Honderdduizenden AstraZeneca-vaccins blijven liggen in Duitse koelkasten

Er liggen nog zo'n 650.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin in Duitse vriezers, niemand heeft er interesse in. Een groot deel van het zorgpersoneel voor wie deze vaccins bedoeld zijn, wachten liever om later met een ander COVID-19 vaccin gevaccineerd te worden. Naast Duitsland maken ook Belgische zorgmedewerkers zich ongerust over de resultaten van het vaccin van het Brits-Zweedse bedrijf. 

Er komen maar enkele mensen per uur voor een COVID-19 vaccinatie op de oude luchthaven van Tegel in Berlijn, waar enkel vaccins van AstraZeneca worden toegediend, en dat terwijl er voor elke dag honderden uitnodigingen worden verstuurd. 

Deze berichten komen vanuit heel Duitsland binnen: zorgpersoneel dat niet op komt dagen als ze een uitnodiging hebben ontvangen om tegen COVID-19 gevaccineerd te worden. In Berlijn bleven er zo 29.000 vaccins van AstraZeneca liggen. In heel Duitsland zou het in totaal om 650.000 stuks gaan, zo blijkt uit data van het Robert Koch Instituut.

Het opgeroepen zorgpersoneel wacht liever op een ander vaccin zoals bijvoorbeeld dat van Pfizer, dat in vaccinstudies betere resultaten liet zien. Uit verschillende landen komen berichten dat het vaccin van AstraZeneca relatief heftige bijwerkingen kan veroorzaken. Als de Duitse zorgmedewerkers nu niet op de uitnodiging voor vaccinatie ingaan, ontvangen ze op een later tijdstip nogmaals een uitnodiging tot vaccinatie.

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn sprak afgelopen vrijdag opnieuw zijn vertrouwen uit in het AstraZeneca vaccin. Hij noemde het een 'veilig en effectief' vaccin. De Berlijnse burgemeester Michael Müller is van mening dat mensen die nu het vaccin weigeren gewoon achteraan in de wachtrij kunnen aansluiten. Er moet voorkomen worden dat er vaccins komen te vervallen. 'Ik zal niet toelaten dat tienduizenden doses in onze koelkasten liggen, terwijl tegelijkertijd miljoenen mensen zich er meteen mee zouden willen laten inenten', aldus Müller tegenover Der Tagesspiegel. 'Ook ik zou me er meteen mee laten vaccineren. Het werkt uitstekend. Wie het niet wil, heeft zijn kans verkeken. We zullen het dan aan anderen aanbieden.'

Müller wil met andere deelstaten overleggen of het vaccin nu kan worden aangeboden aan andere beroepsgroepen zoals leerkrachten, politieagenten en brandweerlui. 'Deze mensen hebben dagelijks honderden contacten', en komen dus ook in aanmerking voor een snelle COVID-19 vaccinatie.

Volgens topviroloog Christian Drosten is er niets mis met het effect van het AstraZeneca vaccin. 'De vaccins die we hebben, zijn boven verwachting heel erg goed', vertelde Drosten deze week in zijn podcast. 'Er is altijd wel iets te vinden wat voor verbetering vatbaar is, en dat wordt dan groter gemaakt dan het is. Maar zo werkt het niet. Wat telt is dat alle vaccins het risico op een zware COVID-19 infectie tot een minimum herleiden.'