Moto3-sensatie Acosta blijft winnen, forse crash in laatste bocht

Op het circuit van Jeréz de la Frontera heeft de Grand Prix van Spanje in de Moto3 weer een knaller van een race opgeleverd. De 16-jarige debutant Pedro Acosta stal daarbij de show, bepaald niet voor het eerst in zijn welgeteld vier races lange Grand Prix-carrière.

De race ging van start met Tatsuki Suzuki, Jeremy Alcoba en Andrea Migno op de eerste rij. Suzuki behield de leiding, voor Gabriel Rodrigo, Darryn Binder en Migno, terwijl titelkandidaat John McPhee al snel van zijn motor geslingerd werd. Alcoba leverde wat posities in en zou er nog veel meer verliezen: hij had voor de start al twee long-lap-penalties aan de broek gekregen.

Na een paar ronden had Rodrigo de leiding in handen, maar dat duurde niet lang: de oude versie van de Argentijn kwam naar boven, hij stuiterde van kop af aan het grind in en Deniz Öncu nam met Migno de touwtjes in handen. WK-leider Pedro Acosta moest slechts als dertiende vertrekken, maar kwam indrukwekkend naar voren en reed na een ronde of zeven 'gewoon' helemaal voorin mee.

Suzuki viel beetje bij beetje terug, tot hij tien ronden voor het einde in het grind stond. Voorin bleven Öncu, Acosta, Masia en ook Romano Fenati strijden om de leiding, een gevecht waarin ook Binder, Ayumu Sasaki en de uiterst verrassende Jason Dupasquier zich kwamen melden. Met Öncu op kop en Masia en Acosta achter hem werd de laatste ronde geopend, waarin nog flink geknokt werd.

Red Bull-rijders Acosta, Masia en Öncu duelleerden om de overwinning en in de laatste bocht ging dat fout: Öncu probeerde zijn koppositie terug te pakken bij Acosta, maar ging er veel te hard in en slingerde zichzelf, Masia én Binder onderuit. Acosta hield stand en de 16-jarige sensatie zette zijn megareeks voort: vier races in zijn carrière, drie overwinningen op rij. Fenati werd tweede, Alcoba reed zo ineens nog naar plek drie.