 2010 en 2020 18 procent. Dat is iets meer dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten die de consument koopt (17 procent). Dat blijkt uit een analyse die het CBS in samenwerking met het Voedingscentrum heeft uitgevoerd.

De prijzen van gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd met gemiddeld 21 procent gestegen. De prijsstijging van ongezondere producten was met bijna 15 procent minder groot. De laatste twee jaar stegen de prijzen van ongezonder eten op jaarbasis echter juist iets sterker dan die van de gezondere keuze.

Het Voedingscentrum heeft de productcategorieën van voedingsmiddelen en dranken -zoals het CBS die voor de consumentenprijsindex gebruikt- ingedeeld naar een gezondere en ongezondere variant. Het CBS heeft daarvoor prijsindexcijfers berekend.

Prijsstijging ongezondere producten in 2019 en 2020 iets hoger
Voedingsmiddelen waren afgelopen jaar 2,0 procent duurder dan in 2019. Ongezondere voedingsmiddelen stegen in 2020 op jaarbasis met 2,3 procent iets sterker in prijs dan gezondere voedingsmiddelen (1,8 procent). Van alle voedingsmiddelen steeg de prijs van suiker het sterkst, met 11,4 procent.

Tussen 2010 en 2020 waren er drie jaren waarin de prijsstijging van voedingsmiddelen groter was dan 2 procent, waaronder 2019 toen de btw op alle voedingsmiddelen werd verhoogd van 6 procent naar 9 procent. De prijsstijging op jaarbasis van ongezonde voedingsmiddelen was de afgelopen twee jaar groter dan die van gezondere voedingsmiddelen. Ook in 2012 en 2014 was dat het geval. In de overige zes jaren stegen gezondere voedingsmiddelen juist meer in prijs.

IJs en snoep in tien jaar goedkoper geworden
Niet alle voedingsmiddelen werden de afgelopen tien jaar duurder. IJs en snoep waren vorig jaar zelfs goedkoper dan in 2010. Suiker en sauzen stegen wel iets in prijs, maar minder dan de gemiddelde prijsstijging van voedingsmiddelen (18 procent). De prijs van boter steeg met 66 procent zeer sterk, en ook die van gerookt, gedroogd of gezouten vlees (zoals vleeswaren) steeg meer dan gemiddeld.

Gezondere producten: sterkste stijging bij eieren en melk
Van de gezondere producten zijn vooral eieren duurder geworden: de gemiddelde winkelprijs was in 2020 bijna 47 procent hoger dan in 2010. Met name rond de ontdekking van het gebruik van fipronil bij leghennen in 2017 stegen de prijzen sterker. Verse halfvolle en magere melk werd in tien jaar tijd 43 procent duurder. Vooral in 2017 nam de prijsstijging toe. De hogere winkelprijs van melk komt onder meer door gestegen prijzen bij de boeren. Daarnaast spelen handelsmarges, loonkosten en transportkosten een belangrijke rol in de ontwikkeling van de prijs die de consument voor voedingsmiddelen zoals melk betaalt.

Niet alle gezondere producten stegen sterker in prijs dan ongezondere. Zo werden sommige graanproducten zoals mengsels van bakproducten en zetmeel goedkoper en stegen andere gezondere producten maar licht in prijs.

Prijsstijging verse groente relatief laag, die van fruit relatief hoog
Verse groenten zijn in tien jaar tijd met 6 procent veel minder in prijs gestegen dan fruit. Groenteconserven werden 12 procent duurder. Vers en gekoeld fruit is in tien jaar tijd 26 procent duurder geworden, gedroogd fruit en noten stegen 29 procent in prijs. Bij fruitconserven was de prijsstijging kleiner (16 procent). De prijsontwikkeling van vers fruit en verse groenten hangt mede af van weersinvloeden. Daardoor kunnen oogsten goed of minder goed zijn en dat is van invloed op de prijs die de consument uiteindelijk betaalt. De prijs van conserven is minder vatbaar voor weersinvloeden.

