BraziliŽ in shock: tientallen doden bij bloedige politieactie tegen drugsbendes

Minstens 25 mensen zijn omgekomen bij een grootschalige operatie tegen drugsbendes in de Braziliaanse metropool Rio de Janeiro. Volgens de politie bevond zich ook een politieagent onder de slachtoffers. In de vroege ochtenduren hadden veiligheidstroepen zich verzameld om drugssmokkelaars in Jacarezinho-district in het noorden van Rio te arresteren.

Een politiehelikopter vloog over de Jacarezinho-favela, waar zwaarbewapende mannen de politie ontvluchtten door van dak tot dak te springen, zo blijkt uit beelden die op de lokale televisie zijn uitgezonden. Minstens twee passagiers van een metro kwamen in de vuurlinie en raakten gewond, zo meldde de nieuwswebsite "G1".

De inval was gericht op drugshandelaren die ervan worden beschuldigd minderjarigen te rekruteren om treinen te kapen en drugs voor ze te verhandelen. Jacarezinho is het bolwerk van een criminele organisatie met de naam Comando Vermelho (Rode Commando), die wordt beschouwd als de grootste criminele organisatie in Rio de Janeiro.

Machtige criminele syndicaten zoals het Comando Vermelho en een aantal kleinere bendes strijden om de macht over de drugshandel en het afpersen middels beschermingsgeld in de sloppenwijken. Door de hevige schietpartijen en explosies konden bewoners, waaronder een bruid en een zwangere vrouw, hun huizen niet verlaten. Eén kliniek moest noodgedwongen gesloten blijven. Buurtbewoners uploaden video's van explosies en zware gevechten op social media.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Instituto Fogo Cruzado (Crossfire Institute), die gegevens verzamelt over wapengeweld in Brazilië, was het de dodelijkste operatie sinds de NGO vijf jaar geleden werd opgericht. Het Braziliaanse Constitutionele Hof oordeelde onlangs dat dergelijke politieoperaties tijdens de coronapandemie alleen onder "uitzonderlijke omstandigheden" uitgevoerd mochten worden.

De dag voor de politierazzia werd dit filmpje nog gepost door een van de drugsbendes uit Jacarezinho