PSV-icoon Van der Kuijlen overleden

Op 74-jarige leeftijd is PSV-icoon Willy van der Kuijlen vanochtend overleden. De aanvaller van PSV is één van de grootste voetballers ooit van de Eindhovense club en topscorer aller tijden van de Eredivisie. Met 311 doelpunten in 544 wedstrijden bij PSV en MVV zette hij een record neer dat naar alle waarschijnlijkheid nooit meer verbeterd zal worden.

Skiete Willy, zoals de bijnaam van de in Helmond geboren goalgetter luidde, debuteerde in 1964 bij PSV en scoorde in zijn eerste seizoen meteen twintig maal. Hij speelde vrijwel zijn gehele leven voor PSV en won met die club driemaal de landstitel, tweemaal de KNVB Beker en éénmaal de UEFA Cup. Daarnaast kwam de aanvaller tot 22 interlands waarin hij zeven doelpunten maakte. Door een ruzie tussen het 'kamp PSV' met Van der Kuijlen en keeper Jan van Beveren en het 'Ajax kamp' met  Johan Cruijff en Johan Neeskens aan de andere kant kwam Van der Kuijlen niet verder dan die 22 interlands. Ook speelde hij nooit een eindtoernooi met Oranje.

In 1983 sloot de record aanvaller zijn loopbaan af in de Belgische Tweede klasse bij KVV Overpelt Fabriek. Na zijn actieve loopbaan keerde Van der Kuijlen terug bij PSV als jeugd-, assistent- en spitsentrainer. Later kreeg hij een belangrijke positie in het scoutingsapparaat van PSV. In 2004 werd er voor het Phillips Stadion een standbeeld onthuld van Mister PSV.

"Skiete Willy!" Een portret van Willy van der Kuijlen (uit 2008) (Bron: YouTube/PSV)

Willy van der Kuijlen na het winnen van de UEFA Cup in 1978 (WikiCommons/Koen Suyk/Anefo)
Willy van der Kuijlen na het winnen van de UEFA Cup in 1978 (WikiCommons/Koen Suyk/Anefo)