Gezondere dranken ook meer in prijs gestegen
Gezondere dranken zijn in tien jaar tijd 21 procent duurder geworden, ongezondere dranken 17 procent. De relatief hoge prijsstijging van mineraalwater en frisdranken heeft te maken met een verhoging van de verbruiksbelasting in 2016. Kraanwater, dat niet tot de voedingsmiddelen wordt gerekend, was afgelopen jaar 4,1 procent duurder dan in 2010.

Bestedingen aan voeding
Uit gegevens van het CBS blijkt dat consumenten in 2019 12,8 procent van hun bestedingen uitgaven aan voedingsmiddelen en dranken voor thuisgebruik. Dat komt neer op gemiddeld 7,18 euro per inwoner per dag. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft berekend dat een gemiddelde volwassene voor 6,27 euro per dag gezond kan eten (volgens de Schijf van Vijf). Afhankelijk van geslacht, leeftijd en grootte van het huishouden is dat bedrag lager of hoger.

FOK! Wat een weer: het weergedicht

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Lange tijd was het gruwelijk nat,
maar we hebben het nu gehad.
Eindelijk weer de zon,
waar je niet echt van genieten kon.

De lente staat nu echt voor de deur,
afgelopen met het regen-gezeur.
De temperatuur schiet omhoog,
en het blijft voorlopig droog.

Genieten met een drankje op het terras,
iets dat lang verleden tijd was.
Het tij is gekeerd,
voor wie het interesseert.

Deze hogere temperaturen,
gaan voor langere tijd duren.
Een hogedrukgebied duwt de regen aan de kant,
eindelijk lente in Nederland!

Vanavond klaart het breed op,
de wind zoekt het van vrij krachtig of matig naar zwak lagerop.
De maximumtemperatuur ligt tussen een graad of 15 tot twaalf,
zwaalf. (gewoon, omdat dit het enige rijmwoord op twaalf is)

Morgenochtend begint mistig en koud,
een weertype dat niet lang stand houdt.
Later in de ochtend gaat dat weg,
het noordoosten heeft met kans op een enkele bui nog pech.

Wel blijft het met maximum 20 graden droog,
dus regenhaters hang de vlag maar hoog!
Het mooie weer is in zicht,
daarom dit weergedicht.

De watertoren in Den Helder, bewolkt maar droog! (Foto: DJMO)
De watertoren in Den Helder, bewolkt maar droog! (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zwitserse bank schikt voor 80 miljoen in omkopingszaak FIFA

De Zwitserse bank Julius Baer heeft voor bijna 80 miljoen dollar een schikking getroffen met de Amerikaanse autoriteiten in een omkopingszaak rond de wereldvoetbalbond FIFA. Volgens Amerikaanse aanklagers heeft de bank geholpen bij het overmaken van tientallen miljoenen dollars aan smeergeld aan bestuurders van de FIFA. Meer hierover in de Stentor.

Man probeert zijn pas verkochte villa in brand te steken

Een man is donderdagavond aangehouden omdat hij zijn onlangs verkochte villa in Huissen in brand zou proberen te steken. Zo meldt de Stentor.

De brandweer en politie werden iets na 20.00 uur met spoed opgeroepen voor een mogelijk brandgevaarlijke situatie. Een man, die de voormalige bewoner zelf lijkt te zijn, had brandbare vloeistof verspreid in de villa. Voordat hij brand kon stichten was de politie ter plaatse en nam de man, die zich hevig verzette, mee naar het politiebureau. In de woning was een hond aanwezig, deze bleef ongedeerd.

De overdracht van de woning had donderdag plaats gevonden en daarbij was afgesproken dat de vorige huiseigenaar 's avonds nog wat spullen uit de woning mocht ophalen. De politie is een onderzoek gestart.

Zeven jaar celstraf en twintig jaar rijontzegging geŽist tegen spookrijder A12

Tegen de 30-jarige man die in de nacht van 29 mei 2020 een dodelijk ongeval veroorzaakte door te spookrijden op de A12, is vandaag een gevangenisstraf van zeven jaar geëist. Ook eiste de officier van justitie een ontzegging van de rijbevoegdheid voor een periode van in totaal twintig jaar.

