Verstappen blikt terug op GP Turkije: "Het was totaal niet leuk om er te rijden"

Lang leek het Grand Prixweekend in Turkije volgens het boekje te verlopen voor Max Verstappen. Tot en met Q2 was de Nederlander de snelste van het veld maar na het net mislopen van de pole ging het tijdens de race helemaal mis. Na een turbulente race kwam Verstappen als zesde over de streep, een race om snel te vergeten, zo noemde hij het na afloop.

Verstappen was niet erg te spreken over de omstandigheden op de baan bij Istanbul. "Het was totaal niet leuk om er te rijden. Het asfalt was enorm glad, dat heb ik nooit eerder meegemaakt. Uiteindelijk is dat voor iedereen hetzelfde, maar eigenlijk moet dat niet kunnen. Het was spekglad. Er was maar één bruikbare lijn, dus je kon niet bij een ander buitenom. Je moest telkens achter de ander blijven rijden. Inhalen kon daardoor bijna niet", zo vertelde de Red Bull-coureur bij Peptalk op Ziggo Sport.

Het mislopen van de pole kon de Nederlander al snel achter zich laten. "Ik nam dat niet mee naar de zondag, maar het was gewoon balen om me als tweede te kwalificeren", zo lezen we op Verstappen.nl.

De race van zondag begon al meteen moeizaam met een slechte start. "We hadden gewoon echt een drama start. Er gaat iets niet goed bij de start. We hebben dan teveel vibraties bij de motor en daardoor krijgen we meer wielspin. Als het droog is, valt dat niet zo op omdat de grip dan hoog is. Maar op een circuit als in Turkije en met dat gladde asfalt, dan komt dat probleem wel naar boven. De auto schoot ook nog in anti-stall."

Toch wist Verstappen weer naar voren te komen maar eenmaal achter Sergie Pérez aangekomen ging het mis. "Ik wist dat we de juiste snelheid hadden en ik kwam een paar auto’s ook vrij snel weer voorbij. Op een gegeven moment zat ik vast achter Vettel, tot hij zijn pitstop maakte. Toen zag je dat mijn rondetijden meteen heel goed waren. Onze call met de pitstop was ook okay. Alleen zat ik daarna weer vast achter Perez. Hij maakte een foutje, waardoor ik vlak achter hem zat. Toen kreeg ik opeens heel veel onderstuur en belandde ik op de groene uitloopstrook, waar natuurlijk helemaal geen grip was."

"We kwamen erachter dat één kant van mijn voorvleugel zeven graden verkeerd stond afgesteld. Normaal passen we tijdens een kwalificatie de vleugel met maximaal halve graden aan. Ik reed dus met heel veel onderstuur en moest dat oplossen met andere settings op mijn stuur, maar daar verloor ik weer heel veel tractie mee. Daardoor reed ik steeds na een paar ronden mijn rechtervoorband kapot. Het was gewoon heel lastig", zo verklaart de Nederlander een deel van de problemen met zijn Red Bull-bolide.

Met nog drie wedstrijden te gaan is Verstappen niet ontevreden over het seizoen. "We worden derde in het wereldkampioenschap, dus het is op zich best een goed jaar geweest. Ik denk dat we veel mooie resultaten hebben behaald, gezien onze mogelijkheden. Volgend jaar willen we natuurlijk voor het wereldkampioenschap kunnen meestrijden. Dat is ook het enige wat telt."

Verstappen blikt terug op GP Turkije: "Het was totaal niet leuk om er te rijden" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen blikt terug op GP Turkije: "Het was totaal niet leuk om er te rijden" (Getty Images / Red Bull Content Pool)