FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 april 2021

COVID-19 veroorzaakt zorgcrisis op Curaçao: ‘De situatie is alarmerend’

Het aantal COVID-19-patiënten op Curaçao stijgt sneller dan verwacht, de zorg kan het niet meer bijbenen. Het grootste ziekenhuis op het eiland heeft alle niet-spoedeisende operaties noodgedwongen op moeten schorten om personeel en ruimte vrij te maken voor de behandeling van COVID-19-gevallen. "Bijna al onze IC-bedden zijn bezet en we verwachten de komende dagen een opnamepiek’’, zegt woordvoerster Germaine Gibbs tegen De Stentor.   

De situatie is alarmerend. "Wat Nederland en andere landen vorig jaar meemaakten in hun ziekenhuizen, beleven wij nu. Dat is dramatisch maar biedt ook houvast omdat we weten waar we ons op moeten voorbereiden. Anderhalve week geleden hadden we 20 coronapatiënten in ons ziekenhuis, vandaag 102 waarvan 33 op de intensive care. We hebben nog maar 9 ic-bedden over en verwachten de komende drie, vier dagen een nieuwe stijging van het aantal besmettingsgevallen en daarmee ook ziekenhuisopnames." De druk op het personeel is ‘enorm’, vervolgt Biggs. "Mensen draaien dagen van acht tot tien uur zonder tussendoor tijd te hebben voor eten, drinken of wc-bezoek. De behandeling van de coronapatiënten veroorzaakt niet alleen lichamelijke maar ook geestelijke druk. Woensdag hadden we onze tot nu toe jongste coronadode: een meisje van 24. Dat hakt er flink in.’’  Meer hierover bij de Stentor.

Random Pics van de Dag #273

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Lionel Messi kan transferoptie definitief doorstrepen: 'Caso Cerrado'

Lionel Messi lijkt een optie op transfergebied door te kunnen strepen. Sport pakte woensdag met de kop 'Caso Cerrado' (zaak gesloten) namelijk uit met het verhaal dat Manchester City niet langer in de markt is voor de spelmaker van Barcelona, wiens contract in het Camp Nou over enkele maanden afloopt.

De club van manager Josep Guardiola had vorig jaar nog serieuze belangstelling voor Messi, toen het erop leek dat de Argentijnse aanvaller de Catalanen zou verlaten. Uiteindelijk koos hij toch voor een langer verblijf in Barcelona.

Bovengenoemde Spaanse krant weet te melden dat Manchester City geen contractvoorstel zal doen en dat andere opties de voorkeur krijgen van Guardiola.

Op het lijstje van de manager prijken naar verluidt onder meer de namen van Harry Kane (Tottenham Hotspur), Erling Braut Haaland (Borussia Dortmund) en Romelu Lukaku (Internazionale).

De koploper in de Premier League is begonnen met de zoektocht naar een opvolger van Sergio Agüero, die maandag zijn vertrek uit het Etihad Stadium aankondigde. De Argentijnse spits is overigens niet in beeld bij Ronald Koeman voor de spitspositie bij Barcelona, zo kwam dinsdag naar buiten via Mundo Deportivo.

Sport denkt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Messi zijn handtekening zet onder een nieuwe verbintenis bij Barcelona.

Ook de aanwezigheid van zijn goede vriend Agüero bij Manchester City heeft Messi in de afgelopen periode niet in de verleiding gebracht om de stap naar de grootmacht in de Premier League te overwegen, zo klinkt het vanuit Spanje.

Het is nu wachten op het contract dat voorzitter Joan Laporta voorlegt aan de inmiddels 33-jarige aanvaller.

De nieuwe preses van Barcelona is volgens de Spaanse media van overtuigd dat Messi niet zal ingaan op de avances van Paris Saint-Germain, dat de hoop op de komst van de sterspeler nog niet heeft opgegeven.

Ondanks het groeiende optimisme verwacht men in Spanje niet dat Messi heel snel al tot een definitief akkoord weet te komen met de leiding van Barcelona over een nieuwe deal. De aanvaller richt zich voorlopig op de sportieve uitdagingen die er nog zijn dit seizoen.

Nummer twee Barcelona staat met nog tien speelronden voor de boeg slechts vier punten achter Atlético Madrid, waardoor de landstitel nog steeds in zicht is. Daarnaast is Athletic de Bilbao op 17 april de opponent in de finale van de Copa del Rey.

Messi steekt de laatste tijd in een uitstekende vorm en de aanwezigheid en werkwijze van Koeman lijkt voor hem een belangrijke factor te zijn om langer bij Barcelona te blijven.

Mexicaanse smokkelaars laten kleuters van metershoge Amerikaanse grensmuur vallen

Amerikaanse grenswachten hebben twee jonge kinderen (3 en 5 jaar) gered die door smokkelaars aan de grens met Mexico van een vier meter hoge muur waren 'gedropt'.

Grenswachters observeerden het incident dinsdagavond in de buurt van Santa Teresa, New Mexico, en kwamen de kinderen te hulp.

Border Guard bracht een video uit waarop men ziet hoe een smokkelaar op het grenshek zit, een meisje over de rand heentilt en het kind vervolgens aan de Amerikaanse kant liet vallen. De meisjes worden alleen in het donker achtergelaten, ver van de bewoonde wereld. De smokkelaars rennen hierna weg aan de andere kant van de grens.

Mercedes legt uit waarom Hamilton in Bahrein kon winnen

Lewis Hamilton was tijdens de Grand Prix van Bahrein natuurlijk niet alleen op de baan in een spannend gevecht verwikkeld met Max Verstappen, vanuit de pits werd er een compleet tactisch plan uitgedacht. Wat waren de beslissende momenten en waarom werden de tactische keuzes gemaakt? Chief Technical Officer van Mercedes, James Allison legt in deze video uit wat de gedachtes waren bij Mercedes. Ook legt hij uit wat er nou precies mis ging bij de bandenwissel van Valtteri Botas:

Italië besluit tot verplichte COVID-19-vaccinatie voor zorgpersoneel

De Italiaanse overheid heeft besloten tot een verplichte COVID-19-vaccinatie voor veel werknemers in de medische sector en in andere delen van de gezondheidszorg. Nu krijgen werknemers, bijvoorbeeld in ziekenhuizen en apotheken, die zich niet laten vaccineren, andere taken toegewezen waarbij het risico op verspreiding van en het besmet worden door COVID-19 laag is.

In Italië worden tal van beperkingen om het coronavirus in te dammen verlengd tot eind april. Dit is aangekondigd door de regering in Rome. De staat wil echter na Pasen scholen voor jongere kinderen heropenen.

Pedagogisch medewerker veroordeeld voor mishandelen eigen kinderen

De rechtbank veroordeelt een 53-jarige man uit Huissen voor mishandeling van zijn eigen kinderen. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een werkstraf van 120 uur. Daarbij moet de man een schadevergoeding van ruim 12 duizend euro betalen aan zijn kinderen. De rechtbank spreekt de man vrij van het mishandelen van zijn ex-partner vanwege gebrek aan bewijs voor concrete handelingen.

De mishandeling van de kinderen vond plaats in een periode van 8 jaar. De man en zijn ex-partner hadden tijdens deze periode veel conflicten en strijd om de kinderen in verband met hun echtscheiding. Tijdens de zitting gaf de man toe dat hij af en toe een ‘corrigerende tik’ gaf. Maar naar het oordeel van de rechtbank was er sprake van veel meer mishandelingen.

Veilige thuisbasis
Kinderen moeten zich juist in hun vertrouwde thuisomgeving veilig kunnen voelen. De rechtbank neemt het de man extra kwalijk dat het gaat om zeer jonge kinderen. Zij konden zich op geen enkele manier verweren tegen hun vader, die veel groter en sterker is. Bovendien werden hun eerdere meldingen niet geloofd door de hulpverlening, wat bij de kinderen leidde tot een groot gevoel van onmacht en een gebrek aan vertrouwen in de hulpverlening.

Conflict
De man was pedagogisch medewerker en weet welke effecten geweld op kinderen heeft. Dat weerhield hem er niet van om zijn eigen kinderen te mishandelen. In het voordeel van de man weegt de rechtbank mee dat het belangrijk is dat het conflict stopt en dat de rust bewaard wordt. Bovendien liet de behandeling van deze zaak lang op zich wachten.

Strafbepaling
De rechtbank legt een voorwaardelijke gevangenisstraf op in combinatie met een onvoorwaardelijke taakstraf. De straf is lager dan geëist door de officier van justitie omdat de rechtbank de man vrijspreekt van o.a. de mishandeling van zijn ex-partner. Aan het voorwaardelijk deel van de straf zit als stok achter de deur een proeftijd van 1 jaar. Als bijzondere voorwaarden moet de man zich onder andere verplicht melden bij de reclassering, zich houden aan de aanwijzingen voor het gebruik van alcohol en hij moet zich laten behandelen.

Schadevergoeding kinderen
Tot slot bepaalt de rechtbank dat de man een schadevergoeding van in totaal ruim 12 duizend euro aan zijn 2 kinderen moet betalen.

Integratie kindvermissings-alerteringen in Burgernet, Amber Alert verdwijnt

Bij vermissing van een kind waarbij mogelijk levensgevaar dreigt, is een snelle en brede alertering van het grootste belang. In overleg met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (J&V)is besloten om toe te werken naar een meer samenhangend systeem van publieksalertering. In die context heeft de politie besloten om de alertering van kindvermissingen te integreren in Burgernet. Dit houdt in dat de politie stopt met het gebruik van Amber Alert.

Het huidige contract met Netpresenter BV, dat de technische ondersteuning van Amber Alert en Kind Vermist Alert verzorgt, wordt niet verlengd en stopt op 22 juli 2021. De verandering heeft verder geen invloed op de kwaliteit van de opsporing van vermiste kinderen. Amber Alert werd gemiddeld twee keer per jaar ingezet.

Efficiënter
De integratie van de kindvermissingsalerteringen binnen Burgernet draagt bij aan het brede initiatief van het ministerie van J&V om de alerteringen te structureren en samen te voegen zodat berichtgeving herkenbaarder wordt. Bovendien verlopen de vermissingsalerteringen, doordat alles onder één dak zit, straks efficiënter en worden er kosten bespaard. De politie maakt zich in dit vitale proces los van individuele marktpartijen en krijgt meer controle over de alertering en opsporingsberichtgeving.

