Soler soleert naar winst in tweede etappe Ronde van Spanje

Marc Soler heeft de tweede etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Catalaan van Movistar reed in een afdaling weg uit een favorietengroepje en hield op de streep twintig seconden over. Klassementsleider Primoz Roglic sprintte naar de tweede plaats en pakte daarmee zes bonificatieseconden en verstevigde daarmee de leiding in het algemeen klassement. Daniel Martin werd derde in de etappe.

Nadat de eerste etappe eindigde op de Alto de Arrate stond vandaag opnieuw een lastige rit op het programma, met in de finale de klim Alto de San Miguel de Aralar, een klim van eerste categorie van 9,5 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 7,9%.

Al vroeg in de etappe werd duidelijk dat Movistar zijn zinnen had gezet op deze rit. De ploeg die in eigen streek rond rijdt nam al snel het initiatief in het peloton in een achtervolging op een kopgroep van vijf. De vroege vluchters werden vlak voor de slotklim gegrepen, waarna even Richard Carapaz voor het peloton uitreed, maar die aanval werd al snel ongedaan gemaakt door Movistar en Jumbo-Visma.

Op de slotklim bepaalde vooral Movistar het tempo en dan met name Marc Soler die op kop van het uitgedunde peloton reed. Op het moment dat Soler het tempo echt hoog legde was Tom Dumoulin er al niet meer bij. Voor de Vuelta had Dumoulin nog goede hoop op een goed klassement, maar vandaag verloor hij meer dan acht minuten.

Vlak voor de top waren er nog kleine aanvallen van Sepp Kuss en Carapaz, maar niemand raakte weg, waarna een groepje van tien over de top van de Alto de San Miguel de Aralar. Vrij snel in de bochtige afdaling zag Soler zijn kans en plaatste zijn aanval. De Catalaan van Movistar nam direct vijftien seconden voorsprong en zou die tot de meet volhouden, al proberen George Bennett en Kuss het gat naar Soler nog te dichten voor Primoz Roglic, maar ze kwamen nooit dichter bij de 27-jarige Catalaan, die daarmee zijn eerste zege boekte in zijn Vuelta.

Roglic won op twintig seconden wel het sprintje van de favorietengroep en pakte daarmee zes bonificatieseconden. In het klassement heeft de Sloveen van Jumbo-Visma nu een voorsprong van elf seconden op Daniel Martin, die vandaag als derde over de streep kwam.