Jong Oranje als groepswinnaar naar kwartfinales EK na ruime zege tegen Hongarije

Jong Oranje heeft zich met een overtuigende 6-1 zege op Jong Hongarije als groepshoofd geplaatst voor de kwartfinales van het EK Onder-21. Doordat bij het andere groepsduel tussen Jong Duitsland en Jong Roemenië het 0-0 bleef is Nederland groepswinnaar geworden.

Jong Oranje moest winnen van Hongarije om zich te plaatsten voor de kwartfinales en dan was het nog afhankelijk van het andere groepsduel tussen Jong Duitsland en Jong Roemenië. Het moest hopen dat het geen gelijkspel van 2-2 of meer zou worden.

Jong Oranje begon moeizaam tegen Jong Hongarije, maar nam na een slordige openingsfase het initiatief over van de Hongaren. Oranje kreeg een aantal kansen op de 1-0, maar pas in de veertigste minuut opende Dani de Wit de score na een goede steekbal van Cody Gakpo.

In de rust werden de nodige wissels doorgevoerd, maar het was vooral Gakpo die het verschil maakte voor het Nederlandse team. De PSV'er werd in de eerste minuut van de tweede helft neergehaald in het strafschopgebied, waarna Myron Boadu de penalty binnenschoot. Gakpo maakte zelf de 3-0 na een diagonaal afstandsschot.

Hongarije maakte nog wel de 3-1 uit een strafschop nadat Sven Botman hands had gemaakt. Gakpo zorgde met zijn tweede van de avond voor de 4-1 en in de slotfase van de wedstrijd liep het Nederlands elftal onder de 21 nog uit naar een 6-1 overwinning dankzij treffers van Botman en Brian Brobbey.

Doordat het bij Jong Duitsland en Jong Roemenië 0-0 bleef is Nederland ook nog groepswinnaar en speelt het eind mei de knock-outfase. In de kwartfinales speelt Nederland tegen de nummer twee uit groep C. Dat kan Denemarken, Frankrijk of Rusland worden.