Burgernet 2.0
Het huidige Burgernet systeem is doorontwikkeld tot Burgernet 2.0, dat begin 2020 operationeel is geworden. Burgernet 2.0 heeft een breed bereik en kent bredere functionaliteiten waaronder de mogelijkheid om landelijk berichten te versturen voorzien van beeldmateriaal. Uitgangspunt van de integratie met Burgernet is dat de huidige kwaliteit en functionaliteit van de vermist-kind-voorziening gehandhaafd blijven. Dit uitgangspunt geldt ook tijdens een beperkte technische overbruggingsperiode gedurende het integratietraject.
Per 1 januari 2021 heeft de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) - een multidisciplinair samenwerkingsverband van politie, ambulancezorg, KMar en Veiligheidsregio/brandweer - het beheer van Burgernet overgenomen. De LMS zorgt voor de ontwikkeling en het beheer van de meldkamers in Nederland en gaat in de toekomst een centrale rol spelen ten aanzien van de verzending van alerteringsberichten vanuit de meldkamer.

Crowdsourcing: De koopvaardij in de oorlog 1940 – 1946

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog is het grootste deel van de Nederlandse koopvaardijvloot op zee. Van de één op andere dag maken de opvarenden deel uit van de oorlog.

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en Netwerk Oorlogsbronnen zijn het crowdsourcingproject ‘De koopvaardij in de oorlog 1940 – 1946’ gestart. Van vrijwilligers wordt gevraagd de informatie van de circa 66.300 persoonskaarten in te voeren. Meer informatie & aanmelden: koopvaardijkaarten.nl

Waar het allemaal begon

Na een periode van schaarste in de supermarkten en veelal gesloten restaurants ben je vast wel toe aan een luxe maaltijd. Nou, dan heb ik goed nieuws voor je. Ik ben in de boeken gedoken om een weelderig gerecht voor je uit te zoeken. Mijn doel was om iets speciaals met je te delen. Iets wat je nog nooit hebt gegeten of iets wat je wellicht op je bucketlist zou zetten of misschien zelfs iets wat je zou kunnen wensen als laatste maal.
Ik moest natuurlijk gelijk aan Jezus denken. Hij is immers de trendsetter van het laatste maal.

Ik bestelde een bijbel e-book en begon te lezen. Maar al snel kwam ik erachter dat het laatste maal van Jezus helemaal niet zo veel voorstelde. Een afgescheurd stukje ongerezen brood en een bekertje aangelengde zilte wijn. Dat was niet helemaal wat ik zocht. Gelukkig leefde er nog iemand in die tijd die wél culinair was aangelegd en die ook nog zo sympathiek was om een groot aantal van zijn recepten op te schrijven. Ik heb het natuurlijk over de Romein Marcus Gavius Apicius.

Verslagen verkenningsgesprekken met de 17 fracties van de Tweede Kamer 2021

Hier een weergave van de verslagen van de 1e ronde gesprekken van de 17 fracties met de inmiddels ex-verkenners Kasja Ollongren en Annemarie Jorritsma. Mocht er meer worden gepubliceerd, dan wordt dat later toegevoegd.

Update 18.50 uur: Downloadlinkjes toegevoegd van de brieven van de verkenners Koolmees en Van Ark, alsmede de van vandaag op www.tweedekamer.nl beschikbaar gekomen stukken behorende bij dit debat.

Brief van de verkenners ( Koolmees en Van Ark) n.a.v. het informatieverzoek van de Kamer van 1 april 2021 

Brief van de verkenners (Koolmees en Van Ark)over de stukken van de vorige fase van de verkenning zoals gevraagd tijdens het debat van 31 maart 2021 Onder deze brief zijn 36 bijlages te downloaden waaronder scans van handgeschreven notities. De onderste bijlage "Verslagen 17 fracties" staan hieronder weergegeven.

Eerdere berichtgeving:

Afkomstig van de Tweede Kamer, het is mij niet bekend of de fracties in de Tweede Kamer meer stukken tot hun beschikking hebben gekregen dan te downloaden is.

VVD

Uitslag duiden:
Heel ingewikkeld. PVV wordt door meeste partijen uitgesloten. Het is duidelijk dat er 2 partijen uitspringen. Er moet een kabinet komen dat ook oog heeft voor mensen die de overheid heel hard nodig hebben. Hoop dat CDA zich herpakt. Je hebt ze wsl wel nodig, het wordt erg ingewikkeld zonder het CDA. Wellicht is er meer tijd nodig. Als Wopke meer stemmen heeft dan Omtzigt, gaat dat helpen. Je moet wat met Omtzigt: minister maken.

Opdracht kabinet:

Opnieuw slaan van brug tussen mensen die de overheid minder nodig hebben en die vertrouwen hebben in de overheid en mensen die dat niet hebben en de overheid juist hard nodig hebben. Twee liberale partijen hebben gewonnen. We moeten verdere versplintering zien te voorkomen.

Partijen uitsluiten:
Forum en PVV, rest niet. PVV: als Wilders morgen belt en hij neemt alles terug, dan wordt blijven uitsluiten ingewikkeld.

Linkse wolk:
PvdA+ GL: allebei gaan we niet trekken. Waarom dat linkse wolk? Je hebt ze niet allebei nodig voor een meerderheid naast het CDA.

Voorkeurscoalities:
VVD-D66 en CDA, dan is JA21 de eerste logische partij die we niet uitsluiten, deze optie nader uitzoeken, want ze hebben 7 zetels in de EK. Als dat niet lukt, dan CU. CU: voltooid leven wordt spannend, vraag of het door de TK komt. 4 jaar weer vooruitschuiven niet acceptabel voor D66. Straks zit CU niet in kabinet en gebeurt het toch, dan had CU net zo goed kunnen meeregeren.
Daarna eerder SP dan Pvda-GL, tenzij ze bereid zijn elkaar los te laten. Als ze elkaar niet vasthouden, dan lichte voorkeur voor PvdA, want zorg over GL samen met D66: heel veel klimaat. PvdA ook wel spannend: als ze echt willen dan prima, maar als ze met lange tanden gaan, dan minder enthousiast. 42 mid lastenverzwaring bedrijfsleven is veel te veel.

Minderheidskabinet:
Vind ik niks. Meerderheid TK nodig, in EK niet persé. 5e partij / Kabinet van nationale eenheid met PvdA en GL Niet een 5e partij doen als je die niet nodig hebt voor meerderheid TK. Niet stabiel, valt uit elkaar, wordt ook duf in TK. Geen partijen erbij die overbodig zijn, wordt een soep. Een partijkan dan weglopen zonder dat het kabinet valt.

Inhoudelijke thema’s:
Nationaal herstelplan: zie ik Vrij a politiek: achterstallige zorg, versneld opschalen lC capaciteit en schuidpositie bedrijven, wel of niet belasting kwijtschelden. Niet in eerste debat op 31 maart bespreken, medio april, debat tijdens formatie. Er hoeven geen inhoudelijke thema’s in het eerste debat. Voorstel Tjeenk-Willink en Kaag: vanuit inhoud beginnen met formeren: niet op tegen, maar niet ons idee, hoeft van ons niet. Wel: dag bij elkaar gaan zitten om moeilijke thema’s te doorlopen tijdens verkennende fase.

Onze thema’s: lastenverlichting brede middenklasse, kinderopvang, kick-starten MKB, defensie en veiligheid, sterke overheid (Groningen versterking en KOT), zorg: liefdevol, maar enigszins betaalbaar. Onderwijs en wonen: komen we wel uit. 3 spannende onderwerpen met D66: klimaat, stikstof en migratie. Migratie: hoop op met Sigrid. Stikstof: piekbelasters aanpakken, niemand dwingen, wel stimuleren. Halveren veestapel geen doel, maar minder vee wel consequentie. In NL meer doen aan integratie kant, NL normen en waarden waarderen.

Budgettair: nog 1 keer wat uit staatsschuld financieren voor Corona, eenmalig geld, Corona beetje oprekken, daarna wel weer kaders.


D66

Formatie proces:
Starten langs inhoudelijke lijn, waar zijn de inhoudelijke raakvlakken? Zo progressief mogelijk is vanuit de inhoud, zie ook de bullets in de brief. Europese samenwerking ook versterken. Debat paar dagen later geen probleem, haastige spoed is zelden goed. Inhoud kan helpen om naar samenwerking te kijken. Progressief is een positieve verandering in het leven van mensen. Ook voor boeren kan dat middels investeren in kringloop landbouw.

Voorkeurscoalitie:
Liefst met 5 partijen: VVD-D66-CDA-PvdA-GL. CDA is belangrijke partij. Liefst dus vanuit de breedte verkennen. Als dat niet lukt, dan VVD-D66 inhoudelijk verder verkennen en in latere fase kijken wie er obv inhoud wil aansluiten. CU: voltooid leven bij formatie regelen is geen optie, we gaan geen stap terug zetten, moet in kamer blijven. Stel dat CU dat accepteert, dan spelen ook andere medisch-ethische vraagstukken. We gaan niet nog een keer 4 jaar traineren. Valt: klein, nieuw. PvdD: interessante partij, benieuwd wat ze gaan zeggen. Maar begin met 5 partijen, als fall back een van de twee (PvdA of GL) ook ok, maar eerst met 5verder verkennen en als dat niet lukt, alleen met VVD en D66.

Partijen uitsluiten:
PVV en FvD. Grote vraagtekens bij SP vanwege standpunten handel, internationale verdragen (Ceta), stdie naar uittreden EU. JA21: grote obstakels, ze willen klimaatwet en klimaat akkoord van tafel, punten remigratie problematisch. Ik kan het me niet voorstellen, tot november stonden deze mensen bij Baudet op de lijst.

5e partij overbodig:
Niet bezwaarlijk, in ieder geval gesprek voeren, een 5e partij in oppositie is ook constructief; het hangt ook af wat je er tegenover stelt, het kan ook best complex zijn.

Inhoudelijke thema’s:
Nationaal herstelplan: ik zag geen plan, korte termijn herstel moet sowieso, rest van de grote thema’s is voor RA. Demissionair kabinet moet aan de slag met herstelplan en in overleg met formerende partijen vormgeven. Er is een A lijst van thema’s waarvan iedereen zegt: dat moet gebeuren: klimaat, onderwijs, ...(NB: hier mis ik een aantekening Bart). Dan is er een B lijst met gevoeliger thema’s waaronder migratie. Waar we elkaar helemaal kunnen vinden is thema economie, MKB. Vanuit die inhoud kun je JA21 uitsluiten en wordt SP lastig.