Het ongeval vond die vrijdagnacht plaats rond 4.40 uur. De spookrijder reed met hoge snelheid en nogal slingerend tegen het verkeer in op de A12 in de richting van Utrecht. Meerdere bestuurders schrokken en wisten uit te wijken, er kwamen 29 meldingen binnen bij 112. Ter hoogte van Maarsbergen slaagde een vrachtwagen erin tijdig uit te wijken naar de vluchtstrook. Ook een personenauto die achter de vrachtwagen reed kon op tijd remmen en uitwijken. Daarachter reden twee personenauto’s op de rechterbaan. De bestuurder van de achterste auto, een Renault Clio, besloot in te halen en kwam op de middelste baan te rijden. Vervolgens reed de spookrijder frontaal in op de Renault met twee inzittenden. De passagier van de Clio, 19 jaar oud, overleed ter plaatste aan hersenletsel. De bestuurder raakte ernstig gewond en houdt er mogelijk blijvend letsel aan over. Ook de spookrijder raakte gewond en werd, nadat hij was aangehouden, overgebracht naar het ziekenhuis.

Uit het onderzoek is gebleken dat de spookrijder ongeveer 44 kilometer tegen de rijrichting heeft ingereden. Een groot deel daarvan reed hij met een snelheid van tussen de 156 en 178 km/uur. Vanwege stress had hij diazepam geslikt en een joint gerookt, zo verklaarde hij op de zitting. Wat er daarna gebeurde zei hij niet meer te weten. Eerder op het traject reed hij rakelings langs een politieauto die hem probeerde te waarschuwen met licht- en geluidssignalen. Deze auto had extra afstand genomen; de spookrijder moet extra en gevaarlijk op de politieauto hebben ingestuurd, is de conclusie uit het onderzoek. De Volvo waar hij in reed was onverzekerd, zijn rijbewijs was ingevorderd en hij had een flink strafblad met daarop een aantal verkeersdelicten. “U was een gewaarschuwd mens in het kwadraat”, merkte de officier op. Dat hij ondanks alles toch ging rijden, kwam volgens de verdachte door stress. Dat het zo mis ging, kwam door de middelen die hij had ingenomen.

De slachtoffers reden op het moment van de aanrijding van hun werk in Vianen naar huis in Ede. De officier benadrukte de vergaande gevolgen. Het 19-jarige slachtoffer had een verblijfsvergunning, deed een mbo-opleiding en werkte ’s nachts om zijn familie te helpen die in een vluchtelingenkamp in de Soedan verbleef. De bestuurder van de Clio kan niet meer zelfstandig wonen en heeft vermoedelijk blijvend letsel.

De verdachte moet worden gezien als verminderd toerekeningsvatbaar, aldus de deskundigen die hem hebben onderzocht. Hij heeft adhd, stoornissen en is licht verstandelijk beperkt. Het risico op herhaling is matig tot hoog. De officier van justitie benadrukte dat de beperkte impulscontrole door het gebruik van middelen was verminderd, zodat de verdachte meer oog had voor zijn eigen behoeften dan voor het gevaar dat hij veroorzaakte.

De verdachte zei een aantal malen dat hij niet de opzet had om iemand iets aan te doen, maar de officier van justitie zei dat het zijn niettemin keus was geweest om te gaan rijden en middelen te gebruiken. Vervolgens maakte het zeer gevaarlijke rijgedrag de kans op een dodelijk ongeval aanmerkelijk en de verdachte had die kans ook aanvaard. De officier vond de doodslag en de poging doodslag bewezen en eiste een gevangenisstraf van zeven jaar, gelet op alle feiten en omstandigheden, en daarnaast een ontzegging van de rijbevoegdheid voor in totaal twintig jaar. Ook vroeg hij om een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel. Als deze maatregel bij veroordeling wordt opgelegd, dan moet de verdachte zich aan allerlei voorwaarden houden als hij weer vrij komt. Dit om de veiligheid van anderen te beschermen.

Vier jaar cel geŽist in zaak rond vermist meisje (15) Berghem

In oktober vorig jaar keek Nederland uit naar een vermist meisje van 15 uit Berghem. Enkele dagen na haar verdwijning werd ze in het bijzijn van een 31-jarige man in een woning in Den Haag teruggevonden. De man stond vandaag voor de rechter voor meerdere feiten, waaronder het onttrekken van het kind aan het ouderlijk gezag en het plegen van ontucht met haar. Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar cel tegen de Hagenaar.

