Meisje (17) dobbert 22 dagen op zee zonder eten, 56 passagiers omgekomen

Onder het Spaanse eiland Ferro zijn op 26 april drie passagiers van een boot gered die ruim drie weken zonder eten of drinken op zee ronddobberden. 56 andere passagiers die tegelijkertijd waren opgestapt om de tocht te maken zijn overleden aan de gevolgen van uitdroging. Het gaat voor zover bekend om de ergste ramp met een migrantenboot uit de geschiedenis van de Canarische Eilanden. "Het was een massa-graf, midden in de zee.” Meer hierover in het AD.

Leden van de Spaanse luchtmacht troffen tientallen passagiers aan op de boot, waarvan er nog maar drie in leven waren. Ze waren er fysiek slecht aan toe en vertoonden uitdrogingsverschijnselen. De 17-jarige Aicha uit het West-Afrikaanse land Ivoorkust is één van de drie overlevenden en heeft aan de BBC haar ongelooflijke verhaal verteld over hoe ze werd gered nadat ze drie weken op zee had rondgedreven. 

Aicha verliet haar geboorteplaats in november en reisde naar Mauritanië, waar ze op de boot stapte. Alleen haar oudere zus wist van haar plannen om de gevaarlijke reis te maken.

"Na twee dagen op de boot was het eten en drinken op, op de vierde dag was ook de brandstof op. Er waren mensen aan boord die erg verzwakt waren en schreeuwden om eten en drinken. We hebben een schoen gebruikt om ze wat zeewater te laten drinken. Tegen het einde raakte we zelf zo verzwakt dat we geen kracht meer hadden om nog een lichaam in het water te gooien.” Op het moment dat ze de helikopter zag, moest Aicha naar eigen zeggen huilen. Het meisje heeft 10 dagen in het ziekenhuis gelegen en is drie weken na de reddingsactie weer volledig hersteld en nu ondergebracht in een pleeggezin.