PVV

Proces formatie:
Zal brief ook naar buiten brengen. Ik vind eigenlijk dat dit door een onafhankelijke partij moet gebeuren of door 1 verkenner. Vorige keer was PVV de 2e partij en toen is mij niks gevraagd.

Voorkeurscoalitie:
Kwalijk dat partij als de mijne bij voorbaat wordt uitgesloten, en dan druk ik me nog zacht uit. Echt ongepast en ondemocratisch, dat je het niet eens probeert, niet wilt praten. Wat heb je dan aan de uitkomst van de verkiezingen. Niettemin voorstel gedaan: VVD-PVV-CDA-FvD-Ja21. Ik heb geen aanwijzingen dat er zaken zijn veranderd, maar zou het wel op prijs stellen als dat wordt onderzocht. 17 zetels is bijna een miljoen kiezers. Ook naar hen toe verantwoordelijkheid.
Uitsluiten is niet alleen om inhoud. Leider VVD noemt vaak dat we zijn weggelopen uit Catshuis overleg, ik heb daar een andere waarheid. Inhoudelijk zijn we bereid tot compromissen, ik ga hier niet onderhandelen, maar ook in 2010 hebben we laten zien dat we bereid zijn te onderhandelen. We zijn zeer consistent, precies dezelfde punten als in 2010 nu, dus geen dogma’s.
Hoop dat we niet worden uitgesloten, als dat nu wel zo is, wellicht in vlg fase niet. Sluit gedogen niet uit, maar wil liefst verantwoordelijkheid nemen. VVD-D66 heeft niet de voorkeur, maar vind we dat 3 grootste partijen moeten praten, dus we zouden wel met hen aan tafel gaan.
Vraag ook: zou je ook het gesprek willen aangaan om te bezien of het bij uitsluiten blijft? Deelnemen aan kabinet zou iedere politieke leider moeten willen, daar ben je toe op aarde (en dat mag in verslag ©).

Partijen uitsluiten:
Sluit niemand uit, sommige partijen liggen minder voor de hand, maar ik ga niet doen wat ik een ander verwijt. Programmatisch kans bij sommige partijen wel heel klein.

Inhoudelijke thema’s:
Fors beperken migratie, aanpakken islamitisering, zie verder brief. Realiseer me dat ik die punten nooit 100% binnen krijg. Snap dat het niet altijd zal lukken en dat je standpunten niet altijd overeen kunnen komen. Maar kiezers PVV moeten serieus genomen worden.
Nationaal herstelplan: we steunen wat we goed vinden, maar we gaan niet een groot plan steunen om een nieuw kabinet te helpen.


CDA

Brief volgt na afloop gesprek.
Duiding verkiezingsuitslag:
Voor CDA zeer teleurstellende uitslag met voor ons serieuze consequenties. Roep om te herbronnen. Partij voorzitter is afgetreden. Heel lastig anderhalf jaar achter de rug. Grote terughoudendheid aan onze kant. Niet aan mij om heel veel te duiden, nu aan 2 winnaars om te bezien hoe nu verder. Er zijn ook 2 verkenners, kennelijk ook om moverende redenen.

Voorkeurscoalitie:
Wil graag van de 2 partijen begrijpen hoe ze verder willen, ook hoe ze er inhoudelijk in zitten. Zit een wereld van verschil tussen de “Mark variant” en wens Kaag “zo progressief mogelijk”. Er is een liberaal motorblok gecreëerd, geeft duiding aan kennelijk gewenste richting, niet enthousiast over. Optelsom bij ons is: VVD en D66 moeten articuleren. Ik ga hier niet en ook buiten niet
strooien met varianten.
Zou je met VVD en D66 mee willen doen? Hoekstra: vind het niet voor de hand liggen om mee te doen, het is allemaal nog relatief vers, maar een groot deel van de fractie zei: herbronnen, kijken naar oppositie. Het is aan VVD-D66 om te gaan pim-pam-petten Ons potentieel was op een gegeven moment net zo groot als VVD, wat ervan over is: 15 schamele zetels. Enthousiasme is echt niet groot in fractie. Ben ook niet benaderd door Mark of Sigrid, mijn taxatie is dat er wel andere contacten zijn geweest.
Het is veel fundamenteler dan “geef me tijd”, we moeten echt wel 3x nadenken voordat we überhaupt komen praten. VVD en D66 moeten richting geven. Wat als VVD en D66 zeggen: CDA moet erbij. Wil je dan direct weten welke 4e en/of 5e partij erbij? Hoekstra: let’s cross that bridge when we get there. Ik ga me niet laten verleiden tot allerlei varianten. Heb aarzelingen bij hoe jullie proces zijn begonnen.

Uitsluiten:
Ik g a priori niemand uitsluiten, maar ik zie ons niet met PVV en FvD (NB: Hoekstra wilde niet dat dit als enige nadrukkelijk in verslag zou komen).

Minderheidskabinet:
We zijn al gemigreerd van 76 + 38 naar 76 + heel veel onderhandelen. Je kunt beredeneren dat een meerderheid makkelijker is, maar in DK werkt het opvallend goed. Voelt CDA zich niet verantwoordelijk om een meerderheid te brengen? Hoekstra: “dat speelt pas heel veel stappen verder”. Hangt ook van de inhoudelijke agenda af. Wat als VVD nee zegt tegen PvdA-GL? Hoekstra: dat zien we dan wel. Het verschil met PvdA is dat zij niet hebben verloren en er een veel minder groot gat zit tussen verwachtingen die er van te voren waren over Ploumen en de uitslag en de verwachtingen over Hoekstra en de uitkomst.

Inhoudelijke thema’s bij debat:
Hangt af van hoe het debat gaat. Qua onderwerpen die ik belangrijk vind, heb je het zo over 5/6/7, maar ik ga terughoudend zijn.


SP

Duiding uitslag
LM wijst op 17 fracties en de coronacrisis als belangrijke factor, o.a. door niet-stemmers Kabinetsdeelname Bij deze uitslag ligt kabinetsdeelname niet voor de hand maar een gesprek is niet uitgesloten als er iets fundamenteels te realiseren is.

Uitsluiten
PVV en FVD worden uitgesloten, zoals al langer het geval is

Voorkeurscoalitie
Een coalitie van CDA en linkse partijen is een interessante optie. Een coalitie VVD-D66-SP met een vierde partij is niet Logisch voort het eerste onderzoek. De SP is de meest linkse partij en wil fundamentele veranderingen bij o.a. verkleining ongelijkheid en marktwerking in de zorg.

Minderheidskabinet
Denkbaar als uitkomst. Graag een dunner regeerakkoord, meer ruimte voor TK. VVD en D66 aan zet.

lnhoudeliike thema’s
LM noemt diverse belangrijke onderwerpen, nI. helpen slachtoffers toeslagen en gaswinning, meer zekerheid op arbeidsmarkt, in de zorg meer personeel, hogere salarissen medewerkers, kleinschaligheid, analyse alternatieven euro


PvdA

Duiding uitslag
Fragmentatie door veel fracties, hoge opkomst bemoedigend, bescheidenheid past

Uitsluiten
PVV en FVD zijn uitgesloten, samenwerking met Ja21 hoogst onwaarschijnlijk Voorkeurscoalitie Zo progressief mogelijk kabinet.
Een coalitie VVD-D66-PvdA niet zonder een andere linkse partij (D66 geen linkse partij)

Minderheidskabinet TK
Vraagt veel van leden kabinet en TK en veel vertrouwen, risico stilstand

Inhoudelijke thema’s
LP noemt optie verkenning langs inhoud. Daarbij meenemen o.a. bestrijding ongelijkheid, meer zekerheid op werk, woningnood, toegankelijke zorg, klimaat, stevig buitenlands beleid, aanpak racisme en discriminatie, de rechtsstaat, significant hoger minimumloon en handhaving koppeling.


GL

Inleidend:
Alle fractie vz wilden tempo, maar denk dat iedereen begrip heeft voor meer tijd. Tussen verslag dan wellicht goed Uitslag valt ontzettend tegen, understatement, echt onder de indruk van veerkracht fractie, verdrietigste is afscheid medewerkers. We zijn er weer klaar voor.

Duiden uitslag:
2 partijen hebben het het beste gedaan, kaag fantastische campagne; Corona heeft iets gedaan, bv Haga bij Forum, PvdD, mensen die ontkennen of tegen de avondklok zijn switchen naar andere partijen.
Fragmentatie. Kleine nieuwe partijen: trend die we al langer zien, iedere groep eigen gezicht. Word ik heel verdrietig van, boeren geluid bv ook prima bij CDA, anti racistisch bij ons of bij D66, iedere groep eigen vertegenwoordiger, is heel complex. Volt: kan ik niet zo goed duiden

Coalities in inhoudelijke thema’s:
Vanuit de inhoud aanvliegen. Wat zijn grote problemen? Aanpak Corona crisis, korte termijn, rekening houden dat we tot einde jaar mee bezig zijn. Heel kort daarna andere grote issues: stikstof gecombineerd met woningbouw, technisch en politiek ingewikkeld. Klimaat voor mijn partij belangrijkst maar minder ingewikkeld omdat Europa daar stappen heeft gezet, daar zie je kansen voor verbinding tussen partijen want goed voor verdienvermogen NL.
Halveren vee stapel geen principe kwestie, maar ik zie geen andere manier dan minder dieren. Op 1 plek leggen: stikstof, woningbouw, landbouw. Ongelijkheid, zie ik ook overeenkomsten nog niet altijd qua bedragen, maar verkiezingsprogramma is ook onderhandelingsinzet: wonen, arbeidsmarkt Discriminatie / racisme: is daar een nieuwe taal te vinden die weer kan verbinden.
Communicatie daarover essentieel Migratie: kan ook klein blijven, vorige keer zat het vast op allerlei deals, die deals zijn er nooit gekomen. Wij zijn niet van plan dat op te spelen, zouden het groot kunnen maken, gaan we niet doen, route Europa volgen.
Medisch ethisch: vrije kwesties, wat mij betreft 0 tijd aan besteden.
Ons past bescheidenheid, maar vind wel dat we verantwoordelijkheid moeten nemen. Optie links zonder VVD: lijkt me niet levensvatbaar
Zo progressief mogelijk, dan tekent volgorde zich wel uit (in antwoord op vraag over CDA, PvdA, SP, PvdD erbij bij kabinet VVD-D66-GL
Breed draagvlak nodig in TK en EK, daarom 5e partij nuttig. Oppositie? Slagveld.
Misschien dat CU mee gaat doen, maar die zullen daar dingen op terug willen vragen medisch ethisch.
Meerderheid EK: dan zit CDA daar bij idd Bv. Stikstof: met PvdD is het nooit goed genoeg, CU: halveren veestapel nee.
Dus voorkeur voor meerderheid in beide kamers. Formeel: breed draagvlak in beide kamers. Onderscheid tussen PvdA en SP? Ja, PvdA staat er wat dichter bij. Dus partijen om verder mee te praten: VVD - D66- CDA - GL - PvdA - SP-PvdD
Inklinken? In deze fase te veel gevraagd. Nog een keer samen komen? prima GL is stabiele partij, bestuur etc staat. Iedereen wil regeringsdeelname  Nationaal herstelplan: korte termijn Corona, ik dacht dat Rutte bedoelde met schulden aanpakken de staatsschuld. Qua geld geen probleem, 15 mld, maar wat doe je met bedrijven die wel al betaald hebben of hun spaargeld erin hebben zitten?

