Agressieve christenen bieden excuses aan na mishandelingen en dreigementen

Het waren een paar serieuze dagen rondom Krimpen aan den IJssel en Urk: in de plaatsen gooide men zondag respectievelijk de Mieraskerk en Sionkerk open, ondanks de maatregelen rondom een pandemie waar we inmiddels wel bekend mee zijn.

Journalisten gingen er even langs om te kijken hoe het zat, maar dat ging niet helemaal lekker: in Krimpen werd een journalist van RTV Rijnmond mishandeld, een uit de klei getrokken Urkeling viel een PowNed-verslaggever aan en reed vervolgens zelfs nog op hem in.

Nieuwspaal, een satirische website, kwam even later met een geinig stukje: 'Jezus dreigt Pasen te boycotten vanwege gewelddadige christenen Urk'. Haha, dachten de Urkers in elk geval niet: de redactie van Nieuwspaal ontving zowaar scheldkanonnades en heuse dreigementen vanaf het vredelievende voormalige eiland.

Inmiddels hebben de agressieve Urkiaanse christenen hun excuses aangeboden. "We snappen dat het aanrijden van een journalist, die ons wat vragen wilde stellen over een massabezoek aan de kerk tijdens een pandemie, wellicht wat overdreven was", aldus Harry Boer van de Interkerkelijke Stichting Immanuel Sionkerk.

"Een duidelijk satirische website bedreigen was ook helemaal niet onze bedoeling, we gaven aan 'een bakkie te komen doen' op de redactie als het betreffende bericht niet verwijderd zou worden. Daarmee doelden we op niks meer dan het gezamenlijk nuttigen van een bakkie koffie en wellicht een lijntje van het een of ander."

In Krimpen werd verslaggever Jacco van Giessen van achteren een beuk verkocht, maar dat was niet de bedoeling, zo bleek achteraf: "Ik wilde er gewoon even langs, dat hij daar stond, daar kon ik niks aan doen. Prijs de Heer", aldus de 43-jarige arrestant, voorzitter van de Kerkelijke Knokploeg Krimpen.