Winkeldiefstal van man (56) blijkt reden te hebben: 'Mijn familie drinkt veel koffie'

Een man (56) uit Utrecht steelt eind april twee dagen achter elkaar in een supermarkt een grote hoeveelheid koffiepakken. De eerste dag loopt hij rustig de winkel uit, mét een gevulde tas. De tweede dag probeert de Utrechter het opnieuw. Maar dan betrapt een beveiliger hem met de tas vol koffiepakken, ter waarde van 118 euro. Zo meldt De Gelderlander.

Een week of vijf later moet de man voor de rechter verschijnen, hij wordt onder politiebegeleiding de rechtzaal binnen gebracht. De man die in een beschermde woonvorm voor verslaafden woont is niet zo spraakzaam.

De rechter vraagt hem "Hoeveel pakken koffie heeft u gestolen?" De man antwoordt "een stuk of acht".

"Waarom nam u de koffie eigenlijk mee?”, vraagt de rechter. De Utrechter antwoordt "Het is stom, dat weet ik, maar ik wilde de koffie uitdelen aan mijn zusjes en broertjes, zij drinken graag koffie. En mijn kinderen wonen bij familieleden, we drinken heel veel koffie”.

De rechter heeft moeite om de koffiedief te geloven. "De politie dacht dat u de koffie wilde doorverkopen.” De verdachte wiebelt zenuwachtig met zijn benen en ontkent hetgeen de rechter zegt. Hij vervolgt: "Ik hoop gewoon dat de straf niet te hoog is. Als ik te lang vastzit, verlies ik mijn plek op de woongroep en beland ik op straat”

De man heeft al meerdere winkeldiefstallen op zijn naam staan. Daarnaast blijkt hij een verstandelijke beperking te hebben en een lange geschiedenis van harddrugsverslaving. Zijn advocaat weet ook niet goed waarom de man de koffie heeft gestolen. "Misschien om uit te delen, misschien spanning? Verveling? Dit is een beetje hoe het is, er is geen goede oplossing”, aldus de advocaat. De verdachte kijkt zijn advocaat vragend aan en zit onrustig maar zwijgend op zijn stoel.

De rechter legt de winkeldief een gevangenisstraf van vier weken op, waardoor de man zijn plekje in de woongroep van het Leger des Heils niet kwijt zal raken. Opgelucht staat de man op. "Bedankt.”