Uitsluiten:
PVV, FvD. Als PVV op alles terug wil komen, dan kom ik wel terug, maar zie ik niet gebeuren.Verder niemand uitsluiten.

Minderheidskabinet:
Niet aanraden. In dit landschap wordt het echt hardball. Verder proces: Vorm: zo snel mogelijk formeren, aan de voorkant de ruimte en tijd nemen. RA: sommige delen waren best op hoofdlijnen, maar anderen niet, bv veiligheid op N weg...dus houd het op hoofdlijnen, Op politiek niveau wel grote knopen doorhakken, bv klimaat, maar uitwerking aan kabinet laten.
Ook toekomst toeslagen: op hoofdlijnen, uitwerking aan staatssecretaris laten


FVD

Duiding uitslag
Kiezers gaven richting rechts aan.

Uitsluiten
Geen uitsluitingen.

Voorkeurscoalitie
Eerste voorkeur is een minderheidskabinet VVD-D66 dat bestuurt met wisselende meerderheden.
Tweede voorkeur is een rechts kabinet met VVD-PVV-CDA-FVD en gelijkgezinden


PvdD

Duiding uitslag
Zeer bepaald door Corona crisis, grote thema’s minder tot z’n recht gekomen, uitslag niet representatief, maar daar moeten we het mee doen. Maak me zorgen over desinformatie, bv door Forum, info over Corona virus (niet voor verslag). Partijen die klimaat hebben ingebracht door PvdD en D66 zijn gegroeid. Heel goed dat eerste vrouwelijke zwarte lijsttrekker gekozen is, belangrijk signaal.

Opdracht nieuwe kabinet
Wat hebben wetenschappers te zeggen over virus laten we dat serieus nemen. Geldt voor pandemieën maar ook voor klimaat en stikstof. Manier waarop we het aanpakken is onvoldoende. Moed opbrengen om keuzes te maken die voortvloeien uit wetenschap, PvdD draagt daar graag aan bij. Daar zou vanuit de verschillende bloedgroepen overeenstemming over te vinden moeten zijn. Ook bij boeren. Als er een regering te vormen is die daar toe wil bijdragen doen we graag mee.

Uitsluiten
Opereren vanuit de principes vd rechtsstaat, mcl respecteren int verdragen en rechtspraak. Partijen die ik daar niet snel toe zie bewegen: FvD, PVV, JA21. Gesprek? Ja, maar zou wel aardverschuiving zijn. Zo inhoudelijk zie ik het. Eenmansfracties: of je dan in staat bent om verschil te maken is de vraag, maar ben zelf ook met 2 zetels begonnen en kon wel degelijk verschil maken.

Voorkeurscoalities:
VVD-D66 + met Links en Groen erbij is voorkeurscoalitie (PvdD, GL, SP, PvdA) Volt: nieuw, ambitieus, benieuwd wat ze zelf zeggen
Meerderheid EK: niet zo problematisch als die er niet is. 

Minderheidskabinet
met deze kamer niet heel enthousiast over, maar niet uitsluiten

Inhoudelijke thema’s:
RA op hoofdlijnen, ruimte laten voor de kamer. Nationaal herstelplan: goed idee, maar wel in samenhang met toekomstige noodzakelijke
maatregelen bv klimaat. Maar steunen zeker herstelplan. Stikstof: halvering veestapel. Breekpunt is CDA? Schetst kleine kansen dat we mee kunnen doen aan kabinet, maar de wetenschap is er: iedere keer worden boeren in het ongelijk gesteld. Advies ambtenaren ligt er ook. Hoe helpen we boeren mee in transitie. Sluit niet uit dat ze zelfs bij CDA tot die moed kunnen komen. Zo ja, dan kunnen we mee doen. Blijven we vasthouden aan symptoom bestrijding, dan niet.
Kiesdrempel: nee, PvdD beste vb tegen kiesdrempel zei Gerri Verbeet altijd. Het heeft ook nadelen zo’n versplinterde kamer, maar denk dat je meer verliest als je het invoert. Wel zorgen over werkdruk kamer, toen ik begon bestond twitter nog niet.


CU

Duiding uitslag
Zorgen over deelbelangen die zich in partijen uiten, en soms tegenover elkaar staan, en in debatten eerder gericht op bloedneuzen dan bv kwaliteit wetgeving. Grote fracties worden alleen maar kleiner, versnippering, deelbelangen ipv binnen partij nu ieder eigen partij.
Verschillen worden tegenstellingen met weinig intentie om te overbruggen: stad versus platteland, rijk versus arm.
Kiesdrempel: dan raak je ook SGP en die stelt zich heel constructief op
Zal lastig worden om kabinet te vormen die die tegenstellingen overbrugt.

Opdracht kabinet:
Bij elk onderwerp nadenken wie winnaars en verliezers zijn, en voorkomen dat verliezers aan de kant blijven staan. Geldt als leidraad bij alle grote opgaven: bv pensioenen voor jong en oud, arbeidsmarkt voor vast en flex

Uitsluiten:
Ben niet in die positie, maar PVV en FvD ligt niet voor de hand, grondrechten essentieel, dus als ze dat niet respecteren dan houdt het op. Tuurlijk, als ie nu alles opgeeft (PVV), maar als je kijkt naar hun struc gedrag. Maar vanuit democratisch oogpunt eigenlijk niet goed om uit te sluiten.

Voorkeurscoalities:
Meerderheid in TK en constructieve samenwerking EK. Bovenaan beginnen en wie sluit je dan uit. Daar ligt eerste verantwoordelijkheid. Ligt niet voor de hand dat wij nu aanschuiven, dat we gaan praten. We zullen altijd constructieve rol spelen. We lopen niet weg voor verantwoordelijkheid, dus sluit het niet uit, maar ligt niet voor de hand. Eerst PvdA. 2017: expliciete weigering van PvdA om te gaan praten. Bezien hoe linkse partijen zich tot elkaarverhouden, is dat echt een koppel? Niet vanuit winnaars en verliezers bezien.
Er staan echt partijen voor ons waar geen enkele reden is om niet mee te praten. Als dat allemaal niet lukt, dan wel bereid? Ja, maar dan moet ik wel echt zeker weten dat het echt inhoudelijk niet is gelukt met de andere partijen.
Tegenstellingen groter met D66 dan met CDA? Niet perse, het is ook geen categorische weigering.
Als 5e partij en niet nodig voor meerderheid in TK? Zou ik zelf niet doen. Als PvdA en GL perse samen willen ok.

Minderheidskabinet:
Last resort, noodgreep, politieke armoede. En degenen die zeggen dat geeft ruimte voor de
kamer? Dat gebeurt al. Als je niet vanuit een basis hele moeilijke besluiten moet nemen dan
wordt het heel complex.

Inhoudelijke onderwerpen:
Nationaal herstelplan: Corona beleid gaat gewoon door, herstelplan zwaluwstaarten met formatie, we hebben al herstel op onderwijs, zou je ook voor andere onderwerpen moeten doen.
Zie verder brief: wonen, belastinghervorming, klimaat akkoord, pensioen akkoord, verkleinen kloven
Medisch ethisch: heb gezegd dat ik het moeilijk zou vinden als daar überhaupt niet over gesproken kan worden, waar het uitkomt geen idee, maar moet gewoon besproken worden. Hoop echt dat RA dunner wordt dan de vorige, focus op doelstellingen, piket palen. Richting cf vorige RA op pensioenen, dat ook doen op wonen bv.


Volt

Duiding uitslag
Veel partijen, niet belangen alle Nederlanders goed behartigd, opkomst FVD en JA21 zorgelijk

Voorkeurscoalitie
Duurzaam, progressief en stabiel kabinet. Wenst nu geen kabinetsdeelname. Niet negatief over een minderheidskabinet met dun regeerakkoord en meer inbreng TK.

lnhoudelijke thema’s
Meer inzet kabinet in Europa en meer transparantie hierover in TK, o.a. bij digitalisering, beperking big tech, humane migratie, rechtsstaat, vetorechten EU, sociale ongelijkheid, grensregio’s


JA21

Duiding uitslag:
Heel goed, rechtse meerderheid in kamer ontstaan. Wij zijn echt opgericht om VVD naar rechts te trekken, we willen echt samenwerken, zien dat bij PVV niet gebeuren, FvD heeft ook gezegd van niet vlg mij.

Uitsluiten:
PVV, FvD zien we niet al realistisch: worden gewoon uitgesloten, inhoudelijk kunnen we daar natuurlijk het meeste mee, maar dat is niet reeel.

Voorkeurscoalitie:
Willen rechtse coalitie, Rotterdam variant. Ga ik buiten ook zeggen. Willen we er natuurlijk wel eea voor terug, migratie Onderhandelbaar? Ja, als je niet wilt onderhandelen, kun je niet meedoen, maar er moet wel iets te zien zijn, ook al zijn we klein. Migratie, klimaat, Europa zijn belangrijkste thema’s. Migratie afremmen het belangrijkst. Begrijp dat mark redeneert: op ministersposten niet door 4, op inhoud wel.
Het moet blijken of het voor jullie (D66) te doen is. Ik snap ook dat jullie ook andere opties verkennen, zou het op prijs stellen als rechtse optie niet bij voorbaat wordt uitgesloten. Voor het gevoel zijn onze 3 zetels er meer dan 3 omdat we rechtse gevoel in kabinet brengen.
Er kunnen natuurlijk ook heel veel redenen zijn om niet in te stappen, zijn klein, nieuw etc.
Maar verantwoordelijkheid op rechts.

