Groningse studenten gebruiken geloof als smoes om te feesten

Studenten van de Groningse studentenkneuzenclub Vindicat werden eerder deze maand aan de schandpaal genageld nadat beelden waren gelekt van een drukbezocht feest in een partybus en weekendlange huisfeesten, maar ook andere Groningse studenten maken het bont.

Leden van de Christelijke studentenvereniging Navigators denken een goede smoes gevonden te hebben om toch lekker in hun studentenhuis te kunnen blijven feesten. De studentenvereniging noemt hun feestavondjes namelijk 'Godsdienstbijeenkomsten' en menen een overeenkomst te hebben met de Veiligheidsregio.

Buren kijken beduusd naar de wekelijkse feestavonden. "Het is geen kerk, gebedshuis of moskee. Het is gewoon een studentenhuis waar al jaren wekelijks feesten worden gegeven en dat gaat nu tijdens corona gewoon door, met te veel mensen in te kleine kamers. In de loop van de nacht rollen de bezoekers dronken van de trap om huiswaarts te keren. Dat beeld strookt niet met een Godsdienstbijeenkomst”, vertelt één van de buren.

Lees ook: Vindicat-kneuzen zijn coronamoe: drie dagen huisfeesten in Groningen

Aangezien de feesten nu in het achterhuis gehouden worden en niet zoals voor de coronacrisis in de voorkamers denken de omwonenden dat de studenten dondersgoed weten wat ze aan het doen zijn. "De politie surveilleert alleen aan de voorkant."

De studenten zeggen uiteraard niets fout te doen. "We mogen eens in de twee weken samenkomen op basis van de godsdienstvrijheid. Mits er afstand kan worden gehouden, maar dat gebeurt bij ons."

De Veiligheidsregio reageert verbaasd, maar verwijst de journalisten van het AD door naar het stadhuis, waarna een woordvoerder van de burgemeester het één en ander verduidelijkt.

"Het maximaal aantal van drie bezoekers voor thuis is een dringend advies, maar niet afdwingbaar voor ons. De politie kan alleen handhaven als ze geluidsoverlast constateren, dus we kunnen niet achter de voordeur controleren op de hoeveelheid aanwezigen. Er gelden uitzonderingen voor godsdienstbijeenkomsten, zoals bijbelstudies." 

Hij zegt toe dat de gemeente in ieder geval wel contact gaat zoeken met de vereniging.

Update 10-12-2020:
Het bestuur van de studentenvereniging heeft ons een bericht gestuurd met hun kant van het verhaal. Jullie kunnen dat bericht in dit topic teruglezen.