Vallende sterren van de Orioniden zeer waarschijnlijk te zien
Komende nacht is het hoogtepunt van de meteorenzwerm Orioniden, maar ook de nachten daarna zijn nog vallende sterren van deze meteorenzwerm te zien. Het aantal vallende sterren kan oplopen naar ruim 30 per uur. Er zijn opklaringen en dat betekent dat de vallende sterren te zien zijn.
Bewolking en regen trekken vanochtend over het land naar het noorden en vanmiddag klaart het geleidelijk op. Ook vanavond en komende nacht kunnen we opklaringen verwachten, maar de heldere momenten worden wel afgewisseld door enkele wolkenvelden. Echt helder is het dus niet om de meteorenzwerm goed te kunnen zien, maar omdat er toch ruim 30 vallende sterren per uur zichtbaar zouden moeten zijn, is de kans groot dat er toch één of meerdere te zien zijn.
De Orioniden zijn stukjes ruimtesteen afkomstig van de komeet Halley. Ze hebben deze naam omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen. Het zijn zeer snelle meteoren, want ze vallen met een snelheid van ruim 200.000 km/uur.
Vallende sterren zijn stukjes ruimtepuin die binnendringen in onze atmosfeer. Het ruimtepuin wordt meteoroïde genoemd en zodra het puin een lichtspoor achterlaat noemen we het een meteoor. Dagelijks dringen enkele meteoroïden onze atmosfeer binnen, maar wanneer de aarde door zogenaamde meteorenzwermen heen trekt kan een heuse sterrenregen of meteorenstorm ontstaan.
De meteorenzwermen zijn afkomstig van kometen. Kometen verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen; de meteoroïden. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer, op 100 km hoogte boven het aardoppervlak, met hoge snelheid binnendringt begint het steentje te gloeien. Dit komt door wrijving en het samendrukken van de lucht vóór de meteoroïde uit. Ook wordt het pad van de vallende ster door de hoge valsnelheid elektrisch geladen. Dit proces heet ionisatie. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij en dat zien we als licht.
Het verschil tussen meteoren, sterren en een meteoriet
Bij het binnendringen van de atmosfeer worden soms snelheden behaald van meer dan 252.000 km/uur. Dat is 315 keer sneller dan een Boeing 747 vliegt. Astronomen noemen het lichtspoor een meteoor en in de volksmond hebben we het over vallende sterren. In werkelijkheid heeft het niets met sterren te maken. Sterren zijn gasvormige hemellichamen die tientallen tot duizenden lichtjaren ver weg staan van de aarde. Het bekendste voorbeeld van een ster is de Zon!
Wanneer een meteoroïde (ruimtesteen) niet geheel verpulvert bij het vallen door de dampkring kan het ruimtepuin het aardoppervlak bereiken. In dat geval spreken we van een meteoriet. Simpelweg is een meteoriet dus niets anders dan een grote vallende ster.
Ook komende nachten nog volop kansen
Het beste moment om te kijken is in de vroege ochtenduren tussen 4:00 en 6:00 uur, omdat dan ruim 30 vallende sterren per uur vallen. Ook in de uren daarvoor is al een aantal vallende sterren te zien. Aan het begin van de nacht zijn het er ongeveer 10 per uur. De kijkrichting is om 4:00 uur richting het zuidoosten en daarna verschuift de kijkrichting naar het zuiden. Mocht je eerder in de nacht kijken dan is de kijkrichting wat meer naar het oosten.
Het weerbeeld is wisselend de komende tijd, maar er is goede hoop dat er in de komende nacht en de daaropvolgende nachten vallende sterren te zien zijn. Wel neemt het aantal vallende sterren per uur langzaam af, maar in de nacht naar zondag zijn het er nog altijd zo’n 24 per uur.
De temperatuur daalt komende nacht naar 13-14 graden en in de nacht naar vrijdag is het 9-11 graden. In het weekend koelt het ’s nachts af naar 8-10 graden. Een warme jas is dan zeker geen overbodige luxe.