Minderheidskabinet:
Niet negatief, willen ook hoofdlijnen akkoord. Is zeker over te praten. Vanuit coalitie hel op aarde, vanuit oppositie een feestje, wel een mooi democratisch uitgangspunt.

Inhoudelijke thema’s:
COVID: verdient debat in kamer, geen formatie ding, geen onderdeel van coalitie spel. Andere thema’s: holy 3: migratie, klimaat md energie en Europa. Rutte zei: 1 op 1 met VVD. We zien wel dat aarde opwarmt en dat fossiele energie verdwijnt, maar we geloven in kernenergie ipv windmolens en in andere aanpak, geld wordt nu niet effectief besteed, 0 rendement. Maar dus niet eens met onze voormalige partij. Is er reeel compromis denkbaar op migratie? Daar moet dan idd wel wat gebeuren, mark zei:
een kwart op inhoud geven. In Rotterdam hebben we het ook gered, we zijn geen weglopers zoals Leefbaar Rotterdam, onze handtekening staat. Zo breed wordt gedeeld: grenzen voor en groot deel dicht, selectiever zijn. Gebrekkige integratie hikken ook veel kiezers tegenaan.
Hoe stabiel is JA21? Tja, hoe stabiel is CDA? we zijn nuchter, down to earth. Ik ga sowieso niet het kabinet in, ... zit in EP, ...is arts. Heb heel erg goed gevoel bij. Nuchter, zakelijk. Denk dus dat stabiliteit er is, maar politiek is grillig. We geloven in gecontroleerde groei, rustig uitbouwen. 70 vd statenfracties van FvD zijn overgegaan vd 90 Belangrijk om met alle fracties te blijven samenwerken, gaan we ook gewoon doen met forum. Op onderwerpen moet je als kleine partij keuzes maken, tuurlijk.


SGP

Duiding uitslag
Fragmentatie, nieuwe partijen, zittende coalitie wint, beweging naar rechts, linkse partijen verloren

Uitsluiting
Geen

Voorkeurscoalitie
Rechtse coalitie niet mogelijk door uitsluitingen. Linkse coalitie evenmin kansrijke combinatie. Centrum-rechts is de eerst te onderzoeken mogelijkheid. Kabinetsdeelname niet op voorhand uitgesloten maar partij is klein.

Minderheidskabinet
Minderheidskabinet pas te onderzoeken als er geen meerderheidskabinet te vormen is, is minder snel en slagvaardig, afhankelijk van constructieve fracties.

lnhoudelijke thema’s
CS noemt o.a. vertrouwen in de overheid, evaluaties, lessen WRR-rapport weten is nog geen doen, belang uitvoerbaarheidstoetsen, uitzicht op begrotingsevenwicht bieden, woningmarkt, arbeidsmarkt.


Denk

Duiden uitslag:
Blij met de uitslag. Had op meer gehoopt maar moet realistischer worden. Verrassende uitslag, GL teruggevallen, PvdA verbaasd dat ze niet meer hebben gekregen, nieuwe partijen, duiden dat als winst voor de democratie. Betekent wel wat voor samenwerking in parlement en debatten, vraag is of dat debat ten goede komt, dus daar nog een keer goed naar kijken, bv. Via commissie. Ook opvallend dat partijen die grote rol KOT hebben gespeeld (Denk ook), dat je dat niet terug ziet in de uitslag. Links heeft verloren.
Ik vind het een nederlaag van andere politieke partijen dat Denk heeft moeten ontstaan, was niet van plan de politiek in te gaan.

Voorkeurscoalitie:
Coalitie: wsl vrij wonderlijk, voorkeur: zonder VVD: D66, CDA en linkse partijen. Links progressief. Ik denk dat kabinet wat er komt: VVD, D66, CDA en PvdA. Zie Wopke niet 4 jaar de kamer in gaan. Iedereen gaat over z’n schaduw heenstappen vanwege landsbelang.
Ook ideeen over woningbouw, ga ik me zelf ook meer mee bezighouden. Graag snel formeren, mag op hoofdlijnen.
Denk heeft moeilijk jaar gehad, maar gaat niet opnieuw gebeuren, wij 3en kunnen lezen en en schrijven, partij ook iets anders positioneren. Ozturk stopt, had ie 4 jr geleden al aangekondigd, afscheid wel zuur, ook niet meer in bestuur. Nu dames erbij, geen Turkse komaf, gaat ook gebeuren. Progressieve partij. Bv. Homo rechten.
We zijn stabiele partij. We kennen onze plek. Willen in kamer blijven, tenzij het echt moet.

Minderheidskabinet:
interessant, rompkabinet. Als vorm heel interessant, in DK ook. Genoeg ruimte om op elk onderwerp meerderheden te halen linksom of rechtsom.

Uitsluiten:

FvD, PVV, JA21.

Inhoudelijke thema’s:
Overheid moet betrouwbare partner zijn, sociale advocatuur meer geld heen, belastingdienst moet sneller / beter werken.
Mijn partij is erop gebrand dat iedereen onvoorwaardelijk deelneemt aan NL samenleving.
Het past is om controlerend en op sommige onderdelen initiërend (bv. Aanpakken algoritmes) bezig te zijn. Schulden stelsel verschrikkelijk, kom uit gezin van 9 kinderen, kon


50plus

Duiden uitslag:
Heel erg verrassend vanwege afwijking peilingen. Voor mij nieuw. Wat me opvalt is dat populisme populair is, voor waar wordt aangezien. Rechts heeft veel gewonnen, lastig: verkiezingsretoriek lijkt te winnen. Veel ontevredenheid. Aan de andere kant hebben VVD en D66 ook gewonnen, dus heel gek. Lijkt wel schisma in twee kampen. Gaat denk ik in kader van formeren ook heel lastig worden. Eigenlijk wil je links midden en rechts in kabinet maar wordt heel complex.
We zijn progressief midden, dat waren we niet, 50 plus was soms richting FvD / PVV, zo zit ik totaal niet in de wedstrijd, kom van D66, dus heb bijgestuurd. 50plus heeft veel gedoe gehad, daar word je op afgestraft en terecht wat mij betreft.

Opdracht nieuw kabinet / inhoudelijke thema’s:
Impact Corona, ook sociaal maatschappelijk. We vergrijzen ongelooflijk en dat geeft ook enorm veel uitdagingen. Rapport 2005 lang zullen we leven. 22 aanbevelingen, staan allemaal nog. Uitdagingen rondom wonen, pensioen, zorg. Ook koopkracht, sociale stuk, veel ouderen in isolement. Arbeidsmarkt, leven lang leren.
Nationaal herstelplan: ja, goed idee. Het werkt echt overal in door, bv ook in ggz. Je ziet gelukkig ook mooie dingen ontstaan.

Voorkeurscoalitie:
VVD-PvdA-D66 met 50 plus: qua zetels buitengewoon ingewikkeld. Dus je ontkomt niet aan CDA, en dan nog minimaal 1 partij nodig. Volt vraag ik me af voor VVD, JA21 voor D66, CU ingewikkeld vanwege voltooid leven. GL denk ik voor beide partijen lastig, PvdA wil niet zonder GL.

Uitsluiten: vind dat bij een democratie elke stem telt, maar bij ons programma passen sommige partijen gewoon minder: FvD, PVV, JA21.

Minderheidskabinet:
spannend, best wel leuk. Moet je veel nauwer samenwerken met oppositie, kan heel interessant zijn. Niet perse verkeerd in deze tijd, je moet veel meer in overleg en samenwerken. Er wordt te veel op eilandjes gewerkt.
RA: richting belangrijk, heel erg voor op hoofdlijnen, ruimte voor uitwerking.


BBB

Duiding uitslag
Komst nieuwe partijen positief voor democratie

Uitsluiting
Geen uitsluitingen

Voorkeurscoalitie
Bij voorkeur wenst BBB samen te werken met VVD, CDA, CU, SGP en SP (geen meerderheid) CP heeft sterke voorkeur voor een meerderheidskabinet

Inhoudelijke thema’s
CP noemt o.a. ministerie van platteland, een constitutioneel hof, kostprijstoets voorgenomen regelgeving, aanpassing prijzen supermarkt, meerjarig plattelandsbeleid, intrekking stikstofwet, vakmensen betrekken bij stikstofbeleid, vergoeding schade gaswinning, tolvrij maken Westerscheldetunnel, geen gedwongen aanpassingen veestapel, belang voedselzekerheidsopgave, aanpassing strikte Europese regelgeving (bijv. meststoffenregels), geen handelsverdragen met landen die anders produceren, tegen CETA en Mercosur.

Opmerking Jippie Bij BBB staat dezelfde tekst nogmaals toegevoegd met handmatige aantekeningen erbij, deze zal ik later bijvoegen als fotobestand.

BBB verkennend gesprek TK 2021 (Foto: Twwede Kamer)
BBB verkennend gesprek TK 2021 (Foto: Tweede Kamer)

Bij1

Duiden uitslag:
Veel zetel verlies voor centrum-links, winst voor rechts. 1 hele progressieve, jonge (bestaan net 4 jaar) partijen gekozen en dat zijn wij. Wij duiden vooral onze entree. Misschien ook wel: behoefte aan duidelijke politiek, heel duidelijk profiel.

Voorkeurscoalitie:
Vooral de wens om een progressief kabinet te vormen, mag heel duidelijk zijn dat we geen voorstander zijn van rechtse politiek, verder niet zo aan mij. Geen rol voor ons in kabinet: eerst groeien, opbouwen, duidelijk signatuur krijgen.
Wij gaan hoe dan ook in oppositie. Kan ook absoluut constructief, vanuit de inhoud.

Minderheidskabinet:
geen opvatting over, zou dan wel automatisch mijn politiek kleur hebben, kan gunstig zijn. Jorritsma: je moet dan wel naar meerderheden streven, kan met rechtse meerderheid lastig worden voor jullie. “eens”

Uitsluiten:
JA21, PVV, FvD: extreem rechts, voor ons echt een grens Natuurlijke partners van ons: PvdD, GL, PvdA en ook SP, hoewel niet perse zusterpartij.

Inhoudelijke thema’s:
Klimaat staat bovenaan, herstel vd rechtsstaat en ook van vertrouwen vd rechtsstaat. Wens voor meer representatie en gelijkwaardigheid, herstellen van de participatiewet ed. Met name als het gaat om toeslagen moeten we iets.
Corona / herstel: allermoeilijkste onderwerp, rijdende trein, als nieuweling onvoldoende inzicht, niet heel uitgesproken over. Wat wel veel pijn heeft gedaan: vergroten van de kloof: mensen die al een jaar binnen zitten versus mensen die zeggen tja het zal wel.
Voortvarendheid herstelplan goed. Komen heel erg op voor bv sekswerkers. Kleine ondernemers, kleine zelfstandigen moeten perspectief krijgen. Vaccinatie proces, kwetsbaren.

Blind scheurt enkelband: seizoen met Ajax voorbij, EK twijfelachtig

Daley Blind komt dit seizoen niet meer in actie voor Ajax. De verdediger raakte dinsdag geblesseerd aan zijn enkel tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd Gibraltar-Nederland. Of hij het EK ook moet missen, is nog twijfelachtig.

Blind heeft tijdens de interland tussen Gibraltar en Nederland zijn voorste enkelband van zijn linkerenkel heeft gescheurd. Volgende week ondergaat hij een operatie. "Als echt alles tijdens de revalidatie meezit, heb ik de hoop dat ik het EK nog kan halen", aldus Blind.

"Ik baal natuurlijk vreselijk. Je voetbalt voor de prijzen en die worden de komende maanden verdeeld. Daar wilde ik uiteraard bij zijn. Het is tot nu toe een prachtig seizoen met Ajax. Dat eindigt voor mij nu heel abrupt."

Parijs-Roubaix naar begin oktober

De voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix gaat op 11 april niet door. De autoriteiten hebben de koers, vanwege de coronasituatie in het departement waar Roubaix ligt, verboden. Een nieuwe datum is er ook al. De Hel van het Noorden staat nu voor het eerste weekend van oktober op het programma.

Op zaterdag 2 oktober rijden de vrouwen hun eerste Parijs- Roubaix, de mannen komen een dag later aan de start voor de 118e editie.

In 2020 werd Parijs-Roubaix vanwege de coronapandemie eerst uitgesteld en later afgelast.

COVID-19: 7882 nieuwe besmettingen en 22 doden, totaal 1.280.443 en 16.559

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7882 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.280.443 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 276 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1639 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 61 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 688 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 22 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.559 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Willem van Oranje in het heelal

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het heelal zit vol met hemellichamen met bekende namen als Jupiter, Mars of Europa, maar wist dat er ook een hemellichaam naar Willem van Oranje vernoemd is? Planetoïde nummer 12151 is in 2008 vernoemd naar de vader des vaderlands. Sindsdien heet het hemellichaam, dat een doorsnede van ongeveer vijf kilometer heeft en banen draait tussen die van Mars en Jupiter, 'Oranje-Nassau'.

Het nutteloze feitje van de dag: Willem van Oranje in het heelal (WikiCommons/www.rijksmuseum.nl)
Het nutteloze feitje van de dag: Willem van Oranje in het heelal (WikiCommons/www.rijksmuseum.nl)

Ratchet and Clank remake heeft PS5-update gekregen

Ratchet and Clank, de PS2-klassieker uit 2002, kreeg in 2016 een remake op de PS4. De game was recent onderdeel van Sony's 'Stay at Home' initiatief en daarmee dus gratis beschikbaar. Ontwikkelaar Insomniac Games, inmiddels onderdeel van Sony's interne studio's, heeft onverwacht een PS5-patch voor de game aangekondigd. Met de gratis update draait de game op 60fps. De patch is sinds gisteren beschikbaar.

Insomniac werkt natuurlijk ondertussen ook aan een splinternieuwe Ratchet and Clank-game. Ratchet and Clank: Rift Apart komt op 11 juni uit.

Cloudpunk krijgt grote uitbreiding

Cloudpunk krijgt een grote uitbreiding genaamd 'City of Ghosts'. Dat heeft ontwikkelaar Ion Lands bekendgemaakt. Volgens Ion Lands bevat deze DLC veel content en het zou zelfs genoeg voor een sequel zijn. "Het verhaal is meer duister en complex en we kunnen niet wachten tot mensen dit gaan ervaren", aldus studiobaas Marko Dieckmann. Een releasedatum voor de uitbreiding is nog niet aangekondigd.

Cloudpunk is een avontuurspel dat zich afspeelt in een futuristische open-wereld stad genaamd Nivalis. Je speelt een vrouw die voor een vervoerbedrijf werkt en daardoor allerlei interessante figuren ontmoet. Je kunt vrij rondrijden in je vliegende auto, maar ook te voet personages zoeken die wat te vertellen hebben. Cloudpunk kwam eind vorig jaar uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc.

Shin Megami Tensei III: Nocturne HD Remaster ziet er goed uit

Ontwikkelaar en uitgever Atlus heeft een nieuwe trailer vrijgegeven van Shin Megami Tensei III: Nocturne HD Remaster, de nieuwe versie van de PS2-klassieker. In de onderstaande trailer zien we dat de game ook mede de grafische stijl niet heel erg verouderd oogt. De remaster bevat verder nieuwe moeilijkheidsgraad modi en moderne features zoals auto-save. Je kunt ook kiezen tussen Engelse of Japanse stemmen.

Shin Megami Tensei III: Nocturne begint als de wereld een apocalyps heeft doorgemaakt. De mensen die het hebben overleefd raken in conflict over hoe de nieuwe wereld door moet gaan en welke filosofieën de belangrijkste zijn. Jij mag naar de verschillende partijen luisteren en beslissen wie er gelijk heeft en de wereld vorm mag geven.

Economische impact huidige lockdown lijkt vooralsnog kleiner

Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 krompen consumptie door huishoudens, export van goederen en investeringen ongemeen hard. Na een versoepeling van de coronaregels in de zomer zijn de restricties in en buiten Nederland sinds medio oktober weer aangescherpt. De consumptie zakte daarna opnieuw ver weg, maar de export van goederen en de investeringen ondervonden minder schade dan tijdens de eerste lockdown. Hierdoor lijkt de huidige lockdown vooralsnog minder impact op een deel van de economie te hebben dan die van vorig jaar. Dit meldt het CBS in het jaaroverzicht van de Nederlandse economie in 2020.

De economie kromp in 2020 met 3,7 procent. Van deze krimp was ongeveer drie kwart toe te schrijven aan de lagere consumptie door huishoudens. Consumptie door huishoudens, investeringen, overheidsconsumptie en handelssaldo tellen op tot het bbp.

In april 2020 kromp de consumptie door huishoudens met ruim 17 procent ongekend hard. Na een versoepeling in de zomer werden medio oktober de coronamaatregelen weer aangescherpt en zakte de consumptie opnieuw weg. In januari 2021 werd na april 2020 de grootste krimp ooit gemeten. Door het op 15 december sluiten van alle niet-essentiële winkels, krompen, naast de uitgaven aan bijvoorbeeld horeca, recreatie, sport en cultuur, nu ook de uitgaven aan duurzame goederen uitzonderlijk sterk.

Investeringen krimpen minder sterk
Tijdens de huidige lockdown was de krimp van het volume van de investeringen in materiële vaste activa kleiner dan in het voorjaar. In mei 2020 krompen de investeringen met ruim 18 procent, vooral door teruggelopen investeringen in vervoermiddelen.

In januari 2021 is ruim 5 procent minder geïnvesteerd. Vooral de investeringen in vervoermiddelen, woningen, bedrijfsgebouwen en machines zijn in het najaar en begin 2021 minder gekrompen dan tijdens de eerste lockdown in april en mei 2020. De bezettingsgraad van de industrie lag bij aanvang van het eerste kwartaal van 2021 een stuk hoger dan bij aanvang van het tweede kwartaal 2020. Toen bereikte de benutting van machines en installaties het laagste niveau sinds de start van de meting in 1989. Ook het oordeel van producenten over de toekomstige productie is al maanden veel positiever dan in het voorjaar van 2020.

Export goederen weer terug op niveau van voor corona
Het volume van de goederenexport was in januari 2021 bijna 4 procent groter dan in januari 2020. Dat was de grootste groei in een jaar tijd. De export van goederen ligt sinds het najaar weer op het niveau van voor corona. Ook uit de wereldhandelsmonitor van het CPB blijkt dat de wereldhandel eind 2020 weer boven het niveau van begin 2020 lag. In april en mei 2020 kromp de uitvoer met meer dan 10 procent; er werden toen vooral minder transportmiddelen en aardolieproducten uitgevoerd.

Door de opleving van export is ook de schok van de huidige lockdown voor een export-georiënteerde bedrijfstak als de industrie minder groot. In april 2020 daalde de gemiddelde dagproductie van de industrie sterk en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Vervolgens trok de productie weer aan en lag in januari 2021 weer op het niveau van voor de coronacrisis.

Producenten positief, consumenten somber
Het herstel van de productie industrie volgt op het aantrekkende producentenvertrouwen. In april 2020 bereikte het vertrouwen van de industriële ondernemers het laagste niveau sinds de start van het onderzoek in 1985. Nog geen jaar later hadden positieve ondernemers alweer de overhand en in maart 2021 was het producentenvertrouwen weer terug op het niveau van voor de coronacrisis.

Ook het consumentenvertrouwen daalde in april 2020 ongekend hard. De stemming herstelde de laatste maanden wel wat, maar consumenten bleven in maart 2021 nog steeds relatief somber. Dat komt vooral door hun oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden. Over de economie in de komende twaalf maanden zijn ze nagenoeg niet meer negatief. Het oordeel over de eigen financiële situatie voor de komende twaalf maanden was in maart zelfs een stuk positiever dan gemiddeld over de afgelopen twintig jaar.

Stelling van Amsterdam 25 jaar Werelderfgoed

De Stelling van Amsterdam is erfgoed van wereldformaat: uitzonderlijk én onvervangbaar. De bijzondere verdedigingsring die bestaat uit 46 forten, dijken en sluizen staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Stelling deze titel kreeg.

De UNESCO-status wordt nationaal en internationaal gezien als een grote waardering. ‘Werelderfgoed’ betekent onder andere dat een monument extra bescherming krijgt én kan rekenen op meer aandacht van toeristen. Andere monumenten die ook deze status hebben zijn onder andere de Chinese Muur, het Great Barrier Reef en de Acropolis. Noord-Holland heeft nog meer werelderfgoed: Droogmakerij de Beemster, de grachtengordel en de Waddenzee.

Gedeputeerde Zita Pels markeert dit bijzondere moment op Fort van Hoofddorp. Femme Hammer, initiafnemer van Fort van Hoofddorp, vertelt over deze verborgen schat van de Haarlemmermeer.

Verborgen in het groen
De Stelling is onderdeel van het landschap met zijn watermanagementsysteem en de militaire werken. Vaak zichtbaar maar soms ook verborgen in het groen. Een aantal forten ligt er verlaten bij, maar heel veel hebben de afgelopen jaren een echte make-over gekregen. Zij kregen een nieuwe functie en werden bijvoorbeeld omgebouwd tot restaurant, sauna of bezoekerscentrum. Heel veel ondernemers, vrijwilligers en organisaties zetten zich in om dit erfgoed te beschermen, te verduurzamen én te ontwikkelen. Zij geven de Stelling een nieuwe toekomst!

Wie de Stelling wil leren kennen, kan forten bezoeken en deelnemen aan activiteiten. Wandel - en fietsroutes wijzen diegenen de weg die een deel van de linie willen ontdekken.

Toekomst
Dit jaar wordt mogelijk besloten of de Nieuwe Hollandse Waterlinie – als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam – op de lijst van UNESCO komt. Dan wordt de Stelling dus 1 groot Unesco Werelderfgoed samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kijk voor meer informatie op de website Stelling van Amsterdam.

2,5 miljoen voor verplaatsing goederenvervoer naar water en spoor

Meer goederenvervoer over water of via het spoor in plaats van over de weg. Dat is goed voor de afname van de verkeersdrukte op de weg, de verkeersveiligheid en het terugdringen van CO2-uitstoot. Minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven gaan ondernemers in de logistiek helpen om de verplaatsing van het goederenvervoer naar water en spoor – de modal shift - te maken. Ze trekken om ze daar bij te ondersteunen een bedrag van 2,5 miljoen euro uit. Logistieke bedrijven die kleine of middelgrote transporten verzorgen, komen in aanmerking voor financiële steun als ze ladingen bundelen.

Minister Van Nieuwenhuizen: “We moeten onze wegen ontlasten en industrie en havencomplexen moeten bereikbaar blijven. Dat is geen wens maar noodzaak. Met deze regeling kunnen we minstens 1000 vrachtwagens per dag van de weg halen. En niet onbelangrijk: dit is een steuntje in de rug voor ondernemers zodat ze de shift ook echt kunnen maken.”

Staatssecretaris van Veldhoven: “Voor het maken van de overstap van weg naar water of spoor is lef nodig. Het vraagt van ondernemers een andere manier van denken, want natuurlijk gaat vervoer per boot of trein anders dan via een vrachtwagen. Maar het is noodzakelijk dat we de omslag maken om de transportsector te verduurzamen.”

Dagelijks 2.000 containers van de weg
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zet de komende jaren samen met de provincies, de Topsector Logistiek en de Logistieke Alliantie in op een modal shift. Meer vervoer van goederen via water en spoor in plaats van de weg is ook belangrijk omdat door de grootschalige vervangings- en renovatieopgave van Rijkswaterstaat de druk op het wegennet zal toenemen. Rijkswaterstaat vervangt of renoveert de komende jaren meer dan 100 bruggen, tunnels, sluizen en viaducten. Voor de periode 2020-2024 willen de betrokken partijen op de corridors Rotterdam-Venlo en Rotterdam-Arnhem/Nijmegen dagelijks 2.000 containers van de weg te ‘shiften’ naar de binnenvaart. Dat betekent dagelijks 1.000 vrachtwagens minder op de weg.

Aanvraag
Ondernemers die werk willen maken van een modal shift kunnen vanaf 1 april 2021 een aanvraag indienen met een maximum van 500.000 euro per project. Daarvoor is nodig dat ze met een concreet voorstel komen hoe ze goederen willen verplaatsen van weg naar water of spoor. Voor ondernemers die hun transport willen verplaatsen naar het water geldt dat ze actief moeten zijn op de route tussen de Rotterdamse haven en Duitsland, via de regio’s Arnhem-Nijmegen en Venlo. Hiervoor is een totaalbedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar. Voorstellen voor een shift van vrachtwagen naar trein komen door heel Nederland in aanmerking voor de regeling. De pot voor deze overstap is 1 miljoen euro. Aanvragen kunnen tot uiterlijk 1 september 2021 worden ingediend bij uitvoeringsorganisatie Connekt.

The Elder Scrolls Online: Console Enhanced aangekondigd voor PS5 en Xbox Series X|S

Tijdens het preview-event voor het Blackwood-hoofdstuk onthulde Bethesda The Elder Scrolls Online: Console Enhanced, een next-gen versie die op 8 juni 2021 naar Xbox Series X|S en PlayStation 5 komt. Iedereen die The Elder Scrolls Online heeft gekocht of bezit voor PlayStation 4 of Xbox One, krijgt deze upgrade gratis.

Voorheen draaide ESO met 30 fps op console, maar op Xbox Series X en PlayStation 5 loopt de game nu met een 60 fps in 'Performance Mode'. Als je een visueel verbetering zoekt, kun je in native 4K spelen met 30 fps in de 'Fidelity Mode'. Voor spelers die de landschappen kunnen waarderen is de draw distance van de game nagenoeg verdubbeld, waardoor je nog verder kunt kijken in de wereld van Tamriel. De upgrade naar next-gen-kracht betekent dat laadtijden op Xbox Series X|S en PlayStation 5 ongeveer gehalveerd zijn. The Elder Scrolls Online: Console Enhanced brengt een aantal verdere veranderingen met zich mee, waaronder verbeterde reflecties, schaduwen, scherptediepte, ambient occlusion met screen space global illumination, bijgewerkte anti-aliasing en ontgrendelde textures.

Ook werd tijdens het Blackwood-hoofdstuk preview-event onthuld dat spelers de Daedric-complotten en tirannieke plannen moeten ontrafelen die de regio teisteren en het verband moeten ontdekken tussen de Prince of Destruction en zijn plannen voor Tamriel. Hoewel het verhaal van Blackwood op zichzelf staat, zet het wel het overkoepelende verhaal van Gates of Oblivion voort dat zich gedurende 2021 zal afspelen.

Nadat je het Companions-systeem hebt ontgrendeld in het hoofdverhaal van Blackwood, kun je kiezen uit twee nieuwe Companions om mee te beginnen, en je bepaalt hun speelstijl door hun uitrusting te kiezen en hun skills te verbeteren. Iedere Companion heeft een eigen persoonlijkheid, eigen voorkeuren en unieke quests. Let op wat je doet, want je daden hebben invloed op je relatie met je Companion.

De Blackwood-uitbreiding geeft spelers ook nieuwe wereldbazen, public dungeons, Oblivion Portal World Events en de Rockgrove Trial voor twaalf spelers om te verslaan. De Blackwood-chapter komt op 1 juni uit op pc, 8 juni zijn de console-spelers aan de beurt. De proloog van het verhaal is vanaf nu te spelen in The Elder Scrolls Online.

NVWA: kwart onderzochte kinderbedjes zeer onveilig

Bij 5 van de 20 kinderbedjes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar onderzocht, is sprake van ernstig veiligheidsrisico. De tekortkomingen die werden geconstateerd, leveren een reële kans op beknelling van ledematen, hoofdletsel of verstikkingsgevaar. De NVWA adviseert ouders en/of verzorgers deze kinderbedjes niet te gebruiken voor kinderen tot 4 jaar. Bij 3 andere onderzochte kinderbedjes werden minder risicovolle tekortkomingen geconstateerd. De verkoop van alle 8 kinderbedjes is verboden. Op de website van de NVWA staat een overzicht met foto’s van de onderzochte kinderbedden op merknaam dat consumenten kunnen raadplegen. Op de site van Veiligheid.nl kunnen ouders en verzorgers lezen waar ze op kunnen letten bij de aankoop van een kinderbed.

Risico’s
Kinderbedden die niet voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen veroorzaken risico’s: kinderen kunnen hoofdletsel oplopen doordat ze kunnen vallen, lichaamsdelen kunnen bekneld raken, of ze lopen gevaar voor verstikking. De risico’s zijn niet voor alle tekortkomingen hetzelfde, omdat de kans dat het gevaar zich voordoet verschilt. Een ernstig gevaar kan bijvoorbeeld de afstand tussen de spijlen in de opstaande zijden en de afstand tussen de bedbodem en de opstaande zijden zijn. Bij bepaalde afmetingen tussen onderdelen bestaat het gevaar dat ledematen of het hoofdje daarin bekneld kunnen raken. Als een kinderbed niet stabiel is, bestaat het gevaar dat het bedje kantelt en het kind op de grond valt. Bijvoorbeeld wanneer het kind in het bed gaat staan en tegen een opstaande zijde leunt of heen-en-weer beweegt. Hierbij kan het kind hoofdletsel oplopen.

Onderzoek
De veiligheid van kwetsbare groepen zoals baby’s en peuters heeft prioriteit bij de NVWA. Daarom worden producten voor die doelgroepen regelmatig aan toezicht onderworpen. In 2020 is een aantal merken kinderbedjes onderzocht. Kinderbedjes moeten voldoen aan wettelijke veiligheidseisen die zijn neergelegd in het Warenbesluit kinderbedden en boxen. Bij het onderzoek is ook getoetst aan de Europese normen NEN-EN 716-1:2017+C1:2019 en NEN-EN 716:2017. De kinderbedjes zijn onder andere onderzocht op stabiliteit, openingen en afstanden tussen onderdelen, afstanden tussen bedbodem en opstaande zijden en de bevestiging en sterkte van de bedbodem.

Van de 20 onderzochte kinderbedden waren er 8 met 1 of meer tekortkomingen. De andere 12 bleken op de onderzochte items in orde. De tekortkomingen bleken sterk te variëren; geen van de onderzochte items bleek bij meer dan 2 kinderbedden voor te komen. In het overzicht op de NVWA-site is per kinderbed in beeld gebracht op welke punten wel of niet aan de eis uit de norm en het Warenwetbesluit kinderbedden en -boxen werd voldaan.

Maatregelen
De NVWA adviseert ouders en/of verzorgers de 8 kinderbedjes met (ernstige) tekortkomingen niet te gebruiken voor kinderen tot 4 jaar. De betrokken bedrijven moeten de verkoop van deze kinderbedjes staken. Bij de bedjes waar sprake was van reëel gevaar voor ernstig letsel, is aan de bedrijven een boete opgelegd en zijn zij erop gewezen dat zij hun klanten en afnemers direct moeten waarschuwen en de kinderbedjes terugroepen.

De NVWA heeft de Europese Commissie geïnformeerd over de afwijkende producten die zijn gevonden. Andere Europese toezichthouders zijn hierdoor op de hoogte en kunnen optreden in hun eigen land. Gezien de onderzoeksresultaten (25% veiligheidsrisico) gaat de NVWA in 2022 vervolgonderzoek doen naar de veiligheid van kinderbedden op de Nederlandse markt.

Op de site van Veiligheid.nl kunnen ouders /verzorgers lezen waar ze op kunnen letten bij het kopen van een kinderbed.

Agressieve christenen bieden excuses aan na mishandelingen en dreigementen

Het waren een paar serieuze dagen rondom Krimpen aan den IJssel en Urk: in de plaatsen gooide men zondag respectievelijk de Mieraskerk en Sionkerk open, ondanks de maatregelen rondom een pandemie waar we inmiddels wel bekend mee zijn.

Journalisten gingen er even langs om te kijken hoe het zat, maar dat ging niet helemaal lekker: in Krimpen werd een journalist van RTV Rijnmond mishandeld, een uit de klei getrokken Urkeling viel een PowNed-verslaggever aan en reed vervolgens zelfs nog op hem in.

Nieuwspaal, een satirische website, kwam even later met een geinig stukje: 'Jezus dreigt Pasen te boycotten vanwege gewelddadige christenen Urk'. Haha, dachten de Urkers in elk geval niet: de redactie van Nieuwspaal ontving zowaar scheldkanonnades en heuse dreigementen vanaf het vredelievende voormalige eiland.

Inmiddels hebben de agressieve Urkiaanse christenen hun excuses aangeboden. "We snappen dat het aanrijden van een journalist, die ons wat vragen wilde stellen over een massabezoek aan de kerk tijdens een pandemie, wellicht wat overdreven was", aldus Harry Boer van de Interkerkelijke Stichting Immanuel Sionkerk.

"Een duidelijk satirische website bedreigen was ook helemaal niet onze bedoeling, we gaven aan 'een bakkie te komen doen' op de redactie als het betreffende bericht niet verwijderd zou worden. Daarmee doelden we op niks meer dan het gezamenlijk nuttigen van een bakkie koffie en wellicht een lijntje van het een of ander."

In Krimpen werd verslaggever Jacco van Giessen van achteren een beuk verkocht, maar dat was niet de bedoeling, zo bleek achteraf: "Ik wilde er gewoon even langs, dat hij daar stond, daar kon ik niks aan doen. Prijs de Heer", aldus de 43-jarige arrestant, voorzitter van de Kerkelijke Knokploeg Krimpen.

Stijging van het aantal daklozen tot stilstand gekomen

Op 1 januari 2020 telde Nederland naar schatting ruim 36.000 daklozen. De jarenlange stijging, tot 39.000 in 2018, is hiermee tot stilstand gekomen. Er waren vooral minder jonge daklozen. Ruim 8 op de 10 daklozen is man. Daklozen zijn naar verhouding vaak te vinden in een van de vier grote steden. Dat stelt het CBS vast op basis van de nieuwste cijfers.

Daklozen zijn mensen die slapen op straat, in portieken, gebruikmaken van laagdrempelige opvang, of incidenteel van opvang bij vrienden of familie. Van elke 10.000 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 65 jaar waren er 34 op 1 januari 2020 dakloos. Tussen 2009 en 2012 nam het aantal daklozen toe van 17 naar 24 per 10.000 inwoners in die leeftijdsgroep. Daarna stagneerde de stijgende trend enigszins, om in 2015 opnieuw door te zetten. In 2018 werd met 37 daklozen op de 10.000 18- tot 65-jarigen een voorlopige piek bereikt.

Dakloze relatief vaak man in de grote stad
De populatie daklozen bestaat vooral uit mannen, in 2020 was 84 procent man. Relatief veel daklozen verblijven in een van de vier grootste gemeenten (Rotterdam, Den Haag, Utrecht of Amsterdam): 36 procent van alle daklozen was in 2020 in een van deze vier steden te vinden.

Minder jonge daklozen
In 2020 waren er 8.500 daklozen in de jongste leeftijdsgroep (18 tot 27 jaar). Dit is een nieuwe leeftijdsindeling, die verder alleen in 2016 gebruikt is. Toen waren dat er nog 10.700. Het aantal daklozen van 27 tot 65 jaar nam in diezelfde periode juist toe van 19.800 in 2016 tot 27.900 in 2020.

De groep jongere daklozen telt relatief veel vrouwen: 26 procent, tegen 16 procent van alle daklozen. Ook het aandeel met een niet-westerse migratieachtergrond is met 58 procent hoger onder 18- tot 27-jarigen dan bij de totale groep daklozen (50 procent).

Helft heeft niet-westerse migratieachtergrond
Het aandeel daklozen met een niet-westerse migratieachtergrond nam toe van 36 procent in 2009 tot 50 procent in 2020. Dit betekent bijna een verdriedubbeling, van 6.500 naar 18.300. Daklozen met een westerse migratieachtergrond maken 10 procent uit van de totale groep. Dit is sinds 2009 stabiel.

In de vier grote steden heeft 66 procent van de daklozen een niet-westerse migratieachtergrond, en 10 procent een westerse migratieachtergrond.

FOK! Wat een weer: kouder, maar droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

In de vroege ochtend is het hier en daar nevelig en zijn er met name in het oosten wolkenvelden. Verder wordt het vandaag overwegend zonnig en blijft het droog. In de loop van de middag en avond komen er vooral in het noorden opnieuw enkele wolkenvelden voor. Doordat er van het noorden uit koelere lucht binnenstroomt zijn de temperatuurverschillen tussen noord en zuid groot. Op de Wadden wordt het niet warmer dan een graad of 9, in het midden rond 15°C, terwijl het in Zuid-Limburg nog plaatselijk 22°C wordt. De wind draait overal naar noord tot noordoost en neemt toe naar matig, aan de kust en op het IJsselmeer wordt de wind vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Het blijft droog. Het kwik daalt naar omstreeks 4°C bij een zwakke tot matige noordelijke wind. Aan zee en op het IJsselmeer kan de wind af en toe vrij krachtig zijn.

Vrijdag overdag is het wisselend bewolkt met vooral in het zuiden en zuidoosten zonnige perioden. In de loop van de middag en avond trekt wat dikkere bewolking van noord naar zuid over het land en kan er een spat regen vallen. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8°C op de Wadden tot 13°C in Zuid-Limburg. Er staat een meest matige noordenwind, aan zee en op het IJsselmeer neemt de wind in de loop van de dag toe naar vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

 

Waterpret in de nieuwe omgeving van het oude gemeentehuis in Winterswijk (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Steekpartij in taxi leidt tot kettingbotsing bij IJtunnel: twee gewonden

Bij de IJtunnel in Amsterdam-Noord is gisteravond iemand gewond geraakt door een steekpartij. Daarna stopte de taxi en ging de dader er vandoor. Dat zorgde weer voor een kettingbotsing. Zo meldt AT5.

Het incident vond rond 22.30 uur plaats. Meerdere ambulances, politiewagens en een mobiel medisch traumateam werden opgeroepen.

Vijf jongens
In de taxi zaten volgens een woordvoerder van de politie vijf jongens. Zij kregen ruzie en er werd gestoken.

De taxichauffeur remde en een aantal jongens stapte uit, waaronder de dader. Er ontstond een kop-staartbotsing, waarbij drie auto's de taxi raakten.

Voortvluchtig
De dader van de steekpartij is nog voortvluchtig. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Ook een automobilist is gewond geraakt door de kettingbotsing.

De auto's hebben veel schade opgelopen. De tunnel is na de steekpartij en kettingbotsing in beide richtingen afgesloten.

Nederlanders rijden in relatief oude auto's

Nederlanders rijden in oudere auto's dan automobilisten in onze buurlanden. In Nederland was de gemiddelde personenauto in 2019 11 jaar oud. In België zijn personenauto’s gemiddeld 9,1 jaar oud, in Duitsland 9,6 jaar en in Luxemburg slechts 6,5 jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Europese autofabrikanten, verenigd in de Acea. Zo meldt De Stentor.

In de Europese Unie ligt de gemiddelde leeftijd van personenauto’s nog iets hoger dan in ons land, namelijk 11,5 jaar. Hoe meer we richting het het zuiden van Europa trekken lopen de leeftijden op richting barrel. Zo zit La Douce France met een gemiddelde leeftijd van 10,2 jaar wat jonger dan de Nederlandse leeftijd, en in landen als Italië (11,4 jaar) en Spanje (12,7 jaar) is het nationale wagenpark ouder.

Als het om vrachtwagens gaat heeft ons land een vrij jong wagenpark. Onze vrachtwagens hebben een gemiddelde leeftijd van 9,6 jaar, daarmee zitten we ruim onder de Europees gemiddelde vrachtwagenleeftijd (13 jaar). In België hebben de trucks een gemiddelde leeftijd van 15,8 jaar oud. Daarentegen zijn onze bestelbusjes oud (9,8 jaar) te noemen als we ze vergelijken met de gemiddelde busjesleeftijd bij onze buren, in België is dat 8,6 jaar en in Duitsland is dat 8,1 jaar.

Uit de rapportages van de Acea blijkt dat we in de Europese Unie sowieso in steeds oudere auto's rondrijden. In 2017 lag de  gemiddelde leeftijd van een personenauto in de EU op bijna 10 jaar. Rond 2007 lag de gemiddelde leeftijd van personenauto’s in de EU op 8,4 jaar. In Nederland was de gemiddelde leeftijd van personenauto’s in 2017 zo'n 9,6 jaar. De steeds betere kwaliteit van auto's zorgt dat ze gewoon langer meegaan dan voorheen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.