Het meisje werd op vrijdag 23 oktober voor het laatst gezien in haar woonplaats. De zoektocht werd geïntensiveerd toen bleek dat ze niet bij familie, vrienden of bekenden was. Onder meer in Bureau Brabant en Opsporing Verzocht werd aandacht besteed aan de alarmerende verdwijning, gevolgd door een Amber Alert op 28 oktober. Ook werden beelden getoond van een man die met haar in zijn auto stapte. Het meisje werd die dag laat in de avond gevonden in een woning in Den Haag.

Ernstige feiten
Uit onderzoek bleek niet dat ze tegen haar wil bij de man was. Ze hadden elkaar enige tijd daarvoor leren kennen op social media. Hoewel ze beiden wisten dat er naar het meisje werd uitgekeken, werd er geen contact opgenomen met de politie. Het is een van de zaken die de officier van justitie de man kwalijk neemt: “Het gaat hier om een volwassen man die een minderjarige meeneemt naar zijn huis. Hij had beter moeten weten en de strafbaarheid strafwaardigheid van zijn handelen moeten inzien. Het gaat om zeer ernstige feiten.” Dat geldt volgens het OM zeker voor het feit dat hij seks had met de minderjarige, net als voor het bezit van seksueel getinte video’s op zijn telefoon, die worden aangemerkt als kinderporno.

Ander meisje
Volgens het OM zou de man ook ontucht hebben gepleegd met een andere minderjarige uit Overijssel. Hij vroeg haar om seksueel getinte filmpjes te maken, wat ze deed. De officier van justitie: “Het zijn allemaal zaken die bovenop de al ernstige verdenkingen komen. Deze man verleidde minderjarige meisjes tot afspraakjes en dat is hartstikke fout en strafbaar.”

Kwetsbaarheid
Tijdens de zitting ging de officier verder in op de gevolgen die de gebeurtenissen hebben gehad voor het slachtoffer en haar familie in deze zaak: “Zij heeft op dit moment professionele hulp om alles een plekje te kunnen geven. De gebeurtenissen hebben een ongelofelijk impact gehad op het slachtoffer en haar familie. Ook het feit dat haar naam met enige regelmaat in de media verschijnt, doet haar geen goed.”

Het OM eist een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk tegen de verdachte. Uitspraak in de zaak is over twee weken.

Duitsland gaat kinderen en jongeren vanaf 7 juni vaccineren tegen COVID-19

Kinderen en jongeren vanaf twaalf jaar in Duitsland zullen binnenkort ingeënt kunnen worden tegen COVID-19. Bondskanselier Angela Merkel zei dat deze groep vanaf 7 juni een vaccinatieafspraak kan maken bij huisartsen of in de vaccinatiecentra.

Aangezien er nog geen aanvullende vaccinleveringen voor Duitsland bekend zijn, kan het zijn dat het vaccineren van de jeugd iets later zal starten. 

De fabrikant Biontech/Pfizer heeft al een registratieaanvraag ingediend voor zijn SARS-CoV2-vaccin voor kinderen en adolescenten van twaalf jaar en ouder. Volgens Merkel zal de goedkeuring door de European Medicines Agency (EMA) waarschijnlijk de komende dagen plaatsvinden. Met de goedkeuring van een vaccin voor deze leeftijdsgroep zal dit worden aangeboden zodat iedereen die gevaccineerd wil worden dit tegen het einde van de zomer zal zijn, benadrukte Merkel. Met betrekking tot de mutaties in het coronavirus is het belangrijk dat COVID-19-vaccins snel worden aangeboden aan mannen, vrouwen en adolescenten. Hoe sneller hoe beter, volgens Merkel.

China verwerpt nieuw Amerikaans onderzoek naar herkomst COVID-19

China verwerpt de plannen van de Amerikaanse president Joe Biden om Amerikaanse inlichtingendiensten een onderzoek te laten doen naar de oorsprong van het coronavirus. Woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, beschuldigde de VS ervan de zoektocht te politiseren en China de schuld te willen geven van de pandemie.

Zhao weerspreekt ook de vermoedens dat het virus na een ongeval uit een Chinees laboratorium is ontsnapt. De woordvoerder van het ministerie wees erop dat experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na een onderzoek in de centrale Chinese stad Wuhan in februari hadden vastgesteld dat een ongeluk in een laboratorium "uiterst onwaarschijnlijk" was. De experts prezen bij dit onderzoek ook de openheid van China. "Sommige mensen in de VS sluiten hun ogen voor de feiten.", zei Zhao. Zo probeert men de aandacht af te leiden van de eigen "incompetente reactie" op de pandemie.

"De VS proberen China de schuld te geven"
De diplomaat wees op  de 33 miljoen besmettingen en bijna 600.000 doden door COVID-19 in de Verenigde Staten. "De VS reflecteren niet op hun eigen problemen, maar proberen China de schuld te geven." Hij liet ook doorschemeren dat het virus mogelijk is ontstaan in een Amerikaans militair laboratorium in Fort Detrick of elders en Wuhan is binnengekomen via deelnemers aan de Militaire Wereldspelen in oktober.

"Er zijn veel twijfels over Fort Detrick - en de VS heeft meer dan 200 biologische laboratoria in de wereld", zei Zhao. "Hoeveel geheimen houdt de VS achter?" Als de VS China zouden vragen om deel te nemen aan een volledig onderzoek, zou China op zijn beurt de VS vragen om het voorbeeld van China te volgen en een internationaal onderzoek naar COVID-19 toe te staan.

Biden schakelt Amerikaanse inlichtingendiensten in
De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag de Amerikaanse geheime diensten opdracht gegeven om de oorsprong van de coronapandemie vast te stellen. De eerdere onderzoeken hadden verschillende beoordelingen opgeleverd zonder sluitende conclusies, zei Biden in een schriftelijke verklaring. Daarom moeten de inlichtingendiensten van het land zich er nu mee gaan bemoeien en een grondig onderzoek starten, en binnen 90 dagen een nieuw rapport inleveren.

Biden onthulde ook dat een mogelijk laboratoriumongeval in China - een beschuldiging die zijn voorganger Donald Trump al had geuit - mogelijk zou kunnen zijn, volgens een aantal medewerkers van de inlichtingendienst. Een bericht in de "Wall Street Journal" heeft onlangs een nieuwe impuls gegeven aan deze theorie door er opnieuw over te publiceren.

Komt het virus uit het Wuhan Instituut voor Virologie?
Het coronavirus werd eind 2019 voor het eerst ontdekt in de Chinese stad Wuhan. Er zijn lange tijd ongefundeerde vermoedens geweest dat het coronavirus afkomstig zou kunnen zijn van het Instituut voor Virologie aldaar en mogelijk per ongeluk is vrijgekomen. Trump en zijn staatssecretaris Mike Pompeo hebben in het verleden herhaaldelijk beweerd dat ze bewijzen hadden dat het virus uit een laboratorium kwam.

Trump zei dat er misschien een "vreselijke fout" was gemaakt: "Het was waarschijnlijk incompetentie, iemand was dom." Noch Trump, noch leden van zijn regering hebben echter bewijs voor deze beschuldigingen aangedragen. De Chinezen hebben de aantijgingen altijd krachtig ontkend. In de afgelopen dagen heeft China ook het rapport van de 'Wall Street Journal' weersproken, volgens  dit rapport werden drie wetenschappers van het Instituut voor Virologie in Wuhan in november 2019 zo ernstig ziek dat ze volgens informatie van de Amerikaanse inlichtingendienst in november 2019 moesten worden behandeld in het ziekenhuis.

China heeft lange tijd geen toegang verleend aan inspecteurs
Biden heeft verder kritiek geuit op het feit dat Amerikaanse inspecteurs in de eerste maanden van de pandemie - dat wil zeggen, terwijl de regering-Trump nog in functie was - geen mogelijk kregen tot een onderzoek. Dit falen zal "altijd elk onderzoek belemmeren".

Er zijn grote internationale inspanningen geleverd om erachter te komen hoe de verwoestende coronapandemie is ontstaan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwam in een in maart gepresenteerde studie tot de conclusie dat het virus zowel bij schubdieren als bij vleermuizen zou kunnen zijn ontstaan. De theorie dat het uit een laboratorium zou kunnen zijn ontsnapt, werd door de deelnemende wetenschappers daarentegen als "uiterst onwaarschijnlijk" beschreven.

De VS trekt echter de kwaliteit van dit onderzoek in twijfel en hebben om een eigen voortzetting van het onderzoek verzocht. Ze beschuldigen China ervan de bij het WHO-onderzoek betrokken internationale experts te hebben beinvloed. Peking heeft de onderzoeken gecontroleerd en beperkt, zo luidt de aantijging. De wetenschappers zouden geen toegang hebben gehad tot complete originele datasets en monsters. De internationale experts konden pas begin 2021 naar Wuhan toe om hun onderzoek te doen, na maandenlange vertraging door Chinese agentschappen.

Spaans postbedrijf onbedoeld racistisch met antiracisme-postzegels

Correos, het Spaanse postbedrijf, wilde samen met SOS Racismo en de Spaanse activist en rapper El Chojin een statement maken tegen racisme. De herdenking van de European Diversity month en de eerste sterfdag van George Floyd was daar een mooie gelegenheid voor. Er werd aldus een collectie zegels gepresenteerd, die veel publiciteit opleverden. Maar niet de publiciteit die het staatsbedrijf voor ogen had.

"'Equality Stamps', een nieuwe collectie postzegels die tot doel heeft het bewustzijn over raciale ongelijkheid te vergroten en diversiteit, inclusie en gelijkheid van rechten te verdedigen. De collectie bestaat uit een reeks postzegels die een andere waarde zullen hebben, afhankelijk van de kleur van de huid die ze vertegenwoordigen: hoe donkerder de postzegel, hoe minder waarde hij zal hebben. Bij het verzenden van een zending zal het nodig zijn om meer zwarte dan witte zegels te gebruiken. Op deze manier wordt elke brief en elke verzending een weerspiegeling van de ongelijkheid die door racisme is ontstaan." Zo schreef Correos in hun persbericht.

Een zwarte postzegel kost in de online shop van het bedrijf 70 cent, terwijl voor een postzegel in de lichtste huidskleur 1,60 euro betaald moet worden. 

Critici verwijten het postbedrijf gebrek aan empathie en op social media vlogen de beschuldigingen van racisme het postbedrijf om de oren. "Per ongeluk racistisch", merkte een gebruiker van sociale media op. Een andere gebruiker schreef: "Per ongeluk VOX", verwijzend naar de extreemrechtse Vox-partij van Spanje.

De bedoeling van Correos 'was goed', volgens Moha Gerehou, auteur van 'What's a Black Man Like You Doing in a Place Like This', een recent gepubliceerd boek over racisme in Spanje. Maar Gerehou zei dat het geen toeval is dat een goedbedoelde antiracismecampagne uiteindelijk racistisch overkomt. Dergelijke campagnes in Spanje, zei Gerehou, worden "voornamelijk door blanken" bedacht omdat grote ondernemingen achterlopen op de diversificatie van hun personeelsbestand.

Tussen 2016 en 2019 registreerden Spaanse functionarissen een toename van meer dan 20 procent van racistische en xenofobe haatmisdrijven in het land, van 416 in 2016 tot 515 twee jaar geleden.

In een verklaring zei SOS Racismo dat het de bedoeling van de campagne was "om deze realiteit [van rassendiscriminatie] zichtbaar te maken. We hebben het onlangs in Ceuta gezien, we zien het elke dag in de Middellandse Zee, in de groeiende xenofobe en racistische incidenten die in Europa de kop opsteken".

Correos heeft nog niet gereageerd op de ontstane ophef en kritiek op haar campagne.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
review
Senua's Saga: Hellblade II
review
Doctor Who - The Legend of Ruby Sunday: de eerste helft van de seizoensfinale roept net zo veel vragen op als er worden beantwoord
special
Random Pics van de Dag #1303
special
Random Pics van de Dag #1302
©FOK.